Casa academicianului Alexandru Rosetti, demolata luni dimineata. Pe terenul eliberat se va construi un bloc cu patru etaje

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 7 noiembrie 2011, 20:02 Economie | Imobiliar


Casa academicianului Alexandru Rosetti
Foto: Hotnews
Casa academicianului Alexandru Rosetti, de pe strada Dionisie Lupu, nr. 56 (in apropiere de Piata Romana), a fost demolata luni dimineata. Imobilul a fost construit in a doua jumatate a secolului XIX, avand circa 150 de ani. ONG-urile sustin ca demolarea a fost facuta ilegal, autorizatia de demolare fiind expirata de 3 saptamani. In loc, proprietarii vor construi un bloc de patru etaje.

Demolarea cladirii a inceput inca de sambata dimineata, fiind scoasa tamplaria. Tot sambata a fost adus buldozerul care urma sa demoleze constructia. Luni dimineata, lucrarile de demolare au continuat. Desi legea constructiilor prevede ca la fiecare lucrare de demolare sau construire sa fie afisat un panou de santier pe care sa fie trecut numarul autorizatiei, beneficiarul, constructorul si lucrarile care se fac, muncitorii au acoperit panoul si nu au lasat la vedere datele scrise pe el. "Ce va intereseaza pe d-voastra ce scrie aici. Trebuia sa veniti cand l-am pus. L-ati vazut destul. Mai lipseste sa intrati direct pe proprietate", s-a rastit la presa si la ONG-istii prezenti la fata locului un muncitor furios.

Potrivit datelor postate pe site-ul Primariei sector 1, Autorizatia de demolare a fost emisa de aceasta institutie pe 14 octombrie 2009, cu cateva zile inainte de data la care primariile de sector si-au pierdut competenta de a emite autorizatii de construire/desfiintare in zonele protejate, respectiv pe centrul orasului. Beneficiarul autorizatiei de demolare este Marina Smighelschi.

Potrivit verificarilor facute de Primaria Capitalei, autorizatia de demolare a fost prelungita de Primaria sector 1.

"In urma verificarilor efectuate in str. Dionisie Lupu nr. 56, sector 1, de catre reprezentantii Directiei Control din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, s-a constatat ca se executa lucrari de desfiintare, in baza Autorizatiei de Desfiintare nr.200/10/L din 14.10.2008 emisa de catre Primaria Sectorului 1, cu termen de valabilitate prelungit ulterior de catre aceeasi institutie", se arata intr-un punct de vedere trimis de Primaria Capitalei catre HotNews.ro.

Asociatia Salvati Bucurestiul sustine insa ca demolarea s-a facut ilegal, autorizatia de demolare fiind expirata de 3 saptamani: "Primaria sector 1 a emis autorizatia de demolare in octombrie 2009. Aceasta a expirat in octombrie 2010. A mai fost prelungita inca un an, expirand pe 14 octombrie 2011, in urma cu trei saptamani", a declarat Daniel Velicu, reprezentantul Asociatiei Salvati Bucurestiul.

De asemenea, Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca si autorizatia de demolare este ilegala deoarece are la baza avizul Directiei de Cultura Bucuresti (deconcentrata a Ministerului Culturii) si ar fi fost nevoie de un aviz emis de Ministerul Culturii.

ONG-urile prezente la fata locului au alertat politia pentru a sesiza ca demolarea se face ilegal, insa fara prea mare folos: "Am chemat Politia locala la ora 10.00. La 10.30 eram in fata casei cu Politia Locala. Responsabilul de santier nu avea toate hartiile. Politia le-a dat la dispozitie o ora sa aduca documentele dupa care au plecat. Politia a revenit peste doua ore si jumatate, la ora 13.00. Era demolat aproape tot, mai putin un zid pe colt. Nu au putut interveni deoarece au spus ca este proprietate privata. Pe la 13h30 a venit in sfarsit de la Disciplina in constructii sector 1. Au dispus verbal oprirea santierului si vor analiza mai detaliat la sediu stadiul dosarului. Desi la santier nu erau documente complet clare cum ca demolarea e legala, nu a fost suspendat. Discutiile continua cu casa demolata. In orice caz, din nou, transparenta nu a fost respectata in acest caz, panoul de santier a aparut la 2 zile dupa ce demolarea a inceput si nu a ramas vizibil pe intreg parcursul demolarii", spune Romulus Bena, reprezentantul Asociatiei Prietenii Scoli Centrale.

Vecinii care treceau prin fata santierului s-au aratat revoltati de demolarea casei academicianului Rosetti: "Este casa academicianului Rosetti. Nu este posibil sa fie demolata. A fost un om de valoare. Trebuia pastrata in memoria lui. Uitati-va cum arata ce s-a construit nou in jur. Este o situatie jalnica. Din nefericire, cand am vazut ca a inceput demolarea nu am avut ce sa facem. Nu am alertat politia fiindca nu ne baga nimeni in seama", spune doamna Croitoru, vecina de strada.

Pe 19 august 2011, Primaria Capitalei a emis pentru aceasta locatie o autorizatie de construire pentru edificarea unui bloc de 4 etaje.

Cine a fost Alexandru Rosetti?

Potrivit Wikipedia, Alexandru Rosetti (1895-1990) a fost un reputat lingvist si filolog roman, editor, pedagog, istoric al limbii romane, patron spiritual al scolii romanesti de lingvistica. Profesor la Facultatea de Litere din Bucuresti, Alexandru Rosetti a fost unul dintre patronii spirituali ai scolii lingvistice de la Bucuresti, alaturi de nume importante precum Theodor Capidan, Jacques Byck, Iorgu Iordan sau Alexandru Graur. A fost membru titular al Academiei Romane din 1948. Alexandru Rosetti era un urmas al familiei printului Rosetti, si-a sustinut doctoratul la Paris, unde s-a casatorit cu Maria Rallet. A ajuns in 1933 directorul Fundatiei pentru Literatura si Arta a regelui Carol II, cea mai prestigioasa editura din Romania din epoca interbelica.

De ce era valoros imobilul din Dionisie Lupu 56:

Imobilul din str. Dionisie Lupu nr. 56, sector 1, nu este monument istoric, dar se afla in zona de protectie a imobilelor - monumente istorice situate la adresele: str. Dionisie Lupu nr. 49 (cod B-II-m-B-19108) si str. Dionisie Lupu nr. 68 (cod B-II-m-B-19109), imobile inscrise in Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucuresti din anul 2010 si in Zona Protejata nr.34 - Tesutul traditional difuz - Zona Pitar Mos, conform Planului Urbanistic Zonal - Zone Construite Protejate aprobat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti  nr. 279/2000.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6467 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  ... (Luni, 7 noiembrie 2011, 20:29)

  Opposite [anonim]

  Felicitari Bucuresti!
 • +4 (8 voturi)    
  trist (Luni, 7 noiembrie 2011, 21:05)

  alecs [anonim]

  pai noi nu avem nevoie de monumente istorice, nu ne trebuie istorie; avem nevoie doar de prostime.
 • -1 (11 voturi)    
  da... (Luni, 7 noiembrie 2011, 21:08)

  dili [anonim]

  intr-adevar, e trist ca se demoleaza cladiri istorice vechi de sute de ani. dar, inainte de a face scandal, ong-urile astea ar trebui sa spuna si sa verifice si care era starea imobilelor respective inainte de demolare. multe dintre cele la care se refera ong-urile si pentru care fac scandal astazi nu erau altceva decat o mizerie de cladire, locuita de minoritari si care arata jalnic. ong-urile astea strang o gramada de bani, din donatii si din altele. de ce nu pun banii astia pentru renovarea cladirilor pe care le plang atat? unde se duc banii pe care ii donam? in masinile si vilele presedintilor? nu am vazut un singur ong care sa si faca ceva. dar la dat cu gura sunt cei mai tari. asta e gratis, poate sa o faca si un copil de clasa a doua. sau asta e de fapt nivelul ong-urilor din romania?
  • +2 (2 voturi)    
   si da si nu (Luni, 7 noiembrie 2011, 21:54)

   am [anonim] i-a raspuns lui dili

   Imobilul in cauza apartine mostenitorilor....care
   dupa ce s-au luptat cu el ani la rand sa-l intretina,incalzeasca,repare,etc. au decis ca nu mai corespunde cu viitorul familiei lor si l-au demolat pentru a face loc unui imobil nou si functional. In ceea ce priveste patrimoniul Bucurestilor...pai atunci sunt zeci si sute de alte imobile mult mai valoroase care au disparut de mult........oricum vigilenta acestor ONG -uri este binevenita.
   • +1 (1 vot)    
    cum stabilesti valoarea (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:15)

    mada565 [anonim] i-a raspuns lui am

    Nu intelegeti asta a fost a luiAl.Rossetti?? Cum ati masurat ca ceea ce a facut el pentru lingvistica romaneasca nu are valoare??

    Poate nici Spiru Haret nu are valoare, si nu er nici Roman, asa ca de aceea demolam si cas lui. Un buncarr de marmura e mai bun!
  • +2 (2 voturi)    
   casa era in stare perfecta (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:13)

   mada565 [anonim] i-a raspuns lui dili

   Casa era in perfecta stare. locuita de un arhitect. Radu Smighelchi. Dar vrea ceva mai mare aa ca memoria si istoria nu au importanta.Casa era perfect intretinuta.
   Si daca nu ai fi fost, toate capitalele si orasele din lumea asta au case memoriale si muzee unde au stat oamenii care au facut sa progreseze tara aceea. Noi avem blocuri peste blocri.Casele memoriale dispar. Bine ca are primaria bani de panselute
 • -4 (10 voturi)    
  Foarte bine (Luni, 7 noiembrie 2011, 21:23)

  Alex007 [utilizator]

  inca un pas inainte in a demola toate cladirile darapanate,pline de boschetari si prostituate din bucuresti.Nu putem avea un Bucuresti modern cu toate junghiurile astea.Ce era de protejat a fost protejat.Ca sa intretii asemenea case costa si in loc ca banii de buget sa mearga pe gradinite,merg pe relicve.
  PS: jos cu ONG-urile.
  • +6 (8 voturi)    
   Manelizarea constructiilor (Luni, 7 noiembrie 2011, 21:35)

   Atent [anonim] i-a raspuns lui Alex007

   Numai oamenii lipsiti de educatie pot sa sustina demolarea unor cladiri care fac parte din istoria noastra, care sunt legate de traditie...Toate popoarele civilizate isi conserva istoria...in schimb noi construim hidosenii kitsch din beton si sticla pentru parvenitii zilei. Manelizarea se reflecta si in constructiile aparute in ultima vreme...
   • -5 (7 voturi)    
    istoria (Luni, 7 noiembrie 2011, 22:15)

    Minime [anonim] i-a raspuns lui Atent

    "Monumentele" astea au fost hidoseniile chicioase ale parvenitilor din alte vremi, copiate dupa arhitectura Parisului ce era "cool" la momentul respectiv.
    • 0 (0 voturi)    
     ai dreptate... (Marţi, 8 noiembrie 2011, 21:02)

     danarad [anonim] i-a raspuns lui Minime

     cu copiatul, ca de aceea au aparut si ,,titulaturile'' astea: micul paris( p. mic, daca e micul..), mica viena.etc. dar, cladirile vechi, mai ales fatadele daca sunt bine intretinute/ reparate, arata mult mai frumos decit cele de astazi, nu se pot compara.
 • +3 (5 voturi)    
  prostie (Luni, 7 noiembrie 2011, 22:09)

  I [utilizator]

  proprietarii habar nu au ce inseamna valoarea adevarata. Vor sa scoata banul repede si atat. Ce conteaza ca ar putea scoate mai mult daca ar avea minte si un pic de rabdare?
  • +1 (1 vot)    
   lacomie (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:17)

   mada656 [anonim] i-a raspuns lui I

   Proprietarii actuali erau un arhitect din familia Smighelschi (nume murdarit acum) si o doctorita. Asa ca stiau foarte bine unde stau. Pe casa era o placa memorila, asa ca puteau sa si ceteasca.Au citit si au scos-o!
 • +3 (5 voturi)    
  Adevarul despre casa Rosetti demolata (Luni, 7 noiembrie 2011, 22:09)

  Ovidiu Draghia [anonim]

  Am semnalat inca de saptamana trecuta pericolul demolarii casei Alexandru Rosetti intr-un articol pe blogul meu. Observ cu tristete ca tot felul de insi neinformati comenteaza ba cu privire la starea casei, ba cu dreptul absolut al proprietarilor de a decide viitorul casei, ba legat de costurile mari etc etc.
  Casa fusese renovata inestetic in urma cu niste ani, avea geamuri dintr-un "superb" termopan alb, precum si acoperisul modernizat cu tigla noua. Nu era o ruina, din contra. Cat despre dreptul proprietarului de a demola o casa de patrimoniu... hm, in ce tara se mai poate asta? In fine, ne stergem singuri istoria, asta stim cel mai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  Bucuresti (Marţi, 8 noiembrie 2011, 10:06)

  Cetatean [anonim]

  Inainte de a comenta va rog sa va plimbati din cand in cand pe jos prin Bucuresti pe aceste strazi cu cladiri monument.

  Eu am observat ca exista doua feluri de zone... unele cu case monument restaurate care arata bine si unele lasate in paragina pline de tigani, gunoaie si caini.
  • +2 (2 voturi)    
   si primaria ce face?? (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:21)

   mada656 [anonim] i-a raspuns lui Cetatean

   Ce spuneti e corect, dar primaria ce face pentru casele locuite de oameni fara acte?? De ce le mai platim salariile?Ce vina au casele, ce vina avem noi?? Noi avem, ca ai nostri fura din Sarmisegetuza, dar cei care nu fura si platesc taxe au dreptul la respect si la un oras civilizat. Nu darima fiecare cum ii vine!
 • 0 (0 voturi)    
  Demolam altceva (Marţi, 8 noiembrie 2011, 11:57)

  XXX [anonim]

  Am avea mult mai mult spatiu daca am da in folosinta asa cum trebuie casa poporului si nu am construi o biserica langa ea.In loc de biserica facem mai repede cateva blocuri.( Biserica nu tine de ploaie si de cald )
 • 0 (0 voturi)    
  Romanica (Vineri, 18 noiembrie 2011, 18:13)

  George Neagu [anonim]

  Romania academicianului Rosetti nu mai exista. Acum a aparut Romania imbecililor, hotilor, violatorilor, gingavilor.... Iar bietul Bucuresti este cea mai hida si mai murdara capitala din Europa, poate si din lume... Basescu si mafiotii lui s-o stapineasca!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by