Una din sase banci europene nu va trece testele privind rezistenta financiara a sectorului bancar din UE, potrivit unor surse apropiate situatiei citate de Reuters. Sursele citate au aratat ca Autoritatea bancara europeana va anunta in cateva saptamani ca intre 10 si 15 banci, din cele 90 de institutii financiare supuse testelor de stres, nu au reusit sa indeplineasca normele cerute de BCE.

"Cate ma astept sa esueze. As spune ca intre 10 si 15", a declarat un inalt oficial din sectorul bancar european.

Bancile cu probleme sunt din Grecia, Germania, Portugalia si Spania.

Autoritatile de supraveghere intentionau sa publice rezultatele la finele lunii iunie, insa dificultatile in aplicarea testelor intr-un mod uniform au fortat autoritatile sa amane publicarea acestor date. Rezultatele testelor cu privire la rezistenta financiara a bancilor europene vor fi publicate in data de 13 iulie, au declarat surse apropiate situatiei citate de Reuters.

Prin aceste teste, autoritatea de reglementare doreste sa se asigure ca bancile au suficient capital pentru a rezista la mai multe scenarii economice dificile. Scenariile pe care se vor face testarea sunt destul de dure si vor include recesiunea la nivel european si o scadere de 15% pe pietele bursiere europene.

In total, vor fi testate 65% din activele bancare din Uniunea Europeana (UE).​