Articol susținut de EY România

Controale vamale intensificate privind mărfurile suspecte de contrafacere - ce trebuie să cunoască importatorii?

de Mihai Petre     EY România
Miercuri, 7 august 2019, 10:06 EY - Fiscalitatea la zi


Mihai Petre
Foto: EY Romania
În contextul comerțului cu mărfuri care încalcă drepturile de proprietate intelectuală, Uniunea Europeană s-a angajat pe deplin să implementeze standarde ridicate de protecție a pieței interne. Dreptul de proprietate intelectuală înseamnă o marcă, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicație geografică, un brevet de invenție, așa cum este prevăzut în dreptul intern (al țării) sau al Uniunii Europene.

Majoritatea falsurilor și a altor bunuri care contravin acestor drepturi de proprietate intelectuală sunt fabricate într-o țară terță, din afara Uniunii Europene. Astfel, autoritățile vamale ale Statelor Membre joacă un rol esențial în prevenirea introducerii pe piață a unor astfel de mărfuri contrafăcute.

Cum intervin autoritățile vamale?

Autoritățile vamale au ca pârghie de control Regulamentul (UE) nr. 608/2013 care prevede condițiile și procedurile de intervenție, în cazul în care mărfurile susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală sunt sau ar fi trebuit să fie supuse supravegherii vamale.

În cazul în care sunt identificate mărfuri susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, autoritățile vamale pot suspenda acordarea liberului de vamă pentru mărfuri sau le pot reține.

Așadar, dacă la momentul importului nu există dovezi suficiente care să demonstreze că nu au fost încălcate aceste drepturi, mărfurile pot fi reținute. În acest sens, autoritățile vamale solicită confirmări de la titularul drepturilor (de ex. deținătorul mărcii). Concomitent, autoritățile vamale pot sesiza și organele de cercetare penală.

Cum trebuie să acționeze importatorii?

Pentru a evita ca mărfurile să le fie blocate în vamă, este esențial ca importatorii să obțină informații în avans despre mărfurile achiziționate în materie de drepturi de proprietate intelectuală, înaintea efectuării efective a formalităților de import.

În cazul în care autoritățile vamale hotărăsc să rețină mărfurile pe motiv de suspiciuni de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală, importatorul are posibilitatea de a solicita acordarea anticipată a liberului de vamă până la eliminarea suspiciunilor, pentru a evita blocarea acestora. Mai precis, prin depunerea unei garanții, al cărei cuantum este suficient de ridicat pentru a proteja interesele eventualului titular al mărcii.

În ultima perioadă, se observă o creștere semnificativă a importurilor de bunuri de larg consum concomitent cu o înăsprire a condițiilor în care cineva poate pretinde un drept de proprietate intelectuală asupra unei mărci, a unui desen sau a unui model. Cu titlu de exemplu, se poate menționa decizia Curții Generale a Uniunii Europene din Iunie 2019 prin care s-a concluzionat că marca "Adidas", constând în trei dungi paralele aplicate în orice direcție, nu îndeplinește condițiile de marcă înregistrată în Uniunea Europeană.

În acest context, este recomandabil ca toți importatorii de astfel de bunuri să implementeze suficiente măsuri de control interne pentru a detecta astfel de cazuri în avans de momentul vămuirii. În acest fel, poate fi clarificat tratamentul acestor mărfuri cu autoritatea vamala înainte de o eventuală reținere a bunurilor pentru suspiciuni de încălcare de drepturi de proprietate intelectuală.

Un articol semnat de Mihai Petre, Director, Comerț Internațional, Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică, EY România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2056 vizualizari

  • regulamentul 608 (Miercuri, 7 august 2019, 20:39)

    cunoscatoru' [utilizator]

    D-le Director,
    Faceti o mare greseala prin omiterea unor adevaruri despre ce se intampla in realitare cu regulamentul UE 608/2013. Lasam la o parte marfurile contrafacute si discutam despre produse originale. Marile corporatii au facut lobby la UE pentru protectionism si anume: doar ei au dreptul sa importe din afara UE produsele lor. Daca cineva incearca sa aduca produse originale fara acordul lor li se confisca marfa si platesc si daune daca nu stau "in banca lor". De ce protectionism ? Pentru ca marile corporatii sa fixeze preturile asa cum vor ele pe anumite piete din UE. Exemplu: o piesa auto originala a unui brand care este prezent in Romania costa in UAE jumatate din cat costa in Romania. Daca incerci sa importi acea piesa intervine vama care spune: tu nu ai dreptul sa importi produsele acestei marci fara acordul posesorului marcii, incalci dreptul de proprietate intelectuala. Niciodata posesorul marcii nu va spune ca acel produs este original si ca este fabricat de el, chiar daca se aduc documente privind originea produsului. De ce ? Pentru a-si face jocul in piata si pentru a nu avea concurenta. Acesta este adevarul si vi-l spune unu' care a pierdut 140,000 euro cu o astfel de multinationala. Oamenii de afaceri romani trebuiesc sfatuiti sa nu aduca sub nicio forma produse originale de marca. Pe aceasta tema se poate discuta foarte mult si se pot scoate la iveala multe intelegeri intre autoritati si multinationale. Sa nu credeti ca am ceva cu multinationalele si am cazut in oala PSD, nu am nicio legatura, sunt un om de afaceri care este foarte indignat de ceea ce se intampla si am dovezi suficiente sa demonstrez ca suntem sub papucul lor din acest punct de vedere. Dreptul de proprietate intelectuala este o umbrela sub care se ascund multe nedreptati. Ma bucur ca ati abordat acest subiect, dar souneti exact ce se intampla in viata reala. Va repet: produsele contrafacute ies din aceasta discutie, acolo este altceva.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by