BNR a injectat miercuri 2,2 miliarde de lei cu scadenta de 7 zile prin inetrmediul unei operatiuni de tip repo, prin care bancile pot atrage fonduri de la Banca centrala in schimbul titlurilor de stat. Imprumuturile au fost acordate la o dobanda de 6,25%, nivel egal cu rata dobanzii de politica monetara. Operatiunile au rolul de reglaj, "sunt normale si se desfasoara in contextul in care bancile sunt cele care asigura functionarea adecvata a pietei si ar trebui sa-si regleze intre ele variatiile de lichiditate", spun oficialii BNR.

Indicatorul de lichiditate se calculeaza ca raport intre lichiditatea efectiva si lichiditatea necesara, pe fiecare banda

licitatii repo

licitatii repo

Foto: Hotnews

de scadenta.Lichiditatea efectiva se determina prin insumarea, pe fiecare banda de scadenta, a activelor, a angajamentelor primite evidentiate in afara bilantului, inclusiv a celor aferente operatiunilor de schimb la vedere, si a sumelor de primit aferente instrumentelor financiare derivate. Lichiditatea necesara se determina prin insumarea, pe fiecare banda de scadenta, a datoriilor, a angajamentelor date, evidentiate in afara bilantului, inclusiv a celor aferente operatiunilor de schimb la vedere, si a sumelor de platit aferente instrumentelor financiare derivate.

Citeste aici mai multe despre operatiunile de piata ale BNR

Bancile trebuie sa mentina in permanenta indicatorul de lichiditate, calculat pentru totalitatea operatiunilor in echivalent lei, cel putin la nivelul de 1.

Rolul principal al lichiditatii este de realizare a decontarii finale a tuturor tranzactiilor financiare din economie (plati diverse efectuate de clientii bancilor, tranzactii pe pietele financiare, acordarea de credite, plati la buget, incasari de la buget).

Masuri de injectare a lichiditatii in sistem a anuntat tot miercuri si Banca Elvetiei, asa cum si reprezentantii Bancii Centrale Europene si-au manifestat intentii similare.

Facilitatile permanente (de creditare si de depozit) acordate institutiilor de credit de catre BNR sunt accesate la initiativa bancilor. Acestea pot obtine lichiditate pe termen foarte scurt (overnight) prin facilitatea marginala de credit si pot plasa, la sfarsitul zilei, resursele excedentare la BNR. Dobanzile la facilitatile permanente sunt stabilite intr-un coridor simetric de 4 puncte procentuale fata de rata dobanzii de politica monetara, ceea ce inseamna pentru luna mai o rata de 10,25% pe an la credite si de 2,25% pe an la depozite.