Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor: Cei care sunt imprumutati in euro vor plati mai mult la banci
Rep: Ce efecte va avea decizia BCE asupra Romaniei, domnule Radu Ghetea?
R.G.: E un lucru pe care l-am spus de nenumarate ori in perioada in care, in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, sustineam punctul de vedere al comunitatii bancare cu privire la aplicarea Ordonantei 50 in Romania, respectiv implementarea in legislatia romaneasca a Directivei 48 europene. Dobanzile la euro erau foarte jos. Iata ca ceea ce am prevazut atunci ca dobanzile vor creste se va intampla si efectele vor fi clare: cei care sunt imprumutati in euro vor plati mai mult la banci.
Banca Centrala Europeana a majorat joi, 7 iulie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie. Decizia fusese anticipata de majoritatea analistilor. BCE a precizat ca va continua politica de inasprire a creditarii, pentru a tine sub control inflatia.
Pe de alta parte, Ghetea a spus ca agentiile internationale de rating sunt "un rau necesar": "Nu stiu daca agentiile de rating au ca principal scop o anticipare a unor fenomene de criza. Ele de obicei dau evolutiile, notele pe care le acorda sunt pe termen relativ scurt. Departe insa de mine gandul de a fi un suporter al agentiilor de rating, de obicei le critic, dar ele sunt un rau necesar, pentru ca dau anumite informatii pentru investitori, pentru cei care doresc sa riste mai mult sau mai putin in anumite zone", explica Radu Ghetea.
Citeste continuarea pe ww.rfi.ro.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Dar pana la a spune ca un credit in euro este mai costisitor decat cel in lei trebuie sa se intample mai multe cataclisme:
1. cursul de schimb sa ajunga 6 lei / 1 euro;
2. euribor sa ajunga la 6% la 6 M.
sau
3. cele doua ipoteze de mai sus simultan .
Exemplu
Un credit de 252.000 (echiv 60.000euro) rata lunara 2.100 lei/luna pentru 420 luni
Iar un credit de 60.000euro are rata lunara de 360euro ... adica 1.512 lei pt. aceeasi perioada de creditare
Avantaj momentan pentru creditul in valuta.
Sunt instrumentele principale ale corporatismului bancar capitalist feroce si cinic
deci... lasand ziua de azi deoparte... cum va bate vantul/ploaia maine ?