Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Primele efecte ale noului Cod al Muncii – cresc incasarile din impozitul pe venit si salarii

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Marţi, 26 iulie 2011, 11:23 Economie | Finanţe & Bănci


In luna iunie, incasarile la bugetul general consolidat au crescut cu aproape 10% fata de iunie 2010, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 25,6%, deficitul bugetar inregistrand luna trecuta o valoare de 3,8 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare decat in iunie 2010. In acelasi timp, doua sunt informatiile cu adevarat interesante (i) incasarile din CAS si impozitul pe salarii si venit au inregistrat in iunie cel mai inalt ritm de crestere din ultimii doi ani, semn ca piata muncii totusi se misca, iar (ii) cheltuielile de capital au crescut in iunie cu 3 miliarde lei, valoare semnificativ mai mare decat cea din iunie 2010, cand guvernul a cheltuit doar 1,2 miliarde lei, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.


Veniturile bugetului general consolidat

Au totalizat 14,24 miliarde lei in iunie si 84,98 miliarde lei in primele 6 luni, in crestere cu 9,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

Comparativ cu primele 6 luni din 2009, incasarile au fost cu 10% mai mari, iar comparativ cu primele 6 luni din 2008 au fost cu 4,4% mai mari.


Incasarile din TVA si accize

TVA-ul a adus la buget 3,7 miliarde lei in iunie, si 21,6 miliarde lei in prima jumatate de an, in crestere cu 14,5%, respectiv 31,5% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior. Dupa cum se poate observa si pe graficul alaturat, ritmul de crestre a incetinit vizibil in ultima luna, insa trebuie sa tinem seama ca, in iunie 2010, comertul a mers foarte bine, populatia grabindu-se sa isi faca cumparaturile inainte de majorarea TVA.

Incasarile din accize s-au majorat cu 26% in iunie si cu 27,1% in primele sase luni, insa rezultatele notabile au fost obtinute abia dupa ce autoritatile au inceput arestarile in vami. In plus, pe piata tutunului, ponderea contrabandei s-a redus de la 36,2% in ianuarie, la 11,8% in mai, evolutie care a dus la cresterea productiei si a vanzarilor, rezultatele fiind vizibile pe graficul alaturat.


Incasarile din impozitul pe venit si salarii

Au insumat 1,7 miliarde lei in iunie si 9 miliarde lei in primele 6 luni, in crestere cu 8,1%, respectiv 0,4% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

De remarcat ca ritmul anual de crestere inregistrat in iunie (+8,1%) reprezinta cel mai mare ritm anual de crestere din ultimele 27 de luni, respectiv din martie 2009, si este imposibil sa nu legam aceasta evolutie de intrarea in vigoare a noul Cod al Muncii – in iunie au fost platite salariile angajatilor din mai, iar in luna mai au fost incheiate cateva sute de mii de noi contracte de munca (de fapt angajati la negru care acum au fost raportati de angajatori).


Incasarile la bugetul asigurarilor sociale

Incasarile la bugetul de asigurari sociale s-au majorat in iunie cu 11,6% fata de iunie 2010, acesta fiind cel mai mare ritm de crestere din ultimele 24 de luni. In sume absolute, incasarile au insumat 2,98 miliarde lei in iunie, si 16,9 miliarde lei in primele 6 luni (+3,9%).

Per total, incasarile la bugetele de asigurari (pensii, somaj si sanatate) au insumat 4,25 miliarde lei in iunie si 24,2 miliarde lei in primele 6 luni, in crestere cu 11%, respectiv 4,7% fata de aceeasi perioada a anului 2010.


Cheltuielile totale

Au ajuns la 18 miliarde lei in iunie si 96,24 miliarde lei in primele 6 luni, in crestere cu 25,6% (!!!), respectiv 0,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe sectiuni, evolutia este urmatoarea:

Cheltuielile de personal – au scazut cu 12,2% in iunie si cu 18,9% in primele sase luni, ajungand la un total de 3,3 miliarde lei, respectiv 19,36 miliarde lei. Comparativ cu primele sase luni din 2008, cheltuielile de personal sunt cu 14% mai mici.

Cheltuielile cu bunurile si serviciile – s-au majorat cu 39% in iunie si cu 14,6% in primele sase luni, cea mai mare influenta avand-o majorarea cheltuielilor in sectorul medical.

Cheltuielile de capital, inclusiv cele cu finantarea proiectelor europene - au insumat 3,77 miliarde lei in iunie, si 12,4 miliarde lei in primele sase luni, sume in crestere cu 175%, respectiv 38,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. De remarcat ca majorarea semnificativa a investitiilor va influenta formarea bruta de capital fix, componenta importanta a PIB.


Deficitul bugetar

A insumat 3,8 miliarde lei in iunie si 11,3 miliarde lei in primele 6 luni, sub tinta de 12,6 miliarde lei stabilita cu FMI. Pentru 2011, tinta de deficit este de 4,4% din PIB, ceea ce inseamna ca, in ultimele 6 luni din acest an, guvernul mai poate cheltui 12,6 miliarde lei.

PS: De maine sunt in concediu, asa ca in urmatoarele doua saptamani voi publica mai rar.


Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2039 vizualizari


ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by