Campania Nu distrugeti Bucurestii de altadata

Policlinica Batistei, o constructie de la sfarsitul secolului XIX, la un pas de demolare

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:00 Economie | Imobiliar


Policlinica Batistei
Foto: HotNews.ro
Policlinica Batistei, o constructie de la sfarsitul secolului XIX, de pe strada Batistei, risca sa sfarseasca sub lama buldozerelor, asa cum s-a intamplat cu multe alte case din Bucurestiul vechi.

Jumatate din imobil, aflat la nr. 27 A, a fost restituit in anul 2003 pe Legea 10/2001 unei anume Lucia Tretinescu. Conducerea Policlinicii a contestat in instanta actul de proprietate, judecandu-se cu proprietarul timp de 5 ani. In final insa instanta i-a dat dreptate tot proprietarului desi, in 2003, legea nu permitea restituirea in natura a imobilelor care erau de utilitate publica, iar policlinica se incadreaza in aceasta categorie.

In 2008, cu cateva zile inainte ca Adriean Videanu sa-si termine mandatul de la Primaria Capitalei, acesta a semnat o dispozitie pe Legea 10/2001, restituind si cealalta jumatate de casa, aflata la nr. 27, unui alt proprietar. Fostul primar a fost obligat de o hotarare judecatoreasca sa faca acest lucru. Si de aceasta data conducerea policlinicii a atacat actul de proprietate, procesul aflandu-se inca pe rol.

In luna iunie a anului trecut, propriatarul jumatatii de cladire de la nr. 27A a cerut un Certificat de Urbanism, manifestandu-si oficial intentia de a demola imobilul. Mai mult, de circa o luna, ferestrele constructiei au fost scoase, aceasta fiind lasata sa se autodistruga.

In acest moment, policlinica mai functioneaza doar in jumatate de cladire. Daca va pierde procesul, unitatea medicala va trebui sa se mute in alta cladire, pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii.

Casa a apartinut unor dezvoltatori imobiliari

Autorizatia de construire pentru cele doua cladiri principale de pe Str. Batistei 27 si 27A, a fost obtinuta in 1896, proprietarii initiali ai ambelor imobile fiind F. Böhacker si L. Schindl. Acestia sunt sunt un cuplu de promotori imobiliari de la sf. sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea, ce realizau case de o arhitectura de sorginte occidentala pentru protipendada. Imobilul din Str. Batistei a fost nationalizat in 1950.

Ce spun arhitectii despre acest caz?

Peter Derer, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania:

„Orice casa poate fi apreciata pe diverse paliere. Se poate vorbi de calitatile proprii, intrinsece, ori de atribute evidentiate in context, prin contributia la valoarea ansamblului. Lasand calitatile intrinsece pe seama istoricilor si criticilor de arta si arhitectura, merita relevat rolul casei in cadrul ansamblului protejat (avand o elevata valoare culturala). Ea nu este o componenta dominanta, nici macar singurul accent. Dar ca si alte case asemenea are o importanta valoare de acompaniament. Fara ea si fara altele de felul ei, ansamblul protejat „Strada Batistei” n-ar avea ce cauta pe Lista Monumentelor Istorice. Principalul ei atu este solidaritatea cu contextul, un aspect pentru care multi arhitecti de azi nu au nici educatia, nici organul adecvat. Sentimentul de comuniune, de apartenenta pozitiva la o multime, de integrare etc se traieste rar in societatea romaneasca macinata de egoisme si individualism”.

Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania:

„Dincolo de vechimea sa, importanta intr-un oras in care exista foarte putine edificii mai vechi de un secol si jumatate, casa de pe str. Batistei nr.27 si 27A are o ridicata valoare istorica, arhitecturala-artistica si urbanistica.

Istorica, pentru ca este un exemplu de arhitectura reprezentativ pentru o perioada de profunde si pozitive prefaceri ale Capitalei Romaniei, si anume epoca lui Carol I.

Arhitecturala-artistica, pentru ca exemplifica o tipologie de locuire specifica Bucurestiului de la sfarsitul secolului XIX – vila burgheza –, si o face printr-un limbaj plastic coerent, bine stapanit, atat la interior cat si la exterior. Urbanistic, pentru ca – prin factura arhitecturala, prin scara, prin spatiul plantat dinspre strada - formeaza impreuna cu celelalte imobile de pe str. Batistei un ansamblu specific, clasat monument istoric. Daca insa componentele ansamblului sunt demolate, azi unul, maine altul, unde mai e monumentul, ce se mai protejeaza in fapt”.

Florin Balteanu, reprezentant Observatorul Urban al UAR:

„Imobilele din str. Batistei nr. 27 si nr. 27A fac parte din monumentul istoric clasat sub denumirea de Ansamblul de arhitectura "Str. Batistei". Le consider impreuna pe cele doua imobile deoarece corpurile principale de cladire aflate pe cele doua parcele au fost construite simultan, dupa un proiect unitar. Apartenenta la un ansamblu recunoaste indirect o valoare partilor componente, fara de care ansamblul ar avea de suferit. O alta caracteristica relevanta pentru ansamblu este apartenenta la o epoca istorica importanta”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6748 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Ai purtat ghinion :( (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:24)

  daniel [anonim]

  Pana acum, in toate cazurile in care ai scris, s-a intamplat ceea ce ai scris: s-au daramat casele :( .
  Sper ca de data asta sa nu mai ai "mana" asta :(.
  • +4 (4 voturi)    
   Si eu sper la fel! (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:37)

   Catiusa [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Pacat ca nu face nimeni nimic.
   • -4 (4 voturi)    
    Adica ai vrea (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:04)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui Catiusa

    sa faca cineva ceva sa sa darime imobilul?

    E buna si treaba asta, oricum nu are cum sa reziste cladirea asta la infinit. Daca nu o darama omul o darama natura.
 • +4 (4 voturi)    
  ce zice legea fratilor? (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 18:59)

  sandu [anonim]

  de la cine iti trebuie aprobare ca sa demolezi o cladire dintr-un ansamblu clasat monument istoric?
  Daca stim asta, atunci stim cine e vinovat cind se va da acea aprobare.
  Cum a avut voie proprietarul sa scoata ferestrele unui monument istoric? Daca a incalcat legea de ce nu ii face dosar penal sau amenda strasnica cu condamnarea sa puna ferestrele la loc asa cum au fost?
  pai ori scriem un articol documentat, cu analiza si interpretari ale legii, ori ne plingem ca proata la drobul de sra ecare sta sa cada?
  Cine sint actorii si cine sint vinovatii?
  Lucia Tretinescu a cerut demolarea casei sau celalalt proprietar? Ca sa stim cine risca sa fie batut in strada de ONG-uri, poate pe nedrept de altfel si fara nici un rezultat daca oricum casa va fi demolata simbata asta!
  • -1 (1 vot)    
   celalalt proprietar e senator PDL (Vineri, 8 ianuarie 2010, 10:39)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui sandu

   http://www.jurnalul.ro/stire-special/un-senator-pd-l-darama-policlinica-batistei-531838.html

   sa traiti bine!
 • +3 (3 voturi)    
  offf (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 19:52)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  Dom` doctor, nu vedeti ce se intampla? Ma simt ca si cum omu asta a candidat la primarie doar ca sa aibe un loc asigurat cativa ani
 • +1 (1 vot)    
  raspuns pt sandu (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 20:48)

  cornel [anonim]

  De la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice
 • +1 (1 vot)    
  amintiri... (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 21:32)

  zgubilitix [utilizator]

  Pe vremea raposatului - cand in intregul imobil functiona Policlinica cu plata nr. 1 - pacientii formau cozi pana in strada. Se venea din provincie, se dormea in masini parcate in zona policlinicii.

  Incet-incet, dupa revolutie, policlinica si-a pierdut din interes, odata cu aparitia unor clinici private mai moderne.

  In jumatate din cladire functioneaza si acum policlinica ce arata - pe interior - la fel ca inainte de '89. Tanti de la ghiseu este la fel de acra si tipa la foarte putinii clienti ce ii mai trec pragul. In cabinete mobilier si aparate din anii '60, ruginite ca vai de ele.

  Cele de mai sus nu au nicio legatura cu cladirea in sine, care este intr-adevar deosebita.

  Poate, pentru ca articolul a aparut din timp, cineva sa poata stavili intentiile de demolare ale proprietarilor....
 • +3 (3 voturi)    
  eu le propun sa demoleze si palatul cotroceni (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 21:35)

  mi-e greata [anonim]

  castelul bran, manastirea curtea de arges, clisura dunarii cred ca o putem dinamita...
  in rest, sunt lamentabili - atat faimosii proprietari, cat si cei ce vor sa construiasca. daca ai cea mai elementara cultura generala si te-ai plimbat prin bucuresti, batistei iti spune ceva. ca sa vrei sa demolezi policlinica batistei trebuie ca in mintea ta batistei, militari, berceni, ferentari sa fie tot aia. mai bine s-ar deplasa mai hacana catre spitalul de oftalmologie, prin lahovary.
  anyway, pentru oamenii normali, "Imobilele din str. Batistei nr. 27 si nr. 27A fac parte din monumentul istoric" - ce atata discutie?
  • 0 (0 voturi)    
   Pai cam asa se pare ca va fi (Joi, 7 ianuarie 2010, 0:24)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui mi-e greata

   Mai putzin Cotroceniul ca acolo doarme alesu' neamului. Si zic doarme pentru ca de era treaz nu se intamplau atatea mizerii sub obladuirea 'pretinilor'.
 • 0 (0 voturi)    
  rtards (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 23:53)

  dragos [anonim]

  daramati`le ma ca le`a contruit mama voastra!!

  daca se derama imobilu asta deja suntem niste... cum vor ei.
 • +1 (1 vot)    
  Cred ca adevarul e la mijloc (Joi, 7 ianuarie 2010, 3:57)

  john doe [anonim]

  Corect, sa nu demoleze. E o cladire de valoare certa.
  Dar, din pacate, articolul nu comenteaza doar posibilitatea demolarii.
  Face aluzie clara si la faptul ca imobilul nu prea ar fi trebuit sa fie restituit 'unei anume Lucia Tretinescu'. Ca, vedeti dumneavoastra, imobilul ar fi de utilitate publica si Ministerul Sanatatii, bietul de el, ar trebui in atare situatie sa gaseasca un alt sediu pentru Policlinica Batistei.
  Dar cine sunteti dumneavoastra sa comentati dreptul al proprietate al unei persoane? Si ce daca legea nu permitea restituirea imobilelor daca erau de utilitate publica? Poate ca legea era proasta. Poate ca legea trebuia nuantata - sa se aplice acolo unde nu exista alte posibilitati. Sau unde realitatea este aberanta. Nu sa trimita proprietarul direct la Fondul Proprietatea, doar ca sa se pastreze o policlinica paduchioasa de stat intr-o locatie complet neadecvata. Habar n-am cine sunt proprietarii, insa sunt si eu in fata unei situatii in care in locul unui imobil voi primi niste actiuni de 2 bani la Fondul Proprietatatea. Nu e o solutie tocmai echitabila. Si nu ma faceti 'burghez' ca va fac si eu 'socialisti'.

  In incheiere, cred ca d-aia nu prea aveti succes cu campaniile dvs deprotejare a vechiului Bucuresti - pe care, ca principiu, le sustin si eu 100%. Pt ca depasiti constant limitele ideii principale, ideii mari, si va lansati automat in atacuri la adresa proprietarilor. Va amintesc ca proprietari sunt peste 80% dintre romani si niciunul n-ar vrea sa va auda ca-i comentati dreptul de a dispune nestingherit de bunul sau.
  • +1 (1 vot)    
   AI PERFECTA DREPTATE (Joi, 7 ianuarie 2010, 12:19)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui john doe

   chestii de genul '' o anume...'' imi aduce aminte de ziarul scanteia in care dreptul de proprietate era ca o ciuma ce trebuia eradicata.
   casele care au fost ale cuiva trebuie sa se restituie in natura - restitutio in integrum-. utilitatea publica nu prevaleaza in fata dreptului de proprietate - adica pe intelesu astuia care a scris articolu proprietatea e mai tare ca statu.
   • -1 (1 vot)    
    Va contrazic! (Joi, 7 ianuarie 2010, 15:38)

    catiusa [anonim] i-a raspuns lui tudor

    Stimati domni,
    In nicio tara civilizata dreptul de proprietate nu este mai presus de orice. Vezi Paris, Londra, Viena si Zagreb (unde am fost vara trecuta si centrul vechi era neatins, toate maghernitele erau pastrate. Acest oras este vizitat anual de milioane de oameni tocmai pentru asta. Cine vrea sa locuiasca intr-o cladire noua, se duce in alta parte a orasului).
    Daca esti proprietarul unui monument sau a unei case cu o arhitectura valoroasa, eu cred ca ea ar trebui pastrata ca atare sau intervenit foarte putin. Fiindca, aceasta nu apartine doar propriatarului ci orasului, datorita valorii ei. In plus, nu stiu daca un propriatar adevarat care si-a revendicat casa familiei, si-o demoleaza ca sa faca in loc un bloc. Mie mi se pare doar specula imobiliara. E adevarat ca legile acestui stat permit acest lucru, dar cred ca este vorba si de cei sapte ani de acasa si de spiritul civic.
    Fiindca noi gandim asa, unii fac ce vor!
 • 0 (0 voturi)    
  Policlinica Batistei (Joi, 7 ianuarie 2010, 4:59)

  lagman [utilizator]

  Nu trebuie sa te pricepi foarte bine ca sa iti dai seama ca aceasta cladire reprezinta un edificiu deosebit d.p.d.v. arhitectural.Cred ca statul roman.prin Ministerul Culturii, ar trebui sa se implice mai in pastrarea unor asemenea imobile.Nu stiu ce se intampla in Bucuresti dar tot mai multe asemenea cladiri dispar lasand locul altora cu o "arhitectura moderna".
 • -1 (1 vot)    
  restituiri (Joi, 7 ianuarie 2010, 9:35)

  demolatorul [anonim]

  dati toata tara inapoi celor ce au tradat-o si acum revendica cu nesimtire,pentru a o demola!
 • -1 (1 vot)    
  ... (Joi, 7 ianuarie 2010, 9:42)

  anonim [anonim]

  Mi-aduc aminte cum protestau toti impotriva demolarilor inainte de 89 pe europa libera. Acum unul nu mai scoate un cuvant...
 • -1 (1 vot)    
  NORMAL (Joi, 7 ianuarie 2010, 10:28)

  Bucur [anonim]

  Este foarte normal sa se intample ce se intampla. Cand in ultimii 10 ani Bucurestiul a fost sub conducerea unor vagabonzi lipsiti de scrupule si mai ales de cultura (deocamdata ii numesc pe: Basescu si Videanu). Aceiasi indivizi "conduc" destinele tarii spre un viitor "luminos" ( pentru ei). Atata timp cat s-a votat cum s-a votat nu va asteptati sa se intample altceva.
 • +1 (1 vot)    
  fiecare proprietar dispune dupa bunul plac de bun (Joi, 7 ianuarie 2010, 12:11)

  tudor [anonim]

  mie mi se pare normal ca fiecare proprietar sa faca orice vrea cu proprietatea lui : sa o darame (si sa faca si poze ca sa vi le arate), sa ii dea foc, sa o renoveze dupa ultimele tendinte, sa o supraetajeze daca structura ii permite. daca eu ca proprietar am o casa veche de patrimoniu, ministerul culturii nu e interesat sa o cumpere ca nu are bani, o daram, trantesc un bloc de 20 de etaje in parteneriat cu vreun nene intreprinzator si de banii rezultati imi iau o casa veche si frumoasa pe la cannes, poate un castel pe valea loarei (e un rau din franta, bai ) si imi mai si raman cateva milioane sa ma dau un cunoscator fin al vinurilor de colectie si al bentley-uri-lor. ce se pierde : o casa veche si frumoasa intr-un oras plin de ignoranti si de hippy-oti visatori si sarantoci. ce se castiga : un bloc mare si frumos pt oras poate cu spatii comerciale vaste, multi bani pentru unii, o mare deceptie si lacrimi varsate pe pozele alb-negru de altadata ce infatisaja bucurestiul interbelic...of divina simplicitate....of....hahaha
 • -1 (1 vot)    
  pai (Joi, 7 ianuarie 2010, 12:24)

  elena vdrea [anonim]

  pai taranul de videanu care a crescut la coada vacii (scuze tuturor oamenilor "din provincie" care sunt de bun simt, si nici bietul animal nu are nici o vina), ce putea sa semneze? un incult ale carui valori se compun numai din jeep, spaga, vile (probabil ca rapirea din serai nu-i lipseste de pe pereti)
 • +1 (1 vot)    
  D-nii arhitecti mai bine si-ar vedea de treaba (Joi, 7 ianuarie 2010, 12:45)

  John Doe [anonim]

  Adica - in loc sa faca eseuri de stilistica arhitectonica pe Hotnews - sa pune umarul si sa forteze o lege ca lumea in parlament. Una prin care se reglemenetaza foarte strict, la limita matematicii, modul in care se construieste in zonele protejate. Si fiecare proiect in parte sa fie aprobat conform acestor norme stilistice si particularitatilor proprii zonei de constructie.
  Nici nu trebuie sa-si bata capul prea mult. Au exemple de buna practica in toata Europa. Si nemtii au avut de reconstruit toata Germania istorica bucata cu bucata si iata ca nu au sfarsit intr-un caleidoscop de stiluri.
 • -1 (1 vot)    
  Basescu si haita lui (Vineri, 8 ianuarie 2010, 19:58)

  Catalin [anonim]

  Haita lui Basescu pusa pe jaf si imbogatire.Clasa politica romaneasca actuala corupta si mocirloasa.Asti aau un singur Dumnezeu.Banul.Dar am vazut in urma alegerilor ca romanii isi doresc astfel de indivizi.Atunci ce dracu mai veniti si scrieti astfel de nimicuri.Ala a furat Flota si nu s-a mai sinchisit nimeni.
  Daca Oprescu a lovit in a lor mafie gata au trecut la atac .Il sunteaza la fiecare aparitie .Mama lor de mafioti..
 • 0 (0 voturi)    
  Asociatia Bucuresti (Duminică, 10 ianuarie 2010, 4:42)

  Victor [anonim]

  Salut! Observ ca sunteti 23 de persoane care sunteti impotriva demolarii acestei cldiri. Daca chiar v-ati saturat de hotie si de coruptie, nu va mai plangeti pe bloguri si nu mai stati cu mainile in san. Va puteti inscrie in Asociatia Bucuresti sau Salvati Bucurestiul si puneti osul la salvarea Bucurestiului www.aicibucuresti.wordpress.com ... daca va pasa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by