Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2011 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul I 2011 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2010, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,4% pe seria bruta si cu 0,3% pe seria ajustata sezonier.

In semestrul I 2011 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2010 cu 1,6%, pe serie bruta si cu 0,3% pe serie ajustata sezonier, a anuntat marti dimineata Institutul National de Statistica.

"Desi reprezinta o incetinire fata de primul trimestru, cresterea de 0.2% este o surprinza pozitiva mai ales daca

Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank

Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank

Foto: AGERPRES

tinem cont de faptul ca aproape toti indicatorii cu frecventa lunara indicau contractie in trimestrul doi fata de trimestrul unu. Probabil ca evolutia din agricultura explica cifra pozitiva. Daca e adevarat, atunci inseamna ca nu putem spera la crestere economica nici macar de 3.5% in 2012 - pe de o parte, componentele PIB in afara de agricultura au o evolutie anemica in prezent si nu prea exista justificari pentru revigorare semnificativa in viitor; pe de alta parte, recolta foarte buna din acest an, chiar daca va fi repetata, va insemna in cel mai bun caz aport zero la cresterea economica din 2012", a declarat pentru HotNews Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al diviziei locale a ING Bank

In primul trimestru din acest an, economia a inregistrat un plus de 0,7% fata de ultimul trimestru din 2010.

pib

pib

Foto: Hotnews

Guvernul a revizuit in usoara scadere estimarea privind cresterea PIB in al doilea trimestru, de la 0,3-0,4% cat anticipa initial, si mizeaza pe o evolutie mai buna in trimestrul trei datorita productiei agricole, pentru a atinge tinta pe intregul an de 1,5%.

"Intensificarea cresterii economice din primul trimestru -fata de trimestrul IV 2010 - nu a fost practic sustinuta de nicio componenta cu continut economic – consumul final a continuat sa se restrânga, formarea bruta de capital fix si-a inversat traiectoria, iar aportul cererii externe nete s-a deteriorat (de la +1 punct procentual la -0,3 puncte procentuale). Pe partea ofertei, dinamizarea PIB real (în termeni anuali si trimestriali) s-a datorat în esenta industriei, în principal ca efect al mentinerii pe trend ascendent a cererii principalilor parteneri comerciali externi", arata si Banca Centrala.

Incetinirea cresterii in Romania este in consens cu evolutiile din intreaga Europa. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, aproape a stagnat in trimestrul al doilea al lui 2011, Produsul intern brut crescand cu 0,1% fata de primul trimestru, cand urcase cu 1,3%, a anuntat marti Oficiul Federal de Statistica.

La sfarsitul spatamanii trecute, cifre oficiale preliminare aratau ca si economia franceza a stagnat in trimestrul al II-lea al acestui an comparativ cu o crestere puternica inregistrata in primele trei luni ale lui 2011.