Notarii: Certificatul energetic va creste cu cel putin 5-10% preturile locuintelor vechi si va bloca si mai mult piata imobiliara

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 11 decembrie 2009, 11:05 Economie | Imobiliar


Uniunea Notarilor (UNNPR) solicita Guvernului si Parlamentului amanarea unei prevederi a Legii 322/2005 care cere ca de la 1 Ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare – cumparare sau inchiriere de locuinte sa fie obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii, masura care va arunca in aer si putinele tranzactii din piata, a anuntat vineri Uniunea. Reglementarea ar ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% prin costurile suplimentare pe care le implica protectia si certificarea energetica si ar duce la situatii de blocaje in conditiile in care sunt foarte putini auditori.

Potrivit articolului 23 al amintitei legi, de la 1 Ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare – cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii. Cu alte cuvinte, birourile notariale nu vor mai putea intocmi astfel de documentatii in absenta certificatelor eliberate de auditorii specializati, certificati de catre Ministerul Dezvoltarii.

Preturile apartamentelor vechi vor creste cu cel putin 5-10%. Numarul auditorilor este sub nivelul necesitatilor

Potrivit notarilor, chestiunea ridica doua probleme. Prima este ca o astfel de reglementare va ridica pretul locuintelor vechi cu cel putin 5-10% – prin costurile suplimentare pe care le implica protectia si certificarea energetica. A doua problema tine de capacitatea redusa a corpului auditorilor energetici  de a raspunde solicitarilor, lista acestora este extrem de redusa. Daca in Capitala sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar 3, in Ilfov, Calarasi si Ialomita cate unul, iar in Teleorman niciunul.

Daca pentru blocurile noi aceasta operatiune de certificare este inclusa, pentru blocurile vechi ea devine insurmontabila – cu atat mai mult cu cat reabilitarea termica s-a finalizat la foarte putine dintre acestea.

"Atata timp cat numarul auditorilor este sub nivelul necesitatilor, iar pregatirea lor necesita o perioada mai lunga, se va ajunge la situatii de blocaj (statistica arata ca in birourile notariale din tara se fac aproximativ 500 de tranzactii imobiliare pe zi – ceea ce ar necesita tot atatea certificari de performanta energetica de catre cei mai putin de 400 de auditori din tara)", se arata in comunicatul UNNPR.

Notarii cer amanarea termenului de 1 ianuarie 2010 pentru necesitatea prezentarii certificatului energetic al locuintelor

Luand in calcul toate aceste aspecte, notarii cer Guvernului si Parlamentului "analizarea solutiei de prorogare (amanare) a termenului de aplicare a prevederilor articolului 23 din legea 372/2005 pana la o data la care sa fie posibila o corespondenta intre necesitatile pietei si capacitatea de a asigura acest tip de servicii de catre corpul auditorilor autorizati de catre Ministerul Dezvoltarii".

Potrivit UNNPR, prorogarea se poate face si prin completarea Legii de aprobare a OUG 18/2009, aflata la Camera Deputatilor, prin Ordonanta de Urgenta, posibila dupa investirea unui nou guvern, sau printr-o Ordonanta simpla in Ianuarie 2010. Masura, mai spun notarii, va evita amplificarea, din motive administrative, a crizei imobiliare care afecteaza in egala masura institutiile implicate in acest proces si bugetul de stat. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3608 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  imobiliarele (Vineri, 11 decembrie 2009, 11:12)

  adi [anonim]

  intr-adevar, pe criza asta, singura solutie ramane cresterea pretului :D
  daca ati urmarit stirile recente in care se spunea cati romani reusesc sa puna deoparte 200lei, va dati seama cati o sa isi permita sa cumpere apartamente (mai ales ca nici bancile nu dau credite)
 • +4 (4 voturi)    
  Pe ce s-o fi bazand (Vineri, 11 decembrie 2009, 11:16)

  simion [anonim]

  cand face astfel de evaluari Dumnezeu stie. Poate pe spagile date la auditori ca sa spuna minciuni in certificatele de performanta.
  Auditorii intrebati au spus ca pretul de auditare este de 4 - 7 euro/mp. In nici un fel de calcul nu mi-a iesit ca un certificat pentru un apartament de 60mp chiar si la 7 euro/mp ar reprezenta o suma care sa justifice cresterea pretului cu 5-10%.
  A doua oara : trebuie luat in considerare clasa in care va fi incadrat apartamentul. Cele asa numite ceausiste se incadreaza de obicei in clasa D si C. Daca se incadreaza in clase si mai mici in mod normal si pretul apartamentului ar trebui sa fie mai mic decat al unui apartament similar incadrat intr-o clasa mai buna.
 • +2 (4 voturi)    
  lege proasta (Vineri, 11 decembrie 2009, 11:27)

  DanDa [utilizator]

  ar fi normal ca daca vreau sa vand un apartament sa pot sa declar pe propria raspundere ca apartamentul se incadreaza in ULTIMA clasa energetica. daca gasesc cumparator si ne intelegem la pret ar trebui sa fie suficient.
  • +2 (2 voturi)    
   GICAcalorie (Vineri, 11 decembrie 2009, 12:02)

   Of Of Of Of, Europa [anonim] i-a raspuns lui DanDa

   Asta ai vrea tu sa fie o lege proasta. Certificatul de performanta energetica al cladirii este cerut in toata europa si este foarte bine ca este asa. Clientul trebuie informat pana la capat. Ce r...ah..a..t...i de oameni
  • +3 (3 voturi)    
   curat.. murdar.. (Vineri, 11 decembrie 2009, 12:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui DanDa

   legea nu este pt tine Dane, este ca sa-l protejeze pe cumparatorul ala amarat, care nu se pricepe sa evalueze apartamentul, este pentru ca statul roman sa afle care este situatia reala a imobilelor din Romania astfel incat sa-si poata concentra politicile cat mai eficient acolo unde este cazul.
   Tu, ca vanzator, ai avut 5 ani sa-ti iei un certificat energetic... inca mai ai o luna pana intra legea in vigoare. De ce sa-ti incadrezi cladirea in ultima clasa energetica? ti-e teama ca se uita vre-un inginer pe actele tale si descopera alte probleme? Daca nu ai nimic de ascuns, un astfel de certificat energetic sigur nu-ti poate face rau.. Singura pb este ca pe tine nu te intereseaza binele celorlalti. Problema asta de fapt o au atat de multi romani..
 • +1 (1 vot)    
  precizare (Vineri, 11 decembrie 2009, 12:11)

  gicu [anonim]

  4-7 Euro/mp suprafata de anvelopa a cladirii ( pereti exteriori + suprafata acoperis + suprafata planseu peste subsol ) si nu suprafata utila a apartamentului. In aceste conditii pretul va fi foarte mare pentru obtinerea certificatului la un bloc de locuinte. Cum va plati un vanzator de apartament un certificat pentru intregul bloc ? Nu se face audit sau certificat de performanta energetic pe apartament ci pe cladire. O alta problema este nerusinarea celor care fac aceste legi care pun niste conditii total decriminatorii de autorizare. Vor 10 ani vechime ????????? si nu oriunde....invatamant , cercetare.....deci numai pentru a restrange accesul catre cei din invatamantul universitar.Ordin 550/2003, publicat în M.Of. 278/21.04.2003. De asta nu aveti persoane autorizate. Aveti numai in centrele universitare unde s-au autorizat toti profesorii. Cine poate avea 10 ani vechime in asa ceva ? Nesimtire. Lasati liber la cei care vor sa invete si sa faca asa ceva. Concurenta va duce la pretul corect. Lasati oamenii capabili si care vor sa faca treaba sa aiba acces si ei. Nu restrictionati accesul ! 10 ani ? unde mai sunt asemenea conditii ? RUSINEEE !!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e chiar asa.. (Vineri, 11 decembrie 2009, 13:04)

   defa [anonim] i-a raspuns lui gicu

   Problema sta in felul urmator:
   1.Pretul obtinerii unui certificat de perf. energetica ajunge si la un minimum de 2 euro/mp-supraf. anvelopa, cum ati zis,in nici un caz nu ajunge nici macar la 3% din pretul cladirii respective.
   2.Prin cladire se poate intelege - in sensul legii-si un apartament de bloc, unde scrie in lege ca nu se poate face auditul unui apartament ? E adevarat ca trebuie sa se cerceteze si alte zone ale scarii de bloc respective, subsolul , casa scarii ,de ex.-calcul temperaturi- dar nu inseamna ca nu se poate face, chiar si pentru un singur apartament.
   3.Accesul nu e chiar asa restrins cum credeti , sint necesare acele specializari +plus 10 ani vechime de meserie in care s-au efectuat unele activitati si in domeniul constructiilor si al instalatiilor-se face si un memoriu de activitate.
   4.Scopul este, binenteles, datorita politicii concertate la nivel national , de a se respecta o directiva a UE de sporire a eficientei energetice a cladirilor,lucru benefic pentru toata lumea cita vreme exista si un program national de reabilitari termice , 80% subventionat de stat+autoritatile locale, rezultind cheltuieli mai mici in final pentru incalzire.
   5.Da, acum sint putini auditori energetici , dar in ritmul actual de atestare a acestora cred ca in max. 1,5-2 ani vor fi suficienti; asa ca depesa notarilor publici ar putea fi indreptatita numai din acest motiv, nu datorita preturilor, chipurile..
   • 0 (0 voturi)    
    pe langa subiect (Vineri, 11 decembrie 2009, 19:20)

    roky [anonim] i-a raspuns lui defa

    defa.....esti bun la teorie.....dar ce ne facem ca vecinul are in casa 16 grade si nu ne da voie sa facem masuratori, altul are 20, altul poate 27, unul e la sistemul centralizat, altul are centrala proprie. Informatii pe care nu le poti afla. Povesti....de luat banii
    • 0 (0 voturi)    
     Tot pe linga subiect (Sâmbătă, 12 decembrie 2009, 15:14)

     defa [anonim] i-a raspuns lui roky

     Nu e nici o problema ca unul are 16 grade si altul 27 sau ca unul e racordat la sistemul centralizat si altul are centrala proprie. Cum adica nu poti afla ? Pai tocmai asta face auditorul energetic, dupa efectuarea releveului cladirii -in caz ca nu exista proiectul-se culeg toate datele necesare calculelor termotehnice, iar cazul incalzirii cu centrala proprie , de ex., pt. incalzire si preparare apa calda de consum nu e nimic extraordinar , totul se poate evalua , astfel incit la sfirsit reies toate consumurile energetice specifice (pe metru patrat -supr. utila )anuale pentru incalzire, ventilare-climatizare (daca e cazul) , preparare a.c.c+apa rece, electricitate.Rezulta clasa energetica a cladirii , nu sint povesti, sunt lucruri necesare.
    • 0 (0 voturi)    
     roky habar n-ai (Marţi, 5 ianuarie 2010, 10:29)

     Elijah [anonim] i-a raspuns lui roky

     nu conteaza ce are vecinu-n casa, conteaza din ce si cat de grosi sunt peretii, ce punti termice sunt si cum e alcatuita cladirea. Asta da "clasa" de izolatie
  • +1 (1 vot)    
   liber.. (Vineri, 11 decembrie 2009, 15:41)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gicu

   au avut agentii imobiliari liber si rezultatul este vizibil..
   oricum aberezi, legea este foarte bine scrisa si oamenii capabili au toate sansele, daca doresc, sa ia acest atestat:

   "(4) Specialiştii care solicită atestarea pentru auditori energetici gradul I trebuie să aibă activitate de cel puţin 10 ani
   în învăţământ, cercetare, proiectare sau execuţie ca arhitect, inginer constructor, inginer de instalaţii sau specialităţi
   similare celor de instalaţii.
   (5) Specialiştii care solicită atestarea pentru auditori energetici gradul II trebuie să aibă activitate de cel puţin 6 ani în
   învăţământ, cercetare, proiectare sau execuţie ca arhitect, inginer constructor, inginer de instalaţii sau specialităţi
   similare celor de instalaţii."

   tu ce sperai gicule? sa-ti iei atestatul imediat ce-ti elibereaza aia de la spiru haret diploma?
   • 0 (0 voturi)    
    liber de neuroni (Vineri, 11 decembrie 2009, 19:15)

    gicu [anonim] i-a raspuns lui pehash

    amesteci aliniatele din Ordin. Mai citeste cu atentie si nu dezimforma. Intereseaza-te si vezi cati ingineri au facut cursul si vezi cati sunt pe la examene acceptati. Verifica lista celor atestati si apoi da-ti cu parerea. Si cel care a terminat Spiru Haret sunt convins ca e mult mai pregatit ca tine. Oricum....eu sunt atestat si stiu mai bine
 • 0 (0 voturi)    
  foarte buna optiune a notarilor (Vineri, 11 decembrie 2009, 12:32)

  ionelcoroiu2009 [anonim]

  Ca si ing.constructor spun ca aceasta initiativa cu auditul energetic este apa de ploaie (PLATA ) atita timp cit auditorii sunt putini,incompetenti ( pe spaga )si cu un singur scop ;sa ia banii cetatenilor,nu sa evidentieze nivelul de protectie termica a cladirilor. Interesul nu trebuie sa fie decit al beneficiarilor de cladiri , nu al parazitilor.
 • +1 (1 vot)    
  opinie (Vineri, 11 decembrie 2009, 13:03)

  costel [anonim]

  Notarii s-au gandit in primul rand ca nu vor mai avea clienti si vor scadea incasarile, asta ii doare. Apoi vorbim de parca blocurile astea ar fi picat din luna si nu au fost proiectate. Cand au fost proiectate initial s-a stabilit nivelul de protectie termica, fonica, etc...... E adevarat ca ca sa te specializezi sa faci asa ceva ....ti se taie orice elan. Cer 10 ani vechime si nu in orice......dar in schimb amesteca toate specialitatile ( sunt si ingineri mecanici pe lista celor atestati......))))))))))) ) Si-au mai gasit cei de pe la catedre o sursa de bani...ca 10 ani vechime in proiectare au numai cei peste 50 ani..... Lasati tineretul sa se afirme....Hotilor !
 • 0 (0 voturi)    
  certificatul energetic si pretul. (Vineri, 11 decembrie 2009, 13:19)

  mircea [anonim]

  De cand au ajuns notarii specialisti in eficienta energetica si in preturi?Interventia lor mi se pare ne la locul ei.Un notar certifica o situatie de fapt.Un certificat energetic,va ajuta cumparatorul prin plata pretului corect.La locuintele vechi,daca nu sau facut termoizolatii,preturile trebuie sa scada.
  • 0 (0 voturi)    
   buna poanta (Duminică, 13 decembrie 2009, 7:56)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   eu stau intr-un bloc vechi de 45 de ani, din caramida si nu am termopane! cu toate astea, orientarea tuturor ferestrelor spre sud si calitatea excelenta a termoizolatiei asigurata de caramida (plus manopera de meseriasi prestata pe atunci, cand inca aveam muncitori, cu carpaci) imi asigura un confort termic excelent! mai pune si zona verde abundenta si amplasarea boiereasca a locului si apoi spune-mi de ce apartamentul asta "ceausist" ar fi mai putin valoros decat un stift nou, cu apartamente mai mari dar executat execrabil si amplasat departe de zonele importante ale orasului? mai scutiti-ma cu fixul asta pentru apartamente noi; prea putine dintre ele sunt facute profi.
 • 0 (0 voturi)    
  de unde 5-10 % ?? (Vineri, 11 decembrie 2009, 14:36)

  bedexe [utilizator]

  ce are UNIUNEA asta ??? de unde scoate sumele astea?

  Sau e foame de bani, ca sa citam un clasic in viata?
 • 0 (0 voturi)    
  Doar apartamente vechi? (Vineri, 11 decembrie 2009, 15:16)

  Unul [anonim]

  De ce se vorbeste doar de apartamente vechi? Eu am un ap intr-un bloc cu o vechime de 4 ani, si habar nu am despre ce certificat este vorba. Nu sunt sigur ca doar la apartamentele vechi trebe facut.
 • 0 (0 voturi)    
  Certificat de performanta energetica (Vineri, 11 decembrie 2009, 17:56)

  Stefan [anonim]

  Fiind o lege votata dupa modelul european, trebuie sa o acceptam si sa cautam solutii pentru a face sa evolueze situatia. Vizibilitatea asupra firmelor si persoanelor care pot elibera aceste certificate trebuie sa fie mai clara.
  Notarii ar trebui sa se alinieze acestei legi si sa caute metode de facilita demersurile. Se stie despre aceasta lege de ceva vreme.
  Cine vrea sa vanda un apartament trebuie sa se pregateasca din timp. E cazul sa ne desprindem de modul prea bine cunoscut si dezorganizat de lucru, De ce trebuie sa facem totul in graba ? De cate ori ni se spune ca ceea ce trebuie facut azi, era bine sa fi fost terminat ieri ?
  Lucrez la o firma care face astfel de studii si nu avem cerere pentru asa ceva ? De ce nu ne cauta ?
  De ce nu sunt cereri acum ? Raspunsul e cumva pentru ca trebuie sa devina obligatoriu. Domnii mei romanii fac treaba numai cand e obligatoriu. Daca exista cea mai mica sansa de a fenta/ocoli/evita o lege/o plata/o taxa/orice ei asta fac !
  • 0 (0 voturi)    
   da salariile de ce nu sint europene? (Vineri, 11 decembrie 2009, 19:50)

   spy [anonim] i-a raspuns lui Stefan

   de unde vrei sa plateasca certificatul cineva care cistiga 200 de euro??? si ce utilitate are la urma urmei? fiecare stie cam cit plateste incalzire si toata lumea vede cu ochiul liber daca e izolatie sau nu!
 • 0 (0 voturi)    
  domnule Stefan (Duminică, 13 decembrie 2009, 2:07)

  nedumerit [anonim]

  daca spuneti ca lucrati la o firma care face astfel de studii, imi puteti spune cum faceti daca e vorba despre vanzarea unui singur apartament dintr-un bloc? Calculati consumul energetic pentru tot blocul si primit bani doar pentru un apartament ?
  • 0 (0 voturi)    
   desigur (Duminică, 13 decembrie 2009, 7:57)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui nedumerit

   domnul munceste din placere, nu stiati?
 • 0 (0 voturi)    
  . (Duminică, 13 decembrie 2009, 23:45)

  Silviu [anonim]

  este o abureala, la figurat si poate chiar si la propriu, pentru cine are condens in casa :)). costa ff mult si nu are o utilitate f mare acest certificat. daca mai pui pe atat bani faci izolarea termica.
 • 0 (0 voturi)    
  vanzator ap conf 2 (Luni, 21 decembrie 2009, 14:31)

  vanzator de ap G [anonim]

  daca m-ar ajuta sa vand apartamentul cred ca acest certificat ar fi util, dar ca sa vezi -pe mine ma cam intarzie -si asa nu e nimeni interesat de cumpararea unui apartament care este intr-o zona mai defavorizata(la marginea orasului sau unde locuiesc cei care au "probleme de comportament" ) asa ca aceasta lege ca si alte multe legi din romania sunt date ca unii sa ia banii si altii ca sa ia nu ca e obligatoriu ca e o directiva eu etc .
  cam asa stand treburile vreau sa stiu cine plateste pentru un certificat doar ptr un ap.????????? eu ca vanzator sau cumparatorul????? si certificatul se va face pe tot blocul sau?????????
  un auditor care este ..... sa imi raspunda sau nu stiu sa umble pe calc?????


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by