Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: BNR pregateste masuri impotriva unei posibile contagiuni a crizei grecesti

Banca Nationala a Romaniei se pregateste pentru situatia in care riscul de contagiune s-ar materializa. Anuntul a fost facut de guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu. Intr-un interviu acordat unei agentii chineze de presa, Isarescu a declarat ca "sistemul bancar romanesc nu are expuneri directe asupra crizei datoriilor suverane din Grecia, dar exista canale posibile prin care contagiunea se poate propaga, canale care trebuie sa fie strict monitorizate". Guvernatorul a descris situatia de ansamblu a sistemului bancar local ca fiind "sub control", mentionand ca BNR a solicitat mult inainte de testele de stres europene ca unele banci sa isi majoreze capitalul. "Testele noastre de stres si cerintele de capital au fost mult mai dure decat cele realizate in Europa", a precizat oficialul. Potrivit Guvernatorului, Romania s-ar putea confrunta cu o contagiune financiara, canalul de manifestare fiind cel al capitalului, insa acesta este un canal ingust care pana acum ne-a ajutat. Isarescu nu exclude ca in anumite cazuri bancile mama sa retraga sume de bani din Romania, dar BNR monitorizeaza cu mare atentie retragerile de capital, a adaugat el. Ceea ce ar putea pune in incurcatura Banca Centrala ar fi impactul psihologic al contagiunii, care ar putea declansa reactii irationale. "Suntem pregatiti sa facem fata si unui asemenea scenariu. Stim cum sa trimitem mesaje in asa fel incat un asemenea impact sa fie limitat", a explicat Isarescu.

Gheorghe Gherghina: Discutiile cu FMI de joi au decurs foarte bine

Discutiile delegatiei Fondului Monetar International cu partea romana sunt pe drumul cel bun. Secretarul de Stat al Finantelor, Gheorghe Gherghina, a declarat pentru HotNews.ro ca, una dintre concluziile intalnirii de joi este aceea ca tintele de deficit vor fi cu usurinta atinse. Astazi, incepand cu ora 9,30, delegatia Fondului Monetar International se intalneste separat cu conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, punctul fierbinte al discutiilor fiind situatia arieratelor. Potrivit unor surse apropiate discutiilor, FMI analizeaza o posibila revizuire a proiectiilor legate de cresterea economica din acest an. "Exista mai multe scenarii pe care se merge si se tine cont de posibilele evolutii ale economiilor din jur si a crizei datoriilor suverane din Grecia. Toate aceste date influenteaza economia romaneasca, acum specialistii calculand diferitele grade de impact", au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Renault recheama 450 de masini Symbol din Romania din cauza unor posibile probleme la coloana de directie

Renault recheama in service 450 de masini Symbol comercializate in Romania, din cauza unor posibile probleme la coloana de directie. Concret, exista posibilitatea ca, la masinile vizate de recall, sa se desprinda suruburile de fixare a coloanei de directie, potrivit constructorului auto francez. La fel ca in cazul oricarei actiuni de rechemare in service, costurile pentru repararea masinilor sunt suportate de fabricant. Timpul necesar pentru actiunile corective este de 25 de minute daca nu este necesara demontarea plansei de bord sau de 54 de minute in caz contrar. Renault se afla la prima actiune de rechemare in service din acest an, iar anul trecut a facut un recall pentru Scenic II si unul pentru Laguna III.

Jerome Olive, seful Dacia: In primavara am avut tensiuni cu unii furnizori care nu s-au putut adapta la cresterea rapida a productiei de Duster

In primul semestru, vanzarile Dacia pe plan mondial au scazut cu 3%. Constructorul s-a confruntat cu o perioada delicata, mai ales in primavara, cand au existat tensiuni cu unii furnizori ce nu au putut sa-si adapteze rapid livrarile de componente pentru Duster, a declarat seful Dacia, Jerome Olive. Acum aceste tensiuni sunt de domeniul trecutului si, desi dupa multi ani de crestere, vanzarile marcii au un usor declin in Occident, sustine oficialul. Potrivit acestuia, nu se poate vorbi despre un punct de saturatie al vanzarilor in acea regiune. Dacia a produs in primele sase luni peste 160.000 de masini, ceea ce inseamna o scadere de 3,3% fata de prima jumatate a anului trecut. Cea mai mare schimbare tine insa de ponderea Duster-ului, care a ajuns sa reprezinte peste jumatate din productia totala.