Cei care sunt imprumutati in euro vor plati mai mult la banci, a declarat la RFI presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, care a comentat decizia Bancii Centrale Europene de a majora dobanda-cheie la 1,5%. Banca Centrala Europeana a majorat joi, 7 iulie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Rep: Ce efecte va avea decizia BCE asupra Romaniei, domnule Radu Ghetea?

R.G.: E un lucru pe care l-am spus de nenumarate ori in perioada in care, in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, sustineam punctul de vedere al comunitatii bancare cu privire la aplicarea Ordonantei 50 in Romania, respectiv implementarea in legislatia romaneasca a Directivei 48 europene. Dobanzile la euro erau foarte jos. Iata ca ceea ce am prevazut atunci ca dobanzile vor creste se va intampla si efectele vor fi clare: cei care sunt imprumutati in euro vor plati mai mult la banci.

Banca Centrala Europeana a majorat joi, 7 iulie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie. Decizia fusese anticipata de majoritatea analistilor. BCE a precizat ca va continua politica de inasprire a creditarii, pentru a tine sub control inflatia.

Pe de alta parte, Ghetea a spus ca agentiile internationale de rating sunt "un rau necesar": "Nu stiu daca agentiile de rating au ca principal scop o anticipare a unor fenomene de criza. Ele de obicei dau evolutiile, notele pe care le acorda sunt pe termen relativ scurt. Departe insa de mine gandul de a fi un suporter al agentiilor de rating, de obicei le critic, dar ele sunt un rau necesar, pentru ca dau anumite informatii pentru investitori, pentru cei care doresc sa riste mai mult sau mai putin in anumite zone", explica Radu Ghetea.

Citeste continuarea pe ww.rfi.ro.