​Brand-ul Palm, celebru pentru PDA-urile de acum mai bine de 10 ani revine pe piață printr-un produs oarecum curios care nu este nici 100% smartphone, dar nici ceas inteligent. Palm Phone este un fel de telefon miniatural, pentru că ecranul este de numai 3,3 inci și este gândit să te facă să stai mai puțin timp pe telefonul principal. Presa americană l-a numit ”frățiorul telefonului principal” sau chiar ”un telefon pentru telefonul tău”. Este disponibil la un operator din SUA și costă 350 de dolari, fiind un produs care pare a fi sortit eșecului comercial, fiindcă nu se știe dacă își găsește locul în piață.

Palm PhoneFoto: palm.com

Compania Palm era celebră acum 10-15 ani pentru PDA-uri, acele agende digitale care erau la modă pe prin anul 2000. Palm a decăzut în era smartphone-ului, a fost cumpărată de HP, dar în 2014 nu a mai produs terminale.

Acum, o companie care deține dreptul de a folosi numele Palm a lansat un fel de telefon miniatural cu ecran de 3,3 inci și 65 de grame greutate, un telefon ”de week-end” care să-ți permită să lași acasă smartphone-ul prinicpal cu ecran mult mai mare.

Nu se vrea a fi un înlocuitor pentru smartphone-ul de bază, ci unul care să te scape de dependența de telefon. Cum notează și publicația The Verge, într-o analiză a acestui concept, este curioasă ideea de a încerca să limitezi timpul de ecran, adăugând un alt ecran în viața ta.

Palm Phone este mic, rulează Android Oreo, are cameră de 12 MP pe spate și 8 MP pe față, iar compania spune că bateria, deși este de numai 800 mAh, ține toată ziua.

Compania care lansează acest mic telefon speră să intre într-un nou segment, plasat între smartwatch și smartphone-urile convenționale cu ecrane mari. Un segment numit ”ultra mobile”, al telefoanelor miniaturale, destinat celor care vor ca un timp să nu mai stea cu ochii într-un ecran de 5-6 inci.

Și smartwatch-urile spuneau același lucru, însă ecranele mici și aplicațiile puține le-au împiedicat să înlocuiască smartphone-ul chiar și numai pentru o oră - două. Micul telefon propus de Palm poate găzdui aplicații Android, îți permite să faci poze decente șl să te uiți pe YouTube, lucruri pe care un smartwatch nu le poate face.

Însă este numai un experiment, telefonul fiind disponibil doar în SUA prin operatorul Verizon, cu un plan de date separat. Prețul telefonului nu este deloc mic: 349 de dolari, cât un smartphone de gamă medie bun.

Palm Phone cântărește doar 65 de grame și are 3 GB RAM și 32 GB srocare.

”Nu ne jucăm de-a nostalgia, ci reinventăm brand-ul”, spune Dennis Miloseski, unul dintre cei care au fondat compania care aduce pe piață modelul. ”Ne-am gândit că era important să facem dreptate brand-ului Palm”, mai spune el, citat de USA Today.

La unison presa americană spune că un astfel de mini-smartphone se va vinde greu, fiindcă va fi complicat de poziționat în piață pentru a deveni atractiv. Și, deși 65 de grade chiar înseamnă că este ușor, prețul le va ”cădea” multora mult mai greu.