La Sibex, sedinta marti a fost cea mai buna de pana acum in iulie, inregistrandu-se un volum si o valoare record. La ora 17.30, numarul contractelor se apropia de 10.000 cu o valoare de aproape 90 milioane de lei, totalurile mentionate avand un bun potential de crestere pana la ora inchiderii (19.00), sub influenta directa a pietei bursiere americane, cu care se tranzactioneaza in paralel de la ora 16.30 (ora Romaniei). Cresterea numarului de contracte a venit in contextul in care fluctuatiile preturilor s-au mentinut ample iar tendinta de scadere a continuat pe produsele cele mai lichide, anume derivatele pe Dow Jones si actiunile SIF5.

Aceasta evolutie a fost una determinata de directia pietelor de actiuni din lume, care au inregistrat scaderi, sub influenta directa a posibilei extinderi a crizei datoriilor catre alte tari europene.

Jucatorii s-au concentrat din nou asupra segmentului derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, simbolul DEDJIA_RON remarcandu-se cu aproape 6100 de contracte, incheiate pana la ora 17.30, acestea reprezentand 61% din volumul realizat pana la ora mentionata pe intreaga piata. Dupa scaderile de luni, futures-ul din SUA a continuat sa indice o evolutie descendenta, sugerand o treia sedinta "rosie" pe Wall-Street. Totusi, pe o piata futures americana condusa de sentiment, deprecierile s-au redus la un moment dat considerabil, dar pretul indicelui a ramas scazut, dupa ce oficialii europeni au refuzat pentru prima data sa excluda posibilitatea falimentului Greciei, "eliberand" asupra investitorilor teama ca criza va putea cuprinde si Spania sau Italia. In plus, deficitul comercial in SUA a ajuns, in luna mai, la cel mai inalt nivel din aproape trei ani, reflectand o crestere brusca a importurilor de titei.

  • Moneda unica se aprecia cu 3,25 bani pe scadenta septembrie si cu 2,02 bani pe decembrie. O crestere de 2,91 bani se observa si pe martie 2012.

Totusi, in prima ora a sesiunii NYSE, Dow Jones a fluctuat mixt, pe fondul sperantei ca autoritatile vor gasi o solutie pentru a impiedica situatia sa scape de sub control. La Sibex, cotatiile futures ale Dow Jones s-au aflat in majoritatea timpului pe scadere, cu minime in prima parte a sedintei. Apoi, ca si pe piata futures din SUA, deprecierile s-au redus si indicele a dat chiar semnale de intrare pe teritoriu pozitiv dupa ora 15.30. Cu o ora si jumatate inainte inchiderii, DEDJIA_RON scadea cu 18 puncte pe termen scurt (septembrie), definitorie pentru conturarea unei directii clare urmand sa fie evolutia indicata pe Wall-Street. Pentru scadenta decembrie indicele afisa o depreciere de 26 puncte, in timp ce pentru martie 2012 crestea cu 10 puncte.

De remarcat a fost intensitatea in crestere pe derivatele euro/leu, in conditiile in care moneda unica s-a apreciat agresiv fata de moneda nationala. Conform oficialului afisat de BNR, euro a castigat 5,66 bani (1,3%) la ajungand la 4,2838 lei. Acesta este cel mai ridicat curs de referinta de la inceputul acestui an. Si pe piata interbancara moneda comuna s-a intarit puternic, ajungand aproape de pragul de 4,3 lei, investitorii reactionand la posibilitatea aparitiei unei posibile crize a datoriei publice in Italia si Spania. In acest cadru, speculatorii futures au reactionat prompt, transferand echivalentul a 724.000 euro prin cele 724 contrcate EUR/RON realizate pana la 17.30. Moneda unica se aprecia cu 3,25 bani pe scadenta septembrie si cu 2,02 bani pe decembrie. O crestere de 2,91 bani se observa si pe martie 2012.

Pe segmentul derivatelor valutare s-a remarcat si perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, cu 459 de contracte incheiate pana la 17.30. Euro si-a continuat declinul fata de dolar, moneda unica fiind afectata de temerile investitorilor privind criza datoriilor suverane. La Sibex, moneda unica pierdea 0,47% fata de dolar pe scadenta septembrie.

Pe segmentul derivate pe actiuni s-a remarcat SIF5 cu peste 2200 de contracte incheiate pana la ora 17.30, derivatul in cauza ocupand locul secund in topul zilei. Evolutia a fost una pe scadere, in ton cu cea de pe piata suport. La ora mentionata cotatia futures a actiunii SIF5 scadea cu 0,86% pe scadenta septembrie. Pentru decembrie septembrie DESIF5 pierdea 0,99% iar pentru martie 2012, 1,75%.