Certificatul energetic pentru locuinte va deveni obligatoriu din martie 

de I. Morovan, C.Pirvoiu     HotNews.ro, EurActiv.ro
Joi, 4 februarie 2010, 12:57 Economie | Imobiliar


Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a anuntat printr-un comunicat de presa ca Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodus certificatul energetic obligatoriu se afla pe agenda Guvernului si daca va fi adoptata certificatul va redeveni obligatoriu din luna martie 2010. "In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate cateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata, centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestor programe", mai arata comunicatul Ministerului.


MDRT mai transmite:

 • miercuri, 3 februarie, a existat o intalnire cu reprezentantii Uniunii Nationale a Notarilor Publici, Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare, Asociatiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociatiilor de Proprietari HABITAT, Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania si profesori ai Facultatii de Instalatii din Bucuresti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru cladiri.
 • Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel incat sa fie eliminate orice neajunsuri in momentul tranzactionarii cladirilor.
 • Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
- consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
- eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

 • De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.
 • Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
 • Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Lista auditorilor energetici atestati este disponibila pe site-ul ministerului www.mdrt.ro, sectiunea Constructii/Atestari tehnico-profesionale.
UPDATE Uniunea Nationala a Agentiilor Imobiliare a explicat ca in urma discutiilor cu Ministerul de resort a fost finalizat, pana la finalul anului 2009, un Breviarul de Calcul ce contine Metodologia pentru realizarea Certificatului de Performanta Energetica si pentru un singur apartament. "Prin acest Breviar , Ministerul Dezvoltarii a adus modificarile necesare pentru impiedicarea blocarii pietii imobiliare la inceputul lui 2010", anunta UNAI.

Reprezantantii agentiilor imobiliare considera ca este de datoria Romaniei sa se alinieze cerintelor comunitatii europene si ca trebuie subliniate efectele pozitive pe care Certificatul de Performanta Energetica le va aduce in piata imobiliara.

"Prin introducerea Certificatului de Performanta Energetica vom cunoaste pierderile de energie din locuinta noastra dar si solutiile de a le remedia, in functie de disponibilitatea si veniturile noastre. Populatia ar fi trebuit sa fie educata in acest sens pentru a nu considera costul pentru aceste certificate ca fiind o cheltuiala impovaratoare care nu le foloseste."

Alte aspecte mentionate de agentiile imobiliare:

 • Legea in ansamblul ei, daca este aplicata si ar indeplinii toate cerintele necesare (nr. de auditori energetici suficienti, modalitati de eliberare a certificatelor mai rapida si eficienta, etc.) ar fi un punct in plus pentru tot ce inseamna o modificare pozitiva in activitatea de tranzactionare imobiliara.
 • Tinand cont ca fondul locativ din Romania este unul imbatranit si in majoritatea lui construit pana in 1990 , Certificatul Energetic va ajuta la realizarea unei baze de date cu indici reali ai performantei energetice a acestor cladiri. Cat despre fondul locativ construit dupa 1990, in sfarsit a venit timpul sa vedem efectele construirii haotice din aceasta perioada.
 • Din pacate la inceputul acestui an nu au fost luate in considerare toate aceste detalii si aplicarea legii a fost amanata. Decizie sanctionata de catre comunitatea europeana obligand ministerul de profil sa ia in reconsiderare ordonanta de urgenta prin care sa amanat aplicarea legii.
 • In cadrul intalnirii cu reprezentantii ministerului una dintre situatiile dezbatute a fost aceea legata de momentul in care este necesar Certificatul Energetic, mai ales in cazul unui act de vanzare-cumparare ce se efectueaza cu ajutorul unui credit bancar. Momentul in care se va cere prezenta certificatului este important pentru cumparator. Astfel daca se cere prezentarea CPE inca de la inceputul tranzactiei, pana in momentul obtinerii certificatului tranzactia va fi blocata de aceasta cerinta.
Daca prezentarea certificatului se va cere la sfarsitul tranzactiei, acesta nu poate fii decat un lucru pozitiv ajutand cumparatorul sa “inainteze” in demersul cu banca pentru aprobarea creditului. Acest simplu fapt ar putea usura foarte mult introducerea certificatului ce va fi cel mai probabil obligatoriu incepand cu data de 1 martie.
 • a mai fost discutata si problema numarului mic de auditori atestati de Minister cat si faptul ca unele zone ale tarii nu sunt in raza de acoperire a nici unui auditor atestat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7654 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  suntem niste fraieri (Joi, 4 februarie 2010, 13:08)

  tyty [anonim]

  daca eu cumparator si el vanzator nu suntem interesati de performanta lui peste, si suntem obligati sa platim ceva ce nu ne trebuie, inseamna ca suntem talhariti de stat. daca altcineva (de pilda UE) e interesat de performanta asta, sa plateasca ei si nu e nici o suparare. restul sunt fraze sforaitoare pentru prostit prostimea victima a jafului.
  • +3 (3 voturi)    
   afaceri, afaceri, afaceri...cu multi bani (Joi, 4 februarie 2010, 13:49)

   oxitocina [anonim] i-a raspuns lui tyty

   De vazut cine are firme pentru izolarea energetica a blocurilor. Credeti ca brusc i-a apucat pe alde Boc dragul de confortul romanilor in case? Naivi mici ce sunteti!
   • +1 (3 voturi)    
    te uiti la TV (Joi, 4 februarie 2010, 17:27)

    naiv [anonim] i-a raspuns lui oxitocina

    se pare ca cei cu blocuri izolate au facturi semnificativ mai mici. Nu e bine? sau economia de la facturi intra in buzunarul celor pe care-i banui tu? capra vecinului sau subventie de la PSD pentru postare?
    • +1 (1 vot)    
     foarte tare!! (Joi, 4 februarie 2010, 19:59)

     dan [anonim] i-a raspuns lui naiv

     conteaza enorm izoltia termica ( cam 80% din costurile cu incalzirea)
  • +1 (3 voturi)    
   platesti o viata? (Joi, 4 februarie 2010, 17:25)

   curios [anonim] i-a raspuns lui tyty

   pentru prostia de a cumpara un apartament cu cheltuiala mare de energie. SIGUR, pretul la energie nu scade in timp. Preferi sa dai pe caldura cate 1000 E/an in plus pentru ca pierzi caldura pe la toate incheieturile?
  • +1 (1 vot)    
   v-am prins,ghidusilor! (Joi, 4 februarie 2010, 19:25)

   fraierul [anonim] i-a raspuns lui tyty

   Iata cu ce se lauda autorii lucrarii "Performanta energetica a cladirilor noi si existente-fundamentare teoretica si aplicatii",Dan Constantin,Horia Petran si Cristian Petcu :"Meritul reglementarilor romanesti este acela de a fi PREFATAT(s.n.) directiva europeana 91/2002/CE si apoi de a se fi orientat catre o abordare fenomenologica care nu de putine ori LIPSESTE METODELOR RECOMANDATE DE UNELE STANDARDE EUROPENE(s.n.)"-carevasazica,ne imbatati cu apa rece,stimabililor,cum ca hoasca de Europa impune,cand voi i-ati batut obrazul fiindca impune "standarde"din care "lipseste""abordarea fenomenologica"a care descoperire este
   • 0 (0 voturi)    
    scuzati, (Joi, 4 februarie 2010, 19:49)

    fraierul [anonim] i-a raspuns lui fraierul

    ...am "lucrat"gresit la tastatura si am scapat finalul-meritul acestei contributii este al nostru,"abordarea fenomenologica"sI "aplicatiile"dovedind inegalabilul nostru geniu cand e vorba de nascocit taxe noi
  • +1 (1 vot)    
   completare (Joi, 4 februarie 2010, 19:28)

   fraierul [anonim] i-a raspuns lui tyty

   ...a carei descoperire se datoreaza geniului nostru -nesfarsit,cand e vorba de a nascoci taxe
 • +5 (5 voturi)    
  idiotenii made in romania (Joi, 4 februarie 2010, 13:19)

  coco [anonim]

  ....am pierdut aproape una luna cu aceasta tiganie de certificat! ba ca trebuie, ba ca nu trebuie! ca noroc, ca intre timp nu a mai fost nevoie, si am reusit sa semnez la notar, ca de nu, pierdeam si avansul dat si creditul de la banca! eu unu stiu prin ce am trecut, si nu doresc la nimeni!!! in tara asta nu exista nici o consecventa, atat timp cat toate pitipoancele blondine si toate bordurile ajung ministrii!! de ce dracu nu putem angaja ministrii din alte tari??? macar stim o treaba, una si buna! astia in fiecare zi schimba o lege, cel putin de 2 ori! asta este adevarata batjocura, de care fuge orice om normal din lumea asta! chiar daca aplicabilitatea legii trebuia sa fie 2007 si acum ne-a prins pe picior gresit, dar nimeni nu a facut nimic in sensul asta. decat tot amanari peste amanari, ca unii "imobiliari" sa-si poate vinde miile de blocuri linistiti, fara taxe in plus. Oaia asta blonda, este lidera blondelor (din bancuri, nu cele reale :)) )
  • -1 (5 voturi)    
   coco citeste bine articolul (Joi, 4 februarie 2010, 13:55)

   mary [anonim] i-a raspuns lui coco

   si ai sa vezi ca nu 'pitipoanca blonda' cum ii zici tu e vonvata pentru asta, trebuia facut mai de mult si s-a tot amanat pana i-au sanctionat cei dun UE.
   Daca suntem in UE acum dansam dupa cum ne canta ei, ca ne place ori nu.
   Si nu mai fi asa misogin.
   • 0 (0 voturi)    
    INCA NU ESTE OBLIGATORIU IN UE (Vineri, 5 februarie 2010, 0:02)

    eu stiu mai bine decat tine [anonim] i-a raspuns lui mary

    Fals, in UE acest certificat NU ESTE INCA OBLIGATORIU, deci nu exista vre-o sanctiune asa cum spui tu. Se mentioneaza in textul unui anunt daca o casa are sau nu are "enrgie label" dar asta nu impiedica tranzactia de vanzare-cumparare decat daca cel ce cumpara solicita caest certificat
 • +4 (4 voturi)    
  ce sens are? (Joi, 4 februarie 2010, 13:34)

  ia cucu [utilizator]

  As vrea sa stiu ce sens are chestia asta. Ca nu sunt prea informat pe domeniul asta.

  In franta bate vantul prin apartamente si din cate stiu eu nu te amendeaza nimeni ca risipesti energie pt incalzire. Nici macar geamuri duble nu vad pe aici.

  Apartamentele din Romania sunt de 10 ori mai bine izolate.
  • +1 (1 vot)    
   ..mare tampenie.. (Joi, 4 februarie 2010, 14:10)

   tudor [anonim] i-a raspuns lui ia cucu

   dar cate grade ai iarna acolo?
   vorba cuiva de mai sus nu ma intereseaza cat e de calduros.
  • +4 (4 voturi)    
   are sens! (Joi, 4 februarie 2010, 14:26)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui ia cucu

   Are sens, pt. ca au mai gasit o cale sa mulga niste bani. Tot timpul le sta capul numai la asa ceva: cum sa mai jecmaneasca niste bani!
 • +4 (4 voturi)    
  For Negoita & co. (Joi, 4 februarie 2010, 13:41)

  Popoviciu [anonim]

  Elena Udera in calitate de exponent al asa zisilor dezvoltatoei imobiliari face toate arabescurile posibile si imposibile de-ai avantajam pe acestia.
  Programul prima casa exclude de la creditare achizitiile de apartamente vechi, certificat energetic numai pentru apartamentele vechi .
  Aceasta masura di punct de vedere tehnic si somercial este inutila facilitand dobandirea de bani ne munciti unor indivizi alesi pe cinestie ce criterii. Nu exiata in Romania meseria de auditor energetic.
 • +4 (4 voturi)    
  Alta mangla marca land of cioice (Joi, 4 februarie 2010, 13:46)

  Valeanu [anonim]

  alti paraziti care incarca sistemul si otravesc viata oamenilor .alta amenintare asupra libertatii si propietatii . alta piedica pusa unei vieti normale. huoo .niste nemernici care au tupeul sa spuna ca o fac in numele unei vieti mai bune .fiecare vinde si cumpara ce vrea nu trebuie sa se bage nimenea.
  huoo
 • +3 (3 voturi)    
  Bravo (Joi, 4 februarie 2010, 13:54)

  je [anonim]

  Bravo Udrea....dovedesti ca ai bilute!!!
  • -1 (1 vot)    
   Ce... (Joi, 4 februarie 2010, 15:01)

   Fane [anonim] i-a raspuns lui je

   Ce te-a pacalit vocea pitigaiata? Numai unui papagal sau marinar ar putea sa-i placa individa.
 • +2 (2 voturi)    
  Care-i problema? (Joi, 4 februarie 2010, 14:50)

  Afaceristu [anonim]

  Dap, e logic, marim plafonul la prima casa la 80000, bagam dracovenia cu certificatul....vreo 6 luni tot ce e pe piata vechi de la 10 la ...100 de ani e blocat la vanzare indiferent de locatie, constructie, confort, s.a.m.d...in schimb toate ansamblurile din Voluntari/ Chiajna/ Comuna Berceni...vor vinde la fraieri...
  Problema in tot rationamentul de mai sus ...au cam disparut fraierii!!!!!!!
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Joi, 4 februarie 2010, 16:36)

   goe [anonim] i-a raspuns lui Afaceristu

   Certificat ttebuie sa aibe toate apartamentele care se vand/inchiriaza ca e nou ca e vechi.
 • -1 (3 voturi)    
  energia este marfa scumpa de import (Joi, 4 februarie 2010, 15:03)

  v [anonim]

  Este bine sa stim cata energie se "pierde" (inevitabil prinpereti /ferestre), pentru a putea analiza daca se poate imbunatati ceva.
  Europa/Romania importa energie, iar in ultimul timp deficitele comerciale au devenit alarmante... ca sa nu mai vorbim protejarea mediului...
  ...Cred ca este o decizie buna si sper sa fie aplicata corect, fiind urmata si de impozite si taxe diferentiate functie de cat de bine izolata este casa.
  Succes!
  • -1 (1 vot)    
   Da (Joi, 4 februarie 2010, 15:14)

   Anca [anonim] i-a raspuns lui v

   Perfect de acord! Nu e normal ca pe o locuinta din 1900 toamna sa platesc cat ptr una din 2010. Sa si vad...e mai buna cea din 2010?
  • +2 (2 voturi)    
   DA DA (Joi, 4 februarie 2010, 15:36)

   falco [anonim] i-a raspuns lui v

   Cum sa nu o sa zica asta e izolat , nu plateste asa mult pe caldura ia hai sa ii f..., un impozit mai mare , e o aberatie trebuia sa se introduca obligativitaea lui pt cladirile noi si gata , eu cumparator si eu vinzator al unui bloc din 86 toamna iau si vind blocul respectiv deoarece pt atita am bani , nu mai e nevoie ca tu stat sa mai mulgi de pe mine inca 1000 de euro pt fantagorisme.
   • 0 (4 voturi)    
    Repet...energia este marfa scumpa de import (Joi, 4 februarie 2010, 17:21)

    V [anonim] i-a raspuns lui falco

    Spuneam ca viitoarele legi ar trebui sa stimuleze eficienta energetica, pentru ca este pacat sa aruncam banii pe fereastra pentru a incalzi o locuinta prost izolata.
    O metoda de stimulare cred ca ar fi un impozit (o taxa mai mare) pentru o locuinta prost izolata, bani care sa mearga tot in reabilitarea termica... Ceva similar cu taxa de inmatriculare a masinilor vechi si poluante.
    Certificatul energetic poate fi primul pas in aceasta directie. Sper totusi sa nu fie facut doar pentru interesul unor "afaceristi"...
 • 0 (2 voturi)    
  Excelent (Joi, 4 februarie 2010, 16:46)

  Anca [anonim]

  Se dovedeste inca o data ca dna Udrea are o prestatie mai buna decat orice alt ministru. Merita felicitata.
 • -1 (3 voturi)    
  Bine lucrat! (Joi, 4 februarie 2010, 17:00)

  Maria [anonim]

  Ma bucura faptul ca dna Udrea ia initiativa. Aceasta actiune este una benefica.
 • -1 (5 voturi)    
  foarte tare... (Joi, 4 februarie 2010, 18:32)

  Reader [anonim]

  Am impresia ca unele decizii luate de guvern sunt intampinate de anumite persoane cu reticenta si nu sunt analizate chiar corect.
  Certificatul ala ce spune arata: "performanta energetica a apartamentului" (nu stam acum sa analizam ce inseamna). Eeee, pe mine, ca potential cumparator, ma ajuta la cumpararea unui apartament pentru ca am tupeu sa spun: "vezi tu, stimate vanzator, apartamentul tau consuma mult curent si pierde multa caldura. ia mai lasa mataluta un pic din pret." Personal am experienta unui apartament din 1920 si ceva, si pot sa va spun ca plateam in lunile de iarna aproape 700 (curent + gaze) si erau 19-20 de grade in casa. Pe baza unui astfel de certificat, un chirias sau un potential cumparator va avea tupeul sa negocieze.
  Cui nu-i convine, inseamna ca are de vanzare / inchiriere un apartament vechi, si e consitent de faptul ca n-o sa mai prinda in veci preturile din 2007-2008.
 • +2 (2 voturi)    
  nu (Joi, 4 februarie 2010, 21:41)

  sabo [utilizator]

  certificatul acesta ar trebui eliberat doar la solicitarea cumparatorului, sau cand vanzatorul vrea sa se prezinte mai bine-dar nicicum obligatoriu, pentru ca este o afacere notariala jecmanitoare!
  Furt din banii saracilor!
 • +1 (1 vot)    
  daca nu e obligatoriu, atunci nu va fi cerut (Vineri, 5 februarie 2010, 11:13)

  bbk [anonim]

  Eu daca merg sa iau un apartament, si cer acel certificat, vinzatorul, daca nu vrea, nu mi-l arata, si zice sa merg in alta parte daca nu imi convine.

  Iar astia vor fi multi, foarte multi.
  Si de voie, de nevoie, lumea va accepta si fara certificat.

  Multe chestii trebuie puse in ordine in tranzactiile imobilare, in primul rind pentru ca valoarea este mare.

  Poate ca nu e placut ca e o noua taxa, dar cit costa aceasta noua taxa? Nu e chiar asa de mult, si se pune putina ordine in piata.
 • +1 (1 vot)    
  UK (Vineri, 5 februarie 2010, 11:44)

  Rodo [anonim]

  In UK acest certificat este obligatoriu pentru toate imobilele, fie ca sunt de vanzare, fie ca sunt de inchiriat.

  La cele de inchiriat, daca imobilul nu indeplineste conditiile minime din acest certificat, nu poate fii dat spre inchiriere.
  Nimanui nu-i place sa se mute intr-o casa cu chirie si sa ii suiere vantul prin urechi plus ca vei plati o groaza de bani pe energie care se va pierde oricum daca imobilul nu este izolat corect.
 • 0 (0 voturi)    
  auditori energetici (Luni, 15 martie 2010, 9:28)

  dani82 [anonim]

  Salutare...
  cel putin pentru publicitate online pentru auditori, exista un nou portal www.certificaretermica.ro. Are niste oferte avantajoase!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by