ANPC obtine in instanta prima decizie irevocabila favorabila unui client BCR

de DP     HotNews.ro
Luni, 11 iulie 2011, 15:47 Economie | Finanţe & Bănci


O instanta de judecata a dispus eliminarea clauzei abuzive referitoare la “dobanda de referinta, care se afiseaza la sediile BCR” din contractul de credit al unui client. Este pentru prima data cand se pronunta o decizie favorabila irevocabila in disputa dintre clientii nemultumiti si BCR, in legatura cu modul de exprimare a ratei dobanzii, scrie Alin Iacob pe Conso.ro

Conflictul juridico-lingvistic pe marginea modului de exprimare a ratei dobanzii din contractul de credit intre BCR si o parte dintre clientii sai si-a consumat recent un nou episod.

Tribunalul Arges a respins recursul BCR la decizia Judecatoriei Pitesti, care a dispus eliminarea din contract a clauzei abuzive referitoare la “dobanda de referinta, care se afiseaza la sediile BCR”. Si ceea ce este demn de semnalat este ca, pentru prima data, decizia definitiva si irevocabila a instantelor este favorabila clientilor.

Un client din Pitesti a mers pe o alta cale decat cea folosita pana acum de nemultumiti. In luna mai 2010, el a depus la ANPC o reclamatie prin care solicita ca Protectia Consumatorilor sa constate ca este abuziva clauza contractuala prin care dobanda variabila este calculata in baza unei referinte interne a bancii si nu in baza ratei de referinta Euribor.

ANPC a considerat intemeiata solicitarea consumatorului, a amendat banca si a formulat o actiune in justitie in baza legii 193/2000, pentru ca instanta sa stabileasca daca interpretarea ANPC este cea corecta.

Cu ce argumente au incercat partile sa convinga instanta

ANPC a considerat, in cererea de chemare in judecata a bancii, ca modul de exprimare din contractul de credit “stabileste un comportament incorect al operatorului de servicii bancare in relatia cu consumatorul, afectand interesele economice ale acestuia, in avantajul Bancii.”

De asemenea, in opinia ANPC, “clauza enuntata la pct. 5 din contractul de credit poate fi considerata abuziva, intrucat impune sume, plati, dobanzi, in mod nejustificat si transfera spre responsabilitatea imprumutatului, generand un dezechilibru semnificativ consumatorului in raport cu drepturile si obligatiile dintre parti, in dezavantajul consumatorului.”

De partea cealalta, BCR a inaintat instantei de recurs un document de 11 pagini, prin care a incercat sa demonteze concluziile la care a ajuns Judecatoria Pitesti, atunci cand a decis sa dea dreptate ANPC si clientului bancii.

In primul rand, banca a considerat ca legea 193/2000 nu se poate aplica in acest caz, pentru ca ar fi vorba de un contract de credit de consum guvernat de legea 289/2004, cu modificarile ulterioare. BCR a mai sustinut, printre altele, si ca “clauzele contractuale privind modul de calcul al dobanzii sunt clare, fara echivoc, iar intelegerea acestora nu necesita cunostinte de specialitate.” Insa argumentele invocate nu au fost acceptate de Tribunalul Arges, care a respins recursul bancii.

 • Juristii BCR se lupta cu BNR, cu conceptele economice si cu limba romana
Nu putini sunt cei care considera ca, daca contractul de credit ar fi fost redactat de oameni care stapaneau bine notiunile de baza ale limbii romane, nu s-ar fi ajuns niciodata la un conflict de asemenea amploare. Insa banca s-a limitat la exprimari confuze si interpretabile, care i-au servit atunci cand a decis sa creasca unilateral dobazile, insa care ii dau mari batai de cap in ultima perioada de timp.

Ca juristii BCR nu stau deloc bine la acest capitol o demonstreaza si urmatoarea fraza aflata in cuprinsul documentului transmis instantei de recurs. “Marja (prima) suplimentara de lichiditate va trebui inclusa in costuri, care este derivata din componenta de risc de creditare si refinantare la care banca obtine finantarea in valuta, si suplimentar datorita discrepantei existente intre profilul de maturitate mult mai mare caracteristic creditelor acordate si de cele mai multe ori maturitatea pe termen scurt a surselor de finantare corespunzatoare(...)”. No comment.

Recursul inaintat de BCR mai surprinde si sub alt aspect. Juristii bancii identifica si un alt posibil vinovat pentru nemultumirile propriilor clienti, si anume BNR. Astfel, in recurs se afirma ca “Decizia BNR de a controla strict creditarea in valuta a generat cresteri aditionale ale costului cu rezerva minima obligatorie.” In plus, in recurs se mai arata ca “institutiile financiare bancare tin cont si sunt influentate in stabilirea dobanzii si a comisioanelor de politica Bancii Nationale a Romaniei, care stabileste rata dobanzii de referinta si ratele medii ale dobanzii pe piata interbancara si de asemenea au relevanta in stabilirea dobanzii privind cursurile valutare”.

Banca nu explica relevanta ratei dobanzii de referinta la lei, singura rata stabilita de BNR, pentru costul creditelor in valuta si introduce in argumentatie si un concept ramas inca necunoscut, dupa stiinta mea, tagmei economistilor, si anume “stabilirea dobanzii privind cursurile valutare”.

Citeste restul articolului pe Conso.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4072 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  La mai multe (Luni, 11 iulie 2011, 16:33)

  Florin [anonim]

  sper sa vedem cat mai multe sentinte de acest fel.
 • +3 (3 voturi)    
  doar una...dar cate contracte sunt asa!!!! (Luni, 11 iulie 2011, 16:34)

  busuioc costel [anonim]

  Decizia asta este surprinzatoare si cu atat mai mult incurajatoare, pentru ca asemenea contracte sunt cu sutele de mii semnate intre clienti si camatarul numarul 1 al tarii pe numele sau BCR.
  La mai mare si la cat mai multe !!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Hotia a fost in sfarsit dovedita - IREVOCABIL (Luni, 11 iulie 2011, 16:35)

  Leo de la Strehaia [anonim]

  La mai bine de 1 an se adevereste ca BCR are serioase probleme cu contractele in derulare. Camatarul nu putea sa traga sforile pentru sutele de dosare din instante, unul tot le-a scapat pentru a realiza evenimentul. Acum vi se pare corect ca aceia care au indraznit sa dea banca in judecata in procese colective, sa fie santajati cu cheltuieli de judecata? Aceasta banca a trecut de criza pe spinarea clientilor abuzati. Astept sa vad ce mai spun postacii BCR-ului, ofticatii care isi bateau joc de clientii abuzati. O sa va reduca hotilor ca personal, pentru ca acest dosar este doar varful icebergului, apocalipsa abia acum incepe pentru voi.
 • +2 (2 voturi)    
  si avocatii bcr se vor retrage sau ...... (Luni, 11 iulie 2011, 16:36)

  altu [anonim]

  Si bcr este aparata in procese contra clientilor de doua firme de avocatura f influente: V Stoica (fost Ministru al Justitiei si membru marcant Pdl) si Nestor/Diculescu. Ramane de vazut ce vor face in continuare vor sustine "ilegalitatile" bancii sau se vor retrage.....
  Care va fi pozitia BNR fata de acest precedent?
 • +3 (3 voturi)    
  Decizia contra ar trebui inscrisa la Biroul Credit (Luni, 11 iulie 2011, 16:45)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Decizia judecatoreasca primita de acest client ar trebui sa fie inscrisa la Biroul de Credit in raportul de credit al acestui client.

  Cum BCR este una dintre bancile care transmite la Biroul de Credit date pozitive si negative despre clientii sai, despre creditele acestora si comportamentul lor financiar in raport cu banca - ar trebui acum sa inscrie in raportul de credit si sentinta judecatoreasca definitiva, astfel incat eventualele nedreptati care i s-ar face acestui client - precum inscrierea unor false abateri la plata ratelor creditului catre BCR sa nu ii afecteze bonitatea.

  In birourile de credit lumea civilizata - in unele tari sunt chiar 2-3 - greselilor bancilor sunt inscrise in raportul de credit, precum greselile clientilor catre banci.

  Chiar daca suna precum in Tatal Nostru - cum banca nu iarta, nu consider just nici sa fie iertata !

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
 • +2 (2 voturi)    
  Doar inceputul... (Luni, 11 iulie 2011, 16:53)

  lorena [anonim]

  Este trist ca abuzurile si ilegalitatile acestei banci, sunt atat de evidente dar totusi multa lume inchide ochii...
  Toata stima pentru putinii judecatori cinstiti care mai sunt in Romania si pentru putinii jurnalisti care au ramas de partea adevarului.
 • +2 (2 voturi)    
  comentariu (Luni, 11 iulie 2011, 16:56)

  istrate [anonim]

  este prima victorie a adevarului.....in aceasta romanie nu credeam sa mai scoata si adevarul capul vreodata....de ce nu comenteaza artistii astia de la BCR cum au obtinut ei profituri uriase comparativ cu investitorii care i-au cumparat, in cei 3-4 ani de zile....de ce nu vorbesc de banii care i-au trimis in austria, la banca mama??!!!....adica de ce sa ia BNR masuri sa apere si statul roman de " investiti" de-astea in care romanii ies pacaliti si altii pleaca cu banii ??!!
  • 0 (0 voturi)    
   care profituri uriase?!? (Luni, 11 iulie 2011, 20:39)

   meme [anonim] i-a raspuns lui istrate

   poate alea care s-au transferat direct la grupul mama, ca aici exista doar pierderile si optimismul lor nedublat de realitatea noastra. poate profiturile cosmetizate... si chiar si alea se duc rau in jos...
 • +2 (2 voturi)    
  am intinerit 10 ani ! (Luni, 11 iulie 2011, 16:58)

  alecu [anonim]

  cu stirea asta am intinerit cu 10 ani dar nu mai sunt asa de fraier sa mai calc prea curand pragul unei banci .
 • +2 (2 voturi)    
  Minciuna are picioare scurte! (Luni, 11 iulie 2011, 17:09)

  Aurelia [anonim]

  Ma bucur pentru acest ”pas mic pentru om”, dar... mare pentru cei 4.5 miloane de romani cu credite in derulare!
  Sunt si eu printre ei si nu mai speram sa castige cineva un proces cu banca, in aceasta tara! Speranta mea era CEDO, dar cine stie, poate nu-i totul pierdut!
  In proces, fiul meu a fost amendat pentru ”rea credinta”ca a indraznit sa recuzeze judecatorul care ocolea clauzele abuzive si i-a transferat procesul la Judecatoria Bucuresti, desi noi suntem din Cluj!
  Mie mi-a sistat procesul ca nu a stiut avocatul, pe loc, cat era cursul EURO la data introducerii actiunii, ca sa calculeze Domnia Sa Judecatoarea, taxa de timbru, desi actiunile in instanta privind clauzele abuzive sunt scutite de taxe!
  Sa mai auzim vesti bune!
 • +1 (1 vot)    
  O alta metoda de furat si inselat clientii: (Luni, 11 iulie 2011, 17:20)

  alex [anonim]

  O alta banca mare din sistem, reuseste impreuna cu angajatii sai sa manipuleze conditiile din contract in avantajul acesteia.

  Exemplu:
  1)
  Anul N: dobanzi standard = EURIBOR 5%+ marja 6%.
  Total dobanda standard = 11%/an

  2)
  Banca acorda credit angajatului, iar cf contractului, cat timp clientul este angajatul bancii, acesta plateste dobanda EURIBOR (variabila) + marja 3%.
  Total dobanda non-standard = 8%/ an

  Cf contractului, daca angajatul pleaca din banca, dobanda se ajusteaza la "Conditiile standard la momentul semnarii contractului".

  3)
  Dupa n luni, EURIBOR scade pe la 1%, si fireste:
  Total dobanda = 1% + 3% = 4%/ an

  4)
  Angajatul pleaca din banca, moment in care banca ii dubleaza marja de dobanda dupa bunul plac, pe la vreo 12%
  Total dobanda = 1% + 12% = 13%/ an

  5)
  Clientul face reclamatie pesntru cresterea nejustificata a costurilor creditului; trec vreo 5-10 luni fara niciun raspuns, dupa care banca face "oferta" clientului, propunandu-i acestuia diminuarea marjei cu 2 puncte procentuale, adica:
  Total dobanda = 1% + 10% = 11%

  E vreo diferenta intre punctul 1) si 5)? Desi dobanda este aceeasi, marja este anormal de mare, stabilita de muschii bancii, in afara contractului.

  Ce vrea banca?
  EURIBOR a scazut semnificativ, in ciuda asteptarilor initiale pe care le-a avut banca, iar dobanda incasata este mult mai mica decat s-a estimat; practic, desi EURIBOR a scazut, in avantajul clientului, banca il pune sa semneze ca este de acord cu o marja de dobanda mai mare (10%) decat cea standard convenita la semnarea contractului (6%).

  Si toate astea, cu "amabilitatea bancii"; astfel, clientul va fi recunoscator ca banca l-a ajutat scazandu-i dobanda cu 2 puncte procentuale.

  Daca va creste EURIBOR, asta e! Banca vrea sa perceapa dobanzi mari si cand este EURIBOR mic, si cand este EURIBOR mare.
  De ce? PENTRU CA POATE!
  Pentru ca in contract nu sunt definite aceste "Conditii standard de creditare la momentul semnarii contractului".
 • 0 (0 voturi)    
  bcr=wc-r (Luni, 11 iulie 2011, 17:36)

  mirela daniela [anonim]

  am ajuns sa ne bucuram ca niste copii de starea de normalitate.daca nu ar interveni banca cu mici atentii si cind spun mici voiesc a spune de fapt consistente,pe la instantele de judecata atunci toate procesele,trecute,prezente sau viitoare intentate acestiu camatar ar fi definitiv si irevocabil in favoarea clientilor pentru ca abuzurile sunt clare scrise negru pe alb si n-ai cum sa nu le vezi ca judecator decit daca suma pe care ai incasat-o de la banca intrece cu mult puterea ta umana de-a rezista tentatiei.
 • 0 (0 voturi)    
  inselati de bcr 2006-2010 (Luni, 11 iulie 2011, 23:07)

  dorin (pagubit(INSELAT) bcr) [anonim]

  in sfarsit incepe sa se faca dreptate si nu vom mai fi la mana camatarilor in tara noastra
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 12 iulie 2011, 8:56)

  Anonim [anonim]

  In sfarsit.
  Era si timpul.
  Luati aminte stimati clienti si luptati impotriva
  abuzurilor.
  Banca este cea care s-a intins mai mult decat ii este plapuma si nu cetateanul cinstit.
  Doamne ajuta la cat mai multe astfel de decizii
 • 0 (0 voturi)    
  S-a spart buba (Marţi, 12 iulie 2011, 10:26)

  Gigel Coada de Purcel [anonim]

  Este o rusine ce fac magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Doua dosare cu sentinte beton la Curtea de Apel, au fost intoarse in favoarea BCR-ului. Dupa cum se poate observa, Judecatoria - Tribunalul - Curtea de Apel isi fac datoria. La ICCJ sunt niste "judecatori" care nu judeca, si tin partea unui agent economic certat cu legea. Am fi avut decizii de acest fel inca din Martie, dar nu a vrut ICCJ. Sa le fie rusine, o tara fara justitie este o tara din comuna primitiva. BCR-ul ar trebui sa invete din greseli, nu sa umble pe la spate cu sacosele de bani. D-le Isarescu, asa arata sistemul bancar pe care il guvernati? Anti-Client cu practici abuzive in contracte pe care le treceti cu vederea? RUSINOS, buba tot s-a spart.
  • 0 (0 voturi)    
   jos bcr (Marţi, 12 iulie 2011, 17:21)

   jdn [anonim] i-a raspuns lui Gigel Coada de Purcel

   mosnegii si babele de la iccj se cred niste mici dumnezei si judeca mai mult dupa numele clientului (bcr) decat dupa dreptate.Sa le fie rusine!
 • 0 (0 voturi)    
  bravo anpc Arges si judecatorilor (Marţi, 12 iulie 2011, 11:11)

  pagubit bcr [anonim]

  Din pacate nu toate comisariatele din tara actioneaza la fel. La buzau persoana care raspunde de banci, e mai mult decat salariata acestora. Toate plangerile adresate comisariatului judetean sunt solutionate de salariatii bancilor în favoarea lor în numele anpc, după ce aceasta doamnă le face cunoscut ilegal aceste plangeri. În aceeasi situatie sunt si eu, să vedeti ce raspunsuri mi-a dat toate se contrazic intre ele , urmează sai fac plangere la comisia de disciplina plus penală. Cei care sunt fericitii castigători să facă publice sentintele pentru a ne ajuta ca practică judiciară. succes.
 • 0 (0 voturi)    
  Asa cum iti asterni........ (Marţi, 12 iulie 2011, 16:00)

  maia [anonim]

  o sa iasa la un moment dat domnilor adevarul la iveala. nu puteti sa cumparati pe toata lumea la infinit. dupa plata si rasplata. ma bucur enorm
 • 0 (0 voturi)    
  s-a facut DREPTATE (Marţi, 12 iulie 2011, 19:05)

  gigi [anonim]

  s-a facut DREPTATE
 • 0 (0 voturi)    
  Ulciorul nu merge de multe ori la apa (Miercuri, 13 iulie 2011, 23:38)

  Agamita Dandanache [anonim]

  Conducerea BCR-ului este de vina pentru aceasta situatie. Clubul Lombard a venit la pachet in Romania. Nu angajatii au dat credite si aprobat, ci conducerea. Ei trebuie sa accepte jaful facut, abuzurile, sa plateasca. Sunt in proces cu voi, am castigat judecatoria cu CJPC-ul, ne vedem la recurs. Veti pierde si va pup pe freza, sa plateasca Petreasca creditele si Dominique. Strategia cu abuzuri a venit la pachet din Austria, nu din Romania. Rusine hotilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by