Presedintele bancii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernanke, a avertizat miercuri ca intrarea Statelor Unite in incetare de plati va crea "probleme enorme" pentru tara si o "criza majora" la scara mondiala, relateaza AFP.

Daca SUA nu-si vor putea onora obligatiile fata de creantieri, "aceasta va fi o criza majora" care va "trimite unde de soc intregului sistem financiar mondial", a declarat Bernanke, in fata Comisiei pentru servicii financiare a Camerei reprezentantilor.

Obligatiunile Trezoreriei americane sunt considerate la scara mondiala drept un plasament extrem de sigur, la fel de sigur ca si aurul.

Bernanke a atras atentia ca o incetare de plati a Trezoreriei va avea consecinte dramatice pentru economia americana.

Acest lucru va crea "probleme enorme", a adaugat el: "rata dobanzilor va incepe sa creasca" pe masura ce creantierii vor pune sub semnul intrebarii capacitatea tarii de a-si mai rambursa datoriile, ceea ce "va slabi economia noastra si va mari si mai mult deficitul".

Trezoreria americana considera ca nu va putea evita incetarea de plati daca plafonul legat de indatorare nu va fi majorat pana in 2 august.