Presedintele Germaniei Christian Wulff, al carui rol este in mare masura onorific, a criticat miercuri achizitia de catre Banca Centrala Europeana de obligatiuni emise de statele din zona euro aflate in dificultate, potrivit AFP.

"Gasesc indoielnic planul de cumparare masiva a obligatiunilor unor tari. Pe termen lung, acest lucru nu poate aduce nimic bun", a declarat presedintele german in cadrul unui discurs tinut la Lindau, in sudul Germaniei.

AFP arata ca, in mod surprinzator, aceste critici vin dintr-o tara care sustine ferm principiul independentei Bancii Centrale Europene.

BCE a anuntat luni ca saptamana trecuta a cumparat obligatiuni ale statelor aflate in dificultate din zona euro in valoare de 14,29 miliarde de euro, depasind astfel pragul de 100 de miliarde de euro. Volumul acestor rascumparari efectuate de BCE pe piata secundara a datoriilor, un program lansat de BCE in mai 2010, in plina criza greaca, atinge acum 110,5 miliarde de euro.

Programul a fost reactivat in urma cu circa doua saptamani, dupa o pauza de aproape cinci luni.

In prezent, BCE vine in ajutorul obligatiunilor italiene si spaniole, potrivit economistilor, ceea ce explica volumul de cumparari sensibil mai ridicat decat in trecut.

Institutia monetara are intentia de a continua programul in cursul acestei saptamani, se precizeaza intr-un comunicat al bancii publicat pe internet.