La 23 de ani de la lansarea Nokia 3310, Tapani Jokinen, unul dintre designerii acestui telefon emblematic, vorbește despre ce a însemnat pentru lumea tech și consumatori produsul pe care l-a creat atunci, cum au evoluat telefoanele de la Nokia 3310 încoace și de ce viitorul e al închirierii de tehnologie.

Tapani Jokinen, unul din creatorii Nokia 3310, alături de schițele dispozitivului pe care l-a creatFoto: colaj Panorama

Nokia lansează telefonul Nokia 3310 pe 1 septembrie 2000, iar acesta devine rapid unul dintre cele mai cunoscute și vândute dispozitive din toate timpurile.

Compania se laudă că noul dispozitiv vine cu „funcții unice de chat, care le permit utilizatorilor să trimită mesaje text de pe telefon atunci când sunt în mișcare”. Nokia 3310 „e subțire și câtărește doar 133 de grame”, vine cu jocurile Space Impact și Bantumi și are antenă integrată, așa că e ușor să-l iei cu tine oriunde.

Compania lansează în aceeași zi și Nokia FriendsTalk, un serviciu dependent de operatorul de telefonie, care îți permite să comunici în grup cu alți utilizatori.

E 1 septembrie 2000, iar Nokia, companie cu sediul în Finlanda, este pe primul loc global pe piața producătorilor de telefoane mobile, cu vânzări de 19,8 miliarde de EUR și peste 60.000 de angajați în toată lumea.

CITIȚI CONTINUAREA PE PANORAMA.