Informatia pe scurt:
- In vara anului 1999 s-a inregistrat in Grecia un boom economic. Bursa de valori a fost intr-o continua ascensiune, iar majoritatea grecilor au inceput sa joace la bursa. In Romania, 2008 a reprezentat anul in care tot mai multi au simtit gustul banilor. Sute de mii de romani au primit salarii mult mai mari fata de anii precedenti si un numar nelimitat de cetateni au proprietati evaluate la preturi artificiale.
- Povesti de succes cu profituri intre 500% - 10,000% s-au raspandit in intreaga Grecie, tot mai multi dorind sa devine bogati peste noapte. Fenomenul este vizibil si in tara noastra, unde romanii incearca sa obtina sute de mii si chiar milioane de euro pe proprietati supraevaluate.
- Snobismul, excesul de zel si lipsa capacitatilor de a gestiona bine o afacere isi spun cuvantul. Tot mai multi greci profita de o 'bogatie artificiala', ignorand semnalele clare care avertizeaza un "uragan" economic. Inevitabilul se produce in anul 2000, cand bursa de valori a inceput sa tremure, iar preturile au scazut.
- Deznodamantul grecesc este dramatic, pierderile inregistrate au fost de pana la 99%, iar sute de mii de famili au pierdut proprietati si sume importande de bani, averi acumulate intr-o viata.
Descrierea cadrului in care se desfasoara actiunea:
Grecia, 1999. A fost o vara fierbinte, probabil una dintre cele mai fierbinti veri din ultimii 20 de ani, din punct de vedere al temperaturilor. Dar cu siguranta a fost cea mai fierbinte vara din istoria recenta a Greciei, din punct de vedere economic.
Bursa de valori a fost intr-o continua ascensiune inca din primavara anului 1998, insa in aproape fiecare zi de vara au fost inregistrate noi recorduri. Bogatia artificiala, raspandita in intreaga societate greceasca a fost peste orice asteptari. Aproape 2 milioane de familii din Grecia (din cele 3 milioane estimate) au jucat la bursa, veniturile lor crescand aproape in fiecare zi cu un procent de 8%, in timp ce preturile explodau.
Romania, 2008. O vara nu prea torida, din punct de vedere al temperaturilor, insa este de departe cea mai fierbinte vara din istoria economica a Romaniei, din anul 1940 (cel putin). Tot mai multi romani, nu doar elita, isi permit sa "consume", depasind orice record in aproape toate domeniile de pe piata. Sute de mii de romani au primit salarii mult mai mari fata de anii precedenti si un numar nelimitat de cetateni au proprietati evaluate la preturi artificiale de sute de mii sau chiar milioane de euro.
Discutia nu este despre piata imobiliara din centru orasului, ci despre milioanele de proprietati cu o valoare reala mica, dar pe care se pun preturi nebune si pentru care nu se face nicio tranzactie cu lunile. Aceste preturi au crestut de-a lungul anilor precedenti, apogeul fiind atins in 2007, cand oamenii au simtit schimbarile de pret in fiecare saptamana.
Rolurile secundare:
Grecia, 1999. Aroganta grecilor (prezenta in toate paturile sociale) a ajuns la cea mai inalta limita posibila. Tarani, ciobani,soferi de taxi, toate tipurile de oameni care activau in toate domeniile posibile si-au parasit locurile de munca si au devenit brokeri, infiintand mii de companii. Chiar si unele sate mici din zone agricole, cu circa 1000 de locuitori, aveau cate 3-5 birouri de monitorizare a activitatilor bursiere.
Povesti de succes cu profituri intre 500% - 10,000% s-au raspandit intre investitori, toti fiind in cautarea "urmatorului tren care sa-i duca spre marele succes". Sediul bursei de valori din Atena a fost poreclit "Templul".
Oamenii cumparau orice ziar cu "pagini de culoare roz" (sectiunea economica a publicatiei) fara sa inteleaga mare lucru din ce scria acolo. Doreau doar sa citeasca orice zvon nou, abordand o atitudine de "xperti in acest domeniu". Ziarul 'Financial Times' a batut recordul la vanzari pe piata din Grecia, in conditiile in care cel mai probabil, doar un cititor din 10 intelegea termenii economici si putea lectura un articol integral.
Toti "stiau" cat de mult vor creste preturile, erau increzatori in viitor, cheltuind bani ca nebunii, ipotecandu-si apartamentele pentru a face imprumuturi in banci si jucand si mai mult la bursa. Oameni obisnuiti, cu un nivel social mediu, isi cumparau masini si iahturi foarte scumpe si petreceau vacantelele in cele mai costisitoare destinatii. Chiar si numarul divorturilor crescuse, mii de barbati cu varste intre 45 - 55 de ani isi paraseau nevestele pentru femei mai tinere.
Romania, 2008. In toate hotelurile din toate orasele, poti vedea oameni cu harti, care prezinta proprietati. Jumatate din discutiile generale, purtate in cafenele si restaurante, au ca subiect comun piata imobiliara. Toti vorbesc despre terenuri si proprietati in general si analizeaza piata.
Calatoresti in mijlocul pustietatii, unde iti este aratat un teren agricol la un pret de 10 -20 euro pe metrul patrat pentru ceva ce nu poate fi dezvoltat nici in urmatorii 20 de ani. Daca vrei sa negociezi cu un satean (care cel mai probabil nu stie sa numere pana la 100), acesta iti va cere un pret exorbitant pentru ca si "vecinul face acelasi lucru".
Zeci de mii de oameni se plimba cu o imensa aroganta, fara a avea ceva concret de facut, cautand o noua victima, incercand sa speculeze, sa prinda din zbor un pont care sa-i aduca venituri. Somerii schimba locul de munca la fiecare cateva luni, solicitand salarii tot mai mari. Zeci de mii de oameni primesc salarii la care in urma cu 3 ani nici nu visau, iar cu toate astea continua sa ceara mai mult. Mii de barbati apartinand clasei de mijloc cumpara atentia femeilor cu daruri foarte scumpe, de la bijuterii la autoturisme si nu numai.
In acest an, romanii au cheltuit mai mult decat oricand. Oamenii cu salarii de 1.500 euro pe luna isi petrec vacantele pe litoralul spaniol sau portughez, vacante care ii fac sa scoata din buzunare triplul sumei pe care acestia o castiga intr-o luna. Toti vorbesc despre sute de mii sau milioane de euro ca si cum ar vorbi de 1 sau 2 euro.
Rolurile principale:
Grecia, 1999. "Marii afaceristi" greci erau si ei de neoprit. Se plimbau cu elicopterele, incercand sa-si arate bogatia prin orice mijloc, isi cumparau cele mai scumpe vile de pe insulele grecesti. Trabucurile cubaneze se vindeau mai bine ca niciodata, bogatasii aprinzandu-le ostentativ cu bancnote adevarate. Multi incercau prin toate mijloacele sa detina cat mai multe companii la bursa, isi pierdeau toata ziua mai mult monitorizand activitatile bursiere decat ocupandu-se de munca pe domeniul lor real. Firme cu active in valoare de aproape 2 milioane de euro erau aduse pe bursa, patronii acestora venind cu mari planuri de a cuceri piata.
Romania, 2008: Multi dintre noii magnati romani, dupa ce si-au cumparat toate masinile, apartamentele, vilele posibile pentru a se da mari, dupa ce-au aparut prin toata presa datorita relatiilor cu starlete ieftine sau doamne 'serioase' (carora le-au cumparat cadouri care mai de care, de la apartamente pana la saptamani de shopping la Paris), sunt tratati ca niste mici zei de majoritatea oamenilor. De ce? Pentru ca pur si simplu au bani, nu conteaza cat sunt de buni sau de inteligenti. Modul lor de a cheltui e aproape...'rusesc', incepand cu bacsisurile lasate, de 10-20 de ori mai mari decat bogatii staini, pana la orice iti poti imagina. Unii dintre ei sunt chiar disperati sa-si prezinte averea in public, cheltuind cateodata, numai intr-o zi, sume pe care un om obisnuit le-ar castiga dupa 10-15 ani de munca.
In afaceri, cei mai multi dintre ei sunt implicati pe piata imobiliara. Majoritatea pretind sume imense pentru a vinde ceva, propun colaborari umilitoare, vor toate beneficiile numai pentru ei si de cele mai multe ori se bazeaza doar pe argumentul ca ofera sansa cuiva de a avea onoarea sa-i aibe ca parteneri.
Momentul de criza:
Grecia, 2000. Bursa de valori a inceput sa tremure odata cu venirea toamnei (17 septembrie 1999). Guvernul grec a intervenit in activitatea Bursei, ordonand institutiilor de stat sa cumpere stocurile in fiecare zi, astfel incat nivelul pretului sa se mentina pozitiv. Oamenii nu au mai efectuat nicio tranzactie, asteptand ca pretul sa creasca din nou, asa cum "sursa" lor le promisese profituri si mai mari.
Alegerile din acel an erau bazate pe dilema guvernului "ne vreti pe noi, si astfel preturile actiunilor vor creste din nou, sau pe ei, cu care veti risca sa va pierdeti profiturile enorme". Guvernul a castigat din nou, dar, desigur, nimic nu a oprit caderea.
"De ce?" Oamenii s-au plans pe la posturile de televiziune si radiouri, cautand explicatii in cele mai inventive teorii conspirative. Ei au refuzat insa sa vada un adevar clar: atunci cand un pret nu este justificat, mai devreme sau mai tarziu se va intoarce inapoi la realitate. Nimeni nu a vrut sa realizeze ca o societate fara profit este o companie moarta si mai devreme sau mai tarziu va trebui sa vanda actiunile sale. Nimeni nu a fost interesat sa afle adevaratele motive si nimeni nu a incercat sa desluseasca semnele care indicau apropierea "uraganului".
Romania, 2008. Preturile au fost inghetate timp de mai multe luni. In multe cazuri, acestea au scazut, oficial, cu 10%. In realitate insa, au scazut cu mult mai mult. Mii de proprietari inca mai merg de la agentie la agentie, prezentand proprietati supraestimate cu preturi mai mari chiar si cu 200%. Ei ofera agentiilor comisione mari (adaugate in pretul final) in cazul in care vor gasi un investitor usor de inselat. Cei care insa vor cu adevarat sa vanda trebuie sa revina cu picioarele pe pamant si sa evalueze proprietatea la pretul real. Majoritatea oamenilor nu stiu ce se intampla cu adevara pe piata imobiliara, dar continua sa creada ca din iarna preturile vor continua sa creasca.
Nu ii intereseaza motivul pentru care cineva le-ar oferi sumele atat de mari cerute de ei, refuza sa inteleaga notiuni de baza din economie si prefera sa asculte de cei care le spun ce vor sa auda. In ultima vreme au inceput sa verifice zilnic toate editiile sau suplimentele revistelor legate de piata imobiliara si apar in intalniri incercand sa-si justifice pretentiile bazandu-se pe ce vad scris acolo. "Da, dar in zona respectiva, cineva cere pretul ALA, deci e normal ca eu sa cer banii ASTIA". Nu vor sa inteleaga ca fara a se astepta la un profit bun in schimb, nimeni nu investeste doar ca sa-i imbogateasca pe ei. Pacat pentru ei...
Deznodamantul:
Grecia, 2003. Preturile incep sa scada non-stop timp de 3 ani. Pierderile inregistrate au fost de pana la 99%, iar sute de mii de familii au pierdut de la sume importande de bani, pana la proprietati si averi acumulata prin munca, intr-o viata intreaga. Marea majoritate isi amintesc de sfarsitul anilor '90 ca perioada in care s-au bucurat de un nivel de viata foarte ridicat, un nivel creat artificial. Grecii s-au simtit bogati, cheltuind bani pe care nu ii aveau in realitate si au incercat sa-si mentina acest nivel social prin imprumuturi de la banci si credite de consum.
Exemplele miilor de "ex-bogatasi" care a revenit in lumea lor reala, inapoi in satele lor, a ajutat o multime de oameni sa se trezeasca, chiar si cu intarziere. Multi dintre eu au realizat ceea ce au facut in trecut, motiv pentru care toti au ramas pasivi atunci cand piata a crescut din nou. Multi au simtit frica si au evitat sa investeasca din nou.
Analiza integrala pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.
2. in Romania bursa este f mult subevaluata. va veni probabil o perioada de crestere care va crea valuri de genul celui din Grecia dar in acest moment nu este posibil deoarece sunt pre putini bani in piata iar costul capitalului prea mare pentru a investi din imprumuturi. se adauga si neincrederea oamenilor intr-o piata bursiera plina de "hot money" si alti mici speculatori care creaza peste noapte fluictuatii lipsite de cea mai elementara logica (vezi scaderea actiunilor la companiile care au campuri petrolifere in exploatare in conditiile exploziei preturilor la petrol)
3. piata imobiliara nu este atat de volatila pe cat vor unii sa para (poate regreta ca nu au facut speculatii atunci cand preturile erau f mici si mai spera intr-o cadere brusca ceea ce le-ar permite sa cumpere acum). da mintea romanului cea de pe urma dar acele vremuri nu se mai pot intoarce.
in situatia in care costul fortei de munca si a materialelor de constructie a crescut semnificativ iar pretul terenului in zonele bune va ramane la o valoare mare, coroborat cu standardul de rezistenta foarte mare, la constructiile noi este evident ca pretul pe mp/construit se va invarti undeva in jurul valorii de 2500 - 3000 euro/mp (1200 cost efectiv, 500-1000 terenul, 300-800 profitul). Daca ii punem TVA (ca asta-i legea si s-a cam dus cu smecheria constructiei ca pers fizica) si calculam la suprafata utila ajungem la cca 3500 - 4000 eur/ mp util intr-o constructie noua dintr-o zona buna.
cum blocurile vechi sunt in zone acceptabile (multe chiar plasate central si cu acces usor la metrou) iar cererea ramane in continuare ridicata plus faptul ca infrastructura Bucurestiului este la pamant si nu prea renteaza sa stai la distanta decat cu sacrificii enorme in privinta nervilor si timpului petrecut in trafic, rezulta ca preturile nu vor scadea prea mult.
Serios?
Pe langa elucubratiile astea mai amintesti si de trafic?
am raspuns la toate anunturile amagitoare incepand de la cateva sute de euro / mp si am vazut ca de fapt acel pret este pt mp construit (dintr-o data pretul pe suprafata utila creste cu 10-12% - ca sa nu spunem ca la majoritatea intra si terasele ceea ce face ca spatiul de locuit sa fie cu mult mai mic), ca tb adaugat costul spatiilor comune, ca mai sunt taxe de platit etc etc etc si, cireasa de pe tort, la suma finala se adauga TVA.
cam asta este situatia si rog pe oricine sa o verifice pe pielea lui inainte de a vorbi. este aceiasi situatie cu "imprumuturi cu dobanda zero".
in fapt., un apartament nou, decent cu cca 110 mp suprafata locuibila costa 350 - 400 000 euro bani gheata.
Cred ca realizezi ca unul care are cash 400 000 Euro si-ar cumpara o firma de constructii, materiale, teren si ar fugi de ...Bucuresti.
"“when the shoeshine boy starts talking about stocks, its time to sell”
...cam la fel si la noi...va dati seama ce urmeaza avand in vedere ca au inceput si manelistii gen copilul mic si negru cunosut si sub numele de cod "minune" sa investeasca in imobiliare...
Cine va sta pe margine si va astepta momentul oportun se va felicita....cine va intra in joc s-ar putea sa se " accidenteze" si sa-si incheie "cariera" de investitor..drumul de la friptane la covrigi nu este asa de lung...
nu mai vorbesc de faptul ca o casa luata la intamplare indiferent de pret supra/sub evaluat va avea o valoare apreciabila in timp indiferent de situatia generala pe cand o actiune luata la intamplare poate sa te distruga si financiar si fizic (ca orice chestie pe care o faci la noroc, transpiri la cea mai mica schimbare).
acum daca e vorba de speculanti care nici nu vad casele/actiunile si le cumpara/vand la interval de cateva zile/saptamani, intr-adevar nu se aplica; dar totusi tre sa fi inconstient (sau taximetrist, cioban, etc, grec) sa faci chestia asta fara sa cunosti piata ca dosul palmei.
Unde scrie ca orice casa se apreciaza in timp? Se apreciaza pana se darama, sau cum?
Vad ca pentru unii piata imobiliara a devenit un fel de religie. Care creste si creste si nu se mai opreste! Mai vorbim la sfarsitul anului, asta e doar inceputul. Ca si Caritasul sau FNI-ul si bula asta se va sparge pentru ca s-au terminat fraierii.
Zilnic in presa apar articole despre prabusirea numai a preturilor la case si la nimic altceva. Se incearca o manipulare, care nu vaduce decat la reducerea constructiilor de locuinte in Romania.
Daca insa ai "investit" intr-un apartament in ultimele luni, o sa cam pierzi bani. Daca te-ai mai si imprumutat pentru asta, o sa pierzi si mai mult.
Daca s-a scumpit painea cu 1000 de lei (vechi) tie ti se pare normal ca apartamentul tau sa creasca cu 10000 de euro, nu-i asa? Tu ai avut in viata ta 10000 de euro cash in mana?
Nu vreau sa te jignesc, dar omul mai trebuie sa-si cunoasca si lungul nasului. Deja m-am saturat de cati prapaditi cu ciorapii rupti am auzit vorbind numai de milioane si milioane de euro. Mai nou nici nu mai are nimeni chef de lucru, ca nu se merita... mai bine iti vinzi cotetul pe 1 milion de euro si te doare la bascheti, nu?
Pt goe: dragul meu, gandesti ca un bisnitar care se gandeste ce profit scoate de pe azi pe maine. pai daca nu-ti cumpara nimeni investitia ramane a ta la o anumita valoare nu? si nu va ajunge in vecii vecilor la 0, asta e clar. Pe cand o actiune poate sa ajunga in 10 secunde de la 30 de lei la 0 si esti intr-adevar lefter. Si da proprietatea privata creste ca valoare in timp (fluctuatiile astea artificiale care mai apar sunt reparate de piatza)
In rest, daca tie iti convine sa pierzi bani, eu n-am nimic impotriva. E nevoie ca unii sa piarda pentru ca altii sa castige.
Si vezi ca habar n-ai ce inseamna bisnitar.
3lucruri ar fi de precizat :
- in raport cu rata inflatiei, cresterile salariale in RO abia daca exista (de ex., u salariu de 600 roni din 2003 echvaleaza ca putere de cumparare cu 2000 roni din 2008. In acest caz, unde este cresterea salariala ?)
- banii din imobiliare, cu exceptia (poate, ca nu ma pricep) zonelor de '4000 eur/mp', sunt curati si corecti, in sensul ca profiturile scoase din acele preturi platite le justifica. Dealtfel, in RO avem cele mai mici preturi pe extravilan din Europa. In materie de intravilan, la 30 km de capitala Frantei terenul pentru case este de 10 ori mai scump decat cel echivalent RO). In materie de apartamente, garsoniera de 25 mp din Paris valoreaza acolo 300-400 mii euro. Comparatia e de prisos, sper.
- intotdeauna unii castiga mult, altii mai putin, iar unii pierd (mai mult sau mai putin), nu numai in petele in curs de dezvoltare.
- cat priveste preturile din paris, a bullshit, dar deh, lenea ne omoara, un search pe google e greu
- in rest articol destul de prost facut, cum e scris mai jos, se compara merele cu perele, dar tre sa manance si "jurnalistul" o paine :D
- bula se sparge. si la cum a reactionat romanul de a crescut atat, sa va tineti bine sa nu va loviti de pamant
Ce a scazut relativ este costul banilor. De aici si impresia de belsug, probabil.
Cat despre restul, lasa gugal si vorbeste cu oameni reali din Vest.
....http://hymerion.files.wordpress.com/2008/05/preturile-imobilelor-din-paris.pdf
le-am copiat de peun site poatre chiar de pe asta...alt romanas le-a facut publice.....si daca aveti curiozitatea sa vedeti cat de "ieftin" este un mp intr-un cartier al parisului nu va sfiiti sa va uitati....va urez o zi buna
Deci sa nu exageram cu comparatia piata imobiliara-Caritas sau Bursa, e cam fortata totusi.
Daca se va frige cineva tare vor fi constructorii care au construit neinspirat si se asteptau la profituri de 100% (care sa zicem ca vor lua 10%, in cel mai rau caz) si mai ales speculatorii la scara mare, care s-au bagat la 1000 de apartamente sa zicem si intra in insolventa. Dar romanul de rand, daca nu s-a indatorat in mod ilogic, cam greu sa-si ia teapa la 2-3 apartamente... My 5 cents.
Eu unul cand o sa ma edific definitiv asupra acestui lucru o sa-mi gasesc alt site de stiri, thank you very much!
In Grecia si Cipru oamenii investeau in actiuni si real estate pana cand preturile au ajuns la niste valori care nu aveau nimic in comun cu realitatea si logica economica.
Caderea actiunilor a fost mai profunda dar nu uitati ca si la noi SIF-urile de ex au scazut in medie cu 53-55% anul acesta iar preturile la real estate urmeaza acelasi trend.
Oricine care are putine cunostinte economice poate sa-si dea seama ca este o nebunie sa investesti in aceste momente in Romania in real estate.
Cine este sinucigas sa mai cumpere un apartament/ teren la preturile acestea?...mai bine stai cu banii in banca si ai un castig real de 2-4% din care iti platesti si o chirie decenta iar intr-un an sau 6 luni cumperi la 60-70% fata de maximul din decembrie 2007/ ianuarie 2008.
Un pret normal (care asigura un castig decent) ar fi la 800-1000 EUR/m2 ci nu de 2000 EUR/m2
in Bucuresti, nu mai gasesti nici macar o garsoniera in Ferentari sub 300 euro/luna
consecinta: toti cei care nu au locuinta proprie si un salariu sub 1000 euro, vor trebui, fie sa plece din Bucuresti, fie sa ceara o marire
Orice bula speculativa se sparge cand i se opreste alimentarea cu "investitori" (necesari in numar din ce in ce mai mare pentru ca sistemul sa functioneze). Se stie ca nu se mai vinde aproape nimic. S-a terminat gazul. Game over. Scapa cine poate.
Apropos: in Timisoara ziarul saptamanal cu anunturi imobiliare a ajuns la dimensiuni de almanah. Are cam 1 cm grosime. Sunt mii si mii de oferte. Unde o fi cererea aia mai mare decat oferta nu stiu. Poate in visele erotice ale agentilor imobiliari.
asta cred si eu GAME OVER....
de unde sute de mii de euro pe 4 pereti de rahat ???
s.au dus vremurile astea.
ca atare bancile o sa acorde imprumuturi doar celor care pot returna banii.
nu mai merge .....GAME OVER
Daca inflatia le afecteaza valoarea banilor in raport cu sacii de orez, nu se poate spune acelasi lucru in raport cu o locuinta din Romania- UE, SUA. Japonia, Elvetia...etc.
Bati campii de pomana. Preturile locuintelor scad, in timp ce banii din banca se inmultesc lejer.
Un alt exemplu il constituie electrocasnicele. A crescut inflatia? Pai, pot manca o luna in oras sau pot sa-mi cumpar o plasma cu diagonala egala cu cea a peretelui.
A, tu nai plasma, ai casa. Bravo! Da' ai ce manca?
Cresterea chiriilor e pur speculativa si este legata de asteptarile smenarilor imobiliari in privinta cirezilor de studenti...dar anul asta nu va mai fi ca...inainte. Vin vremuri grele pentru lenesii cu IQ-ul subunitar,,,
Cresterile salariale in Romania *au* o baza economica solida: diferenta inca enorm de mare de salarii intre noi si Vestul Europei. In conditiile in care am intrat in UE si s-au scos taxele la import, toti investitorii se bat sa isi faca o baza de productie ieftina aici si sa exporte acolo, incat sa faca profit mai mare. De unde si presiunea pe salarii. Deci cresterea are fundamente perfecte economice si nu se poate compara cu situatia descrisa de la bursa din Grecia, care e o situatie clasica de bubble.
Daca vb de piata imobiliara, desi a crescut intr-adevar poate si pe un efect psihologic de asteptare pozitiva, legat de restul economiei, e departe de a fi o situatie similara cu bursa. Da, e posibil ca preturile sa scada pe termen scurt, mai ales la *unele* proprietati care au fost supraevaluate, dar pt multe proprietati, terenuri etc n-o sa scada niciodata prea mult pe termen lung, ba dimpotriva, vor creste cat timp economia va merge bine si va exista cerere.
Deci, din sfaturile domnului afacerist grec se desprinde o singura concluzie: Bursa nu e Caritas sa investeasca toti taximetristii, deci intrebati un broker inainte sa va aruncati. In rest, nimic interesant in comparatie.
Nokia a fost tentata de forta de munca de 200 Euro/luna...iar la urmatoarea crestere de salarii vor incepe studiile de fezabilitate pentru Bangladesh...
Cum atragi investitori cu preturi la terenuri peste nivelul UE, cu un cost al fortei de munca la nivelul Europei Centrale? E magie, nu?
Si stai linistit, ca investitorii destepti nu-si cumpara terenurile de pe piata negociind cu nea Gheorghe. Care au incercat asta (vezi Daimler), intr-adevar au plecat. Cat despre cresterea salariilor, da, multe industrii vor pleca si in Bangladesh poate la un moment dat, dar nu toate. Depinde de profilul industriei, cat de usor sunt de transportat marfurile, costul acestui transport, valoarea adaugata a industriei etc. Una e lohn-ul alta e industria auto sau hi-techul. S-ar putea mai curand sa se perinde diferite tipuri de industrii in functie de nivelul salariilor. Si oricum s-ar putea sa plece mai intai din Europa de V pana sa plece de la noi.
Totusi se uita ca la 30km de Paris se afla niste suburbii cu infrastructura completa: autostrazi, trenuri rapide ce te leaga de city, canalizare supermarketuri, joburi, orasele frumoase...
La 30km de bucuresti in buna parte gasesti niste sate care abia ies din neolitic. Si de cand Bucurestiul e Paris?
Daca un apartament cu 2 camere se inchiriaza cu 500 Euro, atunci poate ar trebui sa coste 60.000 euro.
PS: Daca incerci sa cumperi apartamentul cu credit ipotecar, probabil vei plati cate 500 Euro in fiecare luna 20 de ani.
De pilda, chiriile in 'brusel' la 2 camere ajung undeva pe la 700 euro. Si totusi, la vanzare se obtin 350-400 mii euro. De fapt, desi in RO chiriile ajung la 5 la suta pana din valoarea proprietatii, in Vest procentul scade pe la 3 la suta. Vor scadea si la noi, odata ce stocul de locuinte va creste.
Ai idee cam care ar fi diferentele intre Paris/ Bruxelles si Bucale? Eu n-am auzit ca Bucale sa fie reperul turistic numarul unu al lumii, nici nu cred ca ar fi vreo capitala UE si parca nici NATO nu-si are sediul la Bucale.
Mai ai texte de doi lei? Citeste tata, viziteaza si compara, nu mai alatura nume de capitale europene ...celei mai marlanesti capitale europene.
http://www.french-property.com/f/p/nv/lcl/70/pts/2/
Orice comparatie cu vecinatatile Bucurestiului e total deplasata dpdv al infrastructurii si urbanismului.
Ar mai trebui spus ca si in Franta preturile au luat-o in jos anul asta.
Cum se spune " ne meritam soarta" dar asteptam cu nerabdare acel colaps financiar, ca avem cap si forta de munca sa ne facem fiecare viata asa cum ne-o dorim!
Mi se pare mir sau exprimarea asta e putin nazista?
In Romania sunt deschise aprox 25-30 de mii de conturi dintre care in aceasta perioada sunt active aprox.5000.
Deci, analiza situatiei bursiere de astazi din Romania ar trebui sa plece de la crizele economice cu care se confrunta economia modiala (imobiliara in SUA cu ramificatii flobale, pretul petrolului etc.)
Sunt convins sa bursa din Romania o sa atinga in maxim un an "maximele".
http://www.realinromania-blog.com/?p=120
astia nu fac decat cand vine o firma sa contruieasca o fabrica ceva, vin cocalari cu x5-u si cer milioane! aia rad si pleaca si uite asa romania nu are crestere economica!
si se duc manelisti linistiti sa mai manace o friptana pana vine inca un fraier sa cumpere trenul lor cu milioane!
la fel si cocalarul de ferentari care vrea sa vanda apartamentul parintiilor pe care nu a dat nici un sfant, are el timp 2-3 ani sa sparga seminte in fatza blocului!
Sunt stramtorati cei cu proiecte de blocuri cu mii de apartamente si chiar si astia o sa fie dispusi sa stea ceva ani ca nu au imprumuturi prea mari ca doar contruiau cu banii poporului!
Pe scurt stagnare urmeaze!
Mai nou toata lumea si-a dat doctoratul in economie
Capitalismul romanesc are o caracteristica de-ti sare in ochi de cand ajungi in primul punct vamal...BISNITA!!!
Deci, prostimea trebuie sa munceasca asiduu pentru ca baietii cu ASE-ISE si smenarii imobiliari fosti tonetari sa ne spuna noua, prostimii, cum sta treaba cu investitiile, unde sa punem, unde sa scoatem.
Poti sa dai exemple prin care sa demonstrezi ca gloata este sfatuita corect de mai marii economisti ai tarii?
In Romania, daca nu te pricepi la toate...ti-o iei pe zeci de ani de nu te vezi!!!
te dai de ceasul mortii ca la noi nu-i ca la nimenea; dar mai plimbate prin europa si pe urma mai vorbim
" decat sa mori pe mana altuia , mai bine mori pe mana ta" nu tine cont de nici un economist vezi ce merge pe piata si bagate; daca ai cu ce..........
Pe blogul meu se vede clar de ce la noi nu-i ca la nimenea. Cat priveste plimbarea...stau bine si aici, adica si la acest capitol, dar stiu...tata tau e mai tare ca tata meu.
In rest, nu(toc)mai de bine: s-ar putea sa vada in sfarsit si romanii cam cum arata o criza economica in capitalism, pentru ca dupa '89 Romania n-a avut de fapt asa ceva, doar s-a dezvoltat. Dar asta e ceva normal cand pleci de foarte jos - ce nu e normal e sa-ti inchipui ca asta poate dura la nesfarsit, iar acum s-ar putea sa se spulbere si iluzia asta.
Cat despre asa-zisele burse romanesti, ce sa mai spun? Ruleaza si ele cateva zeci de milioane de dolari sau euro pe zi si se dau burse, asta in conditiile in care in vest un singur fond (de investitii sau speculativ) nu foarte mare poate rula singur sute de milioane zilnic, facandu-le astfel sa para ridicole - niste exponate jalnice ale unui capitalism de bascalie!
Probabil ca, vorba cuiva de mai sus, un pic de reclama mascata, de la un sufletist care conducand o agentia imobiliara vrea sa-i ajute pa romani sa inteleaga fenomenele anormale din piata.
Oricum vorba aia ramane ' depre maine, astazi e sublim'
pit
Apropo de "broker": vad cam multi "experti" care folosesc aiurea termenul asta, preluat din engleza fara sa se stie ce inseamna de fapt, pe cand mai corecti ar fi termenii de investitor sau "trader" (nu stiu cum ar putea fi tradus corect). Dar macar HN are o scuza, nu e The Money Channel, unde te poti distra copios in compania "expertilor"!
Interesanta observatia, discutia nu priveste piata imobiliara din centrul orasului....pentru cei ce au ochi sa vada si termene de comparatie, se ajunsese in situatii hilare, ca in cartiere periferice, lipsite de confort, supra aglomerata si cu legaturi proaste spre centru sa se solcite preturi pe m2 de apartament vechi egala sau f putin diferita ca cele din centru. Terenuri fara infrastructura, in zone cu denumiri si vecinatati hilare (gen comuna Catzelu cu groapa de gunoi si Protan-ul alaturi) se vindeau ca zone rezidentiale....de viitor.
E cazul sa se faca o reasezare a pretentiilor si preturilor
N-are rost sa-ti explic pe larg ce ar insemna o criza si cum ea ii atinge mai ales pe cei care gandesc ca tine,ca tot nu vei intelege !
Daca vine criza ,nu vei cumpara tu case ieftine,ci vei trai mai prost,tu si ai tai.Tine minte chestia asta! Investitorii aia pe care tu vrei sa-i vezi in faliment,vor fi cel mai putin atinsi,crede-ma !
De ce vor fi atat de putini atinsi investitorii aia? Ca asa vrea neuronul tau?
Ce s-a schimbat in tara asta de merita o cloaca toti banii si toata munca viitoare a tinerilor de azi?
Ce are Romania in plus fata de restul UE? Cumva ...concentrat de smecheri?
lui silex, chiar daca imi este sila sa-i raspund, ar trebui sa afle ca mai sunt si oameni care muncesc cinstit si in alta parte, adica nu la o agentie imobiliara...
preturile sunt oricum exagerate, incepand de la pretul terenului, profit etc., asa ca asa numitii "investitori" imobiliari sa se pregateasca pentru marea lovitura!
mai ales ca bancile au inceput sa aiba probleme in recuperarea creditelor imobiliare, care dupa 1-2-3 ani de dobanda fixa si mica, au dublat dobanzile si comisioanele!
Agentia More=dezastru! Incapabili, personalul dezastruos, trebuie sa le explici de 3 ori ce inseamna un cadastru si o intabulare.
Ce expertiza are Dl.Papageorgiadis in Real Estate se vede dupa modul cum a organizat afacerea pe care o conduce. ZERO! Probabil ca a 'prostit' niste greci sa cumpere terenuri in romania, si intre timp -vorbind despre imobiliare - s-a trezit si expert. Ba sa vezi minune, face comparatii si analize 'pertinente' intre efectul bursei din 99 din Grecia, si intamplarile imobiliare de pe la noi.
Si nu 'observa' cateva diferente majore:
1. Grecii sunt mai aroganti si mai priceputi in toate decat romanii-exemplu: Papageorgiadis_ marele manager si expert in imobiliare
2. Bursa tranzactioneaza valori virtuale-titluri de proprietate, care se transforma in bani in functie de foarte multe variabile. Activul imobiliar este o posesie cu valoare intrinseca, si ce se poate transforma in bani in functie de mai putine variabile
3. STOCUL DE SPATII DE LOCUIT SI COMERCIAL in Romania este cel mai mic din Europa(poate doar albania...), ceea ce inseamna ca exista o nevoie! Ei da: Nevoia poate fi neeligibila-adica oamenii sa nu-si poata permite sa cumpere la preturile pietei. Si atunci concomitent, scad preturile si cresc salariile(ceea ce se intampla constant de 3-4 ani, cate 20% pe an)
4. Ar mai fi argumente bazate pe cresterea economica romaneasca, pe dimensiunea tarii, etc. Important este ca mp. construit in Romania costa -pentr executie- aprox. 800 euro. Daca adaugam o marja de profit de 50% pentru 2 ani(atata dureaza un proiect de la alocarea fondurior pana la darea in folosinta), vedem sa pretul de vanzare pe ap. normale ar fi de 1500 per mp. de locuit dar brut, cu TVA inclus!
In toata lumea s-a pornit tavalugul recesiunii si spargerea bulelor speculative...dar noi suntem tari. Avem si texte pentru preturile de 1500 Euro/mp.
Aia de la Agentia More nu inteleg ce inseamna cadastru si intabulare nici daca le explici de ...4 ori!
Dar cu BNR-ul n-ai nimic?