O importanta licitatie imobiliara se va desfasura duminica la New York, in cadrul careia bancile vor oferi la vanzare case cu reduceri de pana la 60%, informeaza New York Post. In cadrul licitatiei se vor oferi la vanzare peste 375 de locuinte ale caror proprietari nu si-au mai putut achita ratele, iar in unele cazuri pretul de pornire este de 500 de dolari.

Casele oferite spre vanzare sunt situate in orasul New York, in suburbiile metropolei, New Jersey si Pennsylvania.

Multe dintre proprietatile scoase la vanzare au fost evaluate inainte de criza la 700.000 de dolari. In prezent insa, valoarea lor a scazut cu 30%-60%, potrivit casei de licitatii Real Estate Disposition Corp (REDC), organizatorul evenimentului.

Publicatia citeaza cazul unei case din cartierul Queens, care a fost cumparata de proprietari cu 550.000 de dolari iar pretul de pornire este de 69.000 de dolari. Alte case ce valorau 300.000 de dolari vor fi vandute cu 100.000 de dolari, sustin reprezentantii REDC, care au adaugat insa ca unele locuinte vor avea nevoie de reparatii importante (asa cum este cazul unei locuinte cu patru dormitoare din New Jersey, care a fost evaluata la 610.000 de dolari si se va vinde acum plecand de la 169.000 de dolari).

Peste 4.000 de persoane sunt asteptate sa ia parte la licitatia care se va desfasura la Javits Center si considerata cea mai mare licitatie cu case confiscate din New York. Intrarea este libera, insa cumparatorii trebuie sa aiba asupra loc un cec in valoare de 5.000 de dolari si un act de identitate. Pentru vanzarea unor case se vor accepta doar banii lichizi.

Licitatia a fost criticata de unii politicieni, organizatii non-guvernamentale si proprietari deoarece multe dintre bancile care au confiscat casele au fost beneficiare ale planurilor de salvare ale autoritatilor federale (Wells Fargo, Citibank, JPMorgan Chase si Bank of America).

"In aceste vremuri economice dificile, trebuie sa pastram visul american, nu sa-l scoatem la licitatie", a declarat democrata Carolyn Maloney, membra a Camerei Reprezentantilor.