ZONA DE CONFORT

Cum îți „fură” dezvoltatorii imobiliari metri pătrați din casă (Episodul 2): 6 exemple de bucătării pe care să le eviți când îți cumperi locuință

de Radu Negoiță     HotNews.ro
Miercuri, 1 septembrie 2021, 7:40 Economie | Imobiliar


Ansamblu rezidential nou, Zona de confort
Foto: Leonid Eremeychuk/ Panthermedia/ Profimedia
​În primul episod al seriei „Zona de confort” am încercat să explicăm care sunt cele patru metode principale prin care dezvoltatorii imobiliari reduc suprafețele apartamentelor, fără ca viitorii proprietari să-și dea seama decât în momentul în care s-au mutat. Astăzi vom da câteva exemple concrete de bucătării neconforme și vom explica de ce este nevoie ca acestea să fie aerisite natural (nu cum se întâmplă de multe ori în realitate).

În ciuda pandemiei, 2021 a adus și o supraîncălzire a pieței imobiliare. Cum cererea este acum mare și prețurile sunt pe măsură. Întrebarea ar fi: ce cumpărăm totuși de banii pe care-i dăm dezvoltatorilor imobiliari? HotNews.ro împreună cu arhitectul Radu Negoiță lansează „Zona de confort”, o serie educativă prin care încercăm să-i ajutăm pe români să înțeleagă la ce anume să fie atenți atunci când fac o achiziție imobiliară.


O scurtă incursiune în istoria locuirii în orașeDupă o atentă analiză a manierei în care evoluează orașele, un grup de 28 de arhitecți marcanți constituiți în Congresul Internațional de Arhitectură Modernă (printre fondatori criticul de arhitectură Sigfried Giedion, Hélène de Mandrot și Le Corbusier – unul dintre părinții modernismului) a oferit următoarele concluzii:

 • Orașele de astăzi sunt într-o stare haotică datorită dezvoltărilor ce țin de inițiativa privată – acestea întăresc agenții economici în detrimentul administrațiilor publice slabe
 • Orașul ar trebui să fie un loc al libertății individuale și să se raporteze la scara umană
 • Cele patru funcțiuni ale orașului (locuire, activitate productivă, recreere și transport – nota mea) ar trebui să stea la baza reconsiderării modului în care acesta funcționează
 • Ar trebui luată în calcul cu seriozitate cea de-a treia dimensiune – cea privind posibilitatea eliberării spațiilor pentru trafic îmbunătățit și recreere
 • Orașul ar trebui luat în considerare ca un cumul de contexte, iar dezvoltările urbane să fie alternate, în mod armonios, cu spațiile deschise
 • Fiecare oraș trebuie să se dezvolte pe baza unui sistem de planificare urbană susținut de măsurile de implementare aferente
 • Punctul principal de plecare pentru gestionarea planificării urbane trebuie să fie locuința unifamilială și maniera optimă de aglutinare a acesteia laolaltă cu celelalte în unități de vecinătate (cartiere de case sau locuințe colective – nota mea)
 • Interesele private trebuie subordonate intereselor comunității

Concluziile de mai sus, foarte adevărate și pentru situația din ziua de azi, fac parte din Carta de la Atena, din anul 1933.

După cum se vede, în Europa se discută despre necesitatea subordonării intereselor private celor comunitare și în urmă cu aproape 90 de ani (CIAM - Congresul Internațional al Arhitecturii Moderne, care și-a propus căutarea de soluții pentru problemele dezvoltării urbane, a funcționat între 1928 și 1957, când a fost dizolvat).

În zona noastră, rămânerea în urmă lasă urme în viața de zi cu zi a multor locatari de apartamente noi azi, în 2021.

Totuși, care erau problemele pe care au încercat să le rezolve membrii CIAM?Între 1826 și 1848 Europa a fost măturată de o pandemie de holeră pornită din India și ajunsă până în Statele Unite și Canada. Pe continentul nostru s-a ajuns la zeci de mii de decese într-o perioadă scurtă, iar acestea s-au adăugat la cele cauzate de tuberculoză și alcoolism, endemice la momentul respectiv.

Trebuie reținut faptul că în secolul XIX populațiile urbane ale Europei depindeau de venirea țăranilor la oraș pentru a se susține. Societatea nu ar fi putut face față altfel numărului ridicat de morți cauzate în orașe de bolile de mulțime – iar asta însemna o diversificare a peisajului factorilor patogeni. Adică aglomerație și mai mare și boli tot mai multe.

Mișcarea igienistă, care a transformat igiena locuirii într-o problemă de stat, a pornit din Franța și s-a fondat pe descoperirile lui Lavoisier (1775) și Pasteur (1865).

În secolul XIX s-a început, în Occident, separarea celor bolnavi de cei sănătoși în instituțiile curative pentru a evita contagiunea. Aceasta a fost perioada adoptării, inițial de către clasa burgheză, a invenției closetului cu apă.

Măsurile de igienă personală au devenit materie predată în școli, laolaltă cu educația fizică iar camerele de locuit au început să fie separate conform funcțiunilor specifice care ne sunt familiare astăzi (în dormitor doar dormi, cazanul pentru spălat trebuie să stea altundeva).

Este momentul istoric în care citadinii urbani realizează importanța circulației aerului proaspăt și a luminii naturale (a cărei componentă ultravioletă se folosește astăzi pentru dezinfectarea saloanelor de Covid-19).

Congresele mișcării arhitecturii moderne ale căror principii stau la baza a ceea ce sunt astăzi în România “Normele de igienă și sănătate privind mediul de viață al populației” au, la rândul lor, la bază Congresul Internațional de Asanare și Salubritatea Locuirii ținut la Paris în 1904 – aici s-a discutat prima dată despre promovarea unei arhitecturi rezidențiale fondate pe baze științifice, inspirată din modificările implementate în arhitectura spitalelor (cele noi începuseră, deja, să fie optimizate în spiritul descoperirilor recente).

Clădirile trebuiau rarefiate suficient cât să existe acces la lumină și ventilație naturale, iar apartamentele (invenție relativ nouă) trebuiau concepute cu aceleași scopuri în minte.

Bucureștiul, astăzi una dintre cele mai dezordonate urban capitale europene, a găzduit la începutul secolului XX, primul concurs de urbanism de pe continent din dorința de a-și gestiona corect dezvoltarea. Tot Capitala României obținea, în 1939, medalia de aur pentru lucrări de urbanism la expoziția pentru lucrări edilitare de la Liège (mai multe detalii aici).

Începutul secolului XX a fost, în Europa, perioada primelor ansambluri de locuințe sociale gândite să fie înconjurate de grădini. Toate aceste idei au fost implementate și în România, treptat – perioada de construire extensivă din anii `70 și `80 care a schimbat fața orașelor românești a ținut cont de măsurile preventive pentru menținerea sănătății populației: existau oaze verzi dintre blocuri, iar toate camerele primeau ferestre.

Cum am mai putea deci tolera, astăzi, apartamente de trei camere cu dormitoare lipsite de ferestre pe care stă scris “Birou” când este evident că acolo va dormi cineva?

Cum am putea accepta bucătăriile poziționate departe de sursa de aerisire naturală doar de hatârul maximizării profitului când însuși regimul comunist s-a abținut de la tentația de a face economie pe pielea propriilor cetățeni?

Dacă ei nu făceau rabat la așa ceva, cum am putea face noi astăzi în situația în care avem și legi care ne protejează de astfel de practici (teoretic)?

Putem spune că medicina a progresat și nu mai suntem de multă vreme în situația de a fi la fel de vulnerabili la microbii care făceau ravagii la începutul secolului XX, însă pandemia a fost o surpriză, iar dezinfecția suprafețelor în mediile contaminate din spitalele Covid se face tot pe bază de radiație ultravioletă, iar circulația aerului și zonele verzi sunt la fel de importante ca întotdeauna.

Nevoile de bază ale oamenilor sunt aceleași, iar cea de confort ergonomic a crescut în ultimele decenii.

6 exemple concrete de bucătării lipsite de acces la lumină și ventilație naturalăDe când există Case Strâmbe pe Radar am găsit zeci de apartamente cu bucătării neconforme, lipsite de acces la lumină și ventilație naturale.

Ideea de bază este că atunci când nu este sacrificată bucătăria o pățește livingul, pentru că cele două își dispută locul de la fereastră, de obicei – există și situații când bucătăria apare direct în balcon, iar noul Militari are așa ceva din plin.

Mai jos găsiți câteva exemple de planuri cu bucătării lipsite de ferestre. Toate au acum proprietari care se străduiesc să își plătească datoriile față de societate cinstit – ca și cum societatea ar fi fost și ea corectă cu ei.În imaginea de deasupra ventilarea bucătăriei este în mod exclusiv apanajul hotei (insuficient), iar livingul este, la rândul său, ferit de prea multă lumină naturală (fereastra stă după un colț). Doar dormitoarele beneficiază de luminare naturală la un nivel decent.Aceeași situație – mirosurile degajate la bucătărie se amestecă cu aerul din living când se aerisește spațiul comun. Nu am nici o problemă cu bucătăriile deschise, dar una e să ai open space într-un apartament cât cel al lui Lenny Kravitz din New York, iar alta este să stai cu ciorba fierbând la câțiva metri de canapea sperând că te rezolvă hota.

Dovada faptului că „au avut nevoie” să îngusteze apartamentul este chiar proporția camerelor din planul de deasupra – adânci, deci mai degrabă întunecoase, chiar și cu orientare S.În apartamentul de față, bucătăria este retrasă, iar plita este pe blatul-insulă. Probabil că acolo au coborât plafonul de gips-carton pentru a ascunde racordul tubulaturii hotei la ghena tehnică. Sau nu.

Și apartamentul din imagine este un exemplu de “așa nu” din mai multe puncte de vedere – se ajunge la baie cu trecere prin bucătărie, iar vestibulul lipsește.Apartament cu bucătărie ruptă din ceea ce ar fi trebuit să fie un vestibul de acces. Bineînțeles, fără fereastră – dacă lăsau gol în perete pentru fereastră priveliștea ar fi fost spre coridorul de nivel sau casa vecinului.Aici bucătăria retrasă în adâncime a devenit parte a holului de acces, se constată direcția spre care se îndreaptă spațiul bucătăriei – probabil că mai lipsește doar ieșirea ei în afara apartamentului și contopirea cu celelalte bucătării fugare într-o bucătărie-monstru comună tuturor apartamentelor de pe etaj.Apartament cu bucătărie rebelă care a fugit de locatari în direcția opusă – aceasta s-a deplasat spre exterior, în fața livingului. Orice adiere de vânt de afară vara, când se gătește cu fereastra deschisă, va aduce mirosuri de mâncare persoanelor de pe canapea.

Se poate spune că există hote performante de apartament cu randament satisfăcător (care, totuși, nu pot rivaliza cu cele industriale).

Marketingul poate susține orice, eu pot să vă spun că o mâncare de fasole în devenire își poate face simțită prezența cu tot cu hota pornită chiar de la o distanță de 15 metri (nu neaparat în linie dreaptă, mirosul ocolește colțuri) când bucătăria nu este separată de living.

Am fost martor olfactiv la o astfel de situație. Fiecare poate înțelege ce vrea din asta – inclusiv că fasolea trebuie scoasă din dietă.

Puteți găsi mai multe exemple de practici incorecte din zona imobiliară pe “Case Strâmbe pe Radar”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

57455 vizualizari

 • +54 (58 voturi)    
  ... (Miercuri, 1 septembrie 2021, 7:50)

  cartograful [utilizator]

  Si cu "domnii" arhitecti, care au proiectat aceste apartamente la limita legii locuintei (si a altor legi) precum si a institutiei care le gireaza proiectele, anume OAR, cum facem? O profesie candva nobila ajunsa vecina cu lumea interlopa. Cu o granita foarte neclara uneori...
  • -5 (27 voturi)    
   Profesia ramane nobila (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:37)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Daca sunt si arhitecti care accepta sa-si puna stampila pe astfel de proiecte, nu putem sa generalizam la o intreaga categorie profesionala.

   Problema se rezolva, daca se doreste, printr-un cadru legislativ adecvat. Cand astfel de preocupari vor fi importante pentru electorat, ele vor fi importante si pentru reprezenantii trimisi in parlament.
   • +12 (14 voturi)    
    Din pacate poti (Miercuri, 1 septembrie 2021, 17:17)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Cand te uiti cat se construieste si cum, POTI sa-i alaturi lumii interlope pe arhitecti si urbanisti!
    Dar trebui sa marturisesc ca atunci cand am vazut imaginea din articol mi-au dat lacrimile, de ras! Mi-a adus aminte de filmele sovietice cu noile lor cartiere, numai ca acolo era mai mult spatiu pe langa bloc dar si de favelele din filmele cu mafioti "moderni" de prin italia , franta etc locuite de tot felul de indivizi certati mai mult sau mai putin cu legea dar si saraci. :) , :(( PS lociuintele celor din urma sunt sociale, nu da nimeni bani pe ele!
  • +22 (24 voturi)    
   ca sa poti face ceva (Miercuri, 1 septembrie 2021, 10:09)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   cu arhitecții, întâi trebuie făcut ceva cu legea 114.

   in lege suprafețele sunt definite într-o anexa , tabelar, ca la taraba la piață si chestiunea asta a rămas asa neschimbata de fix 25 de ani.
   Pare ca lucrurile au mai evoluat in atâta amar de timp.

   Ar trebui definit foarte clar ce înseamnă confortul, lumina, aerisirea,accesele , confortul higrotermic, confortul din punct de vedere fonic.
   Poate ar trebui ca apartamentele sa fie împărțite pe grade de confort ,sa zicem ca exemplu 1, 2 si 3 si la fiecare sa existe un set de criterii sau reguli pe care arhitectul sa le respecte, foarte bine detaliate si cu restricții clare, ca sa nu mai apară văgăunile alea, cele la care face referire autorul articolului.Evident si penalizări si amenzi pe măsură.

   OAR -ul este fațada unor interese obscure, nu își îndeplinește rolul de organizație profesionala.
   Aici e treaba/problema arhitecților onești si cinstiți sa își rezolve problema intre ei , conducerea organizației si by-law-ul e votat tot de arhitecți, nu vin marțienii sa voteze.
   Iar Statul ar trebui sa le atragă atenția si sa retragă acreditările astea pe care le girează, daca mai continua asa.Este inadmisibil si de netolerat.

   Ca sa intelegem de ce este nevoie de actiune si de minte limpede, sa urmarim exemplul de mai jos:cumperi un apartament si inchei un contract de vanzare-cumparare.Normal ar fi ca pe linga contract sa primesti o carte tehnica a apartamentului cu toate fisele tehnice la echipamente si materialele utilizate plus niste instructiuni de intretinere, certificate de garantie, etc.

   Acum , anexat la contractul de vanzare cumparare primesti o schita si cam atit, cred ca primesti mai multe documente atunci cand cumperi o pereche de pantofi, decat ceea ce primesti la un apartament.

   E normal? E asa de greu sa adaugi o fraza in legea locuintei si sa obligi pe asa zisii dezvoltatori sa prezinte o carte tehnica completa cu un calendar de garantii si program de intretinere la fiecare apartament pus la vânzare.
   • +13 (15 voturi)    
    Multi dezvoltatori sunt ca foștii valutisti (Miercuri, 1 septembrie 2021, 10:31)

    relax4 [utilizator] i-a raspuns lui federal

    Eu nu o sa cumpăr:
    - apartament dezvoltat cu 600euro/mp pe care vrea sa mi-l vândă cu 2000 euro/mp. Dosar cu fitzuici fără ca nimeni sa garanteze soliditatea si calitatea.
    - apartament fără poze cu toate fazele inclusiv fundatie, armătura. N-ai avut un card SD să faci poze, eu nu cumpăr.
    - dovada verificării pe teren si responsabilul care a semnat ca fundația si armătura sunt solide pentru un cutremur de 8 ai ceva.

    Nu am încredere nici în astea vechi, materiale uzate, stilul comunist, scara mizerabila, vecini pestriti, întreținere dezastru (plouat în bloc, pereti si aerisiri distruse).

    Chirie si constructie casă când sunt convins ca opțiunile de transport sunt bune.
    • +6 (6 voturi)    
     Mai nuantat, te rog! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 12:23)

     Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui relax4

     "apartament dezvoltat cu 600euro/mp "

     cine crezi ca iti spune pretul de cost?!

     "apartament fără poze cu toate fazele inclusiv fundatie, armătura"

     la cele comuniste, nu am avut asa ceva!

     "N-ai avut un card SD să faci poze, eu nu cumpăr"
     aici este prefect corect, de prin 2000 este foarte simplu si ieftin de documenta cu foto digitale!

     "semnat ca fundația si armătura sunt solide pentru un cutremur de 8 "
     Dupa cutremurul din 1977, s-a schimbat normarea seismica, toate cladirile trebuie sa reziste la gradul8. Dar cu ce te ajuta o smenatura, daca se prabuseste blocul?!

     "Nu am încredere nici în astea vechi, materiale uzate, stilul comunist, scara mizerabila,"

     Blocul meu de prefabricat ar trebui sa reziste bine la cutremur, in practica o sa vad la urmatorul, daca in iarna 87/88 au fost sudate bine "mustatile" de fier-beton!

     Durata NORMATA de viata la o cladire din beton armat este de 50 de ani, unele blocuri au deja mai mult ...
     • +3 (7 voturi)    
      Nu stiu ce au avut blocurile comuniste, (Miercuri, 1 septembrie 2021, 17:30)

      taro [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

      dar cei care au semnat proiectul si executia proiectului raspundeau. Daca era un cutremur si pica blocul erau buni de inpuscat.
      • +1 (5 voturi)    
       Da, dupa '77 (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:47)

       Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui taro

       Dupa cutremur, prin 1980 Pingelica a dat dispozitie ca la fiecare bloc sa SEMNEZE proiectantul si executantul.

       Dar ca la noi, orice minune tine trei zile, nu stiu daca in 1988 se mai APLICA aceasta decizie ...
       • +2 (4 voturi)    
        s-a aplicat pana in 1989 (Joi, 2 septembrie 2021, 8:48)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

        Daca blocul cadea, Ceausescu era in stare sa impuste si proiectantul si executantul.
        Dupa 1990, dezastrul...
  • -2 (10 voturi)    
   Dezvoltatorii au cerut proiectantilor proiecte, (Miercuri, 1 septembrie 2021, 12:35)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   iar acestia s-au conformat. Degeaba proiectantul a oferit initial schita cu apartamente complete, mari, dezvoltatorul l-a respins, si a cerut un numar mai mare de apartamente in acelasi spatiu. Proiectantul a refacut planurile. Oare e greu de inteles? 2. Eu am ales un ap. open space din start, doar pentru micul dejun e ok bucataria minimala. Mie nu-mi trebuie bucatarie separata, tin spatiul ala de pomana. Deci open space e bun pentru cei ce nu fac prajeli acasa ( multi, putini, nu stiu). Daca stii ca ai familie grea, si gatesti mult, nu cumperi open space, asta e clar, cauti un apartament care ti se potriveste. Piata se regleaza. Punct.
   • +6 (8 voturi)    
    ... (Miercuri, 1 septembrie 2021, 13:55)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    @1anonim - piata poate cocaina, trafic de carne vie, tigari fara accize, whatever. Nu tot ce "cere piata" poate fi si furnizat.
   • 0 (0 voturi)    
    pai de ce sa fie :minimala"? :O (Joi, 2 septembrie 2021, 1:07)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Sa faca bucatarii NORMALE, cu spatiu suficient cat sa se poata gati lejer, eventual si pentru luat masa ;)
    Bucataria mea ("c omunista") e cat se poate de ok! Nu doar ca se poate gati lejer dar pot lua masa in ea leher 3 persoane si mai stramtorat 4 - 5 persoane!
    • +1 (1 vot)    
     5 persoane - exagerat! (Vineri, 3 septembrie 2021, 9:09)

     Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Acum suntem doar trei, sigur ca putem lua masa lejer.
     Si cand eram patru, nu era problama, in cursul saptamanii NU ajungeam sa luam masa in acealsi timp!
     In weekend sau cand aveam oaspeti, puneam masa in sufragerie, dar in mod normal, da, nu doar gatim, ci si MINCAM in bucatrie!

     "Sa faca bucatarii NORMALE, cu spatiu suficient cat sa se poata gati lejer, eventual si pentru luat masa " - este o cerinta de baz, nu un lux!

     Culmea, Pinglica nu a apucat sa faca apartamente fara bucatarii, ca sa ne oblige sa luam bucatele de la "fabriciele de mincare", dar dezvoltatorii de acum ofera bucatarii MINIMALISTE ...
   • 0 (0 voturi)    
    Zise (Vineri, 3 septembrie 2021, 0:06)

    nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    interlopul de serviciu.
 • +34 (42 voturi)    
  Măcar la blocurile comuniste (Miercuri, 1 septembrie 2021, 8:05)

  Ed___ [utilizator]

  Aveai bucătaria separat la care obligatoriu aveai fereastră !

  Şi băile erau mereu cu fereastră, rar erau fără, doar să fie două, una cu şi alta fără fereastră.

  Blocurile noi sunt nişte ghetouri, nici spaţii verzi de recreere nu au.

  Singura modalitate, este să cumperi teren şi să îţi construieşti singur ceva.

  În rest, praf şi pulbere.
  • +20 (24 voturi)    
   nu chiar (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:03)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   sunt o gramada de blocuri comuniste cu o singura baie, fara fereastra.
   • +8 (12 voturi)    
    exact (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:37)

    qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    blocurile insiruite, de exemplu, care delimiteaza bulevardele / arterele de circulatie... alea in general nu au ferestre la bai. si sunt multe
   • 0 (0 voturi)    
    ! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 17:04)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    Sunt blocuri cu fereastra insa fara baie
  • +10 (14 voturi)    
   Confirm! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:24)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   In vara lui 1988 cand m-a demolat Pingelica, nu eram de loc multumit ca in locul celor doua corpuri de cladirea, 4 apartamente, 11 camere, am primit cu chiriedoua apt de doua camere.
   Dar astfel de "dezvoltari" de dupa 2000 ne arata clar ca SE POATE SI MAI RAU!

   La apartamentul meu:
   - bucataria este relativ mare, nu comparativ cu cea de acasa, ci cu blocurile din anii '70
   - are camara (ingusta), ce liseste din explul analizat
   - are fereastra spre exterior!
   - baia nu are are fereastra, dar aeriseirea este buna
   - dormitorul si sufrageria au ferestre.
   Nu sunt imense, blocul este din prefabricate, dar vara problema era ca intra prea multa lumina si caldura, nu ca nu ai aer sau lumina!
   -la fel ca acasa, intrararea se face printr-un hol /coridor de acces. Nu intrii direct in camerea de zi, cum se vede in filmele americane!

   Noi nu am avut de ales, buldozerele erau la casa vecina si nu primisem inca repartitia, dar mi se pare inadmisibil sa CUMPERI deliberat, cu banii jos sau cu datorii pe 35 de ani, sinistre apartamente ca cele date ca exemple!
  • +2 (2 voturi)    
   n-ai vazut garsonierele de pe langa Vitan >: (Joi, 2 septembrie 2021, 1:09)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   MIZERII!
   Erau concepute pentru cei care ar fi trebuit sa ia masa in "Circurile foamei" >:
 • +16 (20 voturi)    
  Furt pe față. (Miercuri, 1 septembrie 2021, 8:38)

  iovhe [utilizator]

  Sclavul mileniului 3 este furat din toate părțile (constructori, electrica, gaz și multe hoții. Arhitecții cred că sunt din aceia cu diploma cumpărată pe ouă.
 • +25 (29 voturi)    
  articol foarte bun dar... cam degeaba (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:08)

  qwerasdf [utilizator]

  din pacate! Informatia nu penetreaza neuronii tuturor cumparatorilor de apartamente

  sunt multi dintre ei care nu inteleg cu functioneaza canalizarea (arunca scutece de copii, varza murata, servetele umede, s.a.m.d in vasul de toaleta) si voi aveti pretentia sa inteleaga notiuni avansate precum iluminarea si ventilatia?
  • +7 (17 voturi)    
   Nu de cumparatori e vorba, ca ei nu au ales (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:36)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Si daca as avea un milion de euro, tot nu as gasi un apartament nou care sa ofere "luxul suprem" al unei bucatarii cu camara si debara cu aerisire.
 • +14 (18 voturi)    
  Ar trebui interzisa vinzarea locuintelor noi fara (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:15)

  D-or [utilizator]

  sa respecte standarde clare.
  "Dezvoltatorii", in fapt, niste speculanti, vor trebui sa uneasca cite 2-3 maghernite, sa le recompartimenteze si sa scoata pe piata un produs conform: cu bucatarii separate si cu geamuri, cu camari si debarale cu coloane de aerisire, cu bai care nu au deschidere directa spre bucatarie sau holurile de trecere, ci printrtr-un alt holisor.

  Camerele trebuie sa aiba minim 12mp (si acum exista aceasta cerinta, dar..) .

  Pretul nu va creste, pentru ca nu depinde de costurile reale ci numai de puterea de cumparare si creditare.
 • +18 (24 voturi)    
  Dezvoltatorii s-au inteles intre ei pt sub-standar (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:31)

  D-or [utilizator]

  Practic, ei au calculat cit poate plati un om sau o familie pentru o "casa", evident, pe segmente de piata, si apoi au impus un sub-produs care sa simuleze o "casa" dar sa fie facuta cu cele mai mici costuri.

  Ei obliga astfel cumparatorii sa plateasca rate o viata intreaga pentru o pseudo-casa.

  Astfel, absolut toate ofertele sunt neconforme, fara spatii de depozitare, fara o compartimentare corecta, astfel incit ei nu se concureaza intre ei pe acest criteriu.

  Este evidenta o intelegere "pe orizontala" intre ei ca absolut niciunul sa nu scoata pe piata apartamente cu camari si debarale, de exemplu.
  Eu nu am gasit nicio oferta noua cu asa ceva.

  Consiliul Concurentei ar trebui sa ancheteze aceasta intelegere orizontala si sa dea amenzi in consecinta pe cifra de afaceri.

  De asemenea, asa cum am mai zis, trebuie ca statul sa interzica vinzarea acestor pseudo-case nou-construite si sa impuna recompartimentarea lor prin micsorarea numarului de apartamente per bloc.
  • +8 (10 voturi)    
   Satul fără câini (Miercuri, 1 septembrie 2021, 14:57)

   Vruum [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   În „Residence :))))) Militari”,Foarte multe blocuri au ieșirea direct pe carosabil, sunt fără rampă legală de acces (6°) - o mare problemă pentru mamele cu cărucioarele copiilor, bătrâni, tărgile salvărilor, cărucioarele cu care te ajuți în piețe, hipermarketuri etc.; majoritatea au demisoluri la care „îți bate rața cu ciocul în geam”, la propriu, iar mașinile parcate de locatari sunt cu botul în prim-plan la ferestre; vidanjele „deservesc” canalizarea inexistentă la multe asemenea blocuri... România a devenit un sat fără câini... pentru că șpăgile sunt atât de dulci!
   P.S. Am încercat să postez pe pagina asociației locatarilor din Residence Militari, prima parte a acestui articol, După o matură chibzuință, a fost refuzată postarea, de parcă aș fi „vorbit de funie în casa spânzuratului”..
 • +16 (18 voturi)    
  ... (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:50)

  rocknum [utilizator]

  Blocurile din imagine arata bine cativa ani cat sunt noi. Peste 10 - 20 or sa arate deprimant rau de tot.

  Mai multa incredere am in blocurile lui Ceausescu decat in astea aparute ca ciupercile dupa ploaie.
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 septembrie 2021, 9:50)

  [anonim]

  • +6 (10 voturi)    
   ..ehehee..! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 10:36)

   richter [utilizator] i-a raspuns lui

   de banii astia ami cumpar casa in Austria, intr-o zona buna, (acolo si la sat esti ca la oras) si alt nivel de trai, si alta alocatie pt. copii...
  • +7 (7 voturi)    
   Corect! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 12:26)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunt utile exemplele negative, sa stie oamenii "asa nu!", de ce trebuie sa se fereasca ...

   Insa da, ar fi fost foarte apreciat un articol cu exemple de "Asa da", chiar daca pretul pare prohibitiv .
   • +5 (5 voturi)    
    Sau macar (Miercuri, 1 septembrie 2021, 14:40)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

    Daca nu un articol, poate macar o schita a unui apartament facut cum ar trebui, dar de o suprafata similara (ca sa fie totusi produse din aceeasi categorie de pret).
    • +3 (5 voturi)    
     pe scurt, NU se poate (Miercuri, 1 septembrie 2021, 15:38)

     hdd [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     nu se poate face un apartament ok pe schița respectivă.

     Totul e greșit fundamental.

     Blocul e amplasat prost.
     Ferestrele sunt insuficiente și amplasate cretin.
     Întreaga amenajare de interior suportă zeci de compromisuri, în cascadă, cu un singur scop suprem: câștigul maxim al antreprenorului general.

     Nu așa se pornește.
     inclusiv întrebarea ta e greșită.
     Nu întrebi ce se poate face pe schița respectivă. Greșit!!!

     Întrebi cum reușim să construim apartamente ok și să adaptăm _proiectul_ la niște apartamente spațioase și luminoase.

     Nu să adaptezi oamenii la posibilități ci să creezi soluții pentru nevoile oamenilor.
     • +1 (1 vot)    
      Nu! (Joi, 2 septembrie 2021, 18:06)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui hdd

      Nu poti sa imi impui tu ce sa intreb! Ce-i cu apucatura asta?
      Nu vorbeam de "adaptarea acelei schite", ci intrebam de un apartament, proiectat de la 0, modificand si forma blocului daca e cazul, dar care sa aiba o suprafata totala similara cu apartamentul ala sucit! Ca daca faci blocul cu un profil de biscuite si apartamente de 80 mp pt 2 camere sau 120 mp pentru 3 camere... Normal ca o sa iasa ceva super luminos, cu toate camerele chiar cu lungimea spre exterior... Chestie pe care orice bolovan fara experienta o poate proiecta! Si prin urmare cresc si preturile de achizitie proportional! Iar romanii NU ISI PERMIT apartamente foarte mari la actualele preturi exprimate per mp! Ai putea argumenta ca si dezvoltatorii ar putea renunta la o parte din profit... De acord! Dar stim amandoi cat de probabil ar fi acest lucru!
      Sintetizand, voiam sa sugerez publicarea unui exemplu de apartament facut bine, conform cu legea si bunele practici, dar care prin iscusinta arhitectului sa nu iasa un produs cu mult mai scump pentru clientul final! Asta voiam sa spun prin "suprafata similara"!
    • +4 (6 voturi)    
     Evident! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:15)

     Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     " dar de o suprafata similara (ca sa fie totusi produse din aceeasi categorie de pret)."

     Ca sa vorbim de apt cu preturi COMPARABILE.
     In orice domeniu, exista "asa da" si "asa nu" pentru diferite nivele de preturi.

     Pina la un punct: un apartament poate fi nefunctional, nu merita sa traiesti acolo pe terman lung, chiar daca ti-l da pe gratis ...
     • +1 (1 vot)    
      "gratis"? (Joi, 2 septembrie 2021, 18:17)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

      "chiar daca ti-l da pe gratis"
      In al doilea exemplu, suprafata apartamentului este de 82.5 mp... Daca acel apartament ar fi construit in Cluj-Napoca, ar costa 165.000 euro! Ti se pare ca ar fi ieftin? Sau ti se pare ca 82.5 mp ar fi putin pt un apartament?
      Eu am sugerat ca suprafata unui apartament ipotetic, facut cum trebuie, sa ramana constanta, ca sa poata fi in continuare comparabil cu apartamentul proiectat dezastruos!
      Normal ca ar creste costul apartamentului, din cauza modificarii profilului blocului si eventual necesitatea unei parcele de teren mai mari... De asta am si spus ca ar ramane in "aceeasi categorie de pret", nu la acelasi pret!
      • 0 (0 voturi)    
       Exagerare! (Vineri, 3 septembrie 2021, 9:14)

       Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

       Ce am spus cu "gratis" este desigur o exagerare, ca sa sublinizez ca ASA NU MERGE, ca sunt apartamente ce efectiv nu merita, indiferent de pret!

       Nu, 165.000 E nu este de loc ieftin!
       Tocmai de aceea este firesc ca cel ce cumpara sa aiba legitime pretentii ...
       Nu, 82.5mp nu este putin - eu am 61 mp la doua camere si 74 mp la trei camere.

       Da, as vrea sa vad si eu apt ce tin cont de restictiile de spatiu si de pret, dar sunt proiectate CORECT, nu dezastruos!
 • +16 (22 voturi)    
  Proprietate la bloc? Cât de reală este? (Miercuri, 1 septembrie 2021, 10:36)

  Tutea [utilizator]

  Înainte de toate, să explicăm cu onestitate că cele 70-80-100.000 E sau mai mult solicitați de dezvoltatori pentru un apartament într-un bloc sunt bani aruncați de cumpărătorul disperat și neinformat. Proprietatea reală este exclusiv cea delimitată strict pe un teren - 500 mp, 1000mp... sau cât își permite fiecare. Pe terenul tău ridici sau dărâmi orice construcție - cu autorizație dar poți să o faci, în caz de cutremur sau calamități care-ți distrug imobilul, îți poți ridica un eventual adăpost temporar sau... poți sta sub cerul liber, pentru un timp. Toate acestea se pot întâmpla doar pe proprietatea ta reală, delimitată clar pe o suprafață de teren. Orice alt spațiu care se pretinde a purta numele de proprietate este o înșelătorie. În realitate cu zeci sau sute de mii de euro cumperi .... doar niște drepturi de acces într-un spațiu delimitat de câțiva pereți interiori despărțitori. Nimic altceva nu-ți aparție (tavane, podele, pereți exteriori). În practică, dacă proprietarul citește cu atenție actul de proprietate și alatură chitanța emisă de autorități pentru impozitul anual pe clădiri și terenuri va constata cu surpindere că a cumpărat cu sume colosale eventual 6, 8, 10 mp de teren aflat sub locuință, (in funcție de suprafața apartamentului si numărul de etaje). Dreptul de acces într-un spațiu și dreptul de proprietate sunt două aspecte cu semnificație diferită dar vândute ca având aceeași valoare. Să nu devenim victimele marketingului!
  • +6 (8 voturi)    
   nici cei 8-10 mp de sub bloc nu sunt proprietate.. (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:01)

   NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

   Metrii ăia de teren de sub amprenta blocului sunt în proprietate comună în cotă indiviză. Adică la grămadă, neindividualizat. Fix cum eram toți prioprietari în comunism pe fabrici și uzine: totul al tuturor, adică nimic fiecăruia.
   Să dai zeci sau sute de mii de Euro pe așa ceva e cel puțin naiv.
  • +1 (3 voturi)    
   deci proprietatea reala este doar cea reprezentata (Joi, 2 septembrie 2021, 15:40)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Tutea

   De un teren?
   Asta-i acam mentalitatea lui Ion din romanul cu acelasi nume!
   Cu alte cuvinte cine cumpara un apartament intr-un bloc din Manhattan cu 2 milioane de dolari este un papagal suprem fiindca a fost pacalit si nu are de fapt nimic in proprietate?
 • +13 (15 voturi)    
  nu e vina dezvoltatorilor ci a cumpărătorilor!!! (Miercuri, 1 septembrie 2021, 12:51)

  hdd [utilizator]

  poate părea hilar sau pueril pt unii, dar dezvoltarea haotică din București a fost unul din principalele motive pt care am ales să plec din țară.

  Am observat consternat cum cunoștințe de-ale mele, pe care îi credeam oameni care gândesc, au ales să locuiască în condiții ca cele prezentate în articol, fiind chiar încântați.

  Am decis că nu vreau să fiu cel care suportă consecințele proceselor lor de gândire, inclusiv ale votului lor.

  Am plecat.

  Oricât de deștepți sau realizați am fi la nivel individual, acțiunile celorlați ne afectează indirect.

  Consider că nu e neapărat vina dezvoltatorilor și a arhitecților. Ei sunt doar niște bagabonți ordinari care vor să te păcălească și să te fure.
  E vina în primul rând a ta ca și cumpărător care accepți așa ceva. Totul pornește de la o lipsă totală de respect. Față de propria persoană în primul rând. Apoi față de familie, de clienți etc.
  Și de la corupția celor care aprobă (Inspectoratul de Stat în Construcții etc) dar acolo discutăm mai ales de PUZ, de COT și de amenajările exterioare.
  Articolul e centrat pe niște vicii grave ale principiilor de bază în sănătate.

  Nu pot să pricep cum poți să accepți să locuiești în așa ceva. La orice preț.
  Am auzit argumente "asta mi-am permis", "nu am mai găsit apt de 2 cam la 30 mii <<decât>> ăsta" etc.

  Consider că nu contează. Există niște condiții deal-breaker. După ce se îndeplinesc acelea, abia de acolo începi negocierea prețului.

  Cred că cer prea mult de la români, de la moștenirea lor cu culturală, de la respectul lor de sine -- inexistent.

  După ce am terminat facultatea am încercat 20 ani să schimb ceva. Nu mai am timp de experimente.
  Vreau să capitalizez experiența obținută și să am o bătrânețe într-o țară care mă respectă ca pensionar.
  Vreau ca ai mei copii să nu locuiască în așa ceva și să aibă un respect de sine ridicat.

  Am plecat.
  • +6 (6 voturi)    
   imobiliarul rezidențial, dans al scaunelor goale (Miercuri, 1 septembrie 2021, 19:11)

   NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   Foarte mulți au plecat deja din țară și încă mai mulți se pregătesc s-o facă. Depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

   Pleacă din ţară preponderent populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.

   Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2021 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

   Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, predicțiile Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Iașiul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

   În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

   Intrați în câteva scări de bloc alese la întâmplare prin București și uitați-vă la tabelul de la avizier la rubrica cu nr. persoane. O să vedeți că dansul scaunelor goale a început deja.
 • 0 (2 voturi)    
  @ moderator (Miercuri, 1 septembrie 2021, 18:11)

  Cetateanu [utilizator]

  cat va ia sa puneti un comentariu
 • +1 (1 vot)    
  discutati degeaba (Joi, 2 septembrie 2021, 7:57)

  mongolul [utilizator]

  atita tip cat vor fi prosti care sa cumpere prostiile astea, nu puteti face nimic. Nici cu legea, nici cu cei care trebuie sa verifice aplicarea legii.
  Educati populatia! Mai ales pe cretinii care au bani.
 • +3 (3 voturi)    
  cum se face (Joi, 2 septembrie 2021, 7:57)

  mongolul [utilizator]

  ca doar cretinii ajung la sume mari de bani? cu care nu stiu ce sa faca....
 • +1 (1 vot)    
  Corect explicat! (Joi, 2 septembrie 2021, 11:58)

  @ny [utilizator]

  In sfarsit se explica clar si limpede de ce noul concept american "open space" nu este varianta optima.
  Asteptam articolul despre "baile fara fereastra" (in cazul in care exista deja, imi cer scuze)
  • +2 (2 voturi)    
   Mai nuantat! (Joi, 2 septembrie 2021, 15:14)

   Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui @ny

   - Baie fara fereastra este la mine!
   Dar numai la doua camere, apt. cu 3 si 4 camere, au fereastra la baie.
   - eu detest conceputul "open space", dar poate ca sunt subiectiv, am trait 33 de ani in comunism.
   Normal ar fi sa existe OPTIUNI, sa poti totdeauna alege fie cu bucatarie separat, fie fara.
   Iar prezenta ferestrelor nu este optionala, cum sa ai bucatarie fara fereastra?!
   • 0 (0 voturi)    
    Baie fara fereastra (Joi, 2 septembrie 2021, 15:56)

    @ny [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

    Zilele trecute am fost sa vedem un apartament cu 4 camere si 2 bai, dintre care nicio baie nu avea fereastra (nici perete exterior). Asadar nu este o garantie nici numarul de camere.
    In general imi plac blocurile comuniste tocmai pentru ca au bucataria separata. Dar din pacate "baia fara fereastra" este o idee veche si inca mai persista si azi la blocurile noi...
    • +2 (2 voturi)    
     Sper (Joi, 2 septembrie 2021, 16:09)

     Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui @ny

     Sper ca este inutil sa intreb "si ce ati facut"?
     Pentru mine ar fi INADMISIBIL "4 camere si 2 bai, dintre care nicio baie nu avea fereastra"!
     La 3 camere, de exemplu, "baia mare" are fereastra, iar cea mica, doar cu dus, are, ca si la mine, aerisire.
     Este un compromis ACCEPTABIL!

     Ca sa aiba TOATE baile ferestre, trebuie sa existe "curte interioara" sau "put de aerisire", cum gasesti la blocurile mai vechi, o solutie nu totdeauna fericita ...
     Bucatarie exista, la 4 camere??
     • +2 (2 voturi)    
      Evident nu ne-a convenit (Joi, 2 septembrie 2021, 17:12)

      @ny [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

      Baile aveau doar aerisire.
      Bucataria era spatioasa, separata, nu open space (era un bloc din comunism) si era loc si pentru o masa de cel putin 4 persoane, iar camerele erau CHIAR in numar de 4 (nu 3 si jumatate).
      Per ansamblu era frumos apartamentul, coridor lung, balcon lung, debara.
      Singurul minus era lipsa ferestrelor din bai, dar probabil am prea multe pretentii asa ca inca mai cautam "apartamentul de vis".
      • +3 (3 voturi)    
       Sa nu regretati! (Vineri, 3 septembrie 2021, 9:30)

       Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui @ny

       Este o bila neagra, dar TOATE celelate aspecte par pozitive!

       Daca respectivul apartament este intr-o zona care va convine, AR TREBUI CUMPARAT!

       Pretul? Este mai putin important: te imprumuti la banca, de la rude. Dar chiar daca ai castigat la Loto un milion, nu ai cum sa platesti sa apara prim magie ferestrele dorite ...

       Ancedota- avertisment: am zis "sa nu va para rau dupa el" pt ca asta vedeam ca se intampla prin 2002.
       Ma angajasem la o firma, stateam linga o fata prospat casatorita. Vroiau sa isi cumpere apartament, o ajutam cu evaluare anunturilor. Imi spunea: am fost sa vedem apt asta, nu coinvine, apoi la celalat. Cand am revenit dupa doua zile la primul, pretul crescuse!
       Da, incredibil, preturile IN EURO cresteau de la o zi la alta!
       Asa ca se poate intampla sa ratezi o oferta interesanta, apoi sa nu mai gasesti ceva similar ..
       • 0 (0 voturi)    
        M-am gandit si eu la asta (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:48)

        @ny [utilizator] i-a raspuns lui Nostalgicul Cristian Ioan

        Mi-a trecut prin minte si mie ca nu cumva sa regretam.
        Inteleg situatia prin care trec multi, asemenea colegei tale, ca sunt nevoiti sa ia o decizie rapida deoarece ofertele bune sunt luate rapid si chiar imi pare rau ca o achizitie atat de importanta in viata nu ofera prilejul oamenilor ca sa aiba timp de gandire.
        Insa ma linisteste faptul ca apartamentul mai avea un minus (un alt moft de-al meu) si anume ca nu avea nicio fereastra catre sud, iar restul ferestrelor chiar daca nu erau catre nord, insa le lua lumina naturala o alta cladire in mare parte din zi.
        Noroc ca in vremurile acestea nu prea cresc preturile de la o zi la alta si nici lumea nu se prea inghesuie sa cumpere.(cel putin nu la nivel de Targu-Mures).
        Apartamentul necesita renovare (ceea ce ne convine, apropo).
        Si zona era buna, pretul de 90 000 (stiu ca suna putin dar am vazut si mai ieftine prin zona).
        Deocamdata nu e urgent pentru noi, deci ne-am apucat sa cautam din timp. Sa nu mai zic de parerea tuturor "sa nu va aruncati prea repede sa cumparati, sa vedeti mai multe apartamente". Ceea ce lumea nu prea stie e ca aici nu sunt atat de variate ofertele... sunt perioade in care efectiv nu ai din ce alege inafara de cele la etajul 4 din 4 sau parter (acestea le excludem clar! dar sunt tentant de ieftine fiindca nu le trebuie nimanui).
 • 0 (0 voturi)    
  De ce (Sâmbătă, 4 septembrie 2021, 11:51)

  gigilu [utilizator]

  ar cumpara un om cu scaun la cap o casa proiectata si construita anapoda? Probabil ca nu munceste pentru zecile de mii de euroi ca s-o cumpere ori o foloseste ca sa scoata bani cu ea inchiriind-o unora carora nu le pasa daca toaleta e vis-a vis de bucatarie ca sa imparta mirosurile de la intrarea si de la iesirea alimentalor in/din organismul uman, ori folosesc bucataria pe post de vestiar. Normativele in constructii reglementeaza aspectele astea si cum se face aerisirea la bai si bucatarii si unde si in ce conditii se monteaza centrala termica si ce dimensiuni trebuie sa aiba usile si cum trebuie sa fie scara , liftul etc. Ce autoritate a statului trebuie sa se asigure ca se respecta normativele in constructii oare?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by