Dupa masina de $2000, acum TATA lanseaza apartamentul de $7800
Astfel, TATA Housing, divizia de investitii imobiliare a concernului indian, planuieste constructia unui cartier rezidential la periferia orasului Mumbai (Bombay), capitala economica si financiara a Indiei.
Sub deviza “A well planned township with attention to details ensures good living” (Un complex rezidential proiectat cu atentie pentru a asigura un standard de viata bun), dezvoltatorul ofera spre vanzare apartamente care au urmatoarele caracteristici: suprafata variaza intre 26 de metri patrati (suprafata construita a celui mai mic apartament) si 42 metri patrati (cel mai mare) iar preturile de vanzare sunt de $7.800 - $13.400. Sa vedem ce ofera TATA in schimbul a 7.800 de dolari.
Pentru acesti bani, primesti un apartament compus dintr-un dormitor (5,1mp), un living (6,7), o bucatarie (4,2) o baie (1,84) si un wc de serviciu (1,1), toate aceste facilitati fiind judicios distribuite intr-o suprafata utila de 19,6 mp. Luand in considerare suprafata construita, pretul de vanzare este de fix 300 de dolari pe mp.
Cine are pretentii, poate opta pentru un apartament cu o suprafata construita de 42 mp, platind in schimb 13.400 de dolari. Suprafata utila este de 34mp iar livingul este de-a dreptul urias - 12,3 mp. In plus, fata de primul apartament, acesta are si un foaier de 1,7 mp in care familia se poate recrea dupa o zi grea de munca, insa pe rand, avand in vedere suprafata foaierului.
Sa nu ne imaginam ca aceste apartamente se adreseaza clasei muncitoare din moment ce in India, salariul mediu nu depaseste $1.000 pe an, iar un muncitor necalificat castiga $500. In 19,6 mp se vor inghesui cei care fac parte din clasa de mijloc, respectiv cei care lucreaza in IT, in call-centere si in multinationalele care au facut outsourcing de productie sau servicii, deci cei cu oarecare pretentii de la viata.
Am vazut in Timisoara garsoniere de 12-13mp in care daca puneai un pat rabatabil si un fotoliu, nu mai aveai unde sa te misti. In aceste conditii, nu pot sa imi dau seama cum au reusit indienii sa compartimenteze un spatiu de sub 20 mp, astfel incat sa obtina doua camere (living + dormitor), bucatarie, baie si wc de serviciu.
Luand in considerare performanta celor de la TATA, termenul ”cutie de chibrituri” existent in Romania capata acum un alt sens.
via
Citeste tot articolul si comenteaza pe Khris.ro.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Atat am avut de spus...
Cate etaje exista in aceste imobile ?
Care e structura de rezistenta ?
Daca sunt doar pe parter, nu e nici o problema, se pot face case si din carton, numai vantul sa nu bata ! :-)
Avand un grad de seismicitate cel mai mare din Europa, nu stiu daca e intelept sa ne raportam la India.
Voi fi mai exact : la 7 grade richter, fara ciment de calitate, si fara fier-beton, imobilul pur si simplu se prabuseste. Iar la noi, intrebarea nu e daca va fi, ci cand...
E la fel ca la autoturismul Tata - nu trece de testul de impact, dar la problemele pe care India le are cu suprapopularea, securitatea trece pe plan secund.
si o noua intrebare: Ce e mai bine - sa iti cada in cap blocul de 300 USD/mp sau de 3000 euro/mp?
Ce bine ca sunt indienii saraci ca sa avem cu cine sa ne comparam. Eu insa stiu cateva exemple de indieni pe care nici un roman promovat in media autohtona nu ii poate vreodata egala.
Pe aceiasi tema as putea zice ca si noi avem valori enorme - pacat ca au bun simt si stau acasa...
Pana atunci propun sa dezlegam o noua dilema: unde gasim oameni mai ... ca Becali
Eu ma refeream insa la proiectul in sine si la calculele de rezistentza pe care trebuie sa le fi facut arhitectii si dezvoltatorii acestor apartamente ieftine.
De aceea ma intrebam daca se stiu date suplimentare privind structura de rezistentza si materialele utilizate.
Daca aceste cladiri rezista la seisme mari, de ce nu, se poate aplica reteta si la noi.
Totusi, suntem europeni si cred ca fiecare si-ar dori, daca nu o cada, macar o cabina de dus spatioasa. La o baie de de 1,84 mp nu stiu ce se poate face...
Atat.
informatia domnului Ion mi s-a parut pertinenta, uan din singurele...
E buna criza acesta pt. ca se mai pune ordine in PRETURI practicate. Noi ne-am obisnuit cu preturile IMPUSE de vanzatori si nu am crezut ca exista pe lume si alte preturi.
In fond, apartamentul parintilor mei (2 camere, semi-decomandate) are fix 46 mp. - si imi amintesc CAT de fericiti am fost cand l-am "primit", dupa ce ani si ani ne inghesuiseram prin diverse soiuri de case cu wc in curte samd. - acum, intr-adevar, mi se pare insuportabil.
Nu mai spun, cand eram stagiara, ca "primisem" (impreuna cu sotul meu) o "garsoniera", intr-adevar de 26 mp. - dar ma tot intreb UNDE naiba reusesc astia sa faca 2 camere pe 26 mp.? ca mie mi-a trebuit o "fantezie creatoare" deosebita ca sa fac sa arate "omeneste" si numai camera aia, singura... e drept, baia era maricica, cu cada samd. Bineinteles, eram "tineri si frumosi" - iar inghesuiala avea avantajele ei :)) - acum, d.ex., si "garsoniera" aia mi se pare mica si in NICI UN CAZ o "locuinta", nici macar pentru o persoana singura. Dar in "garsonierele" alea ajunsesera sa stea si familii, cu 1 - 2 (ulterior chiar si mai multi) copii! ceea ce mi s-a parut intotdeauna aberant (asta era insa situatia! cam asta era "grija Partidului fatza de poporul muncitor" si blabla... :(.
Culmea: si acum se mai bate lumea, prin zona, pe "garsonierele" alea ;))
Oricum: cu cat spatiul in care locuiesti e mai larg, cu atat esti mai tentat sa te relexezi, sa gandesti... chestii! CUI naiba ii trebuiesc in ziua de azi oameni care sa "gandeasca" altceva decat pt. "sarcinile de serviciu"? >:)
Partea buna (sau depinde cum vezi paharul): dupa ce or sa stea o vreme la inghesuiala (dar cu apa la robinet), IT-istii aceia or sa-si dea seama ca le-ar placea o locuinta mai "decenta", or sa-si ridice pretentiile - si uite-asa! or sa vina altzi tzepari imobiliari, sa le vanda niste cutii mai mari >:))
Oricum, mi-a placut faza aia cu faiantza de pe coridoare :)))
A cumparat Jaguar si Land Rover,asta nu spune nimic?
Este cea mai mare intreprindere privata din India cu o cifra de afaceri apropiata de PIB-ul Romaniei .
In general cind incepe un proiect si reuseste !
Nu le ridic statui abia m-am intors de acolo si nu m-as mai intoarce,dar piata Indiei e specifica si nu poate fi judecata fara sa o cunosti.
Oameni fara adresa care se nasc si mor pe strada,salariati cu 1 euro pe zi lucratoare ,mizerie alaturi de opulenta(1%).
Poate cel mult ca isi exploateaza oamenii la sange, de a ajuns sa cumpere acele branduri?
Indienii au dat omenirii o seama de oameni importanti, de ganditori, oameni de stiinta sau spirituali.
de fapt ar trebui sa discutam probleme adevarate: cat costa, daca moare capra, daca traieste capra, unde e tapul...
http://search.har.com/engine/dispSearch.cfm?mlnum=7116794&backButton=Y&Address=2610%20Gable%20Hollow
Construita in 2005, are 1,635 sqft adica 181 mp (+ lot). La $139K pret de lista rezulta $767/mp. Adica cam de doua ori mai scump decat casa lui TATA.
Acum sa facem niste comparatii. Casele lui TATA sunt pentru middle class, care in India castiga cam $1000 pe an (din articol). Deci ii trebuie IT-istului indian 8 ani fara nici o alta cheltuiala. In realitate, cu in credit, rezulta lejer un credit pe 20 sau 30 de ani pentru 20mp!
In Houston, cineva din middle class face cam intre $60-$80K pe an (conservativ). Deci texanului ii trebuie numai 2 ani @$70K/yr fara nici o cheltuiala pentru a plati casa de 180 mp. Pe luna asta vine in mortgage cam $1200-$1400, adica cam 1/3 din salarul lunar pentru o casa.
Rezulta deci ca indianul calculatorist va plati toata viata cu mult mai mult (proportional la paritatea de cumparare) decat un american. TATA castiga!
Ma mir ca nu le vinde butoaie, pe post de apartamente de locuit :))
In propria ograda - putem observa chiar daca nu suntem in bransa, dupa cu am zis si mai sus - fonduri europene pentru reconsolidarea cladirilor de locuinte, pentru refacerea cladirilor istorice si (mai nou) pentru locuinte sociale (am inteles ca mai ales pentru zone sinistrate).
Ce stiu eu este ca aceste fonduri nu se consuma decat partial.
Un exemplu de care stiu: un proiect japonez de consolidare care se doreste a fi un prim test , urmat de o actiune mai ampla. Se amana insa cu succes de cel putin 3 ani.
Tinand seama ca blocul are bulina rosie si ca urmeaza sa dorm in el curand (am preferat sa stau cu chirie o vreme la birou) ma intreb: de ce? de ce? de ce put blocurile? de ce nu raspund vecinii la salut? de ce ...
300USD/mp costa o casa facuta in regie proprie (fara manopera) in romania. Considerand manopera foarte ieftina in india, nu vad de ce nu ar fi posibil.
Constructorii romani aveau profituri de 3-4x , inainte de criza.
nu vedeti ca toate "ansamblurile" de blocuri au nume pompoase, de parca ai sta in Hollywood. si cind ajungi la fata locului, asta daca e ceva construit, vezi niste ingramadeli ca si la vechile blocuri comuniste.
si alea sunt cele ieftine, la 600-700 euro/mp.
ca putem ajunge si la cele de 1200 fara tva, care au ceva gresie mai frumoasa, sau poate parchet laminat.
dar, daca pui mina si calculezi, cit costa metru cub de beton, cit e fierul, si alte materiale, o sa ramii surprins cit de ieftin e de fapt sa faci un bloc. dar trebuie sa te pricepi, sa organizezi santierul.
intr-adevar, suprafetele sunt cam mici, dar poate ca la ei nu va fi asa problema, deocamdata, si daca oamenii nu isi permit mai multi metrii patrati, asta este, platesc cit pot.
Voua chiar vi se pare logic ca in conditiile in care marea majoritate nu are o locuinta sa te apuci sa construiesti palate sau locuinte luxoase? Mai multe apartamente mici rezolva mai multe probleme decat cateva apartamente mari. Cine vrea si-si permite mai mult n-are decat.
Uitati ca si locuintele "comuniste", mult hulite acum, au fost construite pentru a rezolva o problema? Uitati ca o garsoniera sau un apartament, asa mici cum sunt, reprezinta un lux pentru majoritatea tinerilor?
Numai la noi ANL-ul construieste vile si apartamente de lux pentru cei privilegiati, care oricum si le permit. Acum nu mai e statul comunist care sa ridice cutii de chibrituri pentru muncitori, avem statul capitalist care ridica vile si apartamente pentru baietii destepti.