Consiliul Concurentei: Un roman plateste notarilor de 14 ori mai mult decat un neamt pentru aceeasi tranzactie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 29 octombrie 2009, 12:26 Economie | Imobiliar


Situatia pietei notarilor in Romania este mai grava decat in alte tari din UE, iar lipsa concurentei pe aceasta piata se traduce in preturi mai mari, arata o investigatie a Consiliului Concurentei. Datele arata ca Romania are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale din 21 de state membre UE analizate, un roman platind de 14 ori mai mult decat un neamt pentru aceleasi servicii.

"Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustat cu venitul mediu si estimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste patru ori peste medie. In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notarile mai mare de sapte ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de cinci ori decat in Franta, de sase ori decat in Austria sau Spania si de patru ori decat in Belgia. Chiar in comparatie cu state central si est europene, in Romania onorariile notariale reale sunt mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia", se arata in analiza autoritatii.

Datele Consiliului Concurentei indica faptul ca onorariul notarilor, exprimat ca procent din valoarea tranzactiei (100.000 euro) si ajustat cu venitul mediu este in Romania la nivelul de 7,59%, de circa 14 ori mai mare decat in Germania, unde acest procent este de numai 0,54%.

Concurenta propune eliminarea tarifului pentru redactarea contractului de vanzare-cumparare, pentru economii anuale de 15-30 milioane euro

Un prim pas in procesul de dereglementare a profesiei de notar public, precum si in asumarea de catre Ministerul Justitiei a unui rol activ in calitatea sa de reglementator, sustine Consiliul Concurentei, poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate (pentru cea mai mare parte a tranzactiilor), eliminand astfel tariful pentru redactarea contractului din componenta onorariilor.

"15% din tariful notarial este asa numita redactare a contractului de vanzare-cumparare. Asta nu implica vreo creativitate sau un efort deosebit din partea notarului si macar asta nu se justifica. Daca s-ar introduce aceasta masura, la nivelul economiei nationale, in functie de volumul anual de tranzactii s-ar realiza economii anuale intre 15-30 milioane euro", a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii.

Concurenta ar vrea ca notarii sa-si afiseze public si explicit tarifele practicate

Consiliul Concurentei mai propune deschiderea acestei piete, pentru intensificarea competitiei si gasirea unor mijloace prin care notarii sa-si faca publice tarifele.

"Daca s-ar deschide piata notariala, va fi concurenta intre ei si vor accepta sa munceasca mai mult pe bani mai putini. Apoi, daca se vor gasi mijloace de a face publice tarifele tale ca notar, pe care in mod normal consumatorul le vede undeva pe o hartiuta mica intr-un colt, atunci notarii vor avea interes sa-si puna tarife mai mici pentru a atrage mai multi clienti", a mai spus Chiritoiu.

Tot in privinta notarilor, autoritatea a mai spus ca "va sesiza Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor referitor la informarea precara a consumatorilor de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea pentru efectuarea tranzactiilor prin credit ipotecar, mai ales in privinta informarii concumatorilor inca din faza initiala asupra tarifelor practicate de notarii respectivi.

In afara de piata notarilor, unde au fost sesizate cele mai mari disfunctionalitati, Consiliul Concurentei a analizat de asemenea si pietele serviciilor de intermediere imobiliara, de cadastru si de evaluare imobiliara. Investigatia a fost declansata in aprilie 2008 si a urmarit identificarea eventualelor probleme de concurenta, in special pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, si a efectelor pe care acestea le au asupra consumatorilor.

Toate recomandarile in urma acestei investigatii vor fi trimise catre Comisiile Parlamentare si catre Guvern.

Mai multe detalii despre situatia si recomandarile pentru fiecare piata in parte, aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10956 vizualizari

 • +24 (34 voturi)    
  acu si tu ... (Joi, 29 octombrie 2009, 12:29)

  Ghita [anonim]

  pai si de unde vrei domle sa isi scoata astia spagile de titularizare sau cum se numesc?! din afaceri cinstite? nu e normal ca daca investesti in tr-o spaguta sh-un birou, si daca ai muncit moka doar sa te incadrezi la activitate notariala de 5 ani sau cat e, sa iti scoti banii in 2 saptamani?! ca asa facem noi business...
  • -36 (42 voturi)    
   Trebuie spaga pentru pdl (Joi, 29 octombrie 2009, 12:45)

   irina Gapciuc [anonim] i-a raspuns lui Ghita

   Onorariile le-a marit boc recent, pentru fiica lui basescu. In plus, trebuie spaga pentru partid, deci trebuie sa ai de unde sa cotizezi.
   hai sa traiti bine....desteptilor, ha ha.
   • +21 (25 voturi)    
    tb spaga pt PSD+PNL+UDMR (Joi, 29 octombrie 2009, 13:34)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui irina Gapciuc

    Tu crezi ca exista doar notari de la PDL???Astia sunt peste tot de ce oare crezi ca nu s-a legat nimeni de 20 de ani de ei???
    • -13 (19 voturi)    
     spaga doar la pdl (Joi, 29 octombrie 2009, 15:18)

     irina Gapciuc [anonim] i-a raspuns lui /./

     pentru ca doar ei sunt in administratie: ca lacustele, au ras totul si nu au laat nicmic in jur. Mai rau ca comunistii.
     Aia macar au mai construit cate ceva.
     • +9 (11 voturi)    
      sigur, cum sa nu... (Vineri, 30 octombrie 2009, 9:48)

      the dark one [anonim] i-a raspuns lui irina Gapciuc

      despre domana notar Ioana Tariceanu, numai de bine, nu?
   • +19 (21 voturi)    
    Dezimformare (Joi, 29 octombrie 2009, 15:41)

    Cetatean [anonim] i-a raspuns lui irina Gapciuc

    Onorariile sunt dictate de Camera Notarilor ( organizatie profesionala) si nu de Guvern.
    Si mai ales, se calculeaza la valoarea tranzactiei si nu la costul serviciului prestat cum ar fi in mod normal.
    Acum, prin modificarea la Codul fiscal ii obliga sa actualizeze valoarea cel putin o data pe an. Valorile la imobile au scazut dar comisioanele BA. Democratie tipic romaneasca cu muschi de CASTA PROFESIONALA PRIVILEGIATA!
  • +11 (13 voturi)    
   casta notari (Joi, 29 octombrie 2009, 15:14)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Ghita

   Din pacate uniunea Notarilor este o casta inchisa. Posibilitatea sa intri in sistem apare fix pentru o anumita persoana. Din pacate influenta pe care o au le pemite notarilor sa impuna acte normative care sa prevada fie obligativitatea incheierii unor acte autentice, fie copii legalizate, fie taxe mai mari daca apelezi la alte sisteme-cum ar fi instantele judecatoresti - vezi ultima modificare a taxelor de timbru
   • +16 (18 voturi)    
    problema traducătorilor din România (Vineri, 30 octombrie 2009, 0:43)

    Sebastian M. [anonim] i-a raspuns lui dan

    În România există o umilinţă continuă a traducătorilor din partea Statului.
    Pentru ca o traducere să fie recunoscută legal este nevoie ca pe traducerea pe care figurează ştampila traducătorului autorizat să apară şi ştampila unui notar. Ce rost are să dai bani la notar ca să ai o traducere legalizată? Nici un rost.

    Exemplu. Se traduce un certificat din limba arabă în limba română. Pentru ca traducerea să fie acceptată de instituţiile publice din România e nevoie ca un notar să semneze o încheiere prin care să spună că traducătorul respectiv este autorizat. Deci ce face notarul? Simplu, spune că traducătorul respectiv nu este un infractor.

    Toată această birocraţie este de o neruşinare fără margini. PE SITE-UL MINISTERULUI JUSTIŢIEI EXISTĂ O LISTĂ ACTUALIZATĂ LA ZI CU NUMELE TUTUROR TRADUCĂTORILOR AUTORIZAŢI DIN ROMÂNIA.
    La orice minimă suspiciune s-ar putea verifica uşor dacă un traducător este sau nu autorizat de Ministerul Justiţiei.
    Munca notarului nu se justifică în acest caz, este o batjocură la adresa muncii traducătorilor şi o formă de a face venit pe spinarea altora.

    Cum ar fi dacă medicii ar trebui să se ducă la notar ca să poată emite reţete perfect legale? Sau cum ar fi dacă o adeverinţă de la şcoală ar trebui să poarte ştampila unui notar care să spună că cel care a emis-o are sau nu autoritatea să facă acest lucru? ABSURD!

    Ştampila unui traducător trebuie să fie suficientă pentru o traducere. Aşa se procedează în ţările dezvoltate iar actuala birocraţie din România nu face decât să le aducă notarilor un venit nemeritat.
    • +4 (4 voturi)    
     Traducatorii autorizati sunt o gluma (Vineri, 30 octombrie 2009, 10:09)

     Ilinca [anonim] i-a raspuns lui Sebastian M.

     Majoritatea traducatorilor nici nu vad originalul, primesc scanate pe email documentele pe care le traduc...
     Ok, sunt de acord ca NOTARII NU AR TREBUI SA LEGALIZEZE semnatura traducatorului.

     Dar in acelasi timp si traducatorii ar trebui sa-si respecte mai bine profesia si sa se asigura ca traduc un act original, nu un fals.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu chiar ... (Duminică, 1 noiembrie 2009, 10:00)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ilinca

      Traducatorul garanteaza corectitudinea traducerii. Notarul garanteaza conformitatea cu originalul. Sunt doua chestii diferite. Fara parafa notarului, actul nu are valoare juridica. E ca o copie nelegalizata.
      • 0 (0 voturi)    
       Iar e o gluma (Luni, 2 noiembrie 2009, 17:26)

       Ilinca [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

       Cum adica sa garanteze conformitatea cu originalul? Si daca e in limba turca sau in afrikaans????? Notarul nu face decat sa garanteze ca traducatorul X a semnat pe hartia aia cu legalizarea semnaturii. Atat.

       Notarul nici nu vede originalul documentului pe care l-a tradus, pentru ca nu e treaba lui.
    • 0 (0 voturi)    
     Traducatorii sunt calcati in picioare... (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:30)

     Mechanix [anonim] i-a raspuns lui Sebastian M.

     Complet si absolut adevarat ceea ce e scris aici. Este o bataie de joc sa muncesti atat (munca de traducator ne e deloc usoara) iar parafa ta sa nu reprezinte nimic fara cea a unui/unei notar(ite) care nu are nici cea mai mica idee despre ce parafeaza.

     Orice om din acest stat are acces la informatii legate de traducatorii autorizati si de listele cu numele acestora. Internet, prin telefon la Min. Justitiei ... Este exact ceea ce face un notar...
  • -2 (6 voturi)    
   bani la greu (Vineri, 30 octombrie 2009, 8:46)

   Vichy Stoicanita [anonim] i-a raspuns lui Ghita

   am auzit ca cel mai mare spagar....ehhh..scuze...notar, e domul acela de la prefectura bucurestiului...aaaa....parca atanasoaiei. am auzit ca tot el a titularizat si elenele...eh...scuze
  • +3 (3 voturi)    
   Articol incorect ! (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:19)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui Ghita

   1. organizatia notarilor nu este o casta inchisa. suficient sa fii licentiat in drept, sa dai stagiatura si ai devenit notar. sunt, intr-adevar, notari care au intrat pe pile (in special sotiile de politicieni) sau notari care datorita legaturii de rudenie au intrat, insa sunt si altii care au intrat "pe bune".
   2. onorariile notarilor sunt minimale (in cazul tranzactiilor) sau fixe si sunt stabilite prin ordin al ministrului justitiei. ordinul nr. 943/c/2005 cu modificarile ulterioare (ordinul 1145/c/2005) reprezinta cadrul normativ pentru calculul onorariului notarial.
   de ce este onorariul minimal ? intrebati guvernul ! un posibil raspuns? onorariul notarial este purtator de tva si inauntrul lui sunt tot felul de taxe si impozite pe care notarul public le plateste catre stat si organizatiile profesionale. acestea sunt interesate ca veniturile lor sa fie cat mai mari, tocmai de aceea trebuie sa fie un minim de care trebuie sa se asigure.
   3. cineva mai jos a scris exact modul in care se calculeaza onorariul. cititi cu atentie.
   parerea mea: onorariile in unele cazuri sunt foarte mari, dar de acest lucru nu este vinovat notarul, ci guvernul, care este singurul competent a stabili onorariile notariale.
   articolul dvs. mi se pare incorect jurnalistic. nu ati luat punctul de vedere al uniunii nationale a notarilor.
   asa ar fi de bun simt. nu cu ura, partinire si indolenta se rezolva aceste probleme.
   ma astept, ca raspunsuri, la comentarii lipsite de bun simt si pline de ura. as aprecia o minima decenta. multumesc.
   • +1 (1 vot)    
    corectie (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:18)

    acelasi [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    Draga Cristi, ref. la pct. 1 din comentariul tau: daca era asa simplu, eram notar de cel putin patru ani. N-am bani de spaga si nici ascendentza ...de sange albastru (a se citi: nu-s copil de VIP). Intrarea in stagiu este conditionata de o confirmare a unui viitor notar indrumator. Nu te poti inscrie la admiterea in stagiu daca nu ai acel document in dosar - inainte de examenul de admitere - plus dovada incadrarii in munca la un birou notarial. Punct. D-aia si spagile. Tot punct. Acelasi
    • 0 (0 voturi)    
     Raspuns la corectie (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:58)

     Cristi [anonim] i-a raspuns lui acelasi

     @ "acelasi"

     Da, asa este, pentru a te inscrie la examenul de intrare in stagiatura ai nevoie de acordul unui notar public maestru, acord ce reprezinta o promisiune a lui fata de tine ca te va angaja daca iti vei lua exam-ul. El nu poate interveni in favoarea ta la examen, aia e treaba ta.

     Din pacate, dupa cate am auzit si eu, sunt notari care cer spaga (si spaga serioasa) pentru a lua un stagiar. Nu exista padure fara uscaturi ! Insa exista (si iti pot confirma) cazuri in care nu cer decat cunostinte si bun simt.

     Generalizarea, in cazul de fata, este cel mai rau argument, dupa parerea mea. "Casta" notarilor este la fel ca toate celelate meserii, atinsa de sindromul coruptiei. Insa procentul nu cred ca este covarsitor.
     • 0 (0 voturi)    
      trist (Marţi, 26 iunie 2012, 22:02)

      experienta personala [anonim] i-a raspuns lui Cristi

      Toti Notarii sunt hoti si niste unelte in mainile altor hoti, la trei ani de la comentariu de mai sus Notarii tot hoti au ramas!
   • 0 (2 voturi)    
    Vrajala (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:26)

    Meputo [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    De ce esti mancator de rahat? Spune-mi tu mie unde e tariful minimal in urmatorul caz. Daca vrei sa iti legalizeze un imprumut pe o suma de 1000 de roni de exemplu platesti taxa notariala X % din suma de pe contract daca vrei sa faci pe o suma dubla adica 2000 de roni platesti taxa notariala dubla. De ce e procent? Nu e acelasi efort si raspundere atat in primul cat si in al doilea caz? Unde e tariful minimal in situatia de mai sus? Hai du-te si mai invata si fa-te notar pe "bune" cum tocmai tu ai scris.
    • 0 (2 voturi)    
     Cerusem minimum de bun simt... (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:41)

     Cristi [anonim] i-a raspuns lui Meputo

     ... in comentariile-raspunsuri la comentariul meu.

     Refuz sa am o discutie altfel decat in termeni civilizati si de bun simt. Sa ai o zi minunata!
   • 0 (0 voturi)    
    Daca e asa... (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:51)

    mechanix [anonim] i-a raspuns lui Cristi

    daca este adevarat aveti tot respectul meu.
    daca iesiti in strada si cereti scaderea acestor tarife la un nivel proportional cu puterea de cumparare a romanului aveti recunostinta mea.
    dar, cum ati putea voi sa lucrati in favoarea clientilor vostri cand, singurul lucru care este absolut clar in orice birou notarial este pretul european al serviciilor...
 • +16 (18 voturi)    
  a (Joi, 29 octombrie 2009, 12:35)

  q [anonim]

  sa nu fii mandru de tarisoara asta?!?!?!
 • +36 (42 voturi)    
  Sfat (Joi, 29 octombrie 2009, 12:40)

  Walter [anonim]

  Este PE DEPARTE cea mai banoasa meserie din tara. Aloci 0,0001 calorii pentru ridicarea cu mana a stampilei, o pozitionezi deasupra foii A4, lasi gravitatia sa-si faca treaba, aerul uscat al camerei plina de canapele si fotolii de piele usuca rapid cerneala, dupa care semnezi neinteresat cu stiloul de aur.

  Am sa imi bat copii zilnic daca nu se vor face notari...
  • +13 (19 voturi)    
   mda... (Joi, 29 octombrie 2009, 13:15)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Walter

   eu am fost un mare bou....
   bunicamiu fost procuror... vroia sa ma bage sa fac. de dreptu... si uite acu eram notar...
   eu am ales ca bou informatica... si castig de probabil 10-15 ori mai putin decat castigam ca notar ... ssa nu mai vorbesc de "munca notarilor": angajezi 2 asistenti si tu chemi oamenii sa dai i semntatura si atat...

   si apropos de ultima ta fraza... mie imi vine sa ma bat singur :D
  • +19 (21 voturi)    
   visezi degeaba (Joi, 29 octombrie 2009, 13:15)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui Walter

   Ca sa ajungi notar tb sa fi din sistem astfel nu se poate.Notariatul e stat in stat doar copii acestora sau pilele pot ajunge.
   • +7 (7 voturi)    
    CHIAR ASA ! (Joi, 29 octombrie 2009, 14:53)

    Boby Solo [anonim] i-a raspuns lui /./

    Nici nu stii cata dreptate ai.
    Oricum a cam trecut baba cu colacii!
    Bani la greu au facut notarii care au terminat inainte de 89.
    Astia au pus mana pe pamanturi,au intrat in combinatii cu mafiotii....
    Acum nu mai pica ca inainte.
    Mai este ceva pamant de retrocedat pe Legea 247,case....cam subtire.
   • +7 (7 voturi)    
    da de unde (Joi, 29 octombrie 2009, 17:17)

    goe [anonim] i-a raspuns lui /./

    Oricine poate intra in "famiglie" contra unui onorariu de vreo 100 de mii de euroi (+- in functie de oras).
    Abureala cu formularele tipizate e asa un praf in ochi ca ma mir ca nu le e rusine Consiliului Concurentei. Pai pana acuma ce cred ei ca foloseau notariatele? Scriau compuneri literare la fiecare contract? Tot tipizate erau!
    Oricum porcaria asta de casta trebuie sa dispara, urgent! Sa apara brusc 1 milion de notari noi si sa se termine cu jecmaneala!
    • +1 (1 vot)    
     wtf (Vineri, 30 octombrie 2009, 10:29)

     vlady [anonim] i-a raspuns lui goe

     ai citit articolul? Pai tocmai asta zice si Consiliul Concurentei sa nu mai taxeze pe ceva ce oricum nu fac...ma ref la ctr tipizat....
     Nu inteleg cum poti comenta cand nici nu ai citit articolul....
  • +7 (7 voturi)    
   sunt la mare competitie cu judecatorii (Joi, 29 octombrie 2009, 15:59)

   ro_imax [anonim] i-a raspuns lui Walter

   ai dreptate, e o meserie banoasa, dar in acest caz eu as pedepsi si apoi as inlocui cap coada Consiliul Concurentei care, dupa aproape 2 decenii vine si arunca pe piata marea lor constatare, spunandu-ne ceea ce stie toata lumea, ceea ce se vede de pe luna, lucruri pentru care romanii s-au plans ani in sir: ca notarii au onorarii jignitor de mari, onorarii ce nu pot fi justificate sub nici o forma logica.

   Asteptam Consiliul Concurentei sa ne anunte peste 10 ani ca producatorii autohtoni de capsuni (taranii romani) vand vara capsuni la marginea tarlalei, fara acte, adaosuri de TVA, taxe transport, taxe de piata, etc, la un pret cu 10-50% mai mare decat in centrul Berlinului in ajunul Craciunului.

   Asadar, hai sa umblam la cauze, nu la efecte: sa raspunda Consiliul Concurentei, ca notarii vor cere atat cat li se permite.
  • +1 (1 vot)    
   caloriile, neuronii, notarii (Vineri, 30 octombrie 2009, 0:23)

   ana pauper [anonim] i-a raspuns lui Walter

   corect. nici calorii, nici neuroni nu consuma.
 • -19 (21 voturi)    
  Atentie (Joi, 29 octombrie 2009, 12:43)

  Alexandru C [utilizator]

  80% din taxele platite la notar se duc la stat nu le raman in buzunare. Nu le iau deloc apararea dar haideti sa fim corecti.

  La o tranzactie imobiliara notarilor le raman in jur de 500-600 Eur. Vreti sa spuneti ca in Germania un notar castiga in urma unei tranzactii 35-40 Eur?
  • +13 (17 voturi)    
   exemplu (Joi, 29 octombrie 2009, 13:09)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

   conform declaratiei de avere, nevasta unui demnitar clujean a castigat in 2008, ca notar, peste 850.000 RON! repet, EA a castigat, nu statul! altceva?
   • +4 (4 voturi)    
    au fost si mai tari (Joi, 29 octombrie 2009, 22:01)

    Mumulea [utilizator] i-a raspuns lui clujean

    acum 10 ani, un anume GF din provincie a facut titlul ziarelor declarand venituri impozabile, din activitatea notariala, mai mari decat salariul presedintelui SUA, adica peste 1.000.000 USD
  • +9 (13 voturi)    
   Nu conteaza (Joi, 29 octombrie 2009, 13:09)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

   Noua tot de 14 ori mai mult ne iese din buzunar.
  • +3 (5 voturi)    
   Calculeaza mai bine (Joi, 29 octombrie 2009, 15:51)

   CASTE [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

   Onorariile notarilor sunt cu mult mai mari decat impozitul platit statului. Probabil nu ai avut nicio tranzactie.
   Au fost cazuri in care onorariul a fost dublu fata de impozitul pentru stat.
   Ce spui in cazul iesirii voluntare din indiviziune unde nu platesti impozite iar onorariul este calculat la valoare.
   • -4 (4 voturi)    
    Tranzactii (Joi, 29 octombrie 2009, 17:01)

    Alexandru C [utilizator] i-a raspuns lui CASTE

    Ba am avut si cea mai amre parte din banii platiti la notar se duc la stat.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:28)

   Meputo [anonim] i-a raspuns lui Alexandru C

   Corect, cam atat castiga un notar in Germania. De ce trebuie sa castige ai nostri la o singura tranzactie de 2 ori salarul mediu pe economie? Nu ti se pare ceva in neregula cu asta? Hai du-te si mai invata ...
 • +16 (16 voturi)    
  Niste hoti (Joi, 29 octombrie 2009, 12:43)

  Gro [anonim]

  In arhitectura s-a scos examenul de "titularizare", daca ai terminat o asemenea facultate esti deja in pita ca arhitect. La traducatori, trebuie numai sa trimiti diploma la minister si te certifica. Paradoxal, in sistemul juridic, cel are ar trebui sa ne apere de spagi, hotii si trafic de influenta, procesul este strans in chingi si reglementat pana la Dumnezeu - tocmai pentru a tine intr-un pumn de fier o gaina cu oua de aur, si anume monopolul unor indivizi asupra tranzactiilor. In USA si mai oriunde in lume, notari ajung numai juristi si avocati scapatati. In Romunica, majoritatea notarilor castiga mai mult decat majoritatea avocatilor. Si se vehiculeaza sume de 50.000 euro de dat ca spaga pentru a intra in sistem...
  • +10 (12 voturi)    
   slabut (Joi, 29 octombrie 2009, 13:10)

   clujean [anonim] i-a raspuns lui Gro

   la Cluj auzeam,acum 2 ani, vorbindu-se despre 100.000 Euro pt a fi acceptat in bransa
 • +9 (11 voturi)    
  jos comunismul (Joi, 29 octombrie 2009, 12:44)

  I [utilizator]

  notarii is un clan.
 • +15 (17 voturi)    
  Casta de casta (Joi, 29 octombrie 2009, 12:47)

  Unul [anonim]

  Notarii publici din romania sunt dupa mine cea mai tare "CASTA". Stat in stat, numa sotii de politicieni, si de oameni "smecheri de romania". Niste paraziti ai societatii noastra. Nu stiu cine va avea vre-o data tupeul sa ii scoata in afara legii. Cred ca niciodata.
  • +8 (8 voturi)    
   asa este! (Joi, 29 octombrie 2009, 14:39)

   tm [anonim] i-a raspuns lui Unul

   O alta retea de tip mafiot in care nu poti intra decit daca poti spagui cu mii de euro, sau ai relatii sus-puse! Si responsabilitate zero! Isi dau cu semnatura fara sa verifice actele false, si nimeni nu-i trage la raspundere!
 • +5 (7 voturi)    
  Si voi ce masuri luati? (Joi, 29 octombrie 2009, 12:54)

  Law [anonim]

  De ce nu luati masuri de scadere a taxelor?
  • +5 (7 voturi)    
   stii de ce? (Joi, 29 octombrie 2009, 13:12)

   Murphy [anonim] i-a raspuns lui Law

   fiindca legea bransei a fost elaborata cu taxe MINIME, nu MAXIME! un mercurial pe dos, daca vrei! cu alte cuvinte, un notar care ar vrea sa perceapa comisioane mai mici incalca legea!
 • +6 (8 voturi)    
  iar mi-am adus aminte.... (Joi, 29 octombrie 2009, 12:55)

  Radu [anonim]

  ...cat am platit taxa si pe cat mi-a dat chitanta!
  Sa le fie de bine, adica de facturi medicale!
 • +8 (10 voturi)    
  Notarii (Joi, 29 octombrie 2009, 12:55)

  gogu [anonim]

  Am avut ocazia anul trecut sa caut un notar sa imi legalizeze niste documente la Media, Jud Sibiu. Am aflat cu ocazia asta ca unii notari nu te primeau decit daca aveai o valoare minima sau trebuia sa iti faci programare cu citeva saptamini inainte. Am plecat pina la Sighisoara ( 35 km de Medias si problema sa rezolvat intr-o jumatate de ora si la un pret civilizat. Notarii in Romania, au devenit stat in stat, lucreaza dupa ureche si dupa moftul lor, Nenea Caragiale ar ramine placut surprins sa ii vada si auda. Cineva fara nici un pic de respect ptr Notarul Romin
  • +3 (3 voturi)    
   stat in stat (Joi, 29 octombrie 2009, 13:27)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui gogu

   Nu nmai notarii dar si justitia a ajuns stat in stat si politia si DNA-ul .Actueaza cand vor cum vor cand se trateaza de adevaratii infractori.
   Caragiale daca ar invia la numai un an ar primi Nobelul.La ce ar avea de pus pe hartie.
 • -3 (7 voturi)    
  DE (Joi, 29 octombrie 2009, 12:55)

  gheorghe [anonim]

  aveti si exemple care sa reflecte ce spuneti in articol? eu stiu ca in germania taxele notariale sunt destul de mari.
  • +5 (5 voturi)    
   Am eu exemplu concret din DE (Joi, 29 octombrie 2009, 15:31)

   Felix Motanul [utilizator] i-a raspuns lui gheorghe

   In Germania pretul de legalizare a unei imputerniciri este 12,90€, iar in Romania am platit pe acelasi document 64.7 roni, sume de altfel comparabile (acestea sunt valori nominale). Intrucat articolul vorbeste de valori REALE, nu NOMINALE, cam rezulta ceea ce vrea titlul acestuia sa spuna.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu mai dezinforma (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:34)

    Meputo [anonim] i-a raspuns lui Felix Motanul

    Eu am platit pt o imputernicire 140 de Roni, deci e comparabil cu cei 13 euro?!?!?! Hai spune-ne idiologule.
 • +12 (12 voturi)    
  si? (Joi, 29 octombrie 2009, 13:00)

  dana [anonim]

  ar fi bine sa numarati si cati politicieni si-au facut nevestele notar sau cati din ei sunt notari. ceea ce nu trebuie sa se afle pe acolo se "legalizeaza".
  la neamt prima generatie cumpara terenul, a doua ridica o casa, a treia pune o piscina, a patra mai face ceva si tot asa.
  La noi peste noapte devin milionari si cu acte in regula.
  Daca cineva ii dovedeste chiar si cu acte ca au furat spun ca informatia nu a fost obtinuta legal deci, nu poate fi folosita.
  Daca romanii suporta, asta este.....
 • +7 (9 voturi)    
  asta este Romania (Joi, 29 octombrie 2009, 13:02)

  /./ [utilizator]

  Suntem in tara in care smecheri castiga cat vor ei legal.Un notar face jejer cateva mii de euro pe zi si culmea nimeni nu se sesizeaza.E sfidator la cer ceea ce se intampla la noi.Apoi ne miram de ce nu avem bani de autostrazi, salarii decente pt profesori si medici etc.
 • +10 (10 voturi)    
  Concurența și costurile (Joi, 29 octombrie 2009, 13:09)

  ady624 [utilizator]

  Dragii mei ziariști, măi oameni buni.... Lipsa concurenței nu duce la costuri mai mari ci la prețuri mai mari. Costurile sunt aceleași, ba chiar mai mici (costurile reprezintă banii utilizați de notar în sensul obținerii materiilor prime necesare. În general, cerere (de articole de papetărie de ex.) mai mică, deci scădere a prețurilor, eh?)

  Revizuiți-vă noțiunile de cost și preț.

  Mulțumesc,
  Adrian
 • +6 (8 voturi)    
  masura... (Joi, 29 octombrie 2009, 13:13)

  UnCapsunarCanadian [anonim]

  ar trebui sa se liberarizeze intrarea in meserie si preturile ar devenii decente, dar nu exista interes politic pentru asta. Probabil o gramada de parlamentari au rude notari...

  numai bine
  UnCapsunarCanadian
 • +4 (4 voturi)    
  :) (Joi, 29 octombrie 2009, 13:16)

  eu [anonim]

  Fara legatura directa cu arcticolul, sa stiti ca nu le mai merge atat de bine, bunica-mea are inchiriata o casa unui notar care pe timpului boomului imobiliar mergea in maldive in vacanta. Anul asta a fost in Bulgaria.
  Nu e rau, altii nu-si permit nici acolo.
 • +5 (7 voturi)    
  Acces liberalizat in profesia de notar public! (Joi, 29 octombrie 2009, 13:16)

  win [anonim]

  Consider ca o solutie pentru rezolvarea acestei probleme majore a societatii romanesti este liberalizarea accesului in profesia de notar public, deoarece in prezent accesul in cadrul profesiei se face pe baza unor criterii ce tin de apartenenta la un clan si nu pe neaparat pe baza profesionalismului si competentei, iar e limpede de sesizat ca prin liberalizarea accesului in profesia de notar public s-ar duce la scaderea costurilor serviciilor juridice notariale, care reprezinta monopol pentru anumite operatiuni juridice, cresterea calitatii serviciilor prestate si rezolvarea anumitor chestiuni ce tin de transparenta privind accesul in profesia de notar public, care functioneaza in prezent pe sistemul clanurilor mafiote!
  Acces liberalizat pentru servicii notariale de calitate!
  • 0 (0 voturi)    
   mare inteligent.... (Miercuri, 4 noiembrie 2009, 19:32)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui win

   Sa te vad ce garantie iti ofera un absolvent-notar care nici macar nu stie sa scrie o cerere ! Oameni buni, cand te duci la notar sa iti cumperi o casa iti dai patrimoniul pe mana lui, tot asa cum atunci cand te duci la medic iti dai sanatatea pe mana lui. In toata lumea civilizata protectia pe care ti-o confera sfaturile unui profesionist costa. Pentru cei care fac comparatii cu Europa - in Belgia am facut acte la un notar care era mandru ca e la a 14-a generatie de notari in familie !!! Si toata lumea avea incredere acolo in el. Banii de tranzactie se virau in contul lui si el ii vira in contul vanzatorului cand era gata tot. Era mai stabil el si familia lui acolo decat politia si primaria. Dar aia au auzit de bresle profesionale, de traditie de conservatorism. Voi, astia care va dati ku kurru de pamant ca ati platit 100 de lei pe o procura nici nu stiti implicatiile pe care le poate avea asupra voastra un act gresit intocmit. Ne uitam insa in curtea altuia si il uram daca are mai mult, deh, romaneste. Mentalitate de bolsevici, din pacate. Nu va obliga nimeni sa mergeti la notariat, fratilor. Faceti chitante de mana intre voi, dati-va tepe unul altuia si apoi umpleti salile de judecata. Aveti si varianta asta. Nimeni nu e obligat sa mearga la notar. Poate intr-o societate ideala, acolo unde oamenii nu se inseala unii pe altii la fiecare colt de strada ca la noi nu ar mai fi nevoie de aceasta institutie. Se pare insa ca nici vestul Evropii nu a ajuns la aceasta performanta. A...inca ceva - poate ati auzit de un document in care exista prima atestare a tarilor romane- daca nu ma insel se numeste cronica notarului anonim. De pe la 1200. Am uitat insa ca traditia nu face parte din cultura acestei tari minunate. La buna vedere
 • +4 (6 voturi)    
  Notar e sinonim de lipsa concurentei (Joi, 29 octombrie 2009, 13:28)

  ionica [anonim]

  Notarii sunt sinonim de lipsa concurentei, sunt o casta si nu sunt fraieri sa-si faca concurenta intre ei.

  Asa este nu doar in Romania. Pot sa va spun cazul italiei unde traiesc si este la fel. Notarii trebuie sa aiba felia lor la orice tranzactie si nu vor renunta in veci aducand justificari de genul - noi suntem garanti, am fost mereu si fara noi nu se poate.

  Notarii bat la fund bancherii ca influenta in stat, e cea mai buna meserie din lume.
 • +1 (7 voturi)    
  Ioana Basescu (Joi, 29 octombrie 2009, 13:49)

  ady [anonim]

  Acum stiti de unde a avut fata lui Basescu sa plateasca 1 milion de euro pentru apartament.
 • +4 (6 voturi)    
  privilegiati (Joi, 29 octombrie 2009, 14:12)

  nume [anonim]

  lucrez in imobiliare si cunosc foarte bine lumea notarilor...cei mai slabi fac 3-4000 euro net, luna de luna, aia mai buni 5-6000 euro iar barosanii peste 10.000 euro....astia sunt bani in mana, (net), dupa ce au achitat toate taxele, cheltuieli de intretinere birou, salarii, chirii.
 • -2 (6 voturi)    
  balarii (Joi, 29 octombrie 2009, 14:40)

  Florin [anonim]

  Autorii studiului se pare ca au citit mai putin decat au scris.
  Ca n-au citit nici macar Anexa pe care o publica Hotnews ori stau prost rau cu aritmetica.
  Unde draq sunt costurile de 5 ori mai mari decat in Franta, ca 1070 in RO e mai mic decat 1153 in FR, ca sa nu mai zic de 1400 in AUT, 1594 in BEL, 1500 in Italia ori 2840 in GR ?
  • +3 (3 voturi)    
   RE: balarii (Joi, 29 octombrie 2009, 16:20)

   soferul [utilizator] i-a raspuns lui Florin

   "ca 1070 in RO e mai mic decat 1153 in FR"

   Dar cat e salariul mediu in Romania si cat e in Franta?
   • 0 (0 voturi)    
    re:pisicii masii (Vineri, 30 octombrie 2009, 14:17)

    florin [anonim] i-a raspuns lui soferul

    Dar ce, plateste mia de euro din salariu, nu din suta de mii incasata?
    Si alea 5000 pt smenarul imobiliar sau 2500 pt stat?
    Si alea inca vreo 5000 comisioane bancare de care CConcur nu zice nimic, ca d-aia e platit din bani publici?
 • +4 (6 voturi)    
  Cartel instaurat prin lege (Joi, 29 octombrie 2009, 14:45)

  george [anonim]

  A durat mult pana Cons Concurentei s-a sesizat referitor la cel mai mare cartel din Romania care nu doar ca e transparent dar e stabilit prin lege;

  Conform legii, se stabilesc onorarii MINIME obligatorii pt orice notar inabusind orice forma de concurenta prin pret. Aceste onorarii minime nu au nicio legatura cu costul real al serviciului prestat fiind cateva ori mai mare. Este ca si cum un comerciant ar avea adaos de 10000%.

  Numai ca comerciantii si producatorii daca fac asfel de intelegeri pt preturi minime sunt acuzati de cartel si amendati cu miloane de Euro

  La notari nu doar ca sunt permise asfel de intelegeri privind onorariu minim, dar acesta este obigatoriu prin lege pt intreaga profesie ( piata a serviciilor)
 • -3 (5 voturi)    
  pai nu prea (Joi, 29 octombrie 2009, 14:45)

  io [anonim]

  citez din articol:
  "Romania are un cost real al serviciilor notarile mai mare de sapte ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de cinci ori decat in Franta, de sase ori decat in Austria sau Spania si de patru ori decat in Belgia."

  ma uit in document si iata, de pilda pentru servicii de intermediere:
  Franta - 8000 Euro, Germania 4000 Euro, Spania - 6000 Euro, Romania - 5000 Euro.

  deci?
  • +2 (2 voturi)    
   citeste cu atentie (Joi, 29 octombrie 2009, 16:12)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui io

   n-ai fost atent la partea cu:

   "Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor AJUSTAT cu venitul mediu si estimate ca PROCENT din valoarea tranzactiei."
  • 0 (4 voturi)    
   Deci (Joi, 29 octombrie 2009, 16:20)

   soferul [utilizator] i-a raspuns lui io

   trebuie sa raportezi la salarii
   • +3 (3 voturi)    
    pai atunci (Vineri, 30 octombrie 2009, 9:48)

    io [anonim] i-a raspuns lui soferul

    avem piata neconcurentiala in toate sectoarele de activitate.
    inseamna ca si la benzina e monopol, ca doar platim de 14 ori mai mult ca nemtii.
    ca ce chestie sa te raportezi la salariu cind calculezi un COST?
    te raportezi eventual cind vrei sa stabilesti nivelul de trai.
    articol penibil.
 • +1 (3 voturi)    
  Intr-adevar scump (Joi, 29 octombrie 2009, 14:51)

  George [anonim]

  Intr-adevar serviciile notariale din Romania sunt ridicole.

  In SUA e cu totul un alt sistem. Un act autentificat costa cativa dolari numai. Exista notari autorizati prin companii sau banci care fac munca gratuit.

  Daca ai nevoie de un transfer de propietate imobiliara, sunt firme specializate pe astfel de tranzactii si tot ele asigura si notarizarea actelor. Pentru cumpararea unei case firmele de titlu imobiliar nu percep taxe notariale, ci numai de inchidere a tranzactiei.
 • -1 (5 voturi)    
  loooool (Joi, 29 octombrie 2009, 15:05)

  bogdan [anonim]

  //.o procura in romania e 35 de lei sau 100 de lei in bucuresti (ca e bucuresti ;))..iar la notar in italia 100 de euro..in spania 80..si e doar un exemplu..///
  • -1 (3 voturi)    
   tara (Vineri, 30 octombrie 2009, 7:27)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   ce-mi place, citez, "in Spania".
   Au ajuns toti aburitii in Spania. Nu spun prea multe sa nu creez ceva.
 • -5 (7 voturi)    
  corul antic bla bla (Joi, 29 octombrie 2009, 15:22)

  kapa [anonim]

  fratilor, la notari e ca la doctori, judecatori, etc...examen pe post !!! si oricine , dar oricine cu 5 ani vechime juridica poate da examen ? esti bun iei, nu esti bun...stai pe forum si arzi gazul !
  • +5 (5 voturi)    
   Adica sitem neconcurential (Joi, 29 octombrie 2009, 16:27)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui kapa

   Notarii sunt prestatori privati de servicii, nu judecatori sau doctori la un spital de stat. Notiunea de post de notar este neconcurentiala dar din pacate reala, iar Consiliul Concurentei vad ca da recomandari in loc sa le bage niste amenzi de 10%din cifra de afaceri cum are dreptul. Ce-ai spune daca in ficera oras ar fi un numar fix si stabilit de cineva de sus de cofetarii, restaurante, cinematografe, alimentare etc, etc. Ai spune ca e o tampenie. ofricine se simte in stare poate sa deschida o cofetarie, un restaurant, dupa care e treaba pietei daca afacerea merge sau nu dupa priceperea fiecaruia. La notari e altfel, la ei sunt posturi fixe si limitate casa nu se imparta cascavalul la prea multi si care nu cumva din cauza concurentei vreunul sa scada pretul. Normal ar fi sa fie un examen la care sa se verifice cunostintele, iar daca o suta de oameni iau nota de trecere sa fie 100 de noi notari. Acum se organizeaza examen numai pe cele cateva locuri scoase la concurs (evident cu dedicatie) iar restul pot sa fie toba de carte tot pe dinafara raman.
   • +3 (5 voturi)    
    Liber profesionisti (Joi, 29 octombrie 2009, 17:25)

    Cetatean [anonim] i-a raspuns lui fefe

    Notarii sunt liber profesionisti ca si avocatii, expertii contabili, auditorii...
    La celelalte categorii profesionale, numarul nu este limitat. Organizatiile profesionale organizeaza examinarii si cei care promoveaza au dreptul sa desfasoare activitatea in mod concurential.
    Ce justifica mentinerea unui numar fix de notari in conditiile unui stat democratic? Interesele de casta.
    Mai mult, anumite atributii pot fi indeplinite si de avocati dar nu li se ingaduie sau nu le sunt recunoscute serviciile.
    Nu inteleg de ce taxarea se face la valoare si nu reprezinta c/v unui serviciu ca in cazul celorlalti liber profesionisti.
    Si uite asa, in Romania fiecare cetatean, fiecare categorie sociala, a incercat sa-si insele si sa-si smechereasca concetateni pentru a beneficia de cat mai multe privilegii. Nimeni nu mai este egal in fata legii!
   • 0 (2 voturi)    
    nu se poate cu amenda (Vineri, 30 octombrie 2009, 7:58)

    MIRCEA [anonim] i-a raspuns lui fefe

    da, consiliul concurentei face recomandari pt ca in cazul notarilor nu poate da amenda. de ce? pt ca acestia sunt protejati tocmai de legea si ordinul de ministru ce le creaza pozitia asta de monopol. acolo unde concurenta este inlaturata prin legi consiliul concurentei nu poate decat sa preopuna parlamentului guvernului dereglementarea, liberalizarea pietei pt a exista concurenta si in final beneficii pt consumatorii finali. cititi legea concurentei fratilor!
 • +2 (4 voturi)    
  Informatie vechee..... (Joi, 29 octombrie 2009, 16:19)

  Coco [anonim]

  Hotia din sistemul notarial cred ca e data si de stat. Daca ar fi mai simplu sa ajungi notar, nu ar mai fi asa mari taxele. Dar astfel, se ajunge sa avem niste hotii pe fata. Pentur o imputernicire ce a durat 5 minute sa o faca la calculator am dat 50 de lei...
  • +3 (5 voturi)    
   ptr.coco (Joi, 29 octombrie 2009, 17:24)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Coco

   Tot pentru o banala imputernicire eu am dat 70 de lei.

   In alta ordine de idei se poate spune ca,si in acest domeniu,o mana de smecheri,ma refer la juristii din parlament,au facut niste legi pentru ei iar prostii ailalti din parlament au ridicat mana si le-au votat in plen fara sa fi inteles care sunt consecintele.
   Asa ne-am pricopsit cu legi care permit furtul pe fata.
   Sa ne fie de bine!!
 • +1 (3 voturi)    
  Allooooo... (Joi, 29 octombrie 2009, 16:52)

  Unul [anonim]

  Domnilor functionari publici de la Consiliul Concurentei? V-au trebuit 20 de ani ca sa identificati o problema ce toata lumea o stia deja. Acuma asta e, dar macar spuneti-ne ce masuri o sa luati !
 • +1 (3 voturi)    
  foarte usor de manipulat (Joi, 29 octombrie 2009, 17:42)

  ANA [anonim]

  sunt angajat notarial, dar nu ii voi da numele
  Va spun doar ca notarul la care sunt angajata a intrat pe propriile lui puteri, pe mintea lui, a fost un student de nota 10, fara gluma, un notar care este apreciat de toti clientii pentru modul in care vorbeste cu ei, le explica continutul actelor, pentru tarifele aplicate
  Si inca ceva, in acel articol se scrie ca pentru o tranzactie de 100.000 de EURO un notar ia aproape 9.000 de EURO. Imi pare rau sa ii contrazic dar onorariul este de 4.400,00 lei la cursul BNR de 1 EURO = 4,3079 lei de , TVA 836,00 lei, taxa de intabulare 647,00, iar impozitul se calculeaza in functie de numarul de proprietari si data cand au dobandit. Deci TVA -ul nu il ia notarul, taxa de ANCPI nu o ia notarul, impozitul se vireaza statului. De asemenea se plateste 16% impozit la stat, 5% contributie la Camera Notarilor si alte cateva dari, si niciodata de cand exista impoyitul pe tranzactii imobiliare nu am avut onorariul mai mare decat impozitul. Nu spun ca nu sunt notari care aplica tarife mari, pt ca exista un minim al onorariilor, dar nu si un maxim, dar nu inseamna ca toti sunt la fel si nu va impiedica nimeni sa va interesati la mai multe notariate de tarifele aplicate si apoi sa faceti actele. Si de asemenea, nu stiu de unde si pana unde tarifele din Romania sunt mai mari decat in afara, daca vin romanii nostri de afara si fac acte la noi si se mira ce mici sunt tarifele, ca in Spania, Italia si pe unde mai umbla ei sunt foarte mari, si platesc sute de euro pt niste amarate de declaratii si procuri, si chiar italieni au recunoscut ca onorariile pe tranzactiie imobiliare sunt mult mai mari la ei decat la noi. Dar apar niste indivizi in prag de campanie care vor sa faca si ei pe interesantii , iar omul de rand, care oricum isi plange de mila si isi linge ranile, este imediat influentat si reactioneaza fara a sti macar ce inseamna notariatul. Si uite asa facem polemica, ca de suntem romani si numai la asa ceva ne pricepem.
  • +2 (4 voturi)    
   Domnule angajat... (Joi, 29 octombrie 2009, 18:08)

   Unul [anonim] i-a raspuns lui ANA

   Dumneata nu ai inteles esenta acestui subiect ! Nu e vorba ca notarul pentru care dumneata lucrezi a terminat scoala cu nota 10! Aici e vorba de inexistenta concurentei, lucru ce duce la servcii proaste si scumpe.
   Eu de ex. sunt programator. Ce ar fi daca guvernul ar da o lege ca numarul de programatori sa fie reglementat in functie de populatia tarii sau a unui oras. Si sa ne infiintam un barou si sa stabilim tarife minime la serviciile noastre. Pentru ca si softurile noastre sunt utilizate in domenii cheie ale economiei: finante, banci, industria aeronautica, medicina si etc...
   Ce zici? ar fi o chestie corecta?
   • -1 (1 vot)    
    astia nu au logica , ei au tocit la viata lor (Vineri, 30 octombrie 2009, 0:10)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui Unul

    Eu propun ca in orice domeniu sa fie monopol dc la notariat se poate, ce naiba numai pt fraieri se aplica legile economiei de piata?
  • -1 (1 vot)    
   O singura intrebare (Vineri, 30 octombrie 2009, 8:56)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui ANA

   Asa cum spui, de ce nu ne interesam la MAI MULTE birouri notariale? Iti spun de ce, pentru ca este monopol. Sa se liberalizeze piata serviciilor notariale si atunci nu mai comentez nimic. Impozitele catre stat sunt una, onorariul notarului e alta mancare de peste. Impozitele ni le stabilim, teoretic, odata la 4 ani, cand sunt alegeri. Dar onorariul notarului trebuie stabilit de catre piata, nu de catre o mana de oameni mediocri pusi pe capataiula.
  • 0 (0 voturi)    
   Ceva pute' (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:32)

   costin [anonim] i-a raspuns lui ANA

   Atunci cum va explicati ca pt o tranzactie imobilara de 25.000 EUR in 2008 am platiti aprox. 1000 EUR (raportat la cursul BNR de atunci). Aici se include CV+ipoteca. Din banii astia onarariul notarului era de aporx 2500 RON (2000+500). Mentionez ca tariful a fost negociat si nu a fost un notar impus de banca. Daca era altfel atunci suma crestea cu cel putin 20%
 • -4 (6 voturi)    
  notarii (Joi, 29 octombrie 2009, 17:44)

  mikky [anonim]

  Conform documentelor anexate in Germania se plateste pentru o tranzactie de 100.000 EUR onorariu de 8388 EUR iar in Romania 7870 EUR.
  De unde diferenta aia de 14 ori nu prea vad.
  Stiu ca notarii au tarife mari, dar totusi putina consecventa si aritmentica de clasa intaia ar ajuta autorul articolului.
  Numarul notarilor este limitat la fel ca si cel al farmaciilor pentru ca se raporteaza la populatia existenta intr-o anumita regiune.
  Raportarea tarifelor nu vad de ce s-ar face la venitul mediu. Se face la valorile tranzactionate si e o justificare pertinenta.
  La momentul vanzarii proprietatilor de ce nu ne plangem ca avem venituri de 10 ori mai mici decat francezii cand platim pe un apartament in Dorobanti mai mult decat pe unul in Paris?
  Meseria de notar e banoasa peste tot in Europa, asa e sistemul si nu prea avem ce face. La noi nu e nici o diferenta din punctul asta de vedere si nu prea are cine sa se sesizeze si de ce. E stat in stat si regulile s-au stabilit imediat dupa revolutie cand s-au transformat notariatele de stat in cabinete private.
  • +4 (4 voturi)    
   Notariatul de drept continental (Joi, 29 octombrie 2009, 18:19)

   fefe [anonim] i-a raspuns lui mikky

   Aici ai putina dreptate. Notariatul in tarile cu sistem de drept este peste tot o afacere extrem de buna si total nejustificata raportat cu prestatia. Articolul lucreaza cu niste medii nu tocmai relevante. Peste tot e un sistem de casta mai mult sau mai putin si tarifele mai mult sau mai putin exagerate.
   Diferenta este majora fata de sistemul anglo-saxon (cel american) unde notarul este vazut doar ca un arhivar privat. In fata lui se prezinta partile cu un contract, iar notarul atesta ca cei care au semnat contractul chiar sunt cei care sunt inscrisi ca parti, si pastreaza o copie a contractului pentru a se dovedi care a fost vointa partilor, daca va fi cumva vreun litigiu in viitor. Pentru treba asta se iau niste tarife modice, cateva zeci de dolari maxim pentru cele mai complexe operatiuni.
   Treaba de consultanta, de redactare a contractului este una total separata si o face avocatul. Asta da, se plateste bine, pentru ca de multe ori implica ingeniozitate.

   Notarii nostri pretind ca fac si consultanta juridica, desi in 99,99% din cazuri nu fac decat sa completeze cu datele personale randurile libere dintr-un formular tip generat de un program de calculator, iar daca e o tranzactie mai complicata partile vin cu un act redactat de avocati, dar evident el iti ia acelasi tarif umflat ( unii - nu toti- iti acord un mic discount ca e actul redactat de un avocat, dar nesemnificativ la valoarea totala)
  • +2 (4 voturi)    
   n-ai citit atent - e vorba de un cost ajustat (Joi, 29 octombrie 2009, 18:28)

   max [anonim] i-a raspuns lui mikky

   Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustat cu venitul mediu si estimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate
   • -2 (2 voturi)    
    mai ajusteaza si alte tarife (Joi, 29 octombrie 2009, 19:35)

    mikky [anonim] i-a raspuns lui max

    Daca raportam orice tarife pe care le platesc romanii la venitul mediu constatam ca platim cele mai mari tarife la absolut toate bunurile si serviciile. Platim cele mai scumpe alimente, cea mai scumpa benzina, cele mai mari chirii si cele mai mari preturi la imobile si masini.
    Daca tot ne raportam la venitul mediu hai sa vedem o comparatie intre Romania si celelalte state europene la bunuri si servicii.
    Sau mai bine nu, cred ca ne-am speria sa vedem ce procent platim din veniturile noastre pentru servicii similare comparativ cu europenii. Iar tarifele notariale nu fac exceptie.
    Nu fac propaganda pentru tarifele mari practicate de notari, dar articolul e prost argumentat si nu demonstreaza nimic.
 • 0 (2 voturi)    
  notariate (Joi, 29 octombrie 2009, 18:04)

  max [anonim]

  am observat si eu chestia asta - preturile extrem de mari ale notarilor din Romania fata de SUA, dar si numarul redus al notarilor la noi.

  in SUA, cursul de notar e de cateva saptamani, te inregistrezi cu statul respectiv si poti sa fii notar si sa legalizezi documente. majoritatea bancilor ofera notarizare gratuita - alte locuri cer cate 5 dolari sau ceva de genul asta.

  insa a nu se confunda cu avocatii care notarizeaza actele - gen tranzactii importante, etc. - acestia sunt destul de scumpi, gen 200 dolari ora.

  nu inteleg insa chestia de la noi - unde ti se ia un anumit procent din tranzactie - el tot la fel munceste pentru notarizarea unei afaceri de 500.000 euro sau una de 100.000 euro - nu e nicio diferenta si n-ar trebui sa conteze suma. poate complexitatea chestiunii sa fie una care sa influenteze pretul, nu suma tranzactiei.

  insa trebuie vazute cum a inceput privatizarea acestei profesii la noi si cum s-a dat legea notarilor. multi parlamentari aveau cabinet, fie ei, fie nevestele. legea e facuta in asa fel incat sa se limiteze nr. notarilor, limitand nr. de cabinete pot fixa pretul cum vor ei, ca nu ai unde sa te duci.

  daca toti avocatii puteau sa se faca notari, cum ar fi normal, era competitie si nu mai aveau venituri asa de grase.
  • 0 (0 voturi)    
   cu un curs de 2 saptamani esti doctor in drept! (Vineri, 30 octombrie 2009, 15:59)

   Ilinca [anonim] i-a raspuns lui max

   Max, cred ca tu esti un pic dezinformat:
   - in SUA notarul este vax albina, poti sa nici nu ai studii superioare si sa atesti o procura - este sistemul de drept anglo-saxon, care face din notarul asta un fel de martor care-ti ia 30 $ pe o procura
   - in Romania notarul public are o responsabilitate foarte mare (desigur ca orice padure are uscaturi), cunostintele lui sunt riguros verificate la intrarea in profesie, toate actele trebuie sa respecte legea, exista controale profesionale, iar toata arhiva biroului notarial este proprietatea Statului Roman.

   Asa ca este pacat sa compari agaricii din SUA cu notarul public din Romania. Cred ca fiecare ar trebui sa se gandeasca sa aiba notarul lui la care sa-si faca actele.

   Tarifele sunt stabilite prin Ordin al ministrului justitiei si sunt minimale. Daca notarul va taxeaza mai putin decat scrie in ordin incalca legea si se expune la sanctiuni profesionale.
   • 0 (0 voturi)    
    responsabilitatile notarilor (Vineri, 30 octombrie 2009, 19:56)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui Ilinca

    "in Romania notarul public are o responsabilitate foarte mare" ... adica ce responsabilitate are in afara de a pazi arhiva ?

    "minimale" ... inseamna ca nu are voie mai putin decat scrie acolo ... mai mult are voie.
    • 0 (0 voturi)    
     Responsabilitatea notarului (Duminică, 1 noiembrie 2009, 11:59)

     Ilinca [anonim] i-a raspuns lui emilper

     Raspunderea notarului nu este numai de a "pazi" arhiva, ci si continutul actelor redactate si verificarea documentelor ce au stat la baza actului pe care il autentifica.

     Totodata, el trebuie sa verifice ca prevederile actului sunt in concordanta cu legile in vigoare.

     Atunci cand isi incalca atributiile, raspunderea este disciplinara (sanctiuni profesionale) si/sau civila (adica are obligatia de a despagubi clientul pentru prejudiciul pe care i l-a produs).
 • 0 (2 voturi)    
  Nu prea pricep eu! (Joi, 29 octombrie 2009, 18:06)

  stefan [anonim]

  Asa-s eu, mai greu de cap. Din primul tabel, facind totalul si ierarhia dupa total, Romania este a 11-a din 21, adica exact la mijloc.
  Schimbind criteriile(in al doilea tabel) Romania este extrem de scumpa fiind urmata indeaproape de Ungaria si la mare distanta celelalte.
  Daca mai schimbam criteriile si mai publicam un alt tabel, cine stie ce mai descoperim. In fond cu cifrele ne putem juca si scoate orice statistica.
  Eu vreau sa subliniez (si nu e prima oara cind o fac) ca in Ro moneda nationala este leul si salariile majoritatea dintre noi le primim in lei. Dar majoritatea serviciilor trebuie sa le platim in EUro, la un curs destul de variabil. Asta e anormal.
  Dar din pacate nimeni (din lumea politica, presedinte sau candidat la aceasta functie, parlamentar, prim ministru sau ministru, guvernator BNR, etc) nu ia atitudine si nu incearca sa opreasca aceasta bataie de joc. Nici consiliul concurentei, nici avocatul poporului, nimeni.
  Iar tuturor li se pare asa de normal.... Telefon in EUro, internet in EUro, cablu in Euro...
  Pentru ca problema eu o vad altfel. Nu pretul unui serviciu e important, ci cit trebuie sa muncesc pentru asta.
  Daca te uiti in finalul tabelului 2 aflam ca venitul mediu in UE in 2005 este de 23000 Euro. De ce anul asta si nu altul??? Cit era in Ro atunci? Cred ca in Ro era cam de 6-7 ori mai mic.
  In Ro am aliniat preturi si tarife la UE, dar nu si venituri (decit pentru unii).
  • -1 (1 vot)    
   Pai nu prea pricepi... (Vineri, 30 octombrie 2009, 0:48)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui stefan

   Uita-te si la al doilea tabel. O sa te linistesti...
 • -1 (1 vot)    
  paraziti cu acte (Joi, 29 octombrie 2009, 18:23)

  Gogu [anonim]

  Notarii sint niste paraziti cu acte in regula, mafia e mafie n-ai ce sa-i faci. Legea pentru ei a fost facuta la comanda. Fata lui Basescu, nevestele lui Mitrea si Tariceanu credeti ca ar fi pierdut timpul pentru 10ooo de euro pe luna? Sint bani mai multi in joc. E anormal ca un notar sa cistige mai mult pe ora lucrata ca un traducator autorizat de exemplu.
 • 0 (2 voturi)    
  Notarii, cea mai josnica speta in Romania (Joi, 29 octombrie 2009, 22:43)

  Mihai [anonim]

  Stau in Satu Mare, la 10 Km de frontiera cu Ungaria. Scolile organizeaza diferite excursii, competitii in Ungaria cu scolile vecine (la 15 -20 Km). Pentru a trece copilul granita este nevoie de o Imputernicire de catre ambii parinti si semnata de notar . Am platit 80 de RON pentru respectiva imputernicire, dupa ce am stat 2 ore la rand, totul a durat aproximativ 1 minut, introducerea numelui etc. in formular si listarea acestuia. Am intrebat ,respectuos, ce dureaza asa de mult, dactilografa a raspuns ca ce credeti cum poate introdusa mai repede numele celor 200 de solicitanti de imputernicie, UN CALCUL SIMPLU 200 de imputerniciciri intre orele 10 si 12, deci 160 milioane lei vechi in doua ore, numai din imputerniciri.... SISTEMUL E BINE PUS LA PUNCT...
 • +1 (3 voturi)    
  Detalii (Vineri, 30 octombrie 2009, 0:23)

  pprog [anonim]

  Am cumparat aparatament de 66500 euro.
  Am platit 5700 RON taxe notariale in octombrie 2009.
  Adica un procent de 2%. Tranzactia a fost pentru un apartament nou deci nici macar pretul nu a contat. Au contat grilele ce le avea notarul. Ce e deranjant e lipsa de transparenta. Nu ti se spune de ce platesti cat platesti. Am semnat contractul si de abia dupa la casierie mi sa spus cat am de platit. Cand am intrebat la inceput am fost intrebat "De ce nu am rabdare pana la sfarsit?". Toata treaba notarului e sa redacteze acel contract si sa mearga sa faca intambularea. Nu stiu cati bani ajung la stat si cat e onorariul lor dar nu ar strica putina trasparenta. Nu m-ar deranja sa aiba afisate pe usa preturile iar eu la randul meu sa ma oblig sa platesc impozitul exact cum as plati impozitul pe apartament. Ca sa se creeze o oarecare concurenta. Pentru ca altfel te simiti frustrat si inselat.
 • +1 (3 voturi)    
  daca nu ma insel (Vineri, 30 octombrie 2009, 0:28)

  cipri_ [utilizator]

  daca nu ma insel mi se pare ca anul trecut si notari se plangeau ca le mrge rau, nici nu-s sigur daca n-au protestat si ei.
  Ziceau ca nu se mai fac tranzactii din cauza crizei si de aceea le este greu.
  Saracii de ei, n-au avut posibilitatea sa puna un ban deoparte si pentru vemuri mai rele. Dar oricum, in cel mai rau caz pot aplega la ajutorul social :-))))
 • 0 (0 voturi)    
  Notari si paralegals. (Vineri, 30 octombrie 2009, 2:17)

  Nae [anonim]

  Departe de mine de a le lua apararea dar aici e o confuzie.Notarii din Romania sunt de fapt paralegals,oameni cu ceva studii si care stiu niste legi.In SUA un notar nu e mai mult decat un vanzator,el doar it cere buletinul si semnatura ptr un act deja facut.
  Paralegals,cei care fac actele au alt tarif..
  Poate asa e si in Germania si poate de aceea e mai ieftin.
  Nu stiu,zic si eu.
 • -1 (1 vot)    
  Studii de notar (Vineri, 30 octombrie 2009, 3:35)

  George [anonim]

  E adevarat, in SUA nu iti trebuie decat scoala de notari, care e un curs ca sa practici.

  La ce trebuie studii universitare numai pentru imputerniciri si autentificari de copii de acte?

  Chestiile astea sunt gratuite sau la un pret foarte scazut in SUA.

  Daca vrei sa cumperi o casa, toata tranzactia se face printr-o companie de titluri imobiliare. Ei se ocupa de toate actele de vanzare/cumparare si elibereaza titlul.

  Pentru orice fel de alta tranzactie specilizata sunt avocatii, si de obicei ei iau pielea de pe tine si se ocupa de acte.

  Astfel de tranzactii sunt insa destul de rare. Stau de zece ani in SUA si nu am avut nevoie de o tranzactie facuta printr-un avocat pana acum. Astea de obicei vin cand cumperi active sau companii, sau aranjezi drepturi de autori sau alte alea.

  De aceea cred ca notarii in Romania sunt inutili in 90% din cazuri, pentru ca nu le trebuie pregatire speciala pentru cea mai mare parte din actele pe care le elibereaza.
 • +3 (5 voturi)    
  legalizare (Vineri, 30 octombrie 2009, 4:39)

  Sorin [anonim]

  Haideti in Australia! Daca am nevoie de o copie legalizata, o fac acasa pe imprimanta si ma duc la biblioteca, posta sau la alte institutii de stat si acolo e un "justice of peace" care face munca voluntara si certifica, ca actul e o copie originala. Nu costa absolut nimic.

  o zi buna!
 • 0 (2 voturi)    
  vai (Vineri, 30 octombrie 2009, 4:53)

  vali [anonim]

  vai dar notarii in romania sunt regi, printisori...au averi colosale...sunt notari in orase micute imprejmuite de sate care si au cumparat blocuri de apartamente....fata lui basescu e notar, eba va ajunge notar.....daca intrebi toate minorele ce vor sa ajunga, ele iti vor spune notar...notarii au averi fabuloase....nu ca nu se vrea nu se stie...fetele lui basescu, iliescu geoana...acesti oameni nu stiu ce sa faca cu aceasta tara....notarii sunt mici printisori in orase...romania e un circ...dupa ce va pleca tot tineretul notarii vor face bani si din parafarea mortilor...judecatori,notari,
 • +1 (1 vot)    
  Dezinformare, Dezinformare... (Vineri, 30 octombrie 2009, 6:53)

  BMS [anonim]

  Nu zic nu e scump, dar onorarul mare reflecta si o raspundere mare, cand e vorba de dreptul de proprietate asupra unui imobil de 500.000 euro nu it aplici semnatura pt 2 lei, pe de alta parte cheltuielile pe care le are un cetatean la transferul proprietatii se compun din 2 mari taxe, 1 onorarul si 2 impozitul pe tranzactie, acest impozit de 2-3 % este de obicei cu 20-30% mai mare decat onorarul si intra in buzunarul statului. Este o taxa izvorata din nemernicia lui tariceanu, o metoda feudala de a strange bani la buget.
  De exemplu daca cineva face un schmb de apartamente de exemplu, se plateste 2-3 % pt fiecare imobil, de ce ? omul defapt nu s-a imbogatit, poate nu a pus mana pe o suma (cash) drept diferenta, ce se impoziteaza defapt? daca profit, venit nu exista?
  • 0 (0 voturi)    
   raspundere mare (Vineri, 30 octombrie 2009, 20:00)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui BMS

   ... adica daca cel care vinde apartamentul nu e proprietarul de drept si dupa aceea dispare fara urma, e obligat notarul sa dea banii inapoi ?

   sa fim seriosi ... singura lor raspundere e sa se uite pe hartii si sa puna stampila daca foile seamana intre ele ...
 • +1 (3 voturi)    
  sa-i ardem si noi (Vineri, 30 octombrie 2009, 8:22)

  Eus [anonim]

  fratilor, lumea nu se invarte in jurul notarilor... sunt sigur ca printre noi suntem avocati, doctori, ingineri, directori, oameni de serviciu, depanatori, etc... cand vin oamenii la noi sa-i intrebam ce functie au si daca sunt notari sa le punem tarife de 25 de ori mai mari. Asa ar fi corect chiar daca ar parea discriminare. Eu asta am de gand sa fac in viata - sa-i "parlesc" pe toti cei care m-au parlit pe mine in viata. Atat ii trebuie unui notar sa aiba nevoie vreodata de serviciile mele... il/o "ard" de nu se vede >:)
 • 0 (2 voturi)    
  solutia (Vineri, 30 octombrie 2009, 8:42)

  mihai [anonim]

  solutia e simpla liberalizati profesia sunt sute de absolventi de drept care maine ar fi in stare sa redacteze prostiile pe care iau banet greu notarii
 • 0 (2 voturi)    
  actiune (Vineri, 30 octombrie 2009, 8:43)

  Adrian [anonim]

  Ar trebui sa facem ceva impotriva comisionelor aberante percepute de notari si banci. E prea multa injustitie, la un moment dat doare, si cand ajunge cutitul chiar la os, trebuie facut ceva.

  Numai de bine
 • 0 (2 voturi)    
  Notarii cei mai mari hoti .... (Vineri, 30 octombrie 2009, 8:47)

  Lucian [anonim]

  Sunt hoti mai mari chiar si decat politicienii. Au reusit dea lungul timpului sa-si formeze aceasta casta, sa tina o mana de oameni totul sub control. Si asta porneste de la reglementarea care spune ca avem voie la X notari/mia de locuitori. de aici a pornit totul. astfel ajung sa aiba castiguri de ordinul mii de euro/luna cu maxim 4 ore de munca/zi (cei mai scapatati). numai la noi exista asa ceva. si ma deranjeaza la culme si INDOLENTA lor. anii trecuti nici nu te bagau in seama pt o procura, aveau contracte c/v imobile garla. Ar trebui liberalizata piata, cine trece de examene poate sa sa faca notar daca vrea. Dar cum se poate face acest lucru cand reglementarile dupa care lucreaza si le fac tot iei? Cum ar fi ca si medicii sa faca asa ceva? Sau maturatorii de pe strada? Sau avocatii? Sau instalatorii? Sa decida ca la mia de locuitori au voie sa activeze doar un numar prestabilit? este una dintre cele mai mari porcarii de la noi din tara, dar pe care nimeni nu o abordeaza. De ce un contract de c/v in care sunt consiliat de un avocat nu e bun? Acel avocat nu stie sa scoata un extras CF? Nu poate face verificarile necesare? Nu stie legile? Sa fim seriosi, le stie mai bine ca si un notar. Porcaria cu bancile si notarii, care iti impun o anumita persoana, iarasi miroase a spaga, catre directorii de sucursale bancare. Daca cineva deschide o campanie de modificare a statutului notarilor eu o sustin, si cu timp si cu bani. Asta ar fi un semn clar de reforma a scumpei noastre justitii (cred ca poate fi incadrata aici).
  • +1 (1 vot)    
   nemernici cu acte. (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:58)

   meme [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   ganditi-va de cate ori ati auzit de imobile si terenuri vandute de 2 ori..cate tragedii exista in unele familii di cauza unor notari...nemernicia unora nu are limite..nu doresc sa se inatample nimanui sa vrei sa te apuci de casa si sa gasesti terenul imprejmuit..ca mai fusese vandut si altuia. cum credeti ca a fost posibil?
 • +1 (1 vot)    
  ?? 9000 euro?? (Vineri, 30 octombrie 2009, 9:40)

  Cristi [anonim]

  Nu stiu ce fel de studii \u facut cei de la consitliul concurentei dar eu am incheiat acum 2 luni tranzactie de 110.000 euro (am cumparat un imobil) pentru care am platit dupa cate vad pe factura: 5531,12 lei, taxa ancpi pentru persoane juridice 2321 lei (eu pe asta nu o inteleg,,, daca notarul raspunde pentru act, cei de la cartea funciara la ce iau atatia bani??) iar proprietarul vad ca a platit un impozit de 11284 lei (pentru ca avea imobilul de un an de zile).
  Din ce inteleg, acesti 5531,14 lei sunt ai notarului, dar includ TVA. Deci, 4648 lei fara TVA sunt ai lui, la care probabil plateste impozite si ce mai au ei.
  Adunand toate astea, nu inteleg unde ajungem la 9000 euro pentru notar.. ???
  Ar trebui sa se uite un pic consiliul concurentei la tagma avocatilor unde nu am primit chitante pentru banii platiti decat de 2 ori din 7. Si astia nu-s deloc ieftini....
  Lichidatorii, executorii cadastristii, toti au tagma lor.
  Sa nu uit...am facut o procura in Italia care m-a costat 250 EURO!!! La consulat e vreo 50. Notarul meu imi ia 35 lei.
 • +1 (1 vot)    
  stirea manipuleaza si dezinformeaza (Vineri, 30 octombrie 2009, 9:49)

  SHAR PEI [anonim]

  sumele vehiculate de catre ce care au facut ”studiul” nu sunt incasate exclusiv de notar!!!!!!!!!!!!!!
  in mod nejustificat s-a inclus in aceasta suma si impozitul pe care il incaseaza statul si comisionul agentiei care este imens mai mare decat al notarului si tariful de la cadastru.
  este o manipulare si dezinformare crasa .care din pacate vad ca a prins.
  daca scazi impozitul de 16% si tva-ul din onorariul de 1000 si ceva de euro iti dai seama cat ia in mod real notarul.
  pe acest principiu ar trebui desfiintate agentiile imobiliare, scazute tarifele la cadastru, eliminat impozitul etc.
  la o tranzactie impozitul si comisonul agentiei (oricare luate separat) sunt mai mari decat onorariul notarului.
  • +1 (1 vot)    
   FALS (Vineri, 30 octombrie 2009, 13:06)

   Liber profesionist [anonim] i-a raspuns lui SHAR PEI

   Nu vezi ca esti in minoritate si probabil direct implicat.
   Poti raspunde la urmatoarele intrebari:
   - de ce se taxeaza la valoare si nu serviciul prestat;
   - de ce numarul notarilor trebuie sa fie limitat si sa nu existe concurenta;
   - de ce nu pot intocmi si avocatii contracte de vanzare cumparare.
   Onorariul solicitat pentru un contract tip si o uitatura pe BI, dupa ce in prealabil ti s-a cerut tie sa-ti verifici datele din inscrisuri, este NESIMTIT de mare.
   Sute de euro pentru o semnatura comparativ cu salariul mediu sau nivelul de trai este o sfidare. Responsabilitati au toti cei care desfasoara o activitate.
   Nu intotdeauna vinzi ca sa te imbogatesti.Sunt probleme sociale in cazul vanzarilor, partajelor, iesirilor din indiviziune.
   Cate zile de munca platesti pentru o amarata de legalizare sau declaratie.
   In acest caz chiar nu platesti impozit.
 • 0 (2 voturi)    
  notari si dentisti (Vineri, 30 octombrie 2009, 9:59)

  iou [anonim]

  fratilor cand notarii si dentistii vor muri de foame, atunci e crunt de nasol pt. toata lumea!

  tot asa e si la dentist: n-au preturi afisate, trebuie sa te informezi f bine cum isi dezinfecteaza sculele, dc poarta manusi, cum lucreaza, cu ce materiale.

  si exact ca notarii, te jupoaie!
 • 0 (2 voturi)    
  wow! (Vineri, 30 octombrie 2009, 10:12)

  anonym [anonim]

  nu pot sa cred! Consiliul Concurentei traieste...
  si mai mult decat atat, i-a trebuit un an jumate ca sa incheie acest studiu...probabil au "studiat" din greu, inclusiv momentul in care sa publice rezultatul.
  notarii sunt, intr-adevar, o casta. li s-a permis si li se va permite in continuare sa fie o casta inaccesibila in 99,99999999% din cazuri, daca nu cumva UE va face cateva solicitari bine punctate pe Justitie.
  dar, cu ce altceva s-a mai ocupat Consiliul Concurentei in ultima vreme? ce alte "studii marete" a mai intreprins? sa nu ziceti ca au site, pentru ca stiu ca acesta exista si este deosebit de prietenos, intocmai ca majoritatea celor apartinand institutiilor statului.
  eu vreau sa stiu de ex, de ce nu a efectuat un studiu si cu privire la preturile exagerate practicate de catre furnizorii de servicii de telefonie mobila. in mod sigur platim tarife uriase, pentru abonamente minute, cartele etc. spunea cineva (de pe surse :) ) cum k ar fi de vreo 8 ori mai mult decat in Franta..sursa nu mi-e foarte apropiata, dar problema ramane : platim prea mult !
  si ia sa se autosesizeze maretul consiliu si asupra furnizorilor de la electrica, distrigaz si in general asupra preturilor extrem de piperate pe care le suportam lunar
  si sa le publice undeva in secolul asta...
 • 0 (2 voturi)    
  un notar=14 ori un roman (Vineri, 30 octombrie 2009, 10:35)

  ghita [anonim]

  Un notar castiga si traieste de 14 ori mai bine decat un roman. Banuiesc ca vom ramane in continuare cu constatarea!
  Ma gandesc cat scandal a fost cand era vorba sa mareasca salariul profesorilor cu 50% si cum au spus liderii sindicali din invatamant ca oamenii sa nu faca greva ca oricum nu vor obtine nimic, doar ore neplatite.....
  Ce faceti mai cu atatia bani? Tot intr-un pat dormiti, tot o mancare mancati! Ce societate cretina!
 • 0 (0 voturi)    
  caste Romania (Vineri, 30 octombrie 2009, 10:39)

  marius72 [utilizator]

  O alta casta din Romania este si casta arhitectilor. Si ei au tarife minime si mai nou impun un numar de proiecte ce poate fi semnat de fiecare arhitect, celor care depasesc acest numar li se trimite o scrisoare de avertizare.
  • 0 (0 voturi)    
   te rog! (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:27)

   mir [utilizator] i-a raspuns lui marius72

   nu compara ..arhitectul nu semneaza tipizate ci proiectele pe care le dospeste..intr-un anumit timp, fizic necesar. de aici si limita de proiecte/perioada ..care incearca sa asigure calitatea proiectarii si sa elimine semnatura de complezenta si proiectarea pe banda rulanta
 • 0 (2 voturi)    
  DAr Monica Macovei (Vineri, 30 octombrie 2009, 10:49)

  Leila [anonim]

  "marea luptatoare cu mafiotii din sistem" ,ce a facut in sensul celor relatate in articol? Mi-e sila de toti,ca nu mai ajungea oligofrena de fii-sa lui Basexu notarita - ma ingrozesc ce-o face acolo,cred ca a angajat un notar serios si ea doar aduce clientele barosana ca Prigoana,Popoviciu,etc.
 • +1 (1 vot)    
  privilegiu ilegal (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:04)

  adrian [anonim]

  Ce e frumos in toate comentariile astea e ponderea relativ mare a comentariilor pro-notari, desi in mod evident toata lumea care a trecut printr-un notariat a remarcat preturile aberante (cum e posibil ca un absolvent de facultate sa castige, dupa ce termina stagiul, 10.000 euro pe luna, practicand o munca functionareasca???? - cum putem justifica asta in raport cu tinerii medici care in sistem privat castiga 500-600 euro, maxim 1000 si au invatat de 100 de ori mai mult)
  Multe comentarii pro-notari, ceea ce inseamna, dupa parerea mea, ca 'baietii' sunt uniti si au dat sfoara in tara sa-si apere imaginea
  Toata lumea stie ca va veni un moment cand acest privilegiu va disparea. Si ei stiu (si am discutat cu multi notari la viata mea) ca acest privilegiu e injust si chiar ilegal.
  Dar toti trag de timp: 1, 2, 3 ani inseamna pentru fiecare din ei cateva sute de mii de euro in plus,
  Si pana nu va exista un proces la un for european prin care un roman sa denunte acest privilegiu ilegal, lucrurile nu se vor rezolva, tocmai pentru ca aceasta casta are reprezentanti in toate casele/dormitoarele care sunt sau vor fi la putere: sotia lui taricica, fata lui basica, nevasta lui mitrea etc etc
  Ca de obicei, numai de afara ne poate veni rezolvare
 • +2 (2 voturi)    
  spargerea castei = schimbarea legii (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:08)

  Miles Teg [anonim]

  Eu zic ca ar trebui o schimbare legislativa radicala: in afara de
  succesiuni nici un alt act juridic nu ar trebui sa mai
  necesite procedura autentificarii. Darea de data certa si certificarea
  partilor semnatare se fac oricum de catre avocati (care nu-s neaparat
  mai buni, dar sigur mai... ieftini).
  • 0 (0 voturi)    
   si cine o schimba? (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:43)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui Miles Teg

   si cine sa schimbe legea?
   basescu (adica sa nu mai castige fata sute de mii de euro?)
   tariceanu (la fel)
   e greu cu schimbatul legii
 • 0 (0 voturi)    
  Abureala duce tara (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:43)

  Revolutionarul [anonim]

  Cei de la Consiliul Concurentei, mananca si ei o paine alba, de fapt cozonac. Ce tupeu de golan trebuie să ai, ca să te apuci să critici o CASTĂ de şmecheri cu acte, adică pe notari, unde ca să intri în ea, TAXA este de 100.000 de euro. Şpagă se dă şi ca să te faci avocat. De fapt şpaga se dă avocatului care te primeşte lângă el să faci acea stagiatură. Asta dacă nu cumva, ai facut dreptul mai mult stând în genunchi şi atunci scapi cu plata în natură la avocat. Consiliul Concurenţei, este o instituţie, de DÂNŞII inventată, ca să ne prostească, pe noi îştia consumatorii.
 • -1 (1 vot)    
  jegmaneala (Vineri, 30 octombrie 2009, 11:59)

  dlGoe [anonim]

  Tarifele sunt imense, daca vinzi casa te-ai nenorocit. Tu ca talpa a tarii muncesti pe 300 EUR si daca ai nevoie de o tranzactie imobiliara , pina nu ti se baga mina adinc in buzunar nu scapi.

  Amenzile si tarifele in tara asta sunt INCREDIBILE, parca toti ne-am plimba in masini de lux cumparate pe petrolul tarii si industria confiscata de barosani.
 • +1 (1 vot)    
  Sansele....de intrare in profesie... (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:12)

  Dan [anonim]

  Salutare , sunt stundent la drept , anul 4 , i mi poate spune cineva , in cunostinta de cauza , care sunt sansele pentru a intra in aceasta profesie ,( in primii ani de facultate am terminat cu media peste 9 ) sunt intresat in mod special de Cluj , Multumesc frumos ! :)
  • 0 (0 voturi)    
   sansele de intrare in profesie (Sâmbătă, 31 octombrie 2009, 14:26)

   r [anonim] i-a raspuns lui Dan

   Dragule viitor absolvent,

   Ref la cererea ta justificata dealtfel, de a stii cum poti ajunge sa faci si tu buzunarelul mare din scaun de casta notariala, ei bine te pot lumina eu:
   - daca vrei notar la tara cred ca ai ceva sanse daca esti gata sa te debarasezi de vreo 50 mii de euro spaga
   - daca vrei intr-un oras "mare", gen Cluj, pregateste sa scoti cam 100 de mii de euro

   Daca dispui de acesti bani, poate mami, poate tati sau vreo matusica Tamara, ei bine vei fi fericitul si rapid imbogatitul notar.
   Daca nu ai acesti bani poti lua in calcul urmatoarele variante in scopul strangerii sumei:
   - vinzi ap/casa alor tai
   - iti vinzi un rinichi, niste grefe de piele + o parte din ficat
   - te apuci de cules capsuni pt o vreme lunga

   sau si mai simplu te muti intr-o tara decenta unde poti lucra ca frizer si castiga cat profesorul de tati si doctorita de mami la un loc.

   In rest succes maxim in cariera.
   • 0 (0 voturi)    
    Sansele de intrare in profesie (Duminică, 1 noiembrie 2009, 12:05)

    ilinca [anonim] i-a raspuns lui r

    Sunt multi notari in Romania care isi doresc ajutor bine pregatit.
    Sfatul meu este sa lasi rusinea la o parte, sa mergi in vizita la toti notarii din judetul Cluj si sa vezi cum si daca se poate.

    Stiu oameni care asa au reusit, necunoscand pe nimeni in profesie. Bafta!
 • 0 (2 voturi)    
  notarii (Vineri, 30 octombrie 2009, 12:36)

  Sanda Marin [anonim]

  Am mai multe comentarii:
  I. cand doamna Monica Macovei afirma ca restructureaza justitia nu a amintit nimic despre notari
  II. in nici un notariat nu sunt afisate explicit tarifele
  III. de ce se aplica onorarii in functie de valoarea tranzactiei si nu pe tipuri de lucrari realizate?
  IV. de ce in cazul unor tranzactii frauduloase, notarii nu au nici o responsabilitate?
  V. de ce Consiliul Concurentei abia acum a sesizat neregulile din sistem
  VI. de ce isi permit sa foloseasca niste liste cu preturi de imobile, terenuri si nu iau in calcul preturile comunicate de oamenii implicati in tranzactii?
  VII. suntem in Uniunea Europeana sau nu , in cazul in care suntem (adica notarii recunosc asta) atunci tarifele sa fie uniformizate
 • 0 (0 voturi)    
  asta e tema clara de campanie (Sâmbătă, 31 octombrie 2009, 2:49)

  ultimu [anonim]

  doar ca va trece campania si tema tot nefinalizata va ramane!

  dar daca tot suntem asa multi nemultumiti poate facem o petitie. acolo unde trebuie;)
 • 0 (0 voturi)    
  Notari (Duminică, 1 noiembrie 2009, 16:18)

  Mariana [anonim]

  Tarife foarte mari si aroganta. Majoritatea notarilor se poarta cu clientii fara pic de amabilitate. Sunt greu de abordat si te trateaza cu superioritate. Pe banii celui ce este nevoit sa apeleze la ei. Nu o sa vedeti nici o schimbare! Cei mai multi au stranse legaturi cu politica.
 • 0 (0 voturi)    
  intrare in profesie , student .. (Duminică, 15 noiembrie 2009, 1:35)

  DAN [anonim]

  Multumesc pentru raspunsuri '' r '' si '' ilinca'' , sper sa se reglementeze putin piata notariala in viitor , si poate cine stie , o sa fie vreo sansa si pentru studentii de la drept care invata....daca doriti sa continuam conversatia terhes_dan este id ul meu de messenger . Multumesc !
 • 0 (0 voturi)    
  Notari (Joi, 30 mai 2013, 10:23)

  Emanuel [anonim]

  Nu inteleg de ce onorariu se ia la valoarea totala a bunurilor implicate si nu la complexitatea efectiva a muncii prestate! Notariatul este munca strict functionareasca, nu necesita nici imaginatia avocatilor nici creativitatea arhitectilor, nici calculatia inginereasca ci doar rigoare, rabdare si atentie specifica mai degraba contabililor, secretariatelor sau grefierilor! Chiar nu inteleg de unde pretentia asta cu plata la valoarea totala a punului in discutie, desi apar aberatii si la procuri, declaratii legalizate unde nu este o valoare dar sunt taxate zdravan ca sa zica ca cutare vrea asta sau semnatura mea e a mea!
  Eu sunt instalator, ce ar fi sa-mi calculez munca ca procent din valoarea casei, vilei sau blocului si nu ca valoare a muncii prestate efectiv raportata in cadrul unei piete libere? ca raspundere am si eu slava domnului cum raspundere au de fapt TOTI CARE MUNCESC in ROMANIA
  Si au raspundere si sunt penalizati de indata mai ales amaratii platiti cu 520le/luna, adica salariu minim! si Astora notarul le ia 1mil pt o procura pt ca amaratul lucreaza zi lumina si nu e invoit ca sa se duca personal


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by