Obligatia dezvoltatorilor imobiliari de a dota cladirile noi din Bucuresti cu parcari ar putea fi eliminata. Avem nevoie de parcari in centrul Capitalei?
In plus, sustinatorii acestei idei sunt de parere ca locurile de parcare dauneaza mediului. Motivul? Daca angajatii vin cu masina la serviciu, polueaza.
Dincolo de protectia mediului si fluidizarea traficului, aceasta modificare a hotararii ar fi foarte avantajoasa pentru dezvoltatorii de cladiri de birouri, fiindca renuntarea la parcarea subterana le-ar micsora costurile cu pina la 50% din pretul constructiei noi.
Aceasta politica este adoptata de cateva capitale europene, printre care Londra, au argumentat arhitectii adepti ai acestei masuri. Spre deosebire de Bucuresti insa, in Londra transportul in comun este foarte bine pus la punct si sunt parcari publice. In plus, exista o taxa de intrare in centrul orasului, ca sa descurajeze cetatenii sa vina cu masina la serviciu.
HotNews.ro va prezinta parerile catorva membrii din Comisia Tehnica de Urbanism si va invita sa dezbateti aceasta problema.
Cladirile noi din centru ar trebui construite fara locuri de parcare?
Dan Serban, membru in Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT) de pe langa Primaria Capitalei: „Cred ca da. Este o idee foarte green pentru ca descurajeaza patrunderea masinilor in centru. Desigur, nu este valabila pentru zonele periferice. Trebuie facuta o corelare cu ceea ce s-a intamplat afara. In acest moment hotararea privind necesarul de locuri de parcare pentru cladirile noi este un pat a lui Procust. Asta fiindca numarul de locuri de parcare ar trebui sa se stabileasca in functie de pozitia in oras a noii cladiri, nu sa se spuna niste cifre si toata lumea sa le respecte. Daca ai mijloace de transport in zona, nu e nevoie de atat de multe locuri de parcare”.
Sorin Gabrea, presedintele CTUAT: „Aceasta hotarare ar trebui modificata, insa in functie de un studiu mai amplu. Nu poti sa aplici o aritmetica simpla unui oras complicat. Cred ca mai degraba ar trebui nuantata. Atat pot sa spun deocamdata”.
Bogdan Bogoescu, membru CTUAT: „Eu sustin sa incerce sa se elimine locurile de parcare la cladirile noi care se fac in centru deoarece, daca au unde parca, oamenii vin cu masina la serviciu si aglomereaza foarte tare traficul. Si, din cauza traficului intens, creste nivelul de poluare. Aceasta prevedere cred ca s-ar putea aplica si la cladirile noi, dar depinde de cat de bine este irigata zona respectiva cu mijloace de transport. Asa este in lumea civilizata. Si eu, ca si domnul Gabrea, cred ca ar trebui cel putin nuantata”.
Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: „Eu nu as modifica nimic, pana nu vom sti exact pe ce drum o apucam, pana nu facem o strategie. As lasa-o sa se mai coaca. Sau cel mult, as cere o compensatie baneasca pentru cei care nu fac locuri de parcare. Din banii astia sa se faca parcari publice”.
Vlad Cavarnali, membru CTUAT: „Ideea in sine este buna, insa la noi nu cred ca va functiona fiindca nu avem un transport public in comun bine pus la punct, iar mentalitatea oameniilor este diferita de cea a englezilor. Ei vor veni la serviciu cu masina, si, daca nu au locuri de parcare, vor lasa autoturismele in strada”.
Info plus
Ce prevede HCGMB 66/2006
- pentru o locuinta cu o suprafata de maxim 100 de mp se asigura un loc de parcare;
- pentru o locuinta cu o suprafata construita de peste 100 mp se asigura 2 locuri de parcare;
- pentru cladirile de hoteluri si birouri se va asigura un loc de parcare la fiecare 60 mp ai suprafetei desfasurate construite;
- pentru cladirile care adapostesc comert si alimentatie publica se va asigura minim un loc de parcare pentru fiecare 20 mp ai suprafetei desfasurate construite;

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Aici este vorba in primul rand de dezvoltarea orasului. O data ce ai construit o cladire, sta in picioare cel putin cateva decenii, asa ca un pic de gandire in perspectiva nu strica.
Nu de alta, dar Bucurestiul este deja plin de semnele unor astfel de proiecte "necesare".
daca te uiti la occidentali toata lumea fuge ca de d****** de aglomeratie ... numai noua ne place inghesuiala ..... peste tot centrle oraselor vechi se "conserva" si renovarea se poate face doar in anumite conditii si doar cu respectarea planului initial a cladirii .. si FARA construirea de cladiri noi din "sticla" ...... si dupa aceea binenteles ai centrul "nou" a orasului cu acele asa numite office buildings.
si le gat de masini .. ca nu vor merge oameni cu masina la servici pt ca nu au loc de parcare la noua cladire.. hai sa fim seriosi.. romani merg si pana la magazinul de la colt sa cumpere paine cu "mertzanul" ca sa vada vecinul ce masina are.... adica a dat
Dar de locuri de parcare e mare nevoie.
Alternativă mai bună e circulatia ecologică (pietonală, velo, transport în comun) în tot orasul, parcări mari păzite la intrările în oras si în rest doar parcări rezidentiale. S-ar putea si asa, nu?
De zeci de ani cârpim şi răscârpim ce am construit în comunism (nu ce „a construit Ceausescu“, e munca parintilor nostri, nu a lui).
Profesioniştii noştri (vezi CTUAT) au uitat că trebuie să înveţe tot timpul. Se entuziasmează pentru soluţii-miracol fără să cântărească ce spun pentru că ştiu că nu îi trage nimeni la răspundere. Dacă cei de deasupra lor nu o fac atunci ar trebui să o facem noi, cei din banii cărora sunt plătiţi.
Capitalismul românesc e incapabil să creeze valoare pentru că noi nu cerem valoare de la el. Instituţiile statului funcţionează greşit pentru că noi nu ştim ce şi mai ales cum să cerem de la ele.
„Popoarele n-ar trebui să se teamă de guvernele lor. Guvernele ar trebui să se teama de popoare.
“
Nu sunt nici comunist şi nici legionar. Sunt doar trist.
Adica mie ce-mi ofera in schimb? Pe vremea asta pantofi rupti si pantaloni plini de noroi. Ajungi la servici cu ciorapii uzi. Miros de transpiratie si imbulzeala in metrou/autobuz.
Doar schimbare de mentalitate si un profit mai mare pentru dezvoltatori imobiliari?
NU, multumesc.
Omul initial vorbea de o zona centrala pe unde circula autobuze moderne, deci condtii exista -- sigur ca autobuzul nu te lasa in fata blocului, dar nu toti cei care parcheaza pe strazi stau in comune limitrofe, cei mai multi ar putea sa-si miste fundul si cu RATB-ul.
eu unul nu mi-as da oraselul meu mic/cochet si curat pt Bucuresti pt nimic in lume.
Vine fiecare cu masina lui sau mergeti cate 2-3 din aceeasi zona cu o singura masina.
(de acord ca transportul in comun trebuie modernizat)
Dar credeti ca le pasa celor de la RATB? Ei vor sa le dam banii pe abonament si nu se mai implica sa-si faca ordine in mijloacele de transport.
Cum poti sa sustii asemenea ineptii cu seninatate?
In primul rand faceti infrastructura Bucurestiului asa cum trebuie, faceti sistemul de transport asa cum trebuie, nu mai construiti cladiri de 20 de etaje in mijlocul Bucurestiului si abia dupa aia veniti cu cai verzi pe pereti.
Marsh!
discutia asta timpita imi aminteste de happyfish si costica brehar, sofer de autobuz. cu oameni. da' soferii ... de ce sa nu bea?
pi baah paapaaagaaalilooor ... bucureciu' e in DEFICIT de locuri de parcare. scoatetz dreaq masinile parcate de pe sosea, si o sa creasca debitu' traficului si o sa scada si timpul necesar deplasarii din punctu' a in punctu' b, si consumu' de benzina, si poluarea. si chiar veniturile la bugetu' local, ca o sa se parcheze pe bani.
Bucurestiul nu are toate astea .... deci nu poti sa iei o masura (de completare a eforturilor de a pastra "green" orasul) care se aplica dupa alte sute de masuri si sa o aplici tocmai pe ea.
le dau eu o solutie pentru diminuarea poluarii: NU MAI DATI URBANISM LA ORICE CLADIRE !!! lasati spaga !!!
daca urbanismul se da p bune nu o sa mai fie cladiri de 500 de etaje langa centre istorice sau in mijlocul bucurestilor...
lege asta nu face decat sa ajute la construirea cat mai multor cladiri, si implicit la marirea poluarii
Sunt din ce in ce mai putini specialisti, cei mai multi sunt ghidati dupa bani.
Am asistat la supraaglomerarea strazilor si spatiilor de parcare dedicate riveranilor de ani de zile, fara sa putem face ceva - si asta peste tot in tara.
In 100 m de straduta cu doar doua benzi si masina parcate pe margini s-a aprobat, cel putin in PIatra Neamt infiintarea unui punct de desfacere de patiserie, unui restaurant, unui bar, unei brutarii si vreo doua magazinase cu de toate. In afara brutarie si a magazinaselor cu de toate, la care vin strict oameni din zona, pe jos, celelalte stabilimente isi atrag clientii din tot orasul.
Nici unul dintre ei nu si-a prevazut proiectul cu parcare - vorbim de constructii noi, cu curte proprie.
Clientii lor parcheaza pe locurile riveranilor sau complet aiurea, de blocheaza toata strada.
Asta, dupa mintea mea, se cheama sa faci afaceri pe domeniul public si sa te doara in cot de populatie.
Deci daca intre 8-18 ar fi cu taxa si in rest gratis, cum e prin alte tari, nu credeti ca s-ar fi rezolvat zona?
Eu inteleg ca nu le trece prin cap o solutie folositoare de genul asta, dar pot sa o copieze de la vecini...
- nu omorâm câinii vagabonzi pt că ne e milă de ei, dar de oameni nu.
- să facem clâdiri fără parcări pt că în felul ăsta oamenii nu vor mai folosi maşinile.
- să construim autostrăzi suspendate
Gogomăniile astea ar fi strigătoare la cer într-o ţară civilizată.
De vină suntem noi că ne vărsăm oful pe forumuri, iar de votat tot pe ei ii votăm.
Deşteaptă-te române, fii cetăţean, nu spectator!
suntem de 20 de ani in libertate, edilii astia NOI i-am pus acolo, noi i-am votat, nu avem pe cine sa dam vina!
Simplu , dar fara spaga , deci neaplicabil in administratia corupta ...
Care strategie, care parere, ce nuantari?
Bucurestiul are o singura si mare problema: este un oras fara management. Totul este la plezneala. Nicio logica, nimic. In ciuda numarului mare de maidanezi, i-se poate spune "marele sat fara caini". Degeaba HCGMB 66 ii obliga pe investitori sa ingroape bani in parcare, daca, primaria, politia nu isi fac treaba si nu aplica legea. Si daca si-au facut parcari subterane, bizonul isi lasa SUV-ul tot pe trotuar ca... deh, este mai comod.
Renuntarea la obligativitatea prevederii de parcari mi-se pare normala. Investitorul are un plan de afaceri si este treaba lui daca ii merge sau nu. Asa ca decizia o poate lua singur.
Important este ce face administratia! Daca ii lasa pe cei fara locuri de parcare sa ocupe domeniul public, nu este bine. Zicea cineva de zona Eminescu si firma de asigurari, dar la universitate tot spatiul public este ocupat de o banca. La piata Victoriei, sunt 3 sau 4 banci. Nu se poate misca nimeni peste zi prin oras pentru ca este blocat de masinile celor care vin la birou la 9 si pleaca la 19.
Asadar, fiecare este liber sa vina cu masina la serviciu daca si numai daca, are asigurat loc de parcare privat (atentie!, nu pe strada). Daca nu are si o lasa pe trotuar, trebuie ridicata. Toate parcarile ar trebui sa aiba parcometre. Platesti, stai. Nu platesti, se ridica. Contractele de inchiriere facute de ADP-uri cu firmele trebuiesc anulate, mai ales ca sunt ilegale.
Pentru locuinte si persoane particulare, la fel. Are loc de parcare, bine, nu are.... nu i-se inmatriculeaza masina. Vrei sa ai masina, cumperi apartament cu loc de parcare. Nu iti trebuie, sau nu poti conduce, cumperi apartament fara.
Haosul a atins asa proportii ca unii isi parcheaza camioane in parcajele de resedinta.
Daca s-ar impune autoritatea in oras, atunci si traficul s-ar descongestiona si transportul public ar merge mai bine. Nu inteleg de ce cred unii ca impunerea ordinii publice le-ar strica imaginea. Nimic mai fals
Unde altundeva se poate inscrie si decizia de a tine la un nivel modic taxa pentru parcarea de resedinta? O masura de protectie sociala cu efecte perverse:
- spagi pentru obtinerea unui loc de parcare;
- ridicari din umeri cand vine vorba de bani pentru investitii in parcari;
- locuri de parcare platite pe care stau masini prin care cresc copaci;
- stress pe strazi pentru cei care fug spre casa pentru a prinde un loc de parcare.
Fratilor, intelegeti odata ca nimic in lumea asta nu e gratis. Nici macar ceea ce primiti pe gratis.
.
deci arhitectii care propun masura asta nu sunt de loc prosti, fraierii suntem noi, care ii votam si ii rabdam!
Proiectele de constructii prevazute cu parcari sunt mult mai costisitoare. Arhitectii incearca sa-si sustina business-ul.
Eliminarea obligativitatii cu locurile de parcare la cladirile noi este o tampenie !
Vedeti de ce sant pustii centrele oraselor ?? iar spatiile comerciale stau goale ?? Astia vor sa faca din orase niste zone sterpe cu cladiri care stau sa cada din cauza vechimii , chipurile pastram arhitectura de sute de ani ... Chiar mai intereseaza pe cineva ?? Atunci cand se mai modernizeaza un oras , societatea ... numai dupa razboaie ???
Bruxelles, are trei niveluri cel putin in subteran: tramvaie, metrouri si locuri de parcare.
Paris are si mai si, este un oras asezat pe un subsol continuu pe cateva niveluri;
Londra la fel. Londonezii au alta mentalitate, pastrata inca din vremea razboiului si transmisa din generatie in generatie: eficienta si economia, ne-ostentativismul; Drept pentru care folosesc transportul in comun in proportie de 90%. E drept ca la ei functioneaza, au o retea densa si merge ceas!
Bracelona asigura parcare fara probleme si in sezonul de varf turistic. Cladiri dedicate sau cladiri vechi carora li s-a pastrat frontul, fatada si au fost transformate in parcari pe mai multe niveluri.
Aaa, cu ce fonduri?
Pai auzim de fonduri UE pt dezvoltare, credite nerambursabile, chestii care nu se consuma din lipsa de proiecte si care se pierd aiurea!
In centru trebuie interzise cladirile care vor atrage multi oameni daca nu au o parcare suficient de mare.
sper sa nu se scoata aceasta aobligativitate.
cineva de langa mine a fost mai franc si s-a intrebat retoric "or fi chiar atat de idioti?"
Oamenii tot vor veni cu masinile la birou, chiar daca au sau nu parcare, vad asta in fiecare zi. Si asa se va pastra actuala stare, cu masini parcate pe toate trotuarele, cu trafic de cosmar si pentru ca jumatate din strada e transformata in parcare ad-hoc... O prostie monumentala.
Si daca onor membrii comisiei tot se dau asa "green", intamplator o masina care sta in trafic cu motorul in ralanti elimina mai mutle noxe decat una care inainteaza, asa ca ideea lor nu prea e "green".
Sau poate "green" vine de fapt de la culoarea dolarilor?....
in primul rand nu ar fi trebuit sa fi fost aprobate constructii de cladiri-office in plin centrul capitalei.
dar deh, tot taranul vrea in buricul capitalei.
ca sa nu mai fie poluare ar fi trebuit sa fie create spatii verzi, nu betoane si ciment, ca destul ne-a betonat ceasca.
obligand toparlanii sa-si faca cladirile departe de centrul orasului, ar fi fost automat creata si infrastructura rutiera, etc., etc.
da' ciubucu-i ciubuc.
Stimatii nostri arhitecti au permis cu largul concurs al primariei constructia de cladiri inalte de sticla in centru -vezi cladirea fostului Bancorex , care strica toata armonia in zona Caii Victoriei .
De ce nu se ia decizia ca toate aceste cladiri sa fie grupate intr-un cartier special , la care sa existe si infrastructura de metrou/tramvai aferenta ?Cumva pentru ca nu exista "interes" in aceasta privinta?
Am lucrat intr-o astfel de cladire din centru si va spun din propie experienta ca oricat s-ar descuraja practica de a veni la birou cu masina , unii romani nu concep sa se miste de acasa fara masina proprie .Prefera sa caute un sfert de ora sau mai mult loc de parcare decat sa vina cu RATB.Ca urmare toate stradutele din jur erau pline de masini parcate peste tot .Rezolvarea e de nu mai permite cladiri inalte pe strazi inguste si fara locuri de parcare sau fara access la metrou .
Nu se poate sa dai vina pe oameni ca vor sa aiba un anumit confort cand vin la serviciu sau cand calatoresc, iar pana cand transportul in comun nu va indeplini necesarul minim de confort, o asemnea hotarare nu va fi deloc bine primita si nu va "prinde" la public.
In Danemarca, Marea Britanie, Olanda etc., daca stai la periferie, ajungi mult mai repede (si mai ieftin) la serviciu cu mijlocul de transport in comun sau cu bicicleta decat daca ai lua masina. In DK, cum te-ai urcat in masina si ai pornit din fata casei, incepi sa platesti.
E normal si comod sa mergi cu autobuzul la serviciu daca stii ca are un program fix pe care il respecta, ca nu stai inghesuit, ca ai caldura/aer conditionat si ca daca e vreo problema si intarzie sau nu mai vine autobuzul sau metroul, esti anuntat si se gasesc imediat solutii. Cand stii ca metroul vine la fiecare 2 minute, maxim 4, iti da mana sa mergi cu el si sa stii ca ajungi mult mai repede decat cu masina. E normal sa mergi cu bicicleta cand ai piste speciale pe care NU PARCHEAZA nimeni, semafoare speciale care iti dau o anumita siguranta.
Ca fapt divers, in Copenhaga se construieste din decembrie 2009 un nou tronson de metrou. Va fi format din 17 statii noi care vor unii punctele cele mai importante din centru cu periferia. Va fi gata in 2018.
De cat timp dureaza constructia unei singure statii de metrou 1 Mai - Pajura la noi?? Aud???
Abia astept clipa in care o sa putem intr-adevar sa reducem poluarea in orase, dar trebuie create anumite conditii pentru asta.
Singura solutie este extinderea orasului in zonele limitrofe, comune, etc. Trebuiesc indentificate , impreuna cu primariile acestor comune, zone care se preteaza pt realizarea unor mari complexe rezidentiale sau de afaceri. Se achizitioneaza aceste terenuri de catre primaria Bucurestiului, se realizeaza drumuri , se conecteaza la utilitati, canalizare , transport (metrou rapid de suprafata ?, sosea de 4-6 benzi de legatura cu orasul .. ) etc... .
Se scot parcelele la licitatie astfel incat sa acopere costul lucrarilor de amenajare, si asta este. Ai cartier nou.
Nu stiu cat este de fezabil, dar pana acum nu am vazut nici macar o incercare de dezvoltare a orasului spre periferii. Macar sa largeasca aceste iesiri spre zonele rezidentiale , de case, sa realizeze conexiuni alternative pt eliberarea traficului.
Ne chinuim de ani de zile cu un pasaj la Baneasa si un pod la Pipera. De tot rasul.
In fine , e mai prioritara o autostrada prin centrul orasului, ce stiu eu ....
Sau, nitel show pt public cu asfaltatorii.
Eu propun mai degraba sa nu mai fie nici strazi si asa sigur nu mai vine nimeni cu masina.In acest fel vom putea ajunge in evul mediu.
Parcarile trebuie sa fie subterane.Eu nu vreau sa vin la servici cu mijloacele de transport in comun.Motivul pentru care se circula in acest hal in Bucuresti este tocmai pt ca nu au fost facute lucrari de infrastructura - o centura corespunzatoare a orasului pt a nu mai fii silit sa traversezi Bucurestiul prin centru, semafoare corelate pe toate strazile principale, pasaje subterane, etc.Cum poti sustine ideea de a nu se mai face parcari in conditiile in care intr-un oras cu peste 2.000.000 de masini primaria in vasta sa intelepciune a amenajat doar 180000 de locuri de parcare - si partial si acesta este unul dintre motivele pt care se circula atat de dificil.(editat de HotNews.ro)
Stiai ca pentru a strabate centrul orasului este perceputa o taxa? Afla ca exista, si reprezinta 20 GBP/luna/autoturism.
Am avut contact cu oameni din top management din "lumea buna" care au preferat sa circule cu metroul chiar si in Bucuresti (fata de care au avut numai cuvinte laudative), pentru rapiditate si pentru faptul ca este "environmental safe" comparativ cu transportul auto.
Noi avem ocazia sa invatam din experientele tarilor dezvoltate in multe privinte. Insa iluzia confortului este mai pregnanta in mintea omului de rand care a ravnit toata viata la o masina ...
Cati dintre voi merg "in grup" cu aceeasi masina la munca?
Avem foarte multe de invatat, si ar trebui sa fim receptivi la ce se poate invata de la tarile dezvoltate, si nu in ultimul rand trebuie sa cultivam constiinta civica si faptul ca traim intr-o comunitate, iar actiunile noastre ii afecteaza pe cei din jur.
Hai sa ne gandim putin:
Eu ...dezvoltator vreu sa construesc ceva dar ma gandesc si daca cea ce fac atrage pe cineva nu?
Acum eu client vin vad este ok dar cu ce vin?
Cu autobuzul ???:)) nu cred vin cu masina unde o parchez???? nu stiu .....Deci prima impresie este ca e de tot kkt acea constructie.
Ok sunt dobitoc cumpar dar cine vine la mine pe jos ??? sau cine se angajeaza la mine sa vina in fiecare zi ????
Deci partea cu dezvoltatorii nu cred ca au atat de putina minte iar cea cu clientii nici atat.
Deci, dezvoltatorii "ataca" cu toate armele ca sa ii coste mai ieftin imobilele.
Postarile pe marginea acestui articol dovedesc din plin acest fapt. Din 70 de pana acum, numai vreo 5 au inteles fenomenul si au apreciat corect. Restul... sa ma ierte... au sarit ca arsi, in mod necivilizat, ca niste adevarati soferi "profesionisti". Pentru ei, profesionistii adevarati - chiar daca nu sunt perfecti, oamenii care au logica si sunt implicati intr-un dificil proces de dezvoltare a orasului, sunt calificati ca spagari nenorociti, tampiti, prosti, etc. Acestora le spun ca Bucurestiul este exact cel pe care il merita si ca este oglindirea perfecta a nivelului cultural si intelectual al lor. Si nu numai Bucurestiul...
Desi poate daca cei care vor o istorie si un oras se vor uni in jurul celor care mai se misca si mai apuca sa faca cate ceva s-ar putea sa reuseasca.
Oricum, nu uita(ti) Dumnezeu nu bate cu batul.
sa se interzica traficul auto in oras ca polueaza! ce ne trebuie parcari si masini in oras? biciclete si pe jos! asta e viitorul, nu?
vai de noi fratilor....ce de dobitoci sunt in viata pe langa noi....
Dar de fapt pe ei ii doare sa ieftineasca constructiile pentru smecherii care vor construi in centru mai departe, in niciun caz nu ii doare pe ei de cetateni. O cladire inalta in centru genereaza trafic fie ca are, fie ca n-are parcare.
Solutia este interzicerea oricaror constructii noi, si nu discutii despre parcari care nu au ca substrat decat scaderea costurilor pentru dezvoltatoriii imobiliari.
Muriti baaaaaa!