Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea economica in trimestrul al doilea fata de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial la 0,2-0,3%, mizand insa pe o performanta mai buna in trimestrul III datorita productiei agricole,pentru a atinge tinta pe intregul an, potrivit Mediafax.

"Estimarea de crestere economica este revizuita la acest moment in usoara scadere, la 0,2-0,3%, fara sa existe totusi datele finale. Se spera insa intr-o performanta mai buna in trimestrul al treilea, datorita productiei agricole, astfel incat tinta unei cresteri economice de 1,5% pentru intregul an sa fie atinsa", au declarat surse oficiale.

La sfarsitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat ca Guvernul mizeaza pe o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul II, fata de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate si cu oficialii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in ultima misiune de evaluare.

Dupa aproximativ o saptamana, premierul Emil Boc a declarat ca reducerea ritmului de crestere a exporturilor in luna iunie si datele privind productia industriala pot duce la incetinirea ritmului de crestere economica pentru trimestrul doi, astfel ca va fi nevoie de "maximizarea" investitiilor si lucrarilor in trimestrul trei.

"Avem o crestere economica prognozata de 1,5% (pentru anul in curs, n.r.), dar aceasta crestere nu va fi atinsa daca trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru ca el are una dintre cele mai mari ponderi in PIB intr-un an. Am aflat dimineata ca in luna iunie se constata o incetinire a productiei industriale si a exporturilor, ceea ce s-ar putea sa ne incetineasca cresterea economica pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atat mai mult in trimestrul trei trebuie sa avem grija sa maximizam investitiile si tot ce inseamna lucrari", a spus Boc.

El a adaugat ca rezultatele din iunie au fost influentate de tulburentele de pe pietele internationale.

Produsul Intern Brut a urcat in primul trimestru cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut si cu 1,7% in serie bruta fata de primul trimestru din 2010, sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor.

Pentru acest an a fost mentinuta evaluarea privind 1,5% crestere economica, in timp ce pentru anul viitor cresterea economica prognozata este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% fata de prognoza initiala, pe fondul evolutiilor internationale.

Romania a iesit din recesiune in primul trimestru al acestui an, cand Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu trimestrul IV de anul trecut si cu 1,7% serie bruta fata de trimestrul I din 2010.

Institutul National de Statistica va prezenta pe 16 august datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.