Dupa cum toti cei interesati stiu, aseara au fost date publicitatii rezultatele “examenului de maturitate” la care au fost supuse bancile europene. Au cazut 8 banci, iar una -Helaba- nu a fost de acord cu publicarea rezultatului in ceea ce o priveste. Testul de stress a lucrat cu doua scenarii: unul caldut si altul fierbinte. Drept e ca au fost lasate deoparte alte si alte scenarii, dar nu aveai cum sa incluzi toate catastrofele pamantului. Ei au testat, metaforic vorbind, reactia unei persoane care e lovita in cap de o creanga sau careia i se aprind pantalnii. Desigur, persoana in cauza poate fi lovita de fulger, se poate sufoca mancand un peste sau poate fi batuta de huligani pana fatalmente lesina. Nu poti deduce dupa derularea a doua scenarii tipul reactiei si intensitatea aceleiasi reactii la modul general, scrie Dan Popa pe blogul lui

Doi la mana, din cate tin minte, si anul trecut ATE Bank a picat testul. Il pica si anul asta si probabil ca o sa-l pice si in urmatorii 4000 de ani. Pateste ceva? Nu. Promite ca se capitalizeaza si trece clasa. Nu mai vorbesc de faptul ca anul trecut au trecut testul toate bancile din Irlanda, iar dupa doua luni s-a demonstrat ca isi ascunsesera starea comatoasa cu mult aplomb.

Nu mai zic ca inainte de criza, BCE a simulat fix caderea pietei imobiliare si a ajuns la concluzia ca toate bancile pot absorbi socul. Nu are rost sa spunem ce a urmat.

Aceste teste au rolul distonocalmului si atat. Calmeaza “pietele” , acesta e scopul lor final. Nu iau “temperatura” sistemului, nu sunt diuretice si nu examineaza EKG-ul bancilor.

Pana cand sistemul bancar va intelege ca o reglementare mai stricta a unora dintre activitati nu e decat in folosul lui, putem face zeci de teste de stres/an. Volcker admite ca intentia englezilor de a separa activitatea de retail a bancilor de cea de investment va fi foarte dificil de pus in practica.

Daca ne uitam la spanioli, unde somajul e urias iar tinerii pleaca in valuri in strainatate sa isi caute de lucru (potrivit Migration Raport 2011 al OECD), cum o sa cred ca doar cateva Cajas locale vor avea de suferit? Numarul falimentelor micilor companii din Spania - in crestere ingrijoratoare- e de asemenea un indicator care loveste direct in sistemul bancar.

Se incearca acum rezolvarea crizei prin lansarea unor obligatiuni europene. Foarte bine, dar cine le va cumpara inafara de chinezi? Si chiar si acestia, pusi intre a opta pentru titlurile europene si cele ale Greciei (la un randament de 4 ori mai mare) sau ale Spaniei, de ce ar opta pentru cele transnationale? Germania cere austeritate in timp ce la mii de kilometri, SUA sugereaza ca tiparitul de bani poate fi o solutie. Mai spunem aici ca un euro slab convine germanilor, cel putin pe partea de exporturi.

Europa a pierdut 10 ani cel putin prin aceasta criza.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa