Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Ministrii de finante din zona euro au aprobat o noua transa de 12 miliarde de euro pentru Grecia

Ministrii de finante din zona euro au decis in acest weekend sa aprobe o noua transa pentru Grecia, in valoare de 12 miliarde de euro. Detaliile unui pachet de ajutor secundar vor fi puse la punct "in saptamanile urmatoare", a anuntat presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Sefii finantelor din cele 17 tari ccare formeaza zona euro au decis ca urmatoarea transa din imprumutul de 110 miliarde de euro, aprobat pentru Grecia in mai 2010, sa fie oferita pana la 15 iulie, daca boardul Fondului Monetar International o va aproba. Se asteapta ca FMI sa se intruneasca la 8 iulie pentru a discuta acest subiect. Liderul ministrilor de finante europeni, Jean-Claude Juncker a remarcat "angajamentul puternic" luat de autoritatile grecesti in privinta ajustarilor fiscale si a reformelor structurale. Decizia vine la cateva zile dupa ce Parlamentul de la Atena a adoptat un plan de austeritate draconic, ce prevede economii de 28,4 de miliarde de euro si privatizari masive care ar trebui sa aduca alte 50 de miliarde in vistieria statului pana in 2015.

Un nou studiu afirma ca telefoanele mobile nu cauzeaza cancerul

Un nou studiu realizat de Institute of Cancer Research a descoperit ca "nu exista dovezi sau legaturi convingatoare" intre folosirea telefoanelor mobile si tumorile cerebrale. Potrivit cercetarii, dovezile stiintifice nu confirma teoria ca aparatele celulare cauzeaza cancer. Comisia care a realizat studiul a admis totusi ca posibilitatea unor repercusiuni pe termen scurt sau lung "nu poate fi exclusa". Concluziile vin la cateva saptamani dupa un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii -, care sustinea ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile pot provoca forme de cancer. Noul studiu insa, a identificat unele probleme cu "realizarea" cercetarii OMS, care ar face dificila creionarea unor concluzii categorice. Nu exista o crestere a ratei tumorilor cerebrale, la 20 de ani de la introducerea telefoanelor mobile si la mai bine de 10 ani de cand a inceput utilizarea lor pe scara larga, spun oamenii de stiinta. Acestia recunosc faptul ca starea de incertitudine va dura inca multi ani, deoarece cercetarile nu au reusit sa stabileasca daca exista repercusiuni pe termen lung.

Rezervele valutare ale BNR au crescut in iunie cu 1,67 miliarde euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au ajuns la peste 34 de miliarde de euro, in prima jumatate a acestui an. Astfel, in luna iunie, acestea au crescut cu 1,6 miliarde fata de nivelul din luna mai. Bani in plus au venit la BNR din emisiunea de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice sau din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci. La capitolul iesiri, Banca Centrala a "cheltuit" aproape 800 de milioane de euro cu plata ratelor si dobanzilor la datoria publica externa. Rezerva de aur s-a mentinut la 103 tone de metal pretios.

Romania este printre tarile din regiune in care emisiile medii de CO2 ale masinilor noi s-au redus cel mai mult

Romania este in top zece tari europene la reducerea emisiilor poluante pentru masinile noi. Un raport al Agentiei Europene de mediu arata ca procentul cu care s-au redus intre 2009 si 2010 emisiile medii de dioxid de carbon la autovehiculele vandute anul trecut in tara au fost de 148 grame pe km. Asta in timp ce media europeana a fost de 140 de grame pe kilometru. Datele arata ca Danemarca si Portugalia stau cel mai bine la capitolul noxe pentru masini noi, in timp ce tarile baltice sunt pe ultimul loc in clasament. Agentia europeana de mediu da si un indiciu despre raportul benzina/diesel in randul masinilor nou inmatriculate: in 2010, 51% dintre acestea au fost pe motorina. Asta in conditiile in care in urma cu 10 ani motorizarile pe benzina conduceau detasat la acest capitol. Pe de alta parte, romanii au inceput sa cumpere masini de clasa mai mica, greutatea acestora fiind in medie de 1280 de kilograme - cu aproape 100 de kilograme mai usoare fata de media celor din Uniunea Europeana.