Policlinica Batistei, o constructie de la sfarsitul secolului XIX, de pe strada Batistei, risca sa sfarseasca sub lama buldozerelor, asa cum s-a intamplat cu multe alte case din Bucurestiul vechi.

Jumatate din imobil, aflat la nr. 27 A, a fost restituit in anul 2003 pe Legea 10/2001 unei anume Lucia Tretinescu. Conducerea Policlinicii a contestat in instanta actul de proprietate, judecandu-se cu proprietarul timp de 5 ani. In final insa instanta i-a dat dreptate tot proprietarului desi, in 2003, legea nu permitea restituirea in natura a imobilelor care erau de utilitate publica, iar policlinica se incadreaza in aceasta categorie.

In 2008, cu cateva zile inainte ca Adriean Videanu sa-si termine mandatul de la Primaria Capitalei, acesta a semnat o dispozitie pe Legea 10/2001, restituind si cealalta jumatate de casa, aflata la nr. 27, unui alt proprietar. Fostul primar a fost obligat de o hotarare judecatoreasca sa faca acest lucru. Si de aceasta data conducerea policlinicii a atacat actul de proprietate, procesul aflandu-se inca pe rol.

In luna iunie a anului trecut, propriatarul jumatatii de cladire de la nr. 27A a cerut un Certificat de Urbanism, manifestandu-si oficial intentia de a demola imobilul. Mai mult, de circa o luna, ferestrele constructiei au fost scoase, aceasta fiind lasata sa se autodistruga.

In acest moment, policlinica mai functioneaza doar in jumatate de cladire. Daca va pierde procesul, unitatea medicala va trebui sa se mute in alta cladire, pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii.

Casa a apartinut unor dezvoltatori imobiliari

Autorizatia de construire pentru cele doua cladiri principale de pe Str. Batistei 27 si 27A, a fost obtinuta in 1896, proprietarii initiali ai ambelor imobile fiind F. Böhacker si L. Schindl. Acestia sunt sunt un cuplu de promotori imobiliari de la sf. sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea, ce realizau case de o arhitectura de sorginte occidentala pentru protipendada. Imobilul din Str. Batistei a fost nationalizat in 1950.

Ce spun arhitectii despre acest caz?

Peter Derer, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania:

„Orice casa poate fi apreciata pe diverse paliere. Se poate vorbi de calitatile proprii, intrinsece, ori de atribute evidentiate in context, prin contributia la valoarea ansamblului. Lasand calitatile intrinsece pe seama istoricilor si criticilor de arta si arhitectura, merita relevat rolul casei in cadrul ansamblului protejat (avand o elevata valoare culturala). Ea nu este o componenta dominanta, nici macar singurul accent. Dar ca si alte case asemenea are o importanta valoare de acompaniament. Fara ea si fara altele de felul ei, ansamblul protejat „Strada Batistei” n-ar avea ce cauta pe Lista Monumentelor Istorice. Principalul ei atu este solidaritatea cu contextul, un aspect pentru care multi arhitecti de azi nu au nici educatia, nici organul adecvat. Sentimentul de comuniune, de apartenenta pozitiva la o multime, de integrare etc se traieste rar in societatea romaneasca macinata de egoisme si individualism”.

Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania:

„Dincolo de vechimea sa, importanta intr-un oras in care exista foarte putine edificii mai vechi de un secol si jumatate, casa de pe str. Batistei nr.27 si 27A are o ridicata valoare istorica, arhitecturala-artistica si urbanistica.

Istorica, pentru ca este un exemplu de arhitectura reprezentativ pentru o perioada de profunde si pozitive prefaceri ale Capitalei Romaniei, si anume epoca lui Carol I.

Arhitecturala-artistica, pentru ca exemplifica o tipologie de locuire specifica Bucurestiului de la sfarsitul secolului XIX – vila burgheza –, si o face printr-un limbaj plastic coerent, bine stapanit, atat la interior cat si la exterior. Urbanistic, pentru ca – prin factura arhitecturala, prin scara, prin spatiul plantat dinspre strada - formeaza impreuna cu celelalte imobile de pe str. Batistei un ansamblu specific, clasat monument istoric. Daca insa componentele ansamblului sunt demolate, azi unul, maine altul, unde mai e monumentul, ce se mai protejeaza in fapt”.

Florin Balteanu, reprezentant Observatorul Urban al UAR:

„Imobilele din str. Batistei nr. 27 si nr. 27A fac parte din monumentul istoric clasat sub denumirea de Ansamblul de arhitectura "Str. Batistei". Le consider impreuna pe cele doua imobile deoarece corpurile principale de cladire aflate pe cele doua parcele au fost construite simultan, dupa un proiect unitar. Apartenenta la un ansamblu recunoaste indirect o valoare partilor componente, fara de care ansamblul ar avea de suferit. O alta caracteristica relevanta pentru ansamblu este apartenenta la o epoca istorica importanta”.