Rata de crestere a produsului intern brut al Statelor Unite ale Americii pe trimestrul II a fost revizuita oficial in scadere, la 1%, vineri, la mai putin de doua ore de discursul foarte asteptat al presedintelui Federal Reserve, relateaza AFP.

In trimestrul II, PIB-ul Americii a crescut cu 1% in cifre anualizate in raport cu precedentele trei luni, a anuntat departamentul pentru Comert, revizuind astfel in scadere cu 0,3 puncte prima sa estimare de crestere, publicata la finele lui iulie.

Analistii se asteptau la o revizuire de mai mica amploare, pana la 1,1%.

Raportul departamentului precizeaza ca aceasta estimare reflecta o revizuire in crestere a incetinirii constituirii stocurilor si scaderea exporturilor. Aceste doua elemente negative nu au fost compensate decat partial de revizuirea in crestere a investitiilor private si a consumului gospodariilor.

Presedintele Fed, Ben Bernanke, urmeaza sa prezinte, la ora 14,00 GMT perspectivele economiei americane pe termen scurt si lung.

Indicele vedeta Dax al bursei din Frankfurt, care a suferit si joi o degringolada brutala, a intrat din nou pe rosu vineri, dupa corectia cresterii PIB-ului american, pierzand peste 3%.

Spre ora 13h19 GMT, el a reusit sa recupereze un pic din pierderi, pana la -2,39%.

Joi, indicele a cazut brutal in cursul sedintei, pierzand pana la 4% in jurul orei 14,00 GMT. Doua zvonuri, imediat dezmintite, au zguduit piata: unul era legat de interdictia totala a short selling si al doilea se referea la pierderea ratingului "AAA" de catre Germania.

Vineri, explicatia este mai rationala, in conditiile in care toate bursele mondiale au suferit corectii dupa revizuirea cresterii econimice a SUA.

Valorile financiare cele mai atacate la Frankfurt au foste cele ale Commerzbank (-4,62%), Allianz (-3,87%) si Deutsche Bank (-3,74%).

Reasiguratorul Munich Re a pierdut 3,47% din cauza temerilor legate de uraganul Irene.