Consiliul Concurentei: "Programul Prima Casa poate ridica probleme in privinta ajutoarelor de stat, daca va impune citerii precum constructia de la zero a locuintelor"
Acesta a spus ca a impartasit punctul sau de vedere Guvernului si ca, probabil, vor mai avea loc discutii in acest sens.
"Daca se doreste acordarea de ajutoare de stat acestei industrii, atunci acest lucru se poate face in alt mod, prin realizarea unei scheme dedicate firmelor de constructii, care sa fie aprobata de Comisia Europeana".

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
"Dupa 15 februarie, Guvernul va veni cu o noua formula, restructurata, prin care, fara sa renuntam la componenta actuala, care pune accent majoritar pe locuintele finalizate, ii vom imprima o noua directie, in care sa punem accent mai mare pe constructia de locuinte noi, concepute de la zero, pentru a intari efectul multiplicator in economie si pentru a relansa piata constructiilor." (BOC).
CEA MAI BUNA SOLUTIE ar fi improprietarirea cu un petec cat de mic de teren si acordarea unui credit de 60.000E pe etape de executie pentru constructia unei case in regie proprie (fiecare si ar gestiona bani primiti pentru ca trebuie restituiti inapoi "jupuitorilor" banci).
Daca sar face chestia asta undeva langa bucuresti cu acces la mij de transport cred ca multi ar opta pentru aceasta varianta.
Tot si-a facut basescu casa cu 26.000 de lei
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/829640/Basescu-26000-de-lei-pretul-unei-case-noi/
Cate case faci cu 60.000 E
Pentru a o putea finaliza trebuie sa vand apartamentul in care stau.
Deci, sa fie clar, in forma actuala se stimuleaza implicit constructia de locuinte noi.
Pai cine vinde un apartament doreste:
1. sa-si construiasca (finalizeze) o casa
2. sa plece din tara
3. are probleme financiare
sau
4. este prost si da banii pe jocuri de noroc sau bautura, este dezaxat....
Pentru categoriile 2 & 4 statul n-ar trebui sa se implice. Pentru 1 & 3 statul are o datorie.
Povestea cu casa de la "0" este o idiotenie care acopera interesul marilor dezvoltatori si implicit ai "formatorilor de opinie" de la televiziuni tembele.
Pana acum au fost favorizati dezvoltatorii mari, in sensul ca au avut resurse pentru a construi, ca sa poata primi ulterior banii prin Prima casa, la finalizarea constructiei. Dezvoltatorii mici n-au avut bani sa investeasca, si au nevoie de finantare de la inceputul lucrarii. Si e treaba fiecaruia cu cine isi construieste, pana la urma clientul alege. Insa abia acum as putea avea o paleta mai larga de selectie a constructorului, si implicit, ar fi concurenta, preturile ar mai scadea etc.
Iar cumparatorul il gasesc daca se dau credite.
Aici ma intereseaza prima casa! Deci nu pentru a lua eu creditul ci pentru a gasi cumparator la apartamentul pe care doresc sa-l vand.
Povestea cu casa de la "0" e o idiotenie pentru toti cei care sunt frustrati din diverse motive (ex au luat credit de casa acum 3 ani). Pana la urma programul asta ar trebui sa fie unul de stimulare economica si nu de protectie sociala. Aici nu pot intra casele vechi (aflate deja in circuitul economic) si nici alte bazaconii.
Nu sunt de acord ca banii din taxele si impozitele mele sa fie garantie pentru ca nea Gica care a mostenit un apartament sa il vanda ca sa-si ia bemveu.
Sunt de acord ca banii din taxele si impozitele platit de mine sa fie grantie pentru locuinte noi, moderne, la ridicarea carora contribuie muncitori (cetateni) din Romania si daca se poate si ceva materiale de constructie produse prin tarisoara.
Apropos...pe aceeasi logica nu am nimic impotriva caselor aflate in orice stadiu de constructie...pentru ca si pentru finalizarea lor se vor plati niste venituri muncitorilor si se vor cumpara niste materiale de constructii (sper eu cat mai multe dintre ele produse in Ro) cu mentiunea ca valoarea creditului ar trebui legata de ceea ce a mai ramas de executat din casa si nu de ceea ce s-a executat deja.
Parerea mea!
In cazul in care ceea ce zic eu este demagogic si cointeresat (cu toate ca nu am firma de constructii sau ceva similar) cum ti se par afirmatiile "asta ar trebui sa fie un program de protectie sociala". De cand a devenit proprietatea subiect de protectie sociala? Sau si mai rau ... "avem bani sa directionam atat pentru locuintele vechi cat si pentru cele noi sa fie toata lumea multumita"?
E clar ca a existat o forma a programului care nu prea a functionat. Parerea mea este ca ar fi mult mai bine daca s-ar aplica la locuinte noi doar.
Pentru locuintele in regie proprie tind sa inclin spre "nu" din cauza folosirii pe scara larga a fortei de munca la negru (se diminueaza unul din potentialele efecte pozitive - mai multi bani la bugetul de stat din contributiile si impozitul pe salariu).
In definitiv inveti din clasa a 11-a (pe vremea mea nu mai stiu cum e acum) ca resursele sunt limitate. Si atunci, ca si stat, ar trebui sa te intrebi unde pun aceste garantii? Unde obtin efectele pozitive cele mai mari si mai rapide in economie? Cand isi vinde nea Gica casa si isi cumpara bemveu? Cand isi face nea Gogu casa singur cu forta de munca la negru si eventual cu materiale furate (macar partial) samd? Sau cand dau de lucru firmelor de constructii care au angajati si platesc taxe si impozite? Si peste toate ce vreau sa fac cu economia asta? Sa incurajez mica specula (nea Gica) sa incurajez autoconsumul (nea Gogu) sau economia de piata?
Daca acesti oameni (normali) incep sa aibe mari probleme financiare, exista riscul s-o ia razna.
Iar daca o iau razna s-ar putea sa intre in apartamentul tau sa te jefuiasca.
Deci, statul are un anumit rol. Din pacate nu si-l indeplineste.
Despre asta vorbim.
Prima casa are o componenta sociala importanta (alaturi de cea economica).
Revenind la subiect, mu pari un "dezinteresat".
<p> Dupa ce a durat 6 luni ca efectele primei magarii sa dispara acum se injecteaza in piata o noua aberatie. Scopul este unul singur: gasirea unor persoane care sa achizitioneze apartamente la preturi aberante, adica ceea ce a construit camarila politica in anii 2004-2010.
<p>In timp ce bule imobiliare se sparg in toata lumea, guvernul asta incompetent mentine bule imobiliare cu efecte dezastruase asupra economiei.
<p><b>Ce s-a intamplat cu legea falimentului personal? Aceasta lege este in toate statele civilizate.</b> Guvernul ar trebui sa protejeze cetatenii acestei tari care dupa ce sunt aruncati afara din case, raman cu datorii imense la camatarii din banci.
Cand faci o tranzactie nu se genereaza mai nimic. castiga doar vanzatorul, notarul si banca.
Pe de alta parte cand se construieste o casa noua deobicei pe langa ea se vinde si una veche pentru ca cei care se inhama la asa ceva au deobicei o casa mica pe care o pun in circulatie si vor una mai mare. In concluzie constructia de la zero nu exclude piata locuintelor vechi.
Va dau un exemplu: de Craciun sotia mea a primit cadou un telefon mobil nou. Concomitent fiica mea mai mare a primit vechiul telefon al mamei sale. In acelasi timp baiatul meu mai mic a primit cadou telefonul sorei sale. Si uite asa Mosul a facut trei oameni fericiti cumparand un singur telefon !
Daca cumpara acelasi telefon pentru fiul meu efectul era complet diferit.
Costul utilitatilor creste costul caselor EXORBITANT.
Pentru ca unii s-au ingropat in credite altii considera ca este normal ca un cotet cu 2 camere sa coste 60k euro