Liderii chinezi nu recunosc cu usurinta starea de fapt a economiei chineze, insa, premierul Wen Jiabao a pus punctul de i chiar din 2007 cand a descris-o drept "instabila, lipsita de echilibru si nesustenabila", scrie The Economist. In schimb, multi lideri straini s-au grabit sa laude China pentru modul in care a tinut piept crizei economice, insa Wen a fost de neclintit in opinia sa.

Iar varianta sa negativista a devenit actuala recent, cand statul chinez a adoptat planul de masuri economice pe urmatorii cinci ani, iar esecurile guvernarii de pana acum au iesit la iveala. In ciuda acestor probleme, China va mai obtine cateva recorduri, in urmatorii 10-15 ani. Spre exemplu, expertii FMI spun ca, pana in 2016, China va deveni cea mai mare economie din lume, din punct de vedere al puterii de cumparare.

In plus, la finele acestui deceniu, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor in Shanghai va atinge nivelul indicatorului atins de cel american in 2009. Asa ca, in ciuda "bulei" imobiliare cauzate de cresterea preturilor apartamentelor si a cheltuielilor nesabuite ale guvernantilor, tara va evita intrarea intr-o criza a datoriilor publice, scrie Incont.ro

Si asta pentru ca are rezerve externe de peste 3.000 de miliarde de dolari si un deficit bugetar mai mult decat modest - de 2,5% din PIB in 2010. Insa, pe termen lung, lucrurile nu mai sunt atat de roz pentru statul chinez. Si asta pentru ca economia isi va incetini cresterea anuala de 10%, iar exporturile vor fi afectate de slaba cerere de pe pietele din Vest. Chiar si asa, problemele vor putea fi evitate daca aceasta crestere economica se va baza pe o putere tot mai mare de cumpare a populatiei.