In ultimele luni nu a inceput executarea de noi proiecte rezidentiale in Romania, fiind probabil ca blocajul sa se mentina in intreg anul 2009, sustin oficialii companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Compania spaniola Avantia pare sa contrazica aceasta estimare, investitorul urmand sa lanseze joi primul sau proiect rezidential pe piata locala, in conditiile in care, intrata pe piata in 2006, detine peste 140.000 metri patrati in Bucuresti.

Potrivit informatiilor Cushman & Wakefield, in Bucuresti si alte orase mari vor fi livrate in 2009 o serie de proiecte incepute in 2007-prima jumatate a anului 2008, preconizandu-se ca oferta anuala va inregistra valori record. In privinta cererii de locuinte, specialistii agentiei spun ca aceasta nu va reveni pe termen scurt deoarece conditiile de ipotecare raman restrictive, iar situatia economica nu este nici ea incurajatoare.

Preturile locuintelor sunt asteptate sa-si continue scaderea atat in cazul locuintelor noi, cat si in cazul celor vechi, in timp ce blocajul privind demararea de noi proiecte urmeaza a se mentine probabil in tot anul 2009.

"(...) cererea este redusa, proiectele aproape de finalizare sunt numai partial vandute, conditiile de finantare raman restrictive, iar oamenii asteapta scaderi si mai mari. In ultimele luni nu a inceput executarea de noi proiecte, fiind probabil ca blocajul sa se mentina in intreg anul 2009", se arata in comunicatul Cushman & Wakefield.

Estimarea pare sa fie contrazisa de un investitor spaniol, compania Avantia, care isi va lansa joi primul sau proiect rezidential pe piata din Romania, in Bucuresti.

"Intrata pe piata in 2006, compania Avantia, al carei actionar majoritar si administrator este Grupul Peyber, unul dintre principalii jucatori pe piata constructiilor si dezvoltarilor imobiliare din Spania, detine in acest moment un portofoliu important de terenuri in Capitala, totalizand peste 140.000 de metri patrati in mai multe zone centrale si cu potential", se arata intr-un comunicat al companiei remis HotNews.ro.

Avantia isi va prezenta primul sau proiect imobiliar pe piata locala, precum si planurile pe termen mediu si lung de dezvoltare a peste 650.000 de metri patrati de spatii rezidentiale, office si comerciale, se mai arata in comunicat.