Cei care își cumpără azi prima locuință erau, foarte probabil, încă în băncile şcolii atunci când boom-ul imobiliar şi apoi criza au ridicat şi scufundat pe rând piaţa rezidenţială de la noi. Cu un avânt nebunesc, investitori români şi străini vedeau în România un El Dorado în care trebuia să fie prezenţi. Se făceau tranzacţii în avion cu terenuri şi se anunţau investiţii de miliarde de euro.

Construcții noi, șantiere în curs și terenuri încă neatinse, în zona PiperaFoto: Andrada Ghira / Panorama.ro

Una dintre zonele fierbinți a fost Pipera, care, administrativ, aparţine de oraşul Voluntari. La începutul anilor 2000, aici s-au „refugiat” bucureştenii înstăriţi, care şi-au construit case mari. De unde şi preţurile piperate.

Realitatea din teren era însă diferită de ce își imaginau când s-au îndreptat spre ieșirea din Capitală: străzile nu erau asfaltate, casele erau fără canalizare şi inundate când ploua torenţial.

La o distanţă de aproape 20 de ani, Pipera este considerată astăzi o parte din Bucureşti, tot cu locuinţe scumpe, ocupate de expaţi sau corporatişti care lucrează în sediile marilor companii din „La Défense-ul românesc”, cu magazine, supermarketuri şi parcuri de retail. Şi care are toate premisele să se extindă şi să devină şi mai mare.

Citește integral pe Panorama.ro