Proiect de modificare a Codului Fiscal: conditii mai stricte pentru activitatile independente, tichete de vacanta - neimpozabile, simplificari la plata impozitului pe salarii

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 23 august 2011, 16:55 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
Impozitul pe salarii in cazul micilor intreprinzatori precum microintreprinderile, persoane fizice autorizate si unele firme mici se va plati trimestrial, iata numai un exemplu de modificare legislativa adusa in cadrul Proiectului de Ordonanta de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal publicat de catre Ministerul Finantelor Publice. Acesta aduce o serie de modificari importante in zona impozitului pe profit si a celui pe venit. Consultantul fiscal Gabriel Sarbu (Mazars) a realizat o sinteza a principalelor modificari (vezi documentul atasat) si a explicat pentru HotNews.ro care este impactul acestora. Reprezentantii MFP au declarat pentru HotNews.ro ca proiectul se afla pe circuitul de avizare si va fi supus aprobarii in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

"Ca idee generala, se fac niste clarificari la niste prevederi mai vechi, spre exemplu la contractele cu nerezidentii. Inainte, numai persoanele juridice care cumparau servicii de supervizare de exemplu, cu firme nerezidente, trebuia sa declare aceste contracte la fisc; pe cand noul proiect de Ordonanta spune ca si persoanele fizice romane sa declare la fisc contractele cu persoane fizice /juridice nerezidente", explica Gabriel Sarbu, Supervising senior - Tax Advisory Services la compania de consultanta fiscala Mazars.

Ca prima observatie, se introduce prevederea potrivit careia tichetele de vacanta sunt neimpozabile.

Conditii mai stricte pentru activitati independente vs. dependente

Practic, s-au rescris conditiile legate de activitati dependente/indepemdente, spune consultantul citat. "Pana acum, o persoana putea sa aiba cu angajatorul si un contract de prestari servicii ; acum, activitatea respectiva poate fi considerata dependenta si impozitata ca si un contract de munca. Este mult mai clar, acum din prisma riscului pe care si-l asuma o persoana care desfasoara astfel de acivitati".

Optiune de plata anticipata a impozitului pe profit

Acelasi proiect de Ordonanta introduce optiunea, pentru toate companiile, de a plati impoziul pe profit trimestrial anticipat, in mod similar societatilor bancare. "Aceasta inseamna ca nu ar mai trebui sa calculezi trimestrial impozitul ci poti plati o suma echivalenta cu 1/4 din impozitul total al anului anterior pe primele trei trimestre si vei face un singur calcul la final de an, cand se va face si regularizarea", explica Gabriel Sarbu. Optiunea este avantajoasa pentru companii, in opinia acestuia, deoarece reduce costurile cu calculul trimestrial al impozitului pe profit.

O alta noutate: Incepand cu anul 2012 definitivarea impozitului anual si declararea acestuia se va face pe regula generala pana la data de 25 martie a anului urmator celui de impunere. Pana acum, definitivarea impozitului anual trebuia facuta pana la data de 25 aprilie.

In domeniul accizelor, a fost introdus in Codul Fiscal un capitol privind sanctiunile si contraventiile legate de platitorii de accize, care se gaseau pana acum separat in Codul de procedura fiscala, in opinia consultantului acesta fiind un lucru benefic.

In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, se prevede acordarea unei reduceri de impozit sau chiar a unei scutiri pe o perioada de maxim 7 ani pentru anumite categorii de cladiri (vezi detalii in documentul atasat) si se modifica prevederile privind neimpozitarea cladirilor retrocedate cultelor religioase in avantajul acestora. "La momentul actual scutirea era prevazuta doar pe perioada in care cladirea era afectata interesului public. Conform viitoarelor prevederi scutirea se acorda chiar daca respectiva cladire este scoasa din circuitul de interes public", explica Gabriel Sarbu.

In plus, au aparut noutati legate o categorie putin reglementata pana in prezent - operatiunile fiduciare. "Operatiunile fiduciare au fost reglementate din punct de vedere fiscal in toate aspectele care le-ar putea genera (Impozit pe profit, impozit pe venit, taxe locale, Impozit pe nerezidenti, Contributii sociale, etc.) lucru mai rar intalnit pana acum", spune consultantul citat.

Operatiunile fiduciare sunt operatiuni prin care o persoana denumita constituitor da in administrare catre o alta persoana denumita fiduciar prin mandat elemente patrimoniale (bunuri, titluri de valoare, etc.), urmand ca la o data convenita intre cele doua parti mentionate sa se transfere catre un beneficiar (aceasta poate fi atat un tert cat si constituitorul) atat elementele patrimoniale incredintate cat si beneficiile rezultate din administrarea acestor elemente patrimoniale de catre fiduciar. Riscul in aceasta operatiune este suportat pe toata durata mandatului de catre constituitor. (Mazars)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7989 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  OUG 58/2010 (Marţi, 23 august 2011, 17:18)

  mefisto [anonim]

  Va mai aduceti aminte de OUG58/2010?

  Oamenii sunt consecventi.

  Exista o vorba...Cu prostul si cu trenul nu e bine sa te pui...fiecare are drumul lui.
  • 0 (4 voturi)    
   :D (Marţi, 23 august 2011, 17:33)

   cristi [anonim] i-a raspuns lui mefisto

   Excelent comentariul. Totusi, vrei sa spui ceva la subiect? Inteleg ca esti ofticat dar totusi, ai si ceva de criticat (cu argumente) despre noul proiect?
  • 0 (0 voturi)    
   OUG 58/2010 (Miercuri, 24 august 2011, 9:59)

   Seb [anonim] i-a raspuns lui mefisto

   OUG 58/2010 aducea cateva elemente noi in codul fiscal si anume reconsiderarea activitatii din independenta in dependenta. A avut si bubele ei, si anume PFA sa plateasca somaj de care nu ar fi beneficiat niciodata, plus multe altele, iar asta a fost unul din motivele ptr care ministrul Vladescu a fost remaniat. O buna parte din prevederile OUG 58 au fost modificate din nou prin OUG 82/2010 prin septembrie anul trecut. Iar asta vine ca o completare si o accentuare a faptului ca activitatea independenta este dupa cum zice si numele independenta (fara program de lucru, fara birou, fara calculator,laptop, masina de serviciu, etc...). Iar cei care aveau si contract de munca si pfa cu ACEEASI FIRMA erau considerate chiar de anul trecut ca fiind activitati dependente...
 • +1 (1 vot)    
  se mai actualizeaza pagina? (Marţi, 23 august 2011, 18:44)

  pipi1 [anonim]

  in documentul atasat scrie ceva de completarea art55 (impozitarea indemnizatiilor de detasare), dar in textul de mai sus nu sunt specificate detalii..
  • 0 (0 voturi)    
   diurna (Miercuri, 24 august 2011, 18:59)

   minny [utilizator] i-a raspuns lui pipi1

   se propune a fi deductibila doar valoarea diurnei din institutile publice si nu de 2.5 ori aceasta valoare
 • 0 (0 voturi)    
  Si care e cuantumul deductibil ? (Miercuri, 24 august 2011, 10:28)

  Alexu [anonim]

  Care este cuantumul deductibil al tichetelor de vacanta ????
  Oricum articol incomplet , care seamana a reclama pozitiva pentru guvernul asta de idioti !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by