China este pregatita sa acorde un credit de un miliard de euro Ungariei si sa cumpere obligatiuni
In debutul celui de-al doilea turneu european, la un interval de noua luni, Beijingul si-a reafirmat astfel interesul pentru Europa, pe fondul crizei euro si a finantelor publice din numeroase tari ale batranului continent.
In turneul precedent, Wen Jiabao a vizitat Grecia, Italia si Turcia, in timp ce acesta vizeaza, dupa Budapesta, Berlinul si Londra.
In cursul unei conferinte comune de presa cu seful guvernului ungar, Viktor Orban, premierul chinez nu a precizat care este limita in care este dispus sa cumpere obligatiuni ungare de stat: China este gata sa cumpere obligatiuni "pentru o anumita suma", s-a multumit el sa declare.
In plus, Beijingul va acorda Ungariei un credit de un miliard de euro, prin intermediul Bancii nationale de dezvoltare a Chinei, pentru a promova proiecte comune, a adaugat el.
Viktor Orban a precizat ca Ungaria a incheiat cu China "un acord nou si de mare importanta", care contine 12 proiecte.
Anuntul premierul chinez se traduce prin cresterea fortei investitiilor Beijingului in Europa, in special dupa cele efectuate deja in Grecia si Polonia.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Cititi va rog presa europeana despre Polonia-China-autostrazi !
China nu face acte de caritate si nu are nici un fel de obligatii morale sau juridice fata de Ungaria, asa cum au aliatii din UE/NATO.
Cum FMI-ul nu mai lucreaza cu guvernul ungar actual, premierul Orban e practic nevoit sa ia bani de la cine vrea totusi sa ii dea si lui, altfel nu are cu ce finanta lucrari de infrastructura sau investitii, tara fiind in deficit bugetar, ca Romania.
China isi testeaza noua politica de mare putere economica, incercand deocamdata ca cumpere state africane sarace si mici bucati din economii ale Europei de est sau companii din Europa de vest.
Chinezii sunt buni negociatori, trebuie prudenta, rabdare si fermitate cu ei, altfel te iau de prost.
Deocamdata, oficialii romani care au discutat cu China au propus o colaborare clara, public-privat, pe un principiu simplu: chinezii vin cu banii, statul le cedeaza autostrada pana isi scot profitul.
Dar chinezii stiu deja ca se pot pacali cu romanii, nu-i pot fraieri usor, asa ca ambasadorul Chinei cere "garantii de stat", sa fie sigure firmele chinezesti ca isi scot banii indiferent de clientela si vanzari.
Ceea ce nu e acceptat nici de romani, nici de Comisia UE sau FMI.
Trebuie vazut ce conditii au pus chinezii Ungariei pt a-i acorda 1 miliard (in afara de faptul ca banii vor reintra integral in China, fiind de fapt decontari facute direct companiilor chineze care vor opera in Ungaria).
China vrea de la Romania un port maritim in intregime, scutire de taxe pt investitiile in re-export (chinezii vor aduce componente, le asambleaza in Romania si le re-exporta ca "made in UE") si garantii de stat.
Aveti insa dreptate: si ai nostri trebuie sa negocieze 'la sange', partenerii chinezii speculeaza orice fisura. Bine ca nu suntem in situatia Ungariei care, cred, nici nu u stie la ce se baga...
Chinezii nu au nici un fel de etica de munca ,plan si mai ales nici o conceptie despre calitate. Nici cu ei nici cu altii.Sunt ca o armata de lacuste care devoreaza totul fara sa lase nimic in urma pentru ei ca sa nu mai vorbesc de altii.Vor sa acapareze orice,merg numai intr-o directie chiar daca duce intr-o prapastie. Merg spre dezastru si sper sa traga cat mai putini cu ei. FMI,EU,SUA,OPEC sunt criticati pentru inprumuturi,dar nu uitati lasa ceva in urma pentru ca vor sa continue sa imprumute.
In schimb chinezii distrug totul ca sa se instaleze EI indiferent daca este un desert,litoral poluat sau groapa de gunoi.
Noi ce facem in schimb-toti, deopotriva, putere si opozitie- au bagat capul in nisip si se cearta de luni de zile pe revizuirea Constitutiei, "reforma" administrativ teritoriala si alte gainarii mai marunte dar importante pentru toti cei de mai sus, in loc sa se ocupe de ceea ce este realmente important si primordial pentru tara, adica, gasirea si valorificarea la maximum a oportunitatilor economico-financiare pe care le poate oferi actuala conjunctura dificila din lume.Chinezii, simpatizeaza Romania dar pun pe primul loc interesele lor economice, pe care incearca sa le valorifice acolo unde conditiile sunt cele mai favorabile. Politicieni, cititi Epigonii lui Eminescu!! D-le Ariton, dumneata cine esti!???
Intai au fost niste socialisti care i-au saracit in ultimul hal.
Apoi au ales niste extremisti de dreapta nesanatosi la cap care au facut niste tampenii de dictatura sud-americana.
Prin urmare acum nu mai au optiuni de a imprumuta bani civilizati si incep sa acepte de la "camatari". Le va iesi pe nas prietenia cu China, la fel cum le iese acum grecilor pe nas in santierele navale chinezesti, foste grecesti.
intrebarea: ce branduri autentic chinezesti exista si care sa ne ajute pe noi Romania sau or sa invadeze Ue definitiv cu pocnitorile lor? nu uitati sloganul din China ieftin, repede si ..fara calitate. Ard de nerabdare sa gaseasca bizoni fiindca vor sa scape de cashul care il au deci cauta sa plaseze banii si au nevoie sa suga resurse pe cine vopr pune mana il vor usca si cam atat banii se vor evapora tot in conturile lor.
Din pacate foarte multi tembeli de la noi din tara considera ca orice relatii cu China sau Rusia reprezinta o directie spre comunism.
China si Rusia au o traiectorie clar spre economia de piata dar cu o abordare mult superioara vestului; aceste doua tari ( forte ) vor domina in max 5 ani piata mondiala, finantele, strategiile, etc.
Multi cochalari care au mancat... despre Rusia si China vor trebui sa-si inghita porcariile