Banca Centrala Europeana a suspendat regulile referitoare la pragul minim de rating aplicat obligatiunilor portugheze care sunt acceptate ca garantii pentru furnizarea de lichiditati de catre institutiile financiare, a anuntat joi presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, transmite Reuters.

"Am decis sa suspendam aplicarea pragului minim de rating pentru operatiunile de credit in eurosistem in cazul obligatiunilor emise sau garantate de guvernul portuughez", a declarat Trichet.

Totodata, seful BCE s-a alaturat criticilor formei de oligopol a agentiilor de rating in sistemul financiar global.

"Este clar ca exista un element prociclic in functionarea agentiilor de rating care nu este optim. Este, de asemenea, clar ca o mica structura de oligopol nu este de dorit la nivelul sistemului financiar global", a declarat Trichet.

Politicienii europeni au acuzat agentiile de rating de sentimente anti-europene dupa ce au retrogradat calificativele Portugaliei in categoria "junk", nerecomandata investitiilor.

In luna octombrie 2008, ca un raspuns la criza financiara, BCE a redus de la "A minus" la "BBB minus" ratingul minim pentru titlurile acceptate de BCE ca garantii de la bancile comerciale in cadrul operatiunilor de creditare. Ratingul "BBB-" este ultimul din categoria investment grade.