Faci parte dintre aceia pe care nu-i intereseaza cata hartie consuma, pentru ca nu platesc ei, care nu sting lumina cand pleaca ultimii de la birou, pentru ca nu-i intereseaza cat vine factura? Nu strangi robinetul bine la baie pentru ca nu este problema lor cata apa se consuma? Si cu toate astea pretinzi ca te deranjeaza poluarea si te dai drept un ecologist convins? Ei bine, nu uita ca la serviciu iti petreci cea mai mare parte din timp si ar trebui sa te comporti ca la tine acasa: nu mai irosi resursele pretioase!

Pentru multi, computerul este principala “unealta” de lucru. Opreste calculatorul si alte aparate la sfarsitul programului si, cu timpul, se va irosi din ce in ce mai putina energie. Baga in priza imprimanta, scanerul, copiatorul sau alte aparate doar cand le folosesti si gandeste-te ca nu te costa nimic sa stingi lumina ramasa aprinsa intr-o camera unde tocmai s-a terminat o sedinta.

Foloseste cat mai multa lumina naturala. Nu numai ca este gratis, dar nu oboseste atat de tare ochii, precum cea artificiala.

Este ciudat ca in plina “era digitala” continuam sa consumam tone de hartie. Cu cat faci mai multe lucruri online, cu atat iti trebuie mai putina hartie. Tine-ti dosarele pe calculator si nu in biblioraft. O sa-ti fie mai usor sa le faci copii si chiar sa le iei cu tine in cazul in care te muti in alt birou. Citeste documentele pe calculator in loc sa le printezi si trimite mailuri in loc de scrisori.

Recicleaza hartia cat se poate de mult! Indiferent de functia pe care-o ai, cand faci cateva notite, poti folosi hartie scrisa pe o parte, iar cand printezi un document, scoate-l pe ambele parti. Gandeste-te numai cata energie, apa si substante chimice se consuma pentru cateva topuri de hartie.

Daca pui cap la cap orele pe care ti le petreci blocat in trafic, echivaleaza cu cateva zile din viata in fiecare an. Daca nu ai neaparat nevoie de masina sa mergi la serviciu, poti lua metroul, bicicleta, un scuter, poti merge pe jos sau te poti asocia cu cativa colegi care locuiesc in aceeasi zona cu tine si puteti folosi o singura masina.

Desi este mai comod sa comanzi ceva la pranz si apoi sa arunci la gunoi containerele in care a fost adusa mancarea, ar fi mai bine sa iti aduci de mancare de acasa. In felul acesta mananci si mai ieftin si mai sanatos. Nici nu mai poluezi atat de mult. La maldarul de ambalaje care se aduna la cosul de gunoi, dupa ce termini de mancat, se adauga si poluarea pe care o fac cei de la firma de catering, care consuma combustibil pentru mancarea pe care ai comandat-o.

Daca totusi nu ai de ales si trebuie sa comanzi, intreba-ti si colegii daca vor ceva. In felul acesta se mai economiseste benzina. Nu uita sa ai tot timpul la birou propria-ti cana. Uita de paharele de unica folosinta.

Sursa: treehugger.com