Ministerul Finantelor ar putea colecta 10 milioane de lei din taxarea jocurilor de noroc, se arata intr-un proiect de hotarare postat joi pe site-ul MFP​. Potrivit documentului oficial, "introducerea de noi categorii de jocuri de noroc, va atrage după sine apariţia de noi operatori economici cu consecinţa creării de noi locuri de muncă", se spune in document. De asemenea, impactul social estimat de finantisti este "pozitiv, prin scăderea dependenţei potenţialilor participanţi la joc, având în vedere procedura de verificare şi monitorizarea existente pentru jocurile de noroc on-line, precum şi dificultăţile de natură tehnică pe care le presupune accesul la jocurile de noroc", se mai spune in document.

Gheorghe IalomitianuFoto: Agerpres
  • Camere de luat vederi care vor inregistra imaginea si sunetul

Potrivit actului citat, întreaga activitate din sălile de joc, de la casierie şi de la mijloacele de joc trebuie supravegheată în mod obligatoriu prin camere de luat vederi şi înregistrată în sistem digital, permanent, în regim "non-stop". Inregistrările video respective vor fi realizate pe casierie şi pe fiecare din mijloacele de joc, pe zile şi vor fi păstrate, în condiţii de securitate, cel puţin 30 de zile calendaristice. Înregistrările trebuie să cuprindă data şi ora evenimentelor, astfel încât să nu obstrucţioneze vizibilitatea înregistrării. Incidentele sau evenimentele deosebite se vor consemna într-un registru ţinut de operatorii sistemului de supraveghere video,

iar pentru cazurile întemeiate vor fi înştiinţate imediat organele de poliţie.

Înregistrările video făcute în aceste cazuri vor fi păstrate până la clarificarea acestor situaţii, prin exceptare de la termenul prevăzut anterior. În situaţia în care în cadrul incintei se exploatează numai mijloace de joc tip slot-machine, numărul minim de mijloace de joc trebuie să fie de 15. În cadrul acestei incinte se pot desfăşura adiacent şi alte activităţi economice de alimentaţie publică care concură la buna desfăşurare a activităţii de jocuri de noroc, scopul acestora fiind acela de a asigura participanţilor un grad ridicat de confort.

În incintele în care, pe lângă exploatarea jocurilor de noroc loto sau a jocurilor de pariuri, sunt amplasate şi mijloace de joc tip slot-machine, numărul acestora nu poate fi mai mic de două mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, iar amplasarea acestora în cadrul incintei se va realiza distinct, astfel încât cele

două activităţi să nu se suprapună din punctul de vedere al organizării şi exploatării. În toate cazinourile întreaga activitate din sălile de joc, de la casierie şi de la recepţie trebuie supravegheată în mod obligatoriu prin circuit închis de televiziune şi înregistrată în sistem digital, permanent, în regim "non-stop". Înregistrările de la

mesele din sălile de joc se realizează cu sunet

  • Organizatorii de jocuri online trebuie să pune pe site un ceas care să permită jucătorului să fie conştient de timpul petrecut

Comisia poate aproba turneele de poker organizate în afara locatiilor autorizate pentru jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, care sunt evenimente ocazionale cu caracter temporar, în baza unei cereri adresate comisiei, în care este descris turneul, prezentată locaţia, la care se anexează regulamentul turneului, precum şi dovada plăţii taxei de organizare.

Pe website-ul organizatorului de jocuri de noroc trebuie să existe un ceas care să permită jucătorului să fie conştient de timpul petrecut pe pagina de jocuri. Ceasul va indica data şi ora curentă şi trebuie să fie vizibil în permanenţă pentru jucător . Pe website-ul organizatorului de jocuri de noroctrebuie să existe un contor care actualizează automat şi arată soldul contului jucătorului.

Organizatorul trebuie să pună la dispoziţia jucătorului o aplicaţie care să îi permită acestuia să stabilească limite de depozit zilnice, săptămânale şi lunare. O solicitare din partea jucătorului pentru stabilirea unei limite de depozit va fi implementată imediat la cerere, dar nu mai tarziu de 24 de ore.

O solicitare din partea jucătorului de creştere a limitei de depozit fixate anterior, nu poate intra în vigoare decât după minim 48 de ore. Organizatorul de jocuri de noroc trebuie să pună la dispoziţia jucătorului o aplicatie care să îi permită acestuia să decidă ca sumele obţinute din câştiguri care depăşesc o anumită valoare să fie returnate automat jucătorului în aceeasi modalitate în care s-a facut alimentarea contului de joc.

Citeste in atasament proiectul de Hotarare si Nota de fundamentare