Articol susținut de EY România

Premieră în piața muncii: Salariații carantinați vor avea concedii medicale plătite, chiar dacă ele se vor suprapune

de Simona Tudor     EY Romania
Luni, 1 noiembrie 2021, 9:48 EY - Fiscalitatea la zi


Simona Tudor
Foto: EY România
Salariații aflați în carantină vor avea concediile medicale plătite și în cazul în care ele se vor suprapune de-a lungul perioadei prevăzute de lege. Este o premieră generată de situația medicală pe care o traversăm. Astfel, asigurații vor avea dreptul la o indemnizație calculată începând cu prima zi de concediu până în ultima zi de incapacitate de muncă.

Cum în ultimele zile asistăm la o creștere nedorită a numărului de îmbolnăviri, din ce în ce mai des au început să apară situațiile în care un salariat este obligat să stea în carantină, care să se continue, în funcție de alte îmbolnăviri din familie, iar zilele de concediu să fie acordate unele în continuarea celorlalte. Concret - un angajat intră în concediu astăzi pentru 14 zile. Dar, în decursul acestora, un membru al familiei manifestă simptome, ceea ce face ca zilele de concediu medical ale salariatului să se prelungească. Astfel, în funcție de deciziile pe care le primește de la Direcția de Sănătate Publică, medicul de familie poate elibera un alt certificat medical pentru aceeași afecțiune, dar cu o altă perioadă, de exemplu la trei zile după prima zi din concediul medical anterior.

De aceea, este bine de știut, pe de-o parte, că angajatul poate beneficia de concediul medical plătit, pe de alta că angajatorul trebuie să acorde aceste zile, până când salariatul iese complet din carantină. Totodată, este important să cunoaștem că aceste zile sunt suportate de către stat, iar medicii de familie pot acorda mai multe concedii medicale aceleiași persoane aflate în carantină pentru perioade diferite.

Suportul legal se regăsește în ordonanța de urgență a Guvernului numărul 158/2005 și în normele sale de aplicare. "Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică", scrie în ordonanță. ”Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie care au luat în evidență și au monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării”, se mai precizează în același document. Chiar și persoanele care nu sunt confirmate ca infectate vor primi concediul medical pentru a se putea carantina, pe baza documentului eliberat de către direcția de sănătate publică județeană sau, după caz, a municipiului București, și pentru perioada înscrisă în acesta.

Și salariații cu contract pe perioadă determinată, dacă termenul pentru care a fost încheiat contractul de muncă s-a încheiat, vor putea primi concediu medical, dar, în cazul lor, indemnizația va fi suportată de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, ei trebuind să depună certificatul medical direct la Casa de Sănătate la care este arondat medicul de familie al beneficiarului.

Calculul și plata indemnizațiilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, cu normele de aplicare, se face pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condițiile legii, care constituie document justificativ pentru plată, prezentat plătitorului în termen (angajator, instituția care administrează bugetul asigurărilor pentru șomaj, casa de asigurări de sănătate, care trebuie să facă lunar plata indemnizației).

În cazul în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea sa încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile care s-au născut anterior ivirii acestor situații, între care și concediile medicale, se vor achita din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.

Și un ultim aspect demn de menționat - durata concediului pentru carantină nu se va scădea din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.

Un articol semnat de Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


26225 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  hahaha (Luni, 1 noiembrie 2021, 10:11)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Da, sunt suportate de stat. Dar după 3 ani. După 3 ani în care contabilul sau omul de la salarizare se milogește de aia de la sănătate ca sa ii dea banii înapoi.
  Medicalele sunt plătite de angajatori iar aceștia depun în 90 de zile cereri la casele de sănătate de care aparțin, completând tot felul de tabele inepte de parca nu ar fi declarat în 112 sumele și seriile de medicale și diagnosticul.
  Apoi casele de sănătate se fac ca nu văd dosarele timp de 3 ani și pa-pa sume.
  Dacă nu faci cereri peste cereri, cereri de urgentare, cereri de revenire, scrisori către conducerea caselor, către ministere, către guvern etc nu-ți mai recuperezi banii.
  Vorbesc aici în principal de CASMB. Anul trecut m-am ținut de capul lor pentru 4 firme. Ba erau în carantina, bă lucrau de acasă, ba responsabilul de dosar era cu copilul acasă și nu lăsase dosarele altcuiva. Am primit niște răspunsuri foarte nesimțite așa ca m-am apucat de scris pe la diverse instituții pana când clienții au primit banii.
  Acum am aceeași poveste cu un alt client care așteaptă aproape un milion lei noi strânși în ultimii 2 ani, o buna parte carantine de anul trecut. Responsabila de dosar a fost în CO apoi mi-a zis ca au audit și ca e ocupată cu asta... în timp ce clientul mă presează ca are de plătit contribuții și nu sta prea roz cu banii.
  Pentru ca nu, nu se compensează cu alte taxe.
  Dar imi place de MM si de stat. Sunt foarte darnici cu banii altora.
  • +4 (4 voturi)    
   statul roman cel mai mare bandit (Luni, 1 noiembrie 2021, 15:36)

   Copy-Paste [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   3 ani ? Hmm noi avem concedii neplatite din 2017. De cele de anul trecut nici nu mai vorbim.
   Cereri, tabele si formulare, dosare, rugaminti si implorari. De partea cealalta niste banditi inepti.
   Le-am trecut la capitolul tzeapa de stat. Si cand ii vad pe nenorocitii de ministrii si prim ministrii care vorbesc de ajutorarea firmelor private ( "eroii lor") sau cresteri de ajutoare sau alte alocatii, te apuca furia.
   Inamicul nr 1 al firmelor private este statul roman, indiferent ca se numeste socialist sau liberal.
   • +3 (3 voturi)    
    ! (Luni, 1 noiembrie 2021, 18:28)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

    Statul Roman considera firmele particulare ca fiind principalii lor dusmani .
    Am sesizat acest aspect in urma cu 30 de ani insa chiar nu vroiam sa cred asta , vreme de multi ani.
    Acum nu mai am nici un dubiu , Romania este o tara esuata . Imi pare nespus de rau ...dar vai de generatiile ce vor urma.
 • +1 (1 vot)    
  Nu mai bine… (Luni, 1 noiembrie 2021, 11:42)

  mamaika [utilizator]

  …sta toata lumea acasa?
 • +2 (4 voturi)    
  E ok dar doar pentru vaccinați (Luni, 1 noiembrie 2021, 15:02)

  mr_mojo [utilizator]

  Nu ești vaccinat, nu ai concediu medical deloc.
  Nu ar trebui să fie nici o problemă, mai ales că virusul nu există, nu?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by