Cum ar putea arata Bucurestiul. Central Park in jurul Palatului Parlamentului
Iar daca ar fi puse in practica, probabil, Bucurestiul s-ar putea compara cu orice alt oras european civilizat. HotNews.ro va prezinta o serie de proiecte concepute de arhitecti si de studentii Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”. Implementate, aceste idei ar putea da o alta fata Capitalei.
Central Park in jurul Palatului Parlamentului
Spatiul din jurul Palatului Parlamentului este in acest moment lipsit de viata, nefolosit, un loc in care omul nu are acces. Poate privi inauntru doar prin grilajul gardului. In cifre, o suprafata de circa 500.000 mp pe care cresc buruieni.
Ce ar putea fi in loc?
Dorin Stefan, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti romani ai momentului propune aici amenajarea unui parc: „Un parc englezesc, parc-codru, cu copaci foarte inalti, care sa "inece" tot terenul liber. La fel ca Central Park. In acest fel, in partea de sud-vest s-ar realiza o mare zona verde formata din Parcul Parlamentului, Parcul Cismigiu, Parcul Carol si Parcul Tineretului. Din motive de securitate, gardul din jurul Parlamentului se va restrange la cativa metri in jurul cladirii. Nu cred ca au nevoie de acel spatiu. Si acesta, fata de alte proiecte este posibil. Terenul inca apartine statului. Daca se va face un Plan Urbanistic Zonal, probabil ca vor veni cei care au fost demolati cu pretentii sa construiasca. Asa, daca se planteaza, locul va ramane spatiu verde”.
De ce parc in jurul Parlamentului?
“In primul rand este o necesitate. In partea de Nord a orasului avem o zona verde mare. Sudul este mai vitregit. Acest parc ar echilibra situatia, ar crea un climat mai sanatos. Avem nevoie de spatii verzi. In plus, un parc ar anima locul si ar estompa imaginea Casei Poporului”, mai spune arh. Dorin Stefan.
Pentru ca acest proiect sa devina realitate, Parlamentul si Consiliul General al Municipiului Bucuresti ar trebui sa-si dea acordul. Mai ramane problema finantarii. Aceasta ar putea fi asigurata din bani publici (bugetul Primariei Capitalei) sau cu finantare privata (mari companii care doresc sa faca acte de caritate pentru oras).

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Insa doar cu proiecte si comentarii pe siteuri ramanem cu totii.
Ce naiba suntem asa de blestemati?
- similitudine cu parcuri occidentale. Sa fie un program de vizitare. (in Viena sunt multe);
- s-a muncit la gardul ala si e usor sa-l demolezi. Cand a fost primar dl Adriean Videanu a binevoit sa desfiinteze o parte din trotuar, inclusiv o parte din trotuarul de vis-a -vis de langa parcul Izvor. Curse nu au mai fost, dar trotuarul n-a mai fost reconstruit.
Eu n-am inteles cu se echilibreaza situatia. Cred ca trebuie demonstrat. Iar inca din antichitate gusturile nu se discuta. Nu inteleg de ce poporu acheseaza la ideea urateniei casei poporului. Pun pariu ca multi dintre cei care ataseaza etichete de forma este o monstrozitate habar n-au de stilurile de arhitectura si cu atat mai putin de istoria arhitecturii.
In fine poate ne luminati si pe noi : carui stil ziceti ca-i apartine tiribomba ?
Nu va faceti iluzii ca se va aproba ceva de parlament, ei nu au vrut decat sa se instaleze in locul comunistilor.
Sper ca nu s-a renutat la idee. Acum arata ca un acvariu. Va deveni mai animat dupa
asteptam o sanatoasa decizie politica in acest sens.
1.fara maidanezi si carute;
2.reabilitarea cladirilor:-redecorarea blocurilor(reab termica);
-redecorarea cladirilor istorice si unde nu mai este cale de intoarcere daramarea ruinelor;
cat despre inverziri se spune ca buc este neinverzit.sincer poate pare idiotenie dar am fost in orase gen paris si parcurile de acolo erau si mai mici si indraznesc sa spun poate chiar si mai putin dense.ingermania la fel...nu mi s'a parut ca au prea multa verdeata in interiorul oraselor.
Iar în Germania nu ştiu unde ai fost, eu am fost în Berlin iar în centru are un ditamai parcul - pădure - codru, fost cot de vânătoare, în care te simţi ca la munte nu în centrul unei metropole.
serios, cred ca tu nu ai vazut nimic pe acolo pe unde ai fost.
Ar fi bine ca parlamentarii sa accepte acesta ideee iar primaria Capitalei sa o puna in aplicare.
Partea proasta cu aceste idei geniale (realmente) e ca nu are cine sa le promoveze. Ideile sunt promovate doar daca aduc bani in buzunarul mafiotilor politici, iar in acest caz astia se gandesc numai la cati bani ar putea pierde daca fac parc si nu altceva.
Cei mai mari stejari trebuie adusi
Ideea arhitectului este geniala,parlamentarii nostrii vor avea grije insa,sa ramana doar o idee.
Bucurestiul a fost slutit cand s-a pus in practica "ideea stralucita" ca in capitala tarii sa se construiasca fabrici si uzine care sa produca 25% din productia industriala a tarii!. Prin anii '60. si cand s-au construit in pripa toate monstruozitatile astea de cartiere, ca sa adaposteasca sutele de mii de oameni translatati de la tara ca forta de munca in capitala. Aceste cartiere mizerabile vor ramane inca 50-70 de ani in "peisajul urbanistic" al Bucurestiului, care nu are cum sa fie "frumos" cu asa ceva!! Daca Bucurestiul ar fi ramas un oras exclusiv administrativ, capitala tarii si s-ar fi construit rational doar cartiere precum Cotroceni, Dorobanti, Aviatori, ar fi avut o sansa de a rivaliza acum cu marile orase ale Europei. Dar asa cum este, va ramanea de-a pururea o groapa de gunoi a Europei de Est.Cei mai buni arhitecti din lume nu pot veni decat cu idei, imposibil de pus in practica.
Un costum de haine care a fost croit si cusut prost, nu va mai putea fi niciodata reparat , chiar de cel mai bun croitor din lume!!
se cheama H-bomb, adica mai tare decat aia de la Hiroshima. dam cu solutia si luam o pauza de 100 de ani dupa care revenim si construim.
Noi vrem parcuri...vom primi betoane multeeeeee si praf de santier.
cand vine practica stam mai prost...
eu vreau sa vad proiecte terminate... ca planuri si promisiuni avem de 20 de ani...
Adevaru este ca daca s-ar 'face' parculetze d'astea,s-ar rezolva f. mule alte probleme a le Bucurestiului:
- parcarea mashinilor,mai inati pe alei,dupa care pe gazon si care vine mai devreme la parcat,poate se face de un loc la umbra sub un pom
- maidanejii capata si ei zona lor de activitate si poate se muta'n parc
-'coltu tablagiilor si a microbistilor' se muta in acest parculete cu care ocazie,draga Gimini, poate te fac marti.
Asi mai avea si alte idei similare,insa m-a pleznit deodata bunu simtz
Romania are nevoie de oameni ca tine.
Multumiri dlui arhitect Dorin Stefan, cu indemnul de a initia o actiune civica impreuna cu asociatii ale capitalei si ecologice, institutii, administratia publica.
unu din presedintii americani zicea asa: Make me do your requests. Asa se intampla si acum cu Obama si legea sanatatii la ei. A fost fortat si s'a realizat. Asta trebuie sa realizeze romanul despre democratie: Ca trebuie sa forteze politicul sa faca ceva.
Spor si bafta.
Sper ca intr-o zi sa iesim in strada pt astfel de proiecte. si nu numai.
Pai nu te contrazici singur, bre? Ca ba zici ca aia nu se... stii mataluta, ori ca fac mult mai putin cantitativ... Ei bine, io te-as intreba... cantitatea aia... mult mai mica... de rahatei... unde se duce, bre? Nu tot pe trotuare? Si nu tot sub talpile mataluta?... Si daca un maidanez face un rahatel azi, unul maine si tot asa, apoi mai vine un alt maidanez, si altul... si se adauga si rahatoii de la cainii de companie... Nu ajungem bre sa cautam bucatile de trotuar printre rahatei si rahatoi?...
In partea dispre Izvor startul de pamint nu are decit citva cm.
Plus multe alte chestiuni ce nu pot fi discutate pe un forum.
ok ar anima ar anima, dar cum adica ar estompa ?! pai singurul lucru care ne reprezinta in lumea asta si printre putinele lucruri pentru care vin strainii sa ne viziteze sa il estompam ?! mai bine sa il daramam ca am mai auzit destepti...
cat despre daramatul gardului este o prostie daca doar se darama si nu se face nimic altceva... faptul ca aceasta idee a venit de la dna udrea nu ma mira. de construit e mai greu. cu daramatul e simplu. si cica e ministrul dezvotarii !!!!
Proiectul este mult prea frumos pentru a fi adevarat, iar in capacitatea primariilor de a discerne, am mari dubii. Mai mult ca sigur ca va ramane undeva, intr-un sertar prafuit. Bine ca avem primari! Ce ne-am fi facut fara???
Pana una alta, se mai darama cate un monument istoric si se mai desfiinteaza cate o fabrica pentru a da nastere unui mall sau pentru o cladire de birouri...
Asa ca DRAGI CONSATENI, stimati colegi de trib, nu pot sa va urez decat: SA TRAITI BINE!!!
2. Zona adiacenta case poporului este sufocata de masinile parcate pe spatiul carosabil din lipsa de locuri de parcare. Sub casa poporului sunt nivele intregi care sunt goale, zeci de mii de metri patrati de spatiu care nu este folosit. De ce nu se permite folosirea unor suprafete ca parcari publice in timpul zilei? Banuiesc ca aici pot fi obiectii legate de securitatea "alesilor" nostrii dar cred ca se pot gasii solutii tehnice care sa multumeasca pe toata lumea.
3. Oare ce trebuie facut sau cat timp trebuie sa treaca pana cand cei ce ocupa posturile responsabile cu calitatea vietii in orasul asta vor intelege ca avem nevoie de spatii verzi, parcari, cosuri de gunoi in mult mai multe locuri si mai des golite, arhitectura urbana moderna si prietenoasa cu cei ce locuiesc sau folosesc spatiile respective, solutii pertinente si obiective la problemele orasului? Nu cred ca foarte curand.
Stiu ca Elena Udrea ar fi inaintat o propunere pentru daramarea gardului si amenajarea zonei ca zona de parc si cu caracter turistic dar au sarit toti pe ea si la un moment dat nu a mai spus nimic legat de subiect. Tin minte ca in perioada aceea l-am vazut pe unul din arhitectii casei poporului invitat la un post tv (un cetatean in etate de 70-75 de ani) care spunea ca acel gard nu trebuie daramat niciodata, ca face parte din ansamblul arhitectonic al casei poporului).
Eu cred ca dumneavoastra traiti in Romania. Daca da, cum puteti vorbi de acte de caritate pentru un astfel de proiect? Daca la noi un om televiziune a trebuit sa faca un pariu cu un prim-ministru (Badea - Boc) ca Romania sa aiba macar 42 km de autostrada (de la care se pot scoate bani taxand acel traseu), ce credeti ca se va intampla cu un "amarat" (asa ar gandi politicienii si companiile de care vorbiti) de parc de pe urma caruia la nimeni nu iese nimic???
Romania are nevoie ca toti urmasii comunismului sa dea coltul, inainte de a vorbi derios de constructii pentru binele cetatenilor...
Idee buna, tara si guvern gresiti...
o propunere, sa plantam sequoia ca am auzit ca au inaltime mare, si macar ar mai acoperi monumentul ala de marmura:))... sau sa il acoperim cu ceva iedera sau nush cu ceva vita de vie, sa para mai salbatic... jungla... serios e o propunere buna... o jungla in mijlocul bucurestiului, si atunci ar deveni cea mai mare green house din lume... Casa Poporului!
e complet aberant ca vara cand treci pe acolo sa ai senzatia ca esti in desert, suprafata aia imensa, pe care nu vezi nimic, doar praf si iarba uscata. ca sa parcurgi parcul Izvor pe diagonala, trebuie sa te gandesti bine, sa-ti faci curaj si sa-ti iei ceva apa la tine. nu mai vorbesc de ideea de a sta pe o banca acolo, in luna iulie :))
acolo ar trebui sa fie copaci, la cate 20 de metri distanta, si nu doar pe linia aleilor, ci pe tot spatiul "verde". copaci care sa aiba coroana inceputa undeva destul de sus, peste inaltimea unui om, cat sa se vada la distanta tot ce se intampla (adica nu boscheti si tufe).
ar trebui ca vara sa-ti faca placere sa treci pe acolo sau sa stai pe o banca la racoare.
dar, cel mai probabil, orice initiativa de felul asta o sa fie tinuta blocata pana moare, si candva terenul o sa ajunga pe mana unor baieti destepti...
ps: ca doar traim in romania de kkt
Sunt unul din demolatii din Dealul Spirii, stabilit în Franta, imediat dupa prima mineriada. Ideea creerii acestui parc peste maidanul ramas de peste 25 de ani pe locul casei parintesti ne-ar alina suferintele si ne-ar aduce mai multa alinare decât orice operatie imobiliara ......
La 70 de ani, ce alta "reparatie" as mai putea astepta ?