Francul elvetian a pierdut teren in fata dolarului american si a monedei euro, in urma speculatiilor ca banca centrala a Elvetiei planuieste noi masuri pentru a tempera aprecierea monedei nationale, potrivit MarketWatch.

Astfel, dolarul era cotat la 79,03 centime, dupa ce in sedinta de vineri un dolar putea fi cumparat cu 77,66 centime (1 franc = 100 centime).

In ceea ce priveste moneda unica europeana, pe piata valutara un euro era cotat la 1,1286 franci, comparativ cu un curs de 1,1458 franci pentru un euro inregistrat la finele saptamanii trecute.

Speculatiile ce au aparut la sfarsitul saptamanii trecute arata ca guvernul de la Berna si banca centrala discuta cu privire la stabilirea unei limite a cursului euro/franc, in conditiile in care saptamana trecuta moneda elvetiana s-a apreciat pana la un nivel record ca urmare a problemelor fiscale din zona euro si SUA.

Astfel, SNB ar putea limita cursul la putin peste 1,10 franci pentru un euro, urmand ca apoi sa il creasca treptat. Aceasta tinta ar putea fi adoptata in data de 17 august potrivit speculatiilor din piata.