La sfarsit de saptamana, unii oameni se relaxeaza, altii dau ascultare ideilor trasnite si dupa doua zile se pot lauda cu un proiect iesit din comun, cum ar fi o galeata de gunoi comandata vocal.

In ultima categorie de persoane se afla Amnon Demri. Si fiindca ieri si alaltaieri a fost ocupat, astazi ne putem delecta cu ultima sa realizare, considerand in acelasi timp ca ne-am putea folosi de ceva similar atunci cand ne ajunge lenea din urma.

Sa luam urmatorul scenariu: Esti la birou, ai mancat o punga de chipsuri, ai baut un suc, iar acum ti-e lehamite sa te deplasezi pana la cos. Spui un "Vino aici", sau in caz ca ai o imaginatie debordanta si ai programat alta instructiune, un "vino aici, papuse". Dupa ce se uita ciudat la tine colegele de munca, din coltul camerei se va deplasa bazaind cosul de gunoi. Arunci ce ai de aruncat, apoi ii arunci si lui o noua comanda: "Gata, pleaca".

Ei bine, cine se pricepe un pic la tehnica, stiind acum ca asa ceva este posibil, se poate apuca de lucru. Sistemul e bazat pe un micro-chip PIC 18F4431, si foloseste trei motoare de 18 Volti, bateriile lor, trei rotite, cinci senzori si un kit pentru recunoasterea vocii. Si bineinteles, un cos de gunoi.

Acesta se deplaseaza de-a lungul unei linii negre trasate pe jos, oprindu-se cand intalneste o "intersectie" creata. Practic, traseul poate fi programat in functie de asezarea liniei. In viitor, Amnon planuieste sa inlocuiasca linia neagra si senzorii aferenti, trecand la ultraviolete, arata Hackaday.

Alex Sima - TownPortal