Un prototip de bentita inteligenta care poate detecta gravitatea socurilor cerebrale suferite de sportivi, in special de cei care practica rugby sau fotbal, este testata in prezent in Australia, au anuntat cercetatori implicati in acest proiect, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta bentita, denumita ''brainBAND'', este dotata cu numerosi senzori care pot transmite in timp real medicilor, antrenorilor sau arbitrilor, importanta socului resimtit de capul sportivului atunci cand acesta se afla pe teren in timpul meciului, scrie AFP. Dispozitivul este conectat permanent la alte dispozitive mobile inteligente, precum smartwatch-uri, tablete sau telefoane mobile, transmitand in timp real celor de pe margine date despre starea jucatorului in urma unor lovituri la cap, potrivit portalului ausdroid.net.

Specialistul in neurologie Alan J. Pearce sustine ca in momentul de fata decizia ca un jucator sa continue partida dupa ce a suferit o lovitura puternica la cap este luata complet subiectiv.

Aceasta tehnologie, ''brainBAND'', indica in timp real impactul asupra capului jucatorului in urma loviturilor suferite pe durata meciurilor sau antrenamentelor, oferind posibilitatea luarii unei decizii obiective, a explicat pentru AFP cercetatorul Alan J. Pearce de la Universitatea Swinburne, cu sediul la Melbourne.

Jucatorii pot de asemenea sa transmita direct datele atunci cand ajung la spital si sa permita personalului medical de la camera de urgenta sa ofere un diagnostic mult mai precis, a adaugat cercetatorul, mentionand ca mai trebuie insa efectuate alte teste inainte ca produsul sa fie comercializat pe piata.

Printre jucatorii profesionisti care testeaza aceasta bentita neagra, dar discreta, se numara si internationalul australian de rugby Israel Folau, 26 de ani.

Bentita poate semnala de asemenea efectele unei lovituri care poate parea inofensiva, cu ajutorul unor lumini LED, care indica gravitatea impactului.

Prototipul a fost testat in Australia la jucatori de rugby din ligile de amatori pentru a definitiva realizarea sa si sa poata inregistra deopotriva socurile mici care pot avea in timp un efect cumulativ. ''Nu este vorba de una sau doua socuri puternice, insa loviturile repetate la cap pot duce la probleme pe termen lung cu care se confrunta jucatorii'', a concluzionat Alan Pearce, conform AFP.