El Mundo: Accesul la locuinta, aproape imposibil pentru 92% dintre romani
“Piata imobiliara a trait un boom total, dar acum a aparut o anumita stagnare”, explica Laura Vazquez, de la imobiliara spaniola Hercesa in Romania. Concret, pretul locuintei a urcat in jur de 20% anual pentru ca, potrivit lui Vazquez, “s-a trait mult din excesul de cerere, dar acum exista o reajustare”.
Aceasta situatie se simte in pretul caselor. In timp ce in 2003, un metru patrat oscila in Bucuresti intre 300-500 euro, in prezent pretul mediu al unei locuinte noi in capitala este de 2.475 euro/mp, ajungand uneori pana la 3.000 euro/mp. Evolutia a fost similara in alte mari orase ca Timisoara, Cluj, Brasov si Constanta.
Dificultatea cumpararii
In Romania a inceput sa apara o clasa medie, mai ales in marile orase. Acesti cetateni au devenit principalii cumparatori de case noi, datorita cresterii salariilor lor. Clientii cei mai obisnuiti sunt tineri sub 29 de ani, care au incredere ca veniturile lor vor spori. Aproape toti opteaza pentru o locuinta noua, iar cei care cauta o casa la mana a doua sunt foarte putini.
Totusi, potrivit unui studiu, 25% dintre romani vor sa-si cumpere casa in viitorii zece ani, dar in prezent doar 7,5%, adica 400.000 de persoane au capacitatea financiara pentru asta.
Potrivit lui Alejandro Solano, director comercial al Hercesa in Romania, “trebuie facuta o distinctie intre Bucuresti si restul Romaniei. Bucurestiul este ca un mic balon, aici salariile sunt triple decat in alte zone ale tarii. Nici in interiorul capitalei nu poate oricine sa-si cumpere o casa”.
Paradis pentru investitorii straini
Piata imobiliara romaneasca a devenit un "paradis" pentru firmele straine, care sunt multumite de preturile scazute si de cresterea economica a tarii. Intrarea Romaniei in bogata Europa a avut mult de-a face cu acest lucru. Daca inainte investitorilor le era interzis sa cumpere teren si proprietati imobiliare in aceasta zona, intrarea pe piata europeana a imblanzit restructiile.
Concret, acum abunda firmele imobiliare operand in intreaga tara, sunt de asemenea numerosi investitorii straini mici si mijlocii care cumpara case in Romania, in majoritatea cazurilor in scopuri speculative.
Pe de alta parte, imigrantii romani din alte tari europene vor sa-si cumpere o casa in tara si sa se intoarca. Miguel Fonda Stefanescu, presedinte al Federatiei asociatiilor de imigranti romani in Spania, spune insa ca “desi intentia initiala este de a se intoarce, majoritatea nu o fac si se stabilesc aici”. Dar cu totii isi mentin legaturile cu tara de origine si nu renunta la proprietatile de acolo, intorcandu-se in fiecare vara.
Citeste si comenteaza restul articolului pe blogul lui Dan Popa.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
daca aplicam statsticile actuale, la cati romani sunt proprietari s-ar putea sa descoperim ca de fapt din 400k doar vreo 40k sunt chiriasi si doar vreo 10k dintre ei vor sa cumpere.. ca sunt deja cateva mii de apartamente noi goale luate de investitori si alte cateva zeci de mii de apt vechi la vanzare.. si acum stim cum stam cu cererea vs oferta :)
cei care cumpara apartamente, in marea majoritate sunt cei care nu vor sa locuiasca cu parintii sau cei care fac din acest tip de cumparaturi investitii
in rest sanatate la fraieri
de unde procentul asta de 98% ?? stau si ma intreb ce procent din tineretul de azi detine un titlu de proprietate pentru o locuinta (pe numele propriu)... si ce procent din locuintele urbane este folosit cu chirie de catre tineretul producator al tarii...
sincer, ma uit la stilul asta de constructie al locuintelor de la noi... cat mai multe pe metrul patrat... chiar si varianta cu casa pe langa bucuresti nu mai e atractiva... la ce naiba sa plec dintr-un bloc plin ochi unde aud basinile tuturor vecinilor si trebuie sa fiu atent cat de tare vorbesc sa nu deranjez pe vreunul... intr-o vila foarte draguta la 30 de Km de bucuresti unde nu am decat o alee de 2 metri in jurul casei si pe care platesc si mai mult decat pe un apartament ?? pe langa intretinerea unei case care este mult mai mare decat la bloc ? nu mai ai intimitate si aer respirabil deloc... m-am interesat de curand de un teren pe langa bucuresti (chiar si la 40-45 de km). Am ramas uimit sa vad ce aberatii debiteaza agenti imobiliari. cea mai tare e faza cu zona rezidentiala... ce rezidenta, frate? zona de lunca unde panza freatica a ajuns la suprafata si e infestata cu chimicale (ca la utilitati nu ai nevoie si de canalizare, doar de apa si curent) si unde la prima ploaie puternica risti sa ti se scufunde casa ?? se mai trezeste cate unu cu un teren mai mare: "vand 10 ha teren arabil la cucuietii din deal, pretabil investitie, utilitatile sunt la 1 km , dar toate, inclusiv internet, pe langa faptul ca este in zona posibilului aeroport de OZNuri ce va fi construit ... candva. Pret 8E/mp". Tare, nu ?