Guvernul a aprobat joi plafonul de garanții de 1,5 miliarde de lei pentru programul Noua casă, iar ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că își dorește ca acest plafon să fie epuizat până la jumătatea anului și să fie suplimentat.

Locuințe din CapitalăFoto: DreamsTime

Ministrul a spus că a discutat acest aspect privind o suplimentare a plafonului de garanții și cu premierul Nicolae Ciucă.

Ministerul Finanțelor a anunțat la începutul acestei luni că programul Noua Casă va continua în 2023 cu o propunere de plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea acelor credite imobiliare.

„Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%”, sublinia atunci Ministerul Finanțelor.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.

Conform instituției, anul 2022 a fost un an atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creștere galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

Sursa foto: Dreamstime.com