Datoria SUA: Camera Reprezentantilor a adoptat planul republicanilor. Democratii au respins insa in Senat planul
Camera Reprezentantilor a adoptat planul cu 218 de voturi pentru, 210 de parlamentari votand impotriva sa. Dar Senatul, in care democratii sunt majoritari, au votat tot vineri seara pentru repingerea planului lui John Boehner si va incerca sa obtina un compromis privind propriul sau plan.
Presedintelei Camerei, John Boehner a propus ridicarea plafonului in doua etape si o reducere a cheltuielilor publice pe 10 ani de zile. Democratii vor insa ridicarea plafonului de indatorare intr-o singura etapa si o reducere a cheltuielilor intr-un procent mai mic.
O problema spinoasa intre republicani si democrati ramane si problema "avantajelor fiscale pentru cei bogati", Obama cerand cresterea impozitelor deoarece un „manager a ajuns sa plateasca taxe la un nivel mai redus decât cel al secretarei lui”, dar republicanii se opun taierii acestor avantaje acordate in majoritate sub mandatul lui George W. Bush.
Presedintele american Barack Obama le-a cerut vineri aliatilor sai democrati si adversarilor republicani sa ajunga la un compromis pana marti, pentru a evita intrarea tarii in incetare de plati, sustinand ca pozitiile celor doua partide nu sunt atat de indepartate.
Pe de alta parte, el a spus ca este pregatit sa lucreze in acest weekend cu conducerea democratilor si a republicanilor pentru a ajunge la un acord asupra majorarii plafonului de indatorare a tarii, potrivit Reuters.
Daca plafonul de 14.300 miliarde dolari nu este majorat pana marti, Statele Unite nu se vor mai putea imprumuta si vor incepe sa ramana fara bani pentru plata obligatiunilor.
Citeste si:

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Totusi, eu personal consider ca vor ridica acel nivel de indatorare, chiar daca in ultimul moment sau eventual vor gasi un artificiu, daca exista, ca Statele Unite sa nu intre in incapacitate de plata in cazul unei amanari a deciziei. Daca nu exista acest artificiu, atunci vor ridica plafonul pana la termenul limita.
Miza luptei e importanta, atat politica cat mai ales economica. (ridicarea sau nu a niveleului impozitului pentru bogati afecteaza oameni putini dar puternici si cu influenta enorma in economie, micsoararea ajutoarelor sociale afecteaza milioane de oameni, etc etc.)
Dar intrarea in incapacitate de plata este un rau mult prea mare, inclusiv pentru politicienti.
Sigur, intrarea in incapacitate de plata, prin efectele care le-ar produce, ar fi o lovitura data Chinei, care detine rezerve uriase de dolari, iar un dolar slabit ar avantaja exportatorii americani, dar chiar si asa, riscurile ar fi prea mari si unele dintre efecte sunt greu de prevazut si mai ales greu sa stapanit. Si Statele Unite ar fi afectate din plin, iar economic mondiala, in special cea Occidentala si asa e instabila in perioada asta, numai de o intrare in incpacitata de plata a celui mai mari economii nomdiale nu are nevoie.
Eu asa zic, vor ridica acel plafon, chiar daca in ultimul moment. Pur si simplu balata avantaje / dezavantaje inclina clar spre aceast final, inclusiv pentru politicieni.
Poate ma insel, dar oricum, nu mai trebuie sa asteptam mult pana sa aflam.
Hai, la treaba: rezolva problema, Goguta, ca vad ca esti tare acolo pe pozitii si congresul ala nu voteaza fara matale!
P.S.: se vede ca au mai plecat si prosti, nu numai destepti.
Vorba ta: lasa-i pe altii in durerea lor sa comenteze ce vor si tu du-te in treburile tale acolo, ca am inteles ca votezi si tu in Congres, participi la discutii, la negocieri etc etc... esti om mare, important.
Vezi ca e un negru in spatele tau!.. Am glumit baaaaaa!!!
Intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite, orice varianta am lua-o in considereare, va provoca o unda de soc in toata lumea. Mai mare sau mai mica, nimeni nu stie exact, dar categoric va exista. Iar acea unda de soc va avaea o influnta inclusiv asupra domeniului economic in care activez eu, asadar si asupra firmei de unde imi iau eu banii luna de luna. Nu vreau sa intru in detalii, n-are sens, dar asta este purul adevar.
Aminteste-ti de inceputul crizei astai. Pe vreme aia, aici in Romania multi politicieni si economisti afirmau, sincer, ca probleme grave ale bancilor americane nu ne va afecta. E treaba americanilor, nu a noastra. SI ai vazut ce a urmat!
Traim intr-o lume destul de gloablizata, iar dintre toate sectoarele, cel financiar este cel mai globalizat. Daca stranuta unul azi aici cu suficienta forta, ii molipseste cu virusul racelii pe toti!
Asadar, poate ca "negroteii" - asa cum te exprimi tu - daca isi iau sau nu cecurile promise, poate asta chiar nu e treaba mea, dar intrarea in incapacitate de plata a Statelor Unite este si treaba mea! Desi n-as vrea, dar este si nu ma intreaba nimeni daca vreau sau nu.
Marirea datoriei nu ar insemna pornirea tiparnitei deci o scadere a dolarului?
Valoarea uneo valute oarecare, daca scade sau creste, este determinata de o multime de factori, dar in esenta lucrurile se invart in jurul economiei tarii care este emitenta acelei valute.
Daca Statele Unite intra in incapacitate de plata, este normal ca increderea in economia SUA scade. Nu uita ca incapacitatea de plata inseamna ca anumite plati datorate de catre guvernul american propriilor angajati si firmelor implicate in afaceri cu guvernul SUA nu vor mai fi facute, cel putin temporar, deci are un efect concret in economia reala.
Scazand increderea in economia SUA, scade increderea automat in dolarul american. Prin sistemnele financiare si bursiere mondiale multi investitori (oameni sau alte guverne, etc.) vor dori sa shimbe dolarii pe alte valute. Apare astfel un surplus de dolari la vanzare, le scade pretul in raport cu alte valute. Adica cumva ca si in economia reala. Daca brusc in piata de alimente de la care te aprovizionezi tu mai apar cateva camioane de rosii in plus, pretul rosiilor ca scadea, ca aia vor sa le vanda, si cum deja existau rosii in piata, n-o sa le poata vinde decat daca pun un pret ceva mai mic.
Sigur, ce am scris eu mai sus e simplist si incomplet dar cred ca, in principiu e corect.
Si tot acest mecanism devalorizeaza mai mult dolarul decat daca ar mai tipari bancnote in plus. Adica in cazul unei incapacitati de plata, ar fi mult mai multi dolari pe care diversi (din toata lumea) ar dori sa ii vanda decat ar fi dolari noi aparuti de sub tiparnita. (desi si aici cu tiparnita e mai degraba o exprimare platica, ca majoritatea dolarilor nici macar nu exista ca si hartie, doar electronic, scriptic in sistemul financiaro-bancar).
Daca ei sint ca noi, de ce nu sintem si noi ca ei ?
Sau pentru cei mai grei de cap "Daca lor le merge atit de rau si noua atit de bine, de ce ne este noua atit de rau si lor atit de bine ?" (banc din vremea comunistilor care ne bateau incontinuu la cap cu prima parte a frazei).