Ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord de principiu pentru a debloca cea de-a cincea transa din ajutorul financiar acordat Greciei, de care statul are nevoie pentru a evita falimentul, potrivit AFP care citeaza un diplomat european. El a mai aratat ca oficialii nu au reusit inca sa ajunga la un acord si in ceea ce priveste noul plan de salvare a Greciei.

"Am cazut de acord deja asupra deblocarii" celei de-a cincea transe din imprumutul de 110 miliarde de euro acordat in mai 2010, pe o perioada de trei ani, a declarat diplomatul sub protectia anonimatului. Grecia are nevoie de cele 12 miliarde de euro aferente celei de-a cincea transe din imprumutul de la UE si FMI pentru a plati datoriile ce vor ajunge la scadenta la jumatatea lunii iulie.

De asemenea, autoritatile de la Atena au solicitat un nou plan de sprjin financiar, apropiat ca valoare celui de anul trecut, pentru a acoperi nevoile de finantare pana in 2014. Liderii europeni sunt de acord cu un astfel de plan, insa vor ca creditorii privati ai Greciei (banci, companii de asigurari, fonduri de investitii, etc.) sa participe in mod voluntar la noul plan.

Diplomatul citat a aratat ca discutiile cu acesti creditori sunt in curs de desfasurare, insa detaliile tehnice nu au fost inca finalizate.

Biroul de presa al Uniunii Europene a anuntat ca reuniunea ministrilor de finanate de duminica de la Bruxelles, unde trebuia sa se dezbata situatia Greciei, a fost devansata, urmand ca oficialii sa participe sambata la o video-conferinta. O noua intalnire a oficialilor din zona euro va avea loc in data de 11 iulie.​