​Reteaua sociala Facebook si-ar putea lansa propriul smartphone pana la sfarsitul anului, informeaza BBC News. Mai multi angajati Facebook au declarat, sub protectia anonimatului, ca reteaua sociala a angajat deja cativa zeci de fosti ingineri software care au lucrat la dezvoltarea Iphone-ului si a Ipad-ului.

Facebook a recunoscut recent ca se lupta sa obtina bani prin cresterea audientei care acceseaza reteaua sociala prin intermediul smartphone-urilor.

Potrivit unui angajat Facebook, fondatorul retelei, Mark Zuckerberg, ar fi "ingrijorat de faptul ca, daca nu creeaza un smartpone in viitorul apropiat...Facebook va deveni o simpla aplicatie pe alte platforme mobile".

In 2010, Techcrunch.com relata ca Facebook lucra "in secret" la dezvoltarea unui smartphone, desi se crede ca acest proiect special ar fi fost abandonat. Un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze speculatiile si a declarat ca "strategia noastra mobila este simpla: credem ca fiecare dispozitiv mobil este mai performant daca este profund social".

Dorinta companiei de a intra pe piata telefoanelor inteligente ar putea fi rezultatul presiunilor tot mai mari de a imbunatati potentialul telefoniei mobile de a produce profit.

Compania Facebook a fost listata recent la bursa, dar in trei zile actiunile si-au pierdut 18% din valoare. Autoritatile de reglementare din SUA spun ca vor analiza situatia, mai ales ca valoarea actiunilor s-a diminuat peste cele mai pesimiste asteptari.