Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Discutie online Secretarul de stat Bogdan Dragoi despre programul Prima Casa: Daca nu se platesc ratele, casa va fi executata dupa 90 de zile si va intra in posesia Ministerului de Finante

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 29 mai 2009, 11:00 Economie | Imobiliar


Bogdan Dragoi
Foto: HotNews.ro, EurActiv.ro
Programul "Prima Casa", anuntat de premierul Emil Boc, a readus speranta dezvoltatorilor imobiliari si a celor care nu au reusit pana acum sa isi cumpere o locuinta, insa a fost primit cu optimism moderat de catre bancheri. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi a discutat online pe aceasta tema cu cititorii HotNews.ro. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.
 • Intralnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

De ce depinde succesul programului, cat de mult se vor ieftini creditele si cum vor fi selectate bancile care vor sa participe la acest program?

Programul "Prima Casa" va fi aplicat timp de 4 ani, in aceasta perioada urmand sa fie construite, prin intermediul programului, 50.000 de locuinte. Anuntul a fost facut de ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, care a adaugat ca succesul programului depinde, in mare masura, de dobanzile la credite.

Guvernul a aprobat, miercurea trecuta, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Sima

  Cei care doresc sa-si construiasca locuinta pe un teren ce le apartine pot beneficia de acest program?

  • Bogdan Dragoi

   Programul este dedicat doar spatiului locativ existent, nu finatam constructii in curs, nefinalizate.

 • Întrebarea nr. 2 mariana badescu

  Buna ziua,

  Din cate am citit in presa, doar patru banci s-au arat interesate de acest program. Banca Transilvania, CEC si OTP, dar si cea mai mare banca din sistem, BCR. Nelamurirea mea este urmatoare: daca acest program este atat de minunat, de ce nu se inghesuie bancile sa participe la el?
  Multumesc!

  • Bogdan Dragoi

   La intalnire cu sistemul bancar, am invitat Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul ARB-ului care este reprezentant din 5 banci, ele avand la randul lor oblifgatia sa se consulte cu ceilalti membri ai Asociatiei. Am fost contactati de catre numeroase banci, dar am decis sa ne intalnim cu doar 5 membri pentru a facilita discutiile. Cei 5 reprezinta ideile tuturor membrilor Asociatiei.

 • Întrebarea nr. 3 cristian

  Stimate domnule secretar de stat. Am 2 intrebari :

  1. Care va fi procentul de dobanda pe care il veti accepta? Poate mai important - care este DAE acceptabil?
  Personal consider ca o data riscul anulat pentru banci, o marja de 2-3% peste Libor sau Robor la 6 luni sau chiar la 1 an este mai mult decat ar trebui sa le propuneti.
  Rog de asemeni sa fie eliminate smecheriile existente (taxe pt cont, pentru sold etc). La final e important cat platim - nu cat scrie mare ca e dobanda.

  2. Intr-un alt domeniu :
  De ce nu se pot face autostrazi pe acelasi principiu. (tot un fond de garantare la care statul garanteaza o suma de 10 ori mai mica decat creditarea) si apoi bancile sa acorde leasing statului pentru construirea de autostrazi. Proprietare sunt bancile, ceea ce plateste statul este suma anuala (suportabila la buget)
  De ce nu s-ar putea face?
  Pentru aceasta idee cer drepturi de autor
  :)

  • Bogdan Dragoi

   Produsul va fi disponibil atat in ron cat si in valuta forte, unul dintre criteriile de discutii cu sistemul bancar va fi dobanzile diminuate fata de creditele ipotecare (acesta va fi un produs distinct, diferit de cel ipotecar). In urma consultarilor de ieri cu Banca Nationala si sitemul bancar si in urma clarificarii etapelor in vederea accesarii finantarii, bancile trebuie sa revina cu un indicativ de oferta.

 • Întrebarea nr. 4 Doina Elena

  Care este venitul minim pe care ar trebui sa-l am pentru a obtine acest imprumut?
  Daca vreau 60 000 euro care ar trebui sa fie in medie venitul unei familii?

  Multumesc,

  • Bogdan Dragoi

   Venitul va fi un rezultat al calculului dintre costul creditului si valoarea dobanzii. Avand in vedere ca nu am definit inca variabila de dobanda a acestei ecuatii, nu putem da inca un raspuns asupra venitiului minim, ceea ce va putem spune este ca prin masurile luate, intentionam 3 lucruri:
   1. sa reducem avansul
   2. sa oferim o extragarantie pe care beneficiarul ar trebui sa o aduca
   3. printr-un cost mai redus sa reducem nivelul ratei si implicit sa extindem baza de potentiali clineti reducand venitul prin care el s-ar putea califica la acest produs.

 • Întrebarea nr. 5 Ovidiu

  Buna ziua,

  Anul acesta am cumparat un teren si as vrea sa imi construiesc o casă.
  1. Pot beneficia si eu de acest imprumut?
  2. Daca pot beneficia de imprumut, ce garantii si conditii trebuie indeplinite? Pot trece la garantii terenul si casa ce va fi construita pe el?
  Mentionez ca terenul l-am cumparat din bani proprii, fara imprumut.

  Multumesc,
  Ovidiu

  • Bogdan Dragoi

   Am raspuns anterior.

 • Întrebarea nr. 6 radu g.

  In momentul actual la achizitia unui credit ipotecar garantia pe imobil se semneaza in favoarea bancii, prin programul "Prima Casa" cine va fi beneficiarul ipotecii, banca sau statul?
  Doua cazuri ipotetice:
  1 cumpar un imobil in momentul de fata cu 60.000 valoare lui scade la 30.000 moment in care nu mai pot rambursa cei 60.000
  Situatie actuala banca vinde imobilul cu 30.000, deci raman dator cu aproximativ 30.000 la banca, pe care trebuie sa ii acopar din alte surse.
  Prin programul "Prima Casa" banca isi va recupera cei 60000 garantati, statul insa va inregistra o pierdere de 30.000, eu ca beneficiar al creditului va trebui sa acopar aceasta diferenta in continuare?
  caz 2. cumpar cu 60000 valoarea creste la 90000
  Situatie actuala caz fericit banca isi acopera cei 60000 si diferenta imi revine.
  Prin programul "Prima Casa" banca nu ar mai avea nevoie sa apeleze la garantia de la stat, corect? Putem presupune deci ca garantia se aplica doar in cazul in care prin valorificarea imobilui nu poate fi stinsa datoria?

  • alexp

   legat de "garantie" - subscriu intebarilor lui radu g.la care va rog sa dati un raspuns plus:
   va rog sa definiti foarte clar ce inseamna aceasta garantie a statului eventual cu exemple (scenarii posibile)
   cum se numesc si unde vor fi publicate leagea si normele metodologice de aplicare
   va multumesc

   • Bogdan Dragoi

    Statul va emite o garantie care va acoperi valoarea casei, dar nu mai mult de 60.000 de euro.

  • Bogdan Dragoi

   Statul.

 • Întrebarea nr. 7 gabi

  Sunt mai multe intrbari legate de acest subiect:

  1. Se vor pastra normele de prudentialitate, astfel incat sa sa nu reinventam "subprime"-ul?

  2. Ce se va intampla cu cei care nu-si pot plati ratele? Dupa cate luni de neplata vor ramane fara case? Cum isi vor recupera bancile banii? Cum vor fi valorificate casele?

  3. In ce mod se va stimula prin acest program piata constructiilor, cea care geneaza crestere economica? Exista riscul major sa se stimuleze de fapt specularea apartamentelor vechi, care a si dus la aceasta criza pe piata imobiliara.

  • Bogdan Dragoi

   Daca nu isi platesc ratele, casa va fi executata dupa 90 de zile iar Ministerul de Finante va intra in posesia casei, urmand sa o valorifice sau sa isi consolideze fondul locativ.

 • Întrebarea nr. 8 Raluca

  Anul trecut am luat un credit ipotecar pentru o locuita ce urmeaza a fi construita (finalizare 2009). Inca nu este in proprietatea mea. Se poate refinanta acest imprumut? Care ar fi conditiile?

  • Bogdan Dragoi

   Am raspuns deja. Uitati-va la raspunsul cu cele trei avantaje.

 • Întrebarea nr. 9 mihaita

  Ce avantaje vor avea tinerii care vor accesa acest program din partea bancilor? Vor fi dobanzi mai mici? Vor renunta la o parte din comisioane? Rambursare anticipata neconditionata? Vor fi rate decente care sa permita supravietuirea tanarului care se inhama la asa ceva ? Cam cat, procentual vorbind, ca de vorbe suntem satui pana in gat!

  • Bogdan Dragoi

   Cititi raspunsul in care am prezentat avantajele.

 • Întrebarea nr. 10 xy

  pana la urma este sau nu este "prima" casa? dl. boc spune ca de fapt nu e cazul ca solicitantul de credit sa nu mai fi avut niciodata o casa in proprietate, ci doar sa nu aiba la data cand depune cererea.

  • Bogdan Dragoi

   La momentul aplicatiei, beneficiarul nu trebuie sa detina o proprietate.

  • Bogdan Dragoi

   Precizare:
   Dovada ca nu aveti in proprietate o locuinta se va face prin declaratie prin proprie raspundere la notar.

 • Întrebarea nr. 11 mitran georgeta

  Stimate domn,
  Va adresez urmatoarea intrebare si va rog sa ma lamuriti daca voi fi eligibila pentru acest program: am 48 de ani, lucrez la privat, in Bucuresti, nu am contractat niciodata un credit ipotecar, nu am detinut nici o casa cu titlu de proprietate ( de 20 de ani stau cu chirie la proprietari - e cumplit, pentru ca esti la mana lor , mai ales in Bucuresti), dar am 2 credite de consum pe numele meu. Sotul meu este inscris la Biroul de credit, pentru ca nu si-a platit cateva rate acum doi ani (el intre timp si-a achitat creditul) si nu stiu daca a fost scos.
  Va multumesc si astept raspunsul dvs!

  • Bogdan Dragoi

   Din punctul meu de vedere, cred ca va incadrati.

 • Întrebarea nr. 12 anna

  Stimate domn,

  As avea cateva intrebari pentru dumneavoastra:
  1. Sotul meu detine, prin mostenire, o casa la tara. In aceste conditii am putea beneficia de acest program?
  2. Pentru un credit de 20.000 euro (caci restul de bani ii detinem), care este venitul minim pe care trebuie sa il avem?

  • Bogdan Dragoi

   1.Daca aveti mosternire, inseamna ca aveti o casa in proprietate, deci nu puteti sa beneficiati de acest program.
   2. Am raspuns mai sus.

 • Întrebarea nr. 13 nicoleta

  Buna ziua,

  Am 2 intrebari:
  1. care sunt pasii pt a intra in acest program?
  2. doresc sa cumpar un teren si sa imi construiesc o casa pe acel teren? Pot face acest lucru prin intermediul acestui program?
  multumesc

  • Bogdan Dragoi

   Am incercat sa eliminam pasii greoi si birocratici pentru contractarea unui credit bancar, astfel incat beneficiarul sa tina legatura cu institutiile bancare care vor distribui acest produs.
   Se verifica toate criteriile de eligibilitate conform normelor bancare in aplicare. Se prezinta imobilul care urmeaza a fi achizitionat. Banca va face evaluarea acelui imobil, va verifica eligibilitatea beneficiarului, va tine legatura cu Fondul de Garantare. In urma acestor evaluari, beneficiarul va fi instiinta daca este sau nu eligibil pentru produsul "Prima Casa".

 • Întrebarea nr. 14 Bogdan

  Pot beneficia de prevederile programului si in situatia in care imi achizitionez o prima locuinta de peste 60.000 euro dar accesez un credit ipotecar cu o valoare de pana la 60.000 euro? Dar in situatia in care as accesa un credit ipotecar cu o valoare mai mare decat acest plafon prestabilit s-ar putea incadra in prevederile programului doar transa de pana la 60.000 euro?

  • Bogdan Dragoi

   Vor fi doua praguri : pana la 60.000 de euro, in acest caz cbeneficiarul va aduce un avans de max 5 % din valoarea creditului, in cazul in care valoarea imobilului este peste 60.000 de euro, garantia Fondului va acoperi valoarea de 60.000 de eur, urmand ca diferenta intre 60.000 de euro si valoarea imobilului sa fie adusa ca avans de catre beneficiar. Prin acest produs, nu se intentioneaza stimularea achizitiilor de apartamente cu cost ridicat scopul programul este acela de a facilita accesul la prima casa celor care au nevoie.

 • Întrebarea nr. 15 Catalin

  1. Am inteles ca garantia maxima, indiferent de valoarea creditului este de 60000 EUR.
  Ce se intampla in situatia in care proprietatea cumparata prin acest program, si finantata de catre banca depaseste 60000 EUR?
  Exemplu concret - daca beneficiarul programului "Prima Casa" se imprumuta 80000 EUR (presupunem ca indeplineste conditiile de a beneficia de un asemenea credit si doreste achizitionarea unei locuinte ceva mai "luxoase", avand si avansul necesar), in conditiile in care statul garanteaza 60000 EUR. Banca va solicita garantii suplimentare? Statul si banca va fi "pari passu" in executarea garantiilor?

  2. Odata executata garantia acordata de stat de catre banca ce va face statul? Va tolera pe rau platnic, paguba urmand a fii suportata de contribuabil? Intreb fiindca de cele mai multe ori statul a fost lent in a-si recupera datoriile - mai ales daca datornicii au fost "de-ai nostri". Vom vedea norme clare de executare a rau-platnicilor si aplicare prompta a acestora?

  • Bogdan Dragoi

   Am raspuns anterior.

 • Întrebarea nr. 16 czc_1968

  Buna ziua,

  Puteti sa ne precizati care sunt, in viziunea guvernului:

  1/ cei care vor avea de beneficiat in urma acestei masuri,

  2/ efectele pozitive aduse de aceasta masura in economie ?

  Dupa parerea mea, beneficiarii in nici un caz nu sunt cei care vor sa cumpere o casa pe credit, pentru ca dobanda mai mica si avansul procentual mai mic vor fi pe deplin compensate de efectul de crestere a pretului caselor indus de aceasta actiune.

  De asemenea, ma indoiesc ca actiunea va impulsiona contructia de locuinte, in mod sigur va conduce la cumpararea de apartamente/case existente, deci va incuraja actiuni de comert si nu activitati de productie.

  Multumesc.

  • Bogdan Dragoi

   Am raspuns, cititi raspunsurile de mai sus.

 • Întrebarea nr. 17 Alina

  Avand in vedere faptul ca programul Casa va fi derulat prin Fondul National de Garantare al Creditelor (FNGCIMM) nu putem vorbi de o garantie suverana ad literam pentru bancile care acorda credite sub acest program. FNGCIMM este un vehicul detinut si controlat de statul Roman pentru a sustine finantarile pentru beneficiarii care nu au alte posibilitati de garantare (in speta IMMuri pana la momentul actual) dar care functioneaza sub forma unei societati pe actiuni capitalizata de catre stat. Capacitatile sale de garantare sunt limitate iar bancile au sau vor avea aprobate anumite limite de expunere in functie de substanta/capitalul acestui Fond.

  Intrebarea 1: care este pozitia Ministerului Finantelor in cazul in care garantiile acordate prin FNGCIMM ajung sa fie executate la scara larga ? Vorbim de un potential de aproximativ 3 miliarde EUR in garantii (60.000 EUR x 50.000 locuinte).

  Intrebarea 2: exista sau va fi creat un angajament/garantie statutara din partea Ministerului Finantelor pentru FNGCIMM astfel incat in cazurile unor executari ale garantiilor FNGCIMM de catre banci, ministerul finantelor sa se substituie implicit obligatiilor acestuia ?

  Va multumesc

  • Bogdan Dragoi

   Programul anuntat de catre Ministerul de Finante face referire la o suma totala garantata de un miliard de euro. Daca ne uitam in sistemul bancar actual, la luna aprilie 2009, din totalul creditelor ipotecare angajate, nivelul de default este de 0, 14%.
   Ministerul de Finante va contragaranta garantiile emise de Fond.

 • Întrebarea nr. 18 MURGU ADRIAN

  Se tot vehiculeaza avanul de 5% .Cine poate da un avans mai mare ex 40% e "eligibil" la proiectul PRIMA CASA?

  • Bogdan Dragoi

   prin acest produs, am incercat sa facilitam accesul potentialilor beneficiari la prima casa, una din restrictiile de eligibilitate il reprezenta avansul ridicat cerut de institutiilefinanciare pe produsele existente. Limita de max 5% deriva din dorinta Ministerului de a facilita accesul la credit. In cazul in care beneficiarul doreste sa aduca un aport mai mare de 5%, banca va accepta.

 • Întrebarea nr. 19 ioan

  de ce suma totala este vorba sau mai bine spus cate apartamente or intra in acest program?
  ce suma s a alocat in acest moment de criza de catre guvern? nu credeti ca facturile pentru rau platnicii din acest program o platim tot noi contribuabilii din buzunarul nostru? in acest program se ruleaza banii bancilor pana la urma, cum credeti ca vor acorda imprumuturi cu dobanzi mai mici fara sa faca profit? statul doar garanteaza nu acorda si banii. mai sus am intrebat de suma concreta de garantare nu de cea ipotetica.

  • Bogdan Dragoi

   Guvernul Romaniei in acest an de criza a decis sa aloce pe prodului prima casa suma de un miliard de euro. Estimam, bazandu-ne pe media creditelor ipotecare emise in 2008, ca din acest miliard se vor putea accesa in jur de 25 -30 de mii de credite.

7327 vizualizari

 • Prima casa (Joi, 28 mai 2009, 13:00)

  Sima [anonim]

  Cei care doresc sa-si construiasca locuinta pe un teren ce le apartine pot beneficia de acest program?
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:06)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sima

   Programul este dedicat doar spatiului locativ existent, nu finatam constructii in curs, nefinalizate.
   • Nu toate sunt 60.000 (Vineri, 29 mai 2009, 17:31)

    teose [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan Dragoi

    Calculele anticipate sunt infirmate de piata. Daca exista destule case oferite la 300 de mii, dar(firesc) ignorate de amatorii de credit, piata abunda de locuinte noi, cu preturi intre 15000 si 18000 de euro. E loc, deci, pentru de trei ori cat ati estimat.
 • bancherii spun ...pas! (Joi, 28 mai 2009, 13:10)

  mariana badescu [anonim]

  Buna ziua,

  Din cate am citit in presa, doar patru banci s-au arat interesate de acest program. Banca Transilvania, CEC si OTP, dar si cea mai mare banca din sistem, BCR. Nelamurirea mea este urmatoare: daca acest program este atat de minunat, de ce nu se inghesuie bancile sa participe la el?
  Multumesc!
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:08)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui mariana badescu

   La intalnire cu sistemul bancar, am invitat Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul ARB-ului care este reprezentant din 5 banci, ele avand la randul lor oblifgatia sa se consulte cu ceilalti membri ai Asociatiei. Am fost contactati de catre numeroase banci, dar am decis sa ne intalnim cu doar 5 membri pentru a facilita discutiile. Cei 5 reprezinta ideile tuturor membrilor Asociatiei.
 • refinantare cu "prima casa" (Joi, 28 mai 2009, 13:13)

  Alexandru Sereghi [anonim]

  Se va putea face refinantare cu ajutorul acestui program in cazul tinerilor care si-au achizitionat in anii trecuti prima casa?
  In caz contrar programul ar fi discriminator fata de cei care si-au cumparat prima casa. Azi suferim cu totii din cauza contractelor abuzive ale bancilor care-si maresc marjele datorita "contextului financiar actual" abuzand de cateva articole impuse in contractele lor standard!
  • contract (Vineri, 29 mai 2009, 12:46)

   valentin [anonim] i-a raspuns lui Alexandru Sereghi

   acest tip de contract prin care bancile isi rezerva dreptul de a modifica marja (pt cazu in care ai credit format din euribor+marja bancii) nu era prezent la toate bancile. Mai exact erau anumite banci -putine- care isi rezervau dreptu de modificare a acestui parametru din ecuatie.
   Daca tu ai semnat e problema ta.
   Eu am fost in acea situatie si am refuzat sa ma bag in asa ceva.
 • programul 'prima casa' (Joi, 28 mai 2009, 13:15)

  cristian [anonim]

  Stimate domnule secretar de stat. Am 2 intrebari :

  1. Care va fi procentul de dobanda pe care il veti accepta? Poate mai important - care este DAE acceptabil?
  Personal consider ca o data riscul anulat pentru banci, o marja de 2-3% peste Libor sau Robor la 6 luni sau chiar la 1 an este mai mult decat ar trebui sa le propuneti.
  Rog de asemeni sa fie eliminate smecheriile existente (taxe pt cont, pentru sold etc). La final e important cat platim - nu cat scrie mare ca e dobanda.

  2. Intr-un alt domeniu :
  De ce nu se pot face autostrazi pe acelasi principiu. (tot un fond de garantare la care statul garanteaza o suma de 10 ori mai mica decat creditarea) si apoi bancile sa acorde leasing statului pentru construirea de autostrazi. Proprietare sunt bancile, ceea ce plateste statul este suma anuala (suportabila la buget)
  De ce nu s-ar putea face?
  Pentru aceasta idee cer drepturi de autor
  :)
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:13)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian

   Produsul va fi disponibil atat in ron cat si in valuta forte, unul dintre criteriile de discutii cu sistemul bancar va fi dobanzile diminuate fata de creditele ipotecare (acesta va fi un produs distinct, diferit de cel ipotecar). In urma consultarilor de ieri cu Banca Nationala si sitemul bancar si in urma clarificarii etapelor in vederea accesarii finantarii, bancile trebuie sa revina cu un indicativ de oferta.
 • Venitul minim (Joi, 28 mai 2009, 13:21)

  Doina Elena [anonim]

  Care este venitul minim pe care ar trebui sa-l am pentru a obtine acest imprumut?
  Daca vreau 60 000 euro care ar trebui sa fie in medie venitul unei familii?

  Multumesc,
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:16)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Doina Elena

   Venitul va fi un rezultat al calculului dintre costul creditului si valoarea dobanzii. Avand in vedere ca nu am definit inca variabila de dobanda a acestei ecuatii, nu putem da inca un raspuns asupra venitiului minim, ceea ce va putem spune este ca prin masurile luate, intentionam 3 lucruri:
   1. sa reducem avansul
   2. sa oferim o extragarantie pe care beneficiarul ar trebui sa o aduca
   3. printr-un cost mai redus sa reducem nivelul ratei si implicit sa extindem baza de potentiali clineti reducand venitul prin care el s-ar putea califica la acest produs.
 • Credit pentru casa ce urmeaza a fi construita (Joi, 28 mai 2009, 13:23)

  Ovidiu [anonim]

  Buna ziua,

  Anul acesta am cumparat un teren si as vrea sa imi construiesc o casă.
  1. Pot beneficia si eu de acest imprumut?
  2. Daca pot beneficia de imprumut, ce garantii si conditii trebuie indeplinite? Pot trece la garantii terenul si casa ce va fi construita pe el?
  Mentionez ca terenul l-am cumparat din bani proprii, fara imprumut.

  Multumesc,
  Ovidiu
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:16)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu

   Am raspuns anterior.
 • ce zic bloagele (Joi, 28 mai 2009, 13:24)

  Mircea [anonim]

  Dupa parerea mea, atitudinea bancilor este surprinzatoare avand in vedere ca Guvernul tocmai le-a pus in brate un miliard de euro....cred ca au mirosit ceva bancherii, ca nu sint prosti. Va si spun de de reactioneaza asa: Guvernul vrea dobanzi foarte mici, avans de maxim 5%, comision de rambursare zero, iar bancile sunt obligate sa vanda produsul numit “Credit ipotecar” la un pret foarte mic comparativ cu cel la care il vand acum, si astfel, sa strice piata. Sincer, cred ca masura anuntata are mai mult un caracter electoral, iar aceasta idee am citit-o pe multe bloguri.
  Ce vreau sa va intreb:
  1.Cit plateste BNR dobinda pentru a atrage bani de la banci (nu valuta ) ?
  2.Cit plateste statul roman dobinda la titlurile de stat vindute ?
  3.Credeti ca se vor ieftini substantial creditele in urma aplicarii acestui program?
  4. zilele trecute, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, zicea ca programul asta ar putea interfera cu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional (FMI), de aceea trebuie văzut în ce parametri se încadrează. Cum comentati?
  Si, in final, sa spun opinia mea: programul asta trebuia sa vina mai demult, pentru ca el deja exista in multe tari. (chiar asa, stiti cum a fost aplicat acolo?)
  Va multumesc foarte mult, o zi buna!
 • ipoteca (Joi, 28 mai 2009, 13:24)

  radu g. [utilizator]

  In momentul actual la achizitia unui credit ipotecar garantia pe imobil se semneaza in favoarea bancii, prin programul "Prima Casa" cine va fi beneficiarul ipotecii, banca sau statul?
  Doua cazuri ipotetice:
  1 cumpar un imobil in momentul de fata cu 60.000 valoare lui scade la 30.000 moment in care nu mai pot rambursa cei 60.000
  Situatie actuala banca vinde imobilul cu 30.000, deci raman dator cu aproximativ 30.000 la banca, pe care trebuie sa ii acopar din alte surse.
  Prin programul "Prima Casa" banca isi va recupera cei 60000 garantati, statul insa va inregistra o pierdere de 30.000, eu ca beneficiar al creditului va trebui sa acopar aceasta diferenta in continuare?
  caz 2. cumpar cu 60000 valoarea creste la 90000
  Situatie actuala caz fericit banca isi acopera cei 60000 si diferenta imi revine.
  Prin programul "Prima Casa" banca nu ar mai avea nevoie sa apeleze la garantia de la stat, corect? Putem presupune deci ca garantia se aplica doar in cazul in care prin valorificarea imobilui nu poate fi stinsa datoria?
  • garantie (Vineri, 29 mai 2009, 10:37)

   alexp [anonim] i-a raspuns lui radu g.

   legat de "garantie" - subscriu intebarilor lui radu g.la care va rog sa dati un raspuns plus:
   va rog sa definiti foarte clar ce inseamna aceasta garantie a statului eventual cu exemple (scenarii posibile)
   cum se numesc si unde vor fi publicate leagea si normele metodologice de aplicare
   va multumesc
   • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:18)

    Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexp

    Statul va emite o garantie care va acoperi valoarea casei, dar nu mai mult de 60.000 de euro.
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:17)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu g.

   Statul.
 • prima casa - intrebari (Joi, 28 mai 2009, 13:30)

  gabi [anonim]

  Sunt mai multe intrbari legate de acest subiect:

  1. Se vor pastra normele de prudentialitate, astfel incat sa sa nu reinventam "subprime"-ul?

  2. Ce se va intampla cu cei care nu-si pot plati ratele? Dupa cate luni de neplata vor ramane fara case? Cum isi vor recupera bancile banii? Cum vor fi valorificate casele?

  3. In ce mod se va stimula prin acest program piata constructiilor, cea care geneaza crestere economica? Exista riscul major sa se stimuleze de fapt specularea apartamentelor vechi, care a si dus la aceasta criza pe piata imobiliara.
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:20)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabi

   Daca nu isi platesc ratele, casa va fi executata dupa 90 de zile iar Ministerul de Finante va intra in posesia casei, urmand sa o valorifice sau sa isi consolideze fondul locativ.
 • refinantare (Joi, 28 mai 2009, 13:55)

  Raluca [anonim]

  Anul trecut am luat un credit ipotecar pentru o locuita ce urmeaza a fi construita (finalizare 2009). Inca nu este in proprietatea mea. Se poate refinanta acest imprumut? Care ar fi conditiile?
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:21)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Am raspuns deja. Uitati-va la raspunsul cu cele trei avantaje.
 • prima casa (Joi, 28 mai 2009, 14:04)

  mihaita [anonim]

  Ce avantaje vor avea tinerii care vor accesa acest program din partea bancilor? Vor fi dobanzi mai mici? Vor renunta la o parte din comisioane? Rambursare anticipata neconditionata? Vor fi rate decente care sa permita supravietuirea tanarului care se inhama la asa ceva ? Cam cat, procentual vorbind, ca de vorbe suntem satui pana in gat!
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:22)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaita

   Cititi raspunsul in care am prezentat avantajele.
 • a cata casa? (Joi, 28 mai 2009, 14:18)

  xy [anonim]

  pana la urma este sau nu este "prima" casa? dl. boc spune ca de fapt nu e cazul ca solicitantul de credit sa nu mai fi avut niciodata o casa in proprietate, ci doar sa nu aiba la data cand depune cererea.
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:22)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   La momentul aplicatiei, beneficiarul nu trebuie sa detina o proprietate.
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:25)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Precizare:
   Dovada ca nu aveti in proprietate o locuinta se va face prin declaratie prin proprie raspundere la notar.
 • conditii "prima casa" (Joi, 28 mai 2009, 14:25)

  mitran georgeta [anonim]

  Stimate domn,
  Va adresez urmatoarea intrebare si va rog sa ma lamuriti daca voi fi eligibila pentru acest program: am 48 de ani, lucrez la privat, in Bucuresti, nu am contractat niciodata un credit ipotecar, nu am detinut nici o casa cu titlu de proprietate ( de 20 de ani stau cu chirie la proprietari - e cumplit, pentru ca esti la mana lor , mai ales in Bucuresti), dar am 2 credite de consum pe numele meu. Sotul meu este inscris la Biroul de credit, pentru ca nu si-a platit cateva rate acum doi ani (el intre timp si-a achitat creditul) si nu stiu daca a fost scos.
  Va multumesc si astept raspunsul dvs!
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:26)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui mitran georgeta

   Din punctul meu de vedere, cred ca va incadrati.
 • intrebari (Joi, 28 mai 2009, 15:00)

  anna [anonim]

  Stimate domn,

  As avea cateva intrebari pentru dumneavoastra:
  1. Sotul meu detine, prin mostenire, o casa la tara. In aceste conditii am putea beneficia de acest program?
  2. Pentru un credit de 20.000 euro (caci restul de bani ii detinem), care este venitul minim pe care trebuie sa il avem?
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:27)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui anna

   1.Daca aveti mosternire, inseamna ca aveti o casa in proprietate, deci nu puteti sa beneficiati de acest program.
   2. Am raspuns mai sus.
 • Pasii de intrare in program (Joi, 28 mai 2009, 15:05)

  nicoleta [anonim]

  Buna ziua,

  Am 2 intrebari:
  1. care sunt pasii pt a intra in acest program?
  2. doresc sa cumpar un teren si sa imi construiesc o casa pe acel teren? Pot face acest lucru prin intermediul acestui program?
  multumesc
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:31)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicoleta

   Am incercat sa eliminam pasii greoi si birocratici pentru contractarea unui credit bancar, astfel incat beneficiarul sa tina legatura cu institutiile bancare care vor distribui acest produs.
   Se verifica toate criteriile de eligibilitate conform normelor bancare in aplicare. Se prezinta imobilul care urmeaza a fi achizitionat. Banca va face evaluarea acelui imobil, va verifica eligibilitatea beneficiarului, va tine legatura cu Fondul de Garantare. In urma acestor evaluari, beneficiarul va fi instiinta daca este sau nu eligibil pentru produsul "Prima Casa".
 • prima casa (Joi, 28 mai 2009, 15:09)

  Bogdan [anonim]

  Pot beneficia de prevederile programului si in situatia in care imi achizitionez o prima locuinta de peste 60.000 euro dar accesez un credit ipotecar cu o valoare de pana la 60.000 euro? Dar in situatia in care as accesa un credit ipotecar cu o valoare mai mare decat acest plafon prestabilit s-ar putea incadra in prevederile programului doar transa de pana la 60.000 euro?
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:36)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Vor fi doua praguri : pana la 60.000 de euro, in acest caz cbeneficiarul va aduce un avans de max 5 % din valoarea creditului, in cazul in care valoarea imobilului este peste 60.000 de euro, garantia Fondului va acoperi valoarea de 60.000 de eur, urmand ca diferenta intre 60.000 de euro si valoarea imobilului sa fie adusa ca avans de catre beneficiar. Prin acest produs, nu se intentioneaza stimularea achizitiilor de apartamente cu cost ridicat scopul programul este acela de a facilita accesul la prima casa celor care au nevoie.
 • avantaj (Joi, 28 mai 2009, 15:39)

  radu [anonim]

  Eu iau un credit pe care am de gand sa-l rambursez , cu ce ma ajuta pe mine faptul ca acel credit e garantat de stat ? Pe de alta parte, cererea de case va creste, preturile vor creste, veniturile nu vor creste si vom avea mai multi debitori care nu isi pot plati ratele si carora le va plati statul datoriile ? Casa cumparata va fi ipotecata ? Daca da, in favoare cui ?
 • Ma calific? (Joi, 28 mai 2009, 16:32)

  Andreea [anonim]

  Am domiciliul in Bucuresti,dar am si o cota parte dintr-un apartament impreuna cu mama si o sora in urma decesului tatalui.
  In apartament locuieste numai mama mea.
  Cota parte din acel apartament este mica.
  Ma calific in proiectul Prima casa?
  Ce pot sa fac pentru a ma califica?
  Poate negociati ca pentru un anumit procent din valoarea casei platit in avans la sfarsitul anului sa nu se plateasca dobanda Va multumesc!
  • Ma Calific? (Marţi, 2 iunie 2009, 12:17)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Andreea

   Subscriu si eu acestei intrebari, si as dori un raspuns.
   Locuiesc cu chirie in Cluj Napoca, dar am cota parte dintr-un apartament, din localitatea Gherla (judetul Cluj), impreuna cu mama si cu fratele meu in urma decesului tatalui.
   Si in cazul meu in apartament locuieste mama.
   In acest caz, pot accesa un credit prin programul Prima Casa? Doresc sa achizitionez un apartament in Cluj Napoca.

   Va multumesc
 • Doua aspecte (Joi, 28 mai 2009, 16:40)

  Catalin [anonim]

  1. Am inteles ca garantia maxima, indiferent de valoarea creditului este de 60000 EUR.
  Ce se intampla in situatia in care proprietatea cumparata prin acest program, si finantata de catre banca depaseste 60000 EUR?
  Exemplu concret - daca beneficiarul programului "Prima Casa" se imprumuta 80000 EUR (presupunem ca indeplineste conditiile de a beneficia de un asemenea credit si doreste achizitionarea unei locuinte ceva mai "luxoase", avand si avansul necesar), in conditiile in care statul garanteaza 60000 EUR. Banca va solicita garantii suplimentare? Statul si banca va fi "pari passu" in executarea garantiilor?

  2. Odata executata garantia acordata de stat de catre banca ce va face statul? Va tolera pe rau platnic, paguba urmand a fii suportata de contribuabil? Intreb fiindca de cele mai multe ori statul a fost lent in a-si recupera datoriile - mai ales daca datornicii au fost "de-ai nostri". Vom vedea norme clare de executare a rau-platnicilor si aplicare prompta a acestora?
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:38)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Am raspuns anterior.
 • Intrebari (Joi, 28 mai 2009, 16:52)

  Cell_61 [utilizator]

  1. Nu inteleg cum anume ma ajuta pe mine, un om simplu, sa zicem cu un salariu sub medie, acest program?
  Adica: Daca am bani sa platesc rata, nu ma intereseaza deloc. Daca platesc fara probleme, de ce ma intereseaza ca garanteaza statul imprumutul? Daca nu mai am bani eu oricum raman pe drumuri, banca isi ia banii inapoi si statul ramane cu casa, nu?
  Asa ca intreb din nou: cum anume ma ajuta acest program?!?

  2. Daca bancile se vor simti mai sigure si vor incepe sa dea credite la toata lumea, nu va e frica ca se va intampla EXACT acelasi lucru care s-a intamplat in toate tarile afectate puternic de criza?
  Criza asa a inceput. Cu credite date cu generozitate la tot poporul.

  3. In guvernul acela gandeste cineva? (intrebare retorica)
 • Beneficii (Joi, 28 mai 2009, 16:53)

  czc_1968 [utilizator]

  Buna ziua,

  Puteti sa ne precizati care sunt, in viziunea guvernului:

  1/ cei care vor avea de beneficiat in urma acestei masuri,

  2/ efectele pozitive aduse de aceasta masura in economie ?

  Dupa parerea mea, beneficiarii in nici un caz nu sunt cei care vor sa cumpere o casa pe credit, pentru ca dobanda mai mica si avansul procentual mai mic vor fi pe deplin compensate de efectul de crestere a pretului caselor indus de aceasta actiune.

  De asemenea, ma indoiesc ca actiunea va impulsiona contructia de locuinte, in mod sigur va conduce la cumpararea de apartamente/case existente, deci va incuraja actiuni de comert si nu activitati de productie.

  Multumesc.
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:38)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui czc_1968

   Am raspuns, cititi raspunsurile de mai sus.
 • fngcimm vs. garantie de stat (Joi, 28 mai 2009, 17:05)

  Alina [anonim]

  Avand in vedere faptul ca programul Casa va fi derulat prin Fondul National de Garantare al Creditelor (FNGCIMM) nu putem vorbi de o garantie suverana ad literam pentru bancile care acorda credite sub acest program. FNGCIMM este un vehicul detinut si controlat de statul Roman pentru a sustine finantarile pentru beneficiarii care nu au alte posibilitati de garantare (in speta IMMuri pana la momentul actual) dar care functioneaza sub forma unei societati pe actiuni capitalizata de catre stat. Capacitatile sale de garantare sunt limitate iar bancile au sau vor avea aprobate anumite limite de expunere in functie de substanta/capitalul acestui Fond.

  Intrebarea 1: care este pozitia Ministerului Finantelor in cazul in care garantiile acordate prin FNGCIMM ajung sa fie executate la scara larga ? Vorbim de un potential de aproximativ 3 miliarde EUR in garantii (60.000 EUR x 50.000 locuinte).

  Intrebarea 2: exista sau va fi creat un angajament/garantie statutara din partea Ministerului Finantelor pentru FNGCIMM astfel incat in cazurile unor executari ale garantiilor FNGCIMM de catre banci, ministerul finantelor sa se substituie implicit obligatiilor acestuia ?

  Va multumesc
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:41)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   Programul anuntat de catre Ministerul de Finante face referire la o suma totala garantata de un miliard de euro. Daca ne uitam in sistemul bancar actual, la luna aprilie 2009, din totalul creditelor ipotecare angajate, nivelul de default este de 0, 14%.
   Ministerul de Finante va contragaranta garantiile emise de Fond.
 • dobanzile (Joi, 28 mai 2009, 18:18)

  Carmen [anonim]

  Intrebarea mea este de ce bancile in ROMANIA nu acorda credite imobiliare cu dobanda fixa asa cum o fac aceleasi banci in toata europa....sau doar la noi status e atat de corupt incat isi primeste si el partea si tace?
  De acord ca e o solutie aceasta campanie "PRIMA CASA", dar pentru cine? Pentru banci evident, eu nu vad avantajul cetateanului care ia creditul, pana la urma statul tot de la el va incerca sa-si recupereze banii ceea ce pentru cetatean nu prea conteaza. Legat de asa zica dobanda mai mica...ce se va intampla de fapt...veti creste dobanzile la cei care au deja credite pentru a putea oferi dobanzi mici la noile credite? Status ar trebuie sa ia masuri in impunerea bancilor de a acorda credite cu dobanzi fixe asa cum se practica in toate statele europene mai putin la noi, atunci oamenii ar fi mai increzatori in a face un credit.
 • Apartamente neconstruite (Joi, 28 mai 2009, 18:44)

  Radu [anonim]

  1. Se poate lua acest credit pentru apartamente neconstruite inca? (Sunt firme de constructii care construiesc dar vor banii in avans)

  2. Daca statul garanteaza 80% din valoarea creditului probabil ipoteca va fi in favoarea lui; avansul maxim e de 5% de unde rezulta ca banca va primi cu siguranta inapoi 85% din banii imprumutati. Cum bancile nu vor accepta acest lucru cu siguranta, cum vor proceda ele pentru a se asigura ca isi primesc inapoi toti banii (dobanzi marite??)?
 • casa cumparata de la stat (Joi, 28 mai 2009, 18:51)

  alexandra ionescu [anonim]

  Am o casa care a fost nationalizata si cumparata de la stat, acum mai bine de zece ani, darapanata. N-am stat niciodata in ea, fiindca nu sunt conditii, exista vecinii care pot atesta asta, iar starea ei e, evident, mai mult decat degradata. N-am avut nici bani sa investesc, ca sa ma pot muta acolo si stau cu chirie, am doi copii si varsta pana in 35 de ani. Pot beneficia de program?
 • intrebari (Joi, 28 mai 2009, 18:52)

  gimini [utilizator]

  Buna ziua domnule secretar de stat,

  1. Dupa stiinta mea, in Romania inca nu exista un indice imobiliar oficial. In aceste conditii de unde a stabilit Guvernul ca valoarea medie a unui apartament in Romania e de 60.000 de euro, cum a declarat recent? Daca se constata peste un an ca pretul mediu a ajuns la 40.000 se va schimba plafonul de garantare?
  2. Ce garantii ofera Guvernul populatiei si bancilor ca la anul pe vremea asta, daca doamne fereste pica guvernul, viitorul guvern va pastra programul?
  3. Care sunt argumentele-forte pe baza carora Guvernul a decis ca un asemenea fond de garantare merita sa sustina investiile rezidentiale si nu, de exemplu, infrastructura in agricultura (credite pentru irigatii si amenajari), in cercetare, in IT, in formare profesionala etc.?
  4. Toata lumea stie ca piata imobiliara este in esenta ei una "zonala", "locala", pentru ca una sunt conditiile de viata la Bucuresti, alta la Geamanu de Campie. La ora actuala venitul mediu intr-un judet oarecare din Romania (cu mici exceptii) e undeva pe la 300 de euro. Intrucat "pretul mediu" de 60.000 amintit mai sus ar insemna veniturile medii pe 16,6 ani, as vrea sa stiu daca in opinia dvs. un pret mediu al locuintelor echivalent cu 16,6 ani de munca este sustenabil dincolo de limitele si garantiile programului "Prima casa".
  5.De ce Statul nu asteapta ca dezvoltatorii sa dea faliment si apoi sa preia la jumatate sau la sfert de pret locuintele acestora, pe care sa le re-ofere tineretului? Nu ar fi mai ieftin?
  6. Care este nevoia reala de locuinte din Romania in conditiile in care ultimele studii arata ca numai in Italia sunt peste 700.000 de romani cu domiciliul declarat oficial si sporul populatiei a fost constant negativ din 1990 incoace? Exista studii? Cine a facut aceste studii si cand se preconizeaza publicarea lor?

  Va multumesc si va urez succes!
 • doar locuinte noi? (Joi, 28 mai 2009, 20:06)

  cristi a [anonim]

  prin acest program se pot achizitiona doar locuinte noi?
 • pentru cine e facut programul prima casa? (Joi, 28 mai 2009, 22:12)

  valentin c [anonim]

  O personalitate cunoscuta a afirmat ca a construit o casa cu doua camere pentru o batrana a carei locuinta a fost distrusa de inundatii iar costul constructiei a fost de 6.500 euro.
  In acest moment pe site se vehiculeaza o stire ca la un targ imobiliar se vor vinde case la pret de 15.000 euro (Cum poti cumpara o casa cu 15.000 euro ).
  Atata timp cat se inmultesc stirile ca se pot gasi case (apartamente) la preturi de pana in 20.000 euro se pune intrebarea de ce garanteaza guvernul un credit de 60.000 euro. Pentru cine e facut acest program? Pentru tineri sau pentru speculantii din imobiliare care au facut averi uriase sin specula cu terenuri si din apartamente vandute la preturi umflate?
 • Cui se adreseaza programul prima casa? (Vineri, 29 mai 2009, 1:13)

  Valentin C [anonim]

  Conform comunicarii facute de Institutul National de Statistica Castigul salarial mediu net pe luna martie a fost 1402 lei. O familie de tineri care ar reusi sa castige salaruil mediu net ar avea un venit de 2804 lei lunar.
  Daca este sa ne luam dupa sfaturile economistilor, trebuie sa ne imprumutam in moneda in care ne castigam veniturile. 60.000 euro inseamna, la cursul de astazi aproximativ 252.000 lei.
  intrand pe site-ul www.cec.ro putem sa calculam cat ar costa un credit ipotecar de 250.000 lei: pe o durata de 30 ani:
  - rata lunara =2301
  - costul total al creditului=829.403 lei
  Mentionez ca la acest calcul nu a fost luat in considerare nici un comision.
  Presupunand ca o familie tanara cu venit mediu ar fii atat de nesabuita incat sa dea peste 80% din venitul sau pe o perioada din viata de 30 de ani pentru un credit garantat de stat, cum credeti ca ar putea supravietui cu 500 lei pe luna? Ar putea sa se gandeasca sa aibe si copii?
  Concluzia ar fi ca programul se adreseaza nu tinerilor din clasa de mijloc, ci celor din clasa celor bogati care oricum nu duc grija unei locuinte.
  Cui se mai adreseaza?
  Speculantilor din imobiliare care spera ca preturile umflate sa continue sa creasca in ciuda evidentelor.
  Poate, pe termen scurt, vor beneficia si dezvoltatorii care vor reusi sa vanda la preturi nesperat de mari.
  Cine va pierde?
  Noi, toti cei care din impozite si taxe, vom acoperi niste credite neperformante garantate de guvern.
  Vor mai pierde ceva timp si cei care spera sa cumpere o locuinta decenta la un pret decent..
  Astept sa-mi raspundeti si sa ma contraziceti.
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 8:42)

  MURGU ADRIAN [anonim]

  Se tot vehiculeaza avanul de 5% .Cine poate da un avans mai mare ex 40% e "eligibil" la proiectul PRIMA CASA?
  • 1 (Vineri, 29 mai 2009, 11:44)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui MURGU ADRIAN

   prin acest produs, am incercat sa facilitam accesul potentialilor beneficiari la prima casa, una din restrictiile de eligibilitate il reprezenta avansul ridicat cerut de institutiilefinanciare pe produsele existente. Limita de max 5% deriva din dorinta Ministerului de a facilita accesul la credit. In cazul in care beneficiarul doreste sa aduca un aport mai mare de 5%, banca va accepta.
 • nou sau vechi? (Vineri, 29 mai 2009, 8:44)

  Arhanghelul Gabriel [anonim]

  As dori sa stiu daca prin programul de fata are drept scop:
  1. cumpararea unei case noi?
  2. cumpararea unei case vechi?
  3. construirea unei case?
 • conditii prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 9:15)

  adrian scraba [anonim]

  ce conditii ar trebui sa indeplinesc pentru a intra in acest program ?
  daca eu cu sotia nu indeplinim criteriile privind gradul minim de indatorare la banci putem adauga inca un alt codebitor (ruda) care nu doreste sa fie copropietar ?
  si o alta intrebare: putem sa cumparam cu un astfel de program o locuinta veche eventual mostenita de vanzator ?
  va aduc la cunostinta ca am gasit deja apartamentul, m-am inteles cu vanzatorul in ceea ce priveste pretul, am si avans imi mai trebuiesc 30.000 euro - pot intra in acest program
 • Program" Prima casa" (Vineri, 29 mai 2009, 9:17)

  Elena [anonim]

  Eu am autorizatie de constructie si vreau sa-mi construiesc o casa (135mp utili - 80000 euro) prin credit ipotecar incheind un contract de constructie cu un constructor autorizat. Am fost la banca si mi s-a spus ca valoarea terenului (35000) si valoarea casei viitoare (80000) nu sunt suficiente ca si garantie (ei luand in calcul numai 50% din valoarea lor) si alte bunuri materiale nu am.

  Intrebare:

  Conform celor auzite pana acum pentru constructie locuinta nu te incadrezi in conditiile programului. Ca sa cumperi de la un dezvoltator care are deja casa facuta, te incadrezi.
  De ce se face diferenta intre mine persoana fizica care vreau sa-mi fac singura casa prin contract cu o firma (pentru ca ies mai ieftin) si o alta persoana fizica care cumpara de la un alt constructor un apartament/casa intr-un ansamblu rezidential, tinand cont ca singura diferenta dintre noi este ca,in primul caz, eu sunt persoana care pune ipoteca pe locuinta pentru a o construi iar in al doilea caz pune ipoteca constructorul pentru ca apoi numai sa o vanda tot prin credit ipotecar?

  Cum se stimuleaza domeniul constructiilor daca acest program se refera doar la fondul locativ EXISTENT, iar eu sunt fortata sa aleg, pentru a avea conditii de creditare mai bune si a suporta mai bine sarcina ratelor, sa ma duc sa cumpar un apartament vechi mai mic ca suprafata cu 80000 euro in loc sa construiesc o casa noua(cu o suprafata suficienta pentru o familie cu 3 copii) cu acelasi pret?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 9:59)

  ioan [anonim]

  de ce suma totala este vorba sau mai bine spus cate apartamente or intra in acest program?
  ce suma s a alocat in acest moment de criza de catre guvern? nu credeti ca facturile pentru rau platnicii din acest program o platim tot noi contribuabilii din buzunarul nostru? in acest program se ruleaza banii bancilor pana la urma, cum credeti ca vor acorda imprumuturi cu dobanzi mai mici fara sa faca profit? statul doar garanteaza nu acorda si banii. mai sus am intrebat de suma concreta de garantare nu de cea ipotetica.
  • 2 (Vineri, 29 mai 2009, 11:46)

   Bogdan Dragoi [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan

   Guvernul Romaniei in acest an de criza a decis sa aloce pe prodului prima casa suma de un miliard de euro. Estimam, bazandu-ne pe media creditelor ipotecare emise in 2008, ca din acest miliard se vor putea accesa in jur de 25 -30 de mii de credite.
 • prima casa avans mai mic de 5% (Vineri, 29 mai 2009, 10:25)

  Saby [anonim]

  Buna ziua,
  Intrebarea mea este: daca beneficiarul nu are posibilitate de a plati cash cei minim 5% avans, poate face un credit de nevoi personale pentru asta? sau se dau credite pentru prima casa si cu avans 0?
 • Venit minim (Vineri, 29 mai 2009, 10:27)

  Ramona [anonim]

  Care va fi venitul minim si cati ani de vechime in campul muncii va trebui sa aiba un tanar sa beneficieze de credit?
 • Programul "Prima Casa" (Vineri, 29 mai 2009, 10:39)

  Ada [anonim]

  Buna ziua,

  Din cate am inteles Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane de euro pentru acest program. Avand in vedere ca in Romania sunt foarte multi tineri, si nu numai, care locuiesc in chirie (datorita faptului ca nu au avut pana acum posibilitatea sa achizitioneze o locuinta din diferite motive: credite ipotecare cu dobanzi absurde sau venituri mult inferioare si multe altele), cum se poate imparti aceasta suma pe toata tara daca statul garanteaza 60.000 de euro pentru fiecare persoana eligibila? Care sunte persoanele care vor fi favorizate cele cu venituri mari din domeniile IT, Banci si asa mai departe sau cei cu venituri modeste?
  Care va fi criteriul de alocare pe judet / oras?

  Va multumesc!
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 10:52)

  ana [anonim]

  Ce masuri de precautie va lua guvernul impotriva speculantilor? Am auzit zilele astea tineri care desi au case in care pot locui primite mostenire de catre parintii lor (deci sunt pe numele parintilor) prefera sa le inchirieze si totusi sa se inscrie in programul "prima casa" sa mai primesca o casa si de la stat, casa ale carei rate sa le plateasca din chiria obtinuta pe apartamentul mostenit de parinti. Deci ei prefera sa stea cu parintii desi au posibilitatea sa locuiasca singuri. O alta specula consta in plata impozitului pentru un salariu mai mare la stat, fapt care ii va ajuta la obtinerea de locuinte. Deci, dupa cum observati, romanii sunt inventivi.
  O alta intrebare: daca am o casa construita in judetul SV, undeva la tara, iar eu si sotul muncim in bucuresti, putem beneficia de acest program?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 11:13)

  remus.sava [utilizator]

  care este venitul minim al unei familii tinere la prima casa necesar?
 • Pret metru patrat? (Vineri, 29 mai 2009, 11:27)

  Nicu [anonim]

  Buna ziua,
  Puteti sa spuneti daca pretul pe metru patrat va fi limitat, sa zicem 550 e/m2 pentru a nu incuraja cresterea brusca a preturilor cu pretextul ca "s-a dat drumu la creditare"?
  Multumesc
 • tva 5% (Vineri, 29 mai 2009, 11:36)

  maria [anonim]

  As dori sa stiu daca tva 5% se va aplica si locuintelor cu pret mai mare de 380.000 lei, ce vor fi cumparate prin programul "prima casa".
  Multumesc
 • Prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 11:41)

  Liliana [anonim]

  Locuinta trebuie sa fie intr-un ansamblu rezidential nou sau poate fi si in blocurile vechi?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 11:44)

  Anonim [anonim]

  Ce se intampla in cazul in care beneficiarii programului nu isi vor putea achita ratele? de unde va scoate statul bani sa achite bancile diferentele?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 11:48)

  alexandru irina [anonim]

  Buna ziua!
  Pe ce criteriu a fost stabilita garantia de 60000EUR,sau de ce s-a stabilit ca 60000EUR este valarea medie a unui apartament in Romania unde salariul mediu pe economie este de 300EUR?nu considerati ca principala problema este venitul mediu prea mic si nu faptul ca nu au bancile garantie?
 • ANL (Vineri, 29 mai 2009, 11:52)

  Eugen [anonim]

  Daca vreau sa cumpar locuinta de la ANL, unde sunt chirias si am deja dreptul de cumparare, sunt avantajat de acest program ?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 12:04)

  cristi a [anonim]

  daca la momentul aplicatiei, beneficiarul nu trebuie sa detina o proprietate, atunci programul de ce se mai numeste PRIMA CASA? e posibil ca el pana in momentul aplicarii, sa fi detinut cateva proprietati...
  nu se poate ca un proprietar sa "vanda" casa parintilor, sa nu mai fie proprietar, si ulterior sa beneficieze de acest program? tinand cont de faptul ca Guvernul Romaniei a decis sa aloce pt prima casa suma de un miliard de euro (se vor putea accesa in jur de 25 -30 de mii de credite), inseamna ca cei care intradevar nu au detinut nici o proprietate, si care vor PRIMA CASA, e posibil sa nu mai participe la acest proiect...
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 12:12)

  ilina oana [anonim]

  daca as avea nevoie de o suma mut mai mica pentru a achizitiona o locuinta adica in jur de 30000 de euro,pot beneficia de acest program?ma pot incadra cu un salar de 1800 ron?
 • legalitatea contractelor. (Vineri, 29 mai 2009, 13:43)

  nenea [anonim]

  staul verifica contractele incheiate cu aceste banci? se pare ca ce s-a facut pana acum, s-a facut la limita legii sau chiar s-a trecut dincolo. multi clienti au avut si procese castigate. prin urmare bancile profita de lipsa de putere si necunostinta de cauza a clientului in ceea ce priveste incheierea actelor aditionale. statul verifica aceste acte aditionale sau lasa tot la mana clientului sa faca asta?
 • "Prima casa" (Vineri, 29 mai 2009, 14:02)

  Georgiana [anonim]

  Am un contract de casa cu clauza viagera(pentru mama). Pe contract sunt trecuta eu si fratele meu. practim devenim proprietari abia dupa moartea mamei. Pana atunci nu putem sa o vindem. Acum eu sunt maritata iar sotul meu nu detine nicio proprietate. Putem sa obtinem si noi o creditare pentru acest program? Va multumesc anticipat.
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 15:58)

  adriana [anonim]

  studentii pot beneficia de programul PRIMA CASA prin intermediul parintilor care vor achita ratele ?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 18:43)

  ciprian [anonim]

  intrebarea mea este legata de nivelul dobanzii.
  toata lumea promite dobanzi mai mici decat cele actulae, dar cine poate impiedica banca sa le majoreze ( dupa 5 ani de la obtinearea creditului de ex.) asa cum se intampla si in prezent?
 • Prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 20:46)

  DIdi [anonim]

  Am un teren de 14 ari..si intentionez sa-mi construiesc o casa..adica prima mea casa..nu mai avem alt credit ipotecar..nici eu..nici sotul..Putem beneficia de programul Prima casa?
  Va multumesc.
 • PRIMA CASA (Vineri, 29 mai 2009, 21:51)

  Claudia [anonim]

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare......eu sunt profesoara de matematica de 4 ani.... dar nu sunt titulara... am vre-o sansa la acest program?stiind ca si salariile sunt mici?
 • prima casa (Vineri, 29 mai 2009, 22:52)

  loredana [anonim]

  doresc sa cumpar o casa de la un proprietar.
  unde pot gasi normele de aplicare ale acestei legi?
  cine evalueaza proprietatea respectiva?daca este o matusa si imi ia bani mai putini decit este evaluata casa?
 • programul prima casa (Sâmbătă, 30 mai 2009, 13:37)

  burlacu daniela [anonim]

  programul prima casa este valabil si pentru tinerii care lucreaza in strainatate,cu contract indeterminat?
 • Prima Casa (Duminică, 31 mai 2009, 12:02)

  Vaida Dana-Olimpia [anonim]

  Daca sotul meu a luat un Logan in rate pe 10 ani creditul e considerat credit auto sau ipotecar? Pe talon e scris numele lui deci normal nu e ipotecata masina,nu? Am putea achizitiona o locuinta? Mentionez ca eu sunt in maternitate.
 • donatie (Miercuri, 3 iunie 2009, 23:33)

  Raluca [anonim]

  in cazul in care parintii au divortat iar unul din parinti a donat partea sa catre copii, eu fiind unul din ei, deci in momentul de fata detin 1/6 dintr-un apartament, pot intra acest program?
 • Singur pe LUME (Vineri, 5 iunie 2009, 7:11)

  Singur pe LUME [anonim]

  Sunt singur la parinti si am salariu relativ mic 1.000 RON. Ma pot ajuta parintii (codebitori) sa-mi ridice venitul pe familie? Sau este vorba doar sot-sotie?
  Multumesc anticipat.
 • program prima casa (Vineri, 5 iunie 2009, 10:13)

  simo [anonim]

  putem accesa programul prima casa daca unul din soti detine in urma succesiunii 1/8 din casa parintilor si nu avem in derulare un credit ipotecar?
 • romanii care lucreaza n strainatate (Joi, 11 iunie 2009, 14:31)

  gecaleanu marian [anonim]

  buna ziua,
  as dori sa va intreb daca se poate avea creditul prima casa si tinerrii casatoriti care lucreaza in strainatate,
  va multumesc anticipat pt raspuns
 • de ce vechme este nevoie sa avem in campul munci?? (Miercuri, 17 iunie 2009, 0:14)

  Claudiu Martin [anonim]

  Pentru proiectulPrima casa de ce vechime avem nevoie in campul munci???????
  Dar la ultimul loc de munca???????
 • proprietar prin succesiune (Joi, 18 iunie 2009, 11:04)

  Elena [anonim]

  buna ziua,
  pot aplica pentru prima casa in cazul in care detin 1/8 dintr-un imobil in urma succesiunii( la decesul unuia dintre parinti)?
  Multumesc,
 • credit prima casa (Sâmbătă, 20 iunie 2009, 14:43)

  melecciu alina [anonim]

  daca nu am un credit imobiliar dar am un credit de consum si sunt in biroul de credit pot accesa creditul prima casa? mentionez ca venitul pe familie este de 3000 ron ,avem si avansul necesar iar sotul meu nu are nici un alt credit. suma pe care o dorim este de 40000 euro
 • teren (Marţi, 23 iunie 2009, 1:29)

  eu [anonim]

  am un teren care este al meu pot sami fac prima casa pe acel teren ?
 • proprietate? (Joi, 25 iunie 2009, 14:08)

  Madi [anonim]

  A mai fost pusa aceasta intrebare, dar eu as intreba intr-o alta forma: daca eu detin o proprietate (intr-o alta localitate, greu de vandut in conditiile actuale), sotul meu poate intra in acest program, doar pe baza salariului sau? {Proprietatile sunt doar pe numele meu, mostenite de la parinti)
 • prima casa (Sâmbătă, 27 iunie 2009, 8:29)

  iamandi mirela [anonim]

  buna ziua.am si eu o intrebare:dupa parerea dumneavoastra la un salariu de 1300 lei am vreo sansa sa beneficiez de programul 'prima casa'?multumesc
 • prima casa (Luni, 29 iunie 2009, 23:46)

  petris [anonim]

  doi tineri casatoriti care nu detin in proprietate nicio casa si obtin momentan venituri intr-o alta tara (pot face dovada venitului!) pot fi eligibili pentru acest program?
  va multumesc1
 • prima casa (Luni, 13 iulie 2009, 15:48)

  Ilinca [anonim]

  La bancile care au intrat in programul "Prima casa" ma lovesc de acest venit minim care dupa parerea mea ar trebui sa fie corelat macar cu venitul mediu pe tara. Am un salariu de 1300 ron net(fara alte credite) si doresc sa imi cumpar o garsoniera la un pret de circa 20.000 euro, de ce nu pot sa aplic? Gradul de indatorare ar fi de 33-37% cu o rata de aproximativ 100 euro/luna.
 • credit Prima Casa (Luni, 3 august 2009, 7:30)

  Mircea Ana [anonim]

  Pot beneficia de creditul Prima Casa daca vreau sa-mi achizitionez un teren cu o casa inceputa pe el, in conditiile in care nici eu, nici sotul meu nu detinem nici o proprietate si indeplinim toate conditiile de eligibilitate cerute de banca. Singura problema este ca in urma succesiunii dupa moartea tatalui meu, in urma cu 15 ani, am mostenit o cota de 1/6 parte din apartamentul mamei, dar nu pot numi ca este proprietatea mea, nu beneficiez nici intr-un fel de ea: mama locuieste in apartamentul ei, eu locuiesc in alt oras, cu chirie si vreau sa-mi cumpar casa mea. Daca consideram asa lucrurile, majoritatea tinerilor vor mosteni proprietatile parintilor lor, intr-o cota mai mare sau mai mica, dupa decesul lor. Nu mi se pare corect, cred ca este o mareee scapare a programului Prima Casa. Nu este suficient ca am crescut fara un parinte? Acum nu pot sa-mi iau credit din cauza faptului ca detin Nu se poate reveni la acest program, cu precizari suplimentare? Ar trebui considerata proprietate un bun pe care-l detii intr-o proportie considerabila, nu o cota parte de 1/6 in care locuieste proprietarul de drept.
  Va multumesc pentru raspuns.
 • ma afecteaza imprumuturile sotului meu? (Marţi, 15 septembrie 2009, 13:55)

  Feru Andreea [anonim]

  Buna ziua, ma numesc Feru Andreea sunt din Galati, sunt casatorita de 3 ani, si am doi copii.Problema mea este una majora din punctul meu de vedere.Sotul meu a facut un imprumut fara stirea mea.In cazul unui divort pe mine ma afecteaza ce a facut el?in sensul ca daca sunt buna de plata si eu ca fosta sotie.Mentionez ca imprumutul este pe numele lui.Iar copii mei dupa divort imi vor reveni mie?mentionez ca eu lucram inainte de a ramane insarcinata sunt o persoana activa, sotul meu lucreaza in cadrul armatei dar este plin de vicii va rog frumos sa ma ajutati.Va sunt recunoscatoare.Andreea Galati
 • daca mai am o ipoteca si nu o declar (Marţi, 22 septembrie 2009, 12:08)

  ramona pascu [anonim]

  Buna ziua

  din cate stiu daca am ipoteca nu se poate lua prima casa , dar cunosc un alt caz care in momentul in care a facut cererea nu avea ipoteca dupa care a facut ipoteca la alta banca si a rams in continuare si la prima casa , cum e poate asa ceva , nu se verifica la fondul de garantare sau se poate pune ipoteca de rang 2 ?

  Multumesc
 • prima casa (Luni, 4 ianuarie 2010, 19:18)

  huma alexandra [anonim]

  Am depus dosarul pentru acordarea unui credit prin programul "Prima Casă", a fost aprobat de bancă şi a fost trimis la fondul de garantare la sfârşitul lunii decembrie 2009, dar nu am primit deocamdată nici un răspuns. Antecontractul expiră pe 29.01.2010. Ce se va întâmpla cu dosarul dacă programul este suspendat? Vă mulţumesc!
 • prima casa (Duminică, 7 februarie 2010, 16:40)

  florin [anonim]

  Pot achizitiona casa parintilor prin acest credit?
 • prima casa (Joi, 25 februarie 2010, 22:55)

  Vana Alina [anonim]

  Beneficiem de acest program daca sotul meu a dobandit o locuinta (prin credite: ipotecar si nevoi personale) timp de trei ani pe care a vandut-o recent din cauza ratelor f. mari, achitand creditele si ramanand cu 25000 euro pe care i-ar folosi ca avans la prima casa?Mentionez ca nu eram casatoriti cand a luat locuinta si eu nu am aparut pe actul de proprietate,nici codebitor la creditele lui.
 • buna ziua (Joi, 21 iulie 2011, 18:45)

  bucur ancuta [anonim]

  buna ziua as avea o intrebare daca am un salar de 550 lei in mana pot beneficia de programul prima casa?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by