Prea multi proprietari au crescut preturile fara a avea vreun client caruia sa vanda. De ce?
De ce proprietarii cer preturi mai mari, chiar neavand clienti carora sa vanda?
Unii pur si simplu… s-au plictisit sa tot ceara mai putin. Acestia nu gandesc in termeni de business ci abordeaza piata din aceeasi perspectiva ca si in perioada 2006 – 2008.
Pentru multi este o chestiune de orgoliu. Facand confuzie intre sentimente si respectul de sine si business, ei cred ca daca cer mai mult devin si mai importanti.
Sunt de parere ca… urmeaza o strategie. Se obisnuisera sa schimbe preturile in fiecare zi, in fiecare saptamana. Acest fapt dadea clientilor un sentiment de nesiguranta, care doreau sa cumpere inainte ca preturile sa creasca. Acum prea multi proprietari sunt de parere ca, inducand un nou acelasi sentiment clientii vor reveni si preturile isi vor reincepe raliul din nou.
Au vazut o imbunatatire a cursului Ron – Euro si au crezut ca economia romaneasca este din nou puternica. Nu au vrut sa auda ca PIB-ul este inca pe un trend negativ, pentru al 6-lea trimestru consecutiv (cu incepere din ultimul trimestru al lui 2008). Nu le-a pasat sa verifice ca Euro scazuse comparativ cu toate celelalte monede, nu doar fata de Ron.
Unele canale media incearca sa le flateze auzul promovand “o viitoare crestere a preturilor”. Cei care insetati de vesti bune inteleg ce vor din fiecare stire citita/ auzita/ vizionata. Si unele canale media au inceput acest joc de la inceputul anului.
Cine are de pierdut din aceasta nejustificata “moda"?
In primul rand, proprietarii, si mai ales cei care sunt cu adevarat nevoiti sa vanda! Vor fi blocati si vor ramane cu proprietatile lor pentru o perioada de timp si mai indelungata avand in vedere ca transmit potentialilor clienti un mesaj total gresit.
Jucatorii din piata. Incepand cu majoritatea consultantilor imobiliari, pana la notari si bineinteles insusi Statul Roman, avand in vedere ca taxele vor fi mai putine. In plus, economia va ramane blocata fara “locomotiva imobiliara” care a condus economia pe parcursul mai multor ani.
Piata si potentialul acesteia. Tot ce ne asteptam sa se intample va fi decalat, pentru ca doar tranzactiile vor pune in miscare piata si nu doar “preturile cerute”.
Cine are de castigat?
O anumita categorie de proprietari. Adevaratii oameni de afaceri sunt in largul lor in aceasta noua situatie. Acestia prefera ca preturile sa ramana intr-un mod artificial ridicate pentru ca ei sa fie in stare sa vanda la preturile reale practicate astazi (si acestea sa fie considerate déjà reduse). In acest fel ei vor evita sa vanda la niveluri ale preturilor chiar mai mici. (Pentru ca daca nu ati observat, in cazul in care clientii nu primesc o reducere, nu vor mai accepta deloc sa cumpere). Astfel, in loc sa micsoreze si mai mult preturile, adevaratii oameni de afaceri se bucura de pe urma celor multi care cer ei insisi preturi mai mari. Acest fapt le va permite sa incheie tranzactii fara a fi supusi presiunii.
Unii dintre consultantii imobiliari. Flatandu-i pe proprietari, acestia spera sa ii atraga ca si clienti. Cu toate ca poate nu vor avea nicio tranzactie in prezent acestia spera sa puna bazele relatiei necesare pentru a putea vinde in viitor atunci cand vor reveni clientii. Ce fel de strategie este aceasta ? Incearca sa se prezinte drept cei care “inteleg proprietatea la adevarata ei valoare”, pentru a fi alesi de catre proprietari care isi doresc mai multi bani si care se gandesc “ah, acesta este omul meu, stie cat valoreaza cu adevarat proprietatea mea”.
Investitorii – cumparatori care au rabdare. Economia este inca pe un trend negativ, prea multi cetateni raman fara locuri de munca, prea multi vor ajunge sa aiba nevoie urgenta de bani pe parcursul anului. Cerand preturi nebunesti pierd timp si vor fi fortati sa vanda pentru si mai putini bani, atunci cand vor avea nevoie de ei “aici si acum”. Si atunci se vor relua tranzactiile…
“Rechinii de imprumuturi” – “camatarii”. Cand oamenii ajung in impas fie vand fie apeleaza mai intai la cateva metode “alternative”. Din pacate vor pierde mult mai mult alegand aceasta varianta, dar…
Ce urmeaza?
Preturile mai ridicate vor bloca tranzactiile. Numai cand acestea vor fi reduse un client va fi atras sa investeasca.
Investitorii straini vor ramane in asteptare, pana cand preturile vor reveni la realitate.
Perioada de stabilitate va fi pusa in pericol. Speram sa ajungem la o perioada de stabilitate in care preturile sa atinga un nivel care sa stimuleze din nou tranzactiile. Avand in vedere ca oamenii cer preturi mai mari fara a fi urmati de client, decalam atingerea celui mai de jos nivel si de a ne stabiliza acolo, blocand atat proprietarii cat si piata.
Lucrurile se vor agrava din septembrie. Este un fenomen care se intalneste intotdeauna in cazul pietelor care se indreapta pe un trend descendent. Din mai multe motive.
“Si atunci imi cereti sa imi dau proprietatea pe un pret de nimic?”
Aceasta este intrebarea pe care multi o vor adresa dupa ce vor parcurge acest articol si probabil ca alti cativa ma vor si injura. Nu, nu le cer oamenilor sa “piarda bani”, proprietatile pe care le detin le apartin si sunt indreptatiti sa ceara pentru ele cat vor. De fapt, daca este cineva care nu are nevoie se bani, ar trebui pur si simplu sa stea si sa astepte vremuri mai bune. Dar situatia prezenta (“ridicam preturile, asteptam si speram ca vor reveni clientii”) va deveni un boomerang pentru proprietari afectandu-le interesele proprii pe termen lung. Pe deasupra va constitui o catastrofa pentru cei care ar fi dispusi sa vanda la preturile de astazi dar i-au auzit pe ceilalti si au ridicat pretul cerut, intrand in blocaj chiar daca aveau nevoie de bani.
Preturile vor creste atunci cand vor reveni investitorii, si nu cand isi doresc unii
Acesta este un adevar general valabil pe care multi insista sa nu il accepte. Piata romaneasca a fost condusa de interesul manifestat de investitorii straini si de noile puteri castigate de romani. Si bancile au ajutat enorm de asemenea, si in plus, restul Europei devenise prea scump. Este vreunul dintre acesti factori valabil in prezent ? Nu. Cum sa avem atunci preturi mai mari?
Unii spun: “Daca realitatea nu corespunde credintelor mele, pacat de ea”. Le doresc sa nu plateasca prea scump aceasta abordare …
PS. Nu, proprietatile care se incadreaza in programul “Prima Casa” nu fac subiectul articolului de astazi. Ele fac parte dintr-o alta piata, in care Statul ofera garantie. De aceea bancile acorda imprumuturi si multi clienti manifesta interes. Fac referire la restul proprietatilor, cu o valoare considerabil mai mare de 60.000 – 70.000 de euro.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Preturile nu au cum sa creasca in viitorul apropiat.
Cine se mai uita in gura "specialistilor" mioritici....?
O analiza pertinenta gasiti si la urmtorul link (postarile lui Steve).
http://www.rezidential.net/forum/topic/why-the-romanian-property-bubble-is-set-to-burst/page/14
Nu va mai aruncati in robie...sa sclaviti 30 de ani pentru 4 pereti.
Enjoy the life!
2.Escrocii isi supraevaluaeza apartamentele fata de pretul pietei pentru a avea acoperire fata de pretentiile bancii (ei au gajat cu apartamentele)
3.Piata ramane blocata ,dar escrocii au mai castigat timp prin reesalonarea datoriilor
4.Piata se va prabusi pentru simplul motiv ca nu exista cerere de locuinte ,sportul national cu 2-3-4 apartamente in proprietate ,scoase la inchiriat ,s-a terminat
5.Nu vor mai exista nici bani ,statul recalculand salariile si pensiile nesimtite din care amatorii de case peste case isi alimentau ratele bancare !
6.In final,pretul corect va fi comparabil cu cel din Ungaria adica la cel putin jumatate din pretul actual al pietii !
Bulele si Bulaii de la Irealitatea fac eforturi disperate de manipulare ,multi comentatori au practicat sportul numit case peste case !
...in fine...
;-)
Tu in ce ai veniturile? In euro? Banuiesc ca in lei! 95% din populatia tarii in ce moneda are veniturile? Iti garantez ca in RON.
Un calcul de 3 lei arata ca:
Varul meu in septembrie 2008 a achizitionat un ap. cu 3 camere in Tineretului pe 120.000 euro. Deci a dat pe el: 120000 * 3.6 = 432.000 RON.
Acum acelasi apartament il gasesti la 95.000 euro, adica: 95000 * 4.15 = 394250 RON.
Asta inseamna ca 432000 / 394250 = 1.0957 -> deci o scadere de 9.57 %.
Va urez numai succesuri!
Sa le explic:
- Cei care vindeau inainte erau fie cei care primeau un apartament mostenire, fie cei care doreau sa se mute in locuinte mai mari sau la casa pe pamant, fie cei care se mutau in rural sau in locuinte mai mici (in general oameni in varsta), fie cei care paraseau definitiv tara. Pentru toate aceste categorii, pretul mare obtinut prin vanzarea locuintelor le satisfacea planurile propuse.
- Cei care cumparau erau fie cei care doreau sa se separe de parinti (tinerele familii), fie cei care erau din provincie si isi gasisera serviciu bun in Bucuresti sau in celelalte orase mari, fie parinti cu posibilitati care cumparau pentru copii lor, fie cei care doreau sa se mute in locuinte mai mari, mai noi, sa schimbe cartierul, etc. Toate aceste categorii erau stimulate prin credite acordate cu multa usurinta de catre banci.
Situatia actuala:
- Daca potentialii vanzatori nu-si pot realiza obiectivele, nu mai vand! Raman sa locuiasca in proprietatile lor, asa cum au facut-o si pana acum, renuntand la schimbarile pe care si le propunesesera. De exemplu, eu detin doua apartamente in Bucuresti (zona centrala), ambele achizitionate inainte de `89 . Unul l-as putea vinde, dar pana nu-mi ofera cineva un pret tentant (adica dublul pretului la care este piata acum in acea zona), nu ma intereseaza. Nu-mi cere de mancare, iau o chirie oarecare pe el, toate cheltuielile de intretinere sunt suportate de chirias. Chiar daca piata va fi blocata inca 40 de ani de-acum incolo, tot nu ma tenteaza.
Cam 90% dintre vanzatori judeca in felul asta. Deci presiunea celor care vor sa vanda este mult mai mica decat a celor care vor sa cumpere. Exceptie fac cei disperati: vand oricat de ieftin sau cumpara oricat de scump!
Nu ca mi-ar parea rau de ei - si nici ca mi-ar parea rau ca "investitorii straini" se tzin mai departe - am constatat ca s-au purtat atat de mitocaneste, de parca ar fi fost romani, din partea mea n-au decat sa-si inghesuie si mai mult cotetzele pe pamanturile de la ei din tzara, pana cand s-or mai educa si romanii ref. la "patrimoniu", "utilizarea terenurilor" samd. ;)
Deci eu ma refeream strict la proprietarii particulari care sunt potentiali vanzatori de locuinte si care au tinut 90% din piata pana acum. Ca sa fiu inteles mai bine, presupunand ca pretul pietei scade pana la 1 EUR pe apartament, degeaba vor fi 22 de milioane de potentiali cumparatori, ca de vandut n-o sa mai vanda nimeni (dezvoltatorii imobiliari nici atat!) De-asta sustin ca cei care dicteaza piata sunt vanzatorii, in niciun caz cumparatorii! E ca la piata, daca legatura de ceapa e 10RON si tie ti se pare scump, nu cumperi, iar mie, vanzator nu-mi pasa! Deci preturile scad doar pe hartie, nu si in realitate. Repet, cu exceptia disperatilor (10%), care vand oricat de ieftin sau cumpara oricat de scump.
- Dezvoltatorii nu pot sa vinda. Daca ar vinde ar insemna ca pierderea care acum este doar teoretica si pe hirtie sa se materializeze.
In momentul cind cumparatorii vor afla ca minimul a trecut se vor repezi ca vulturii si asta va duce la o crestere rapida. Singura sansa sa nu se intimple asta ar fi o rata descendenta la imprumuturi care le-ar mai da speranta ca desi pretul creste vor compensa dintr-o dobinda mica.
acum nu se mai vand usor fiindca nu se mai dau usor credite si ...fiindca multi debitori sunt ocupati urmatorii 20 de ani sa isi plateasca creditele.
Dupa cum arata lucrurile cel putin 20 de ani nu va mai exista un boom imobiliar in Romania.
in fine, gandeste-te la un cumparator care peste 40 de ani va vrea sa ia credit ipotecar pe 30 de ani sa plateasca pt apartamentul tau! -- cand va termina el creditul apartamentul va avea cam 100 de ani! cat va mai valora atunci? ca sa merite sa faca asemenea credit?
Au propus de cateva ori sa aduca taxele pe locuinte la nivel european unde ar trebui sa inchiriezi 3 apartamente ca sa platesti taxele pe unul singur! dar cand fiecare parlamentar are 7 case.. cine sa voteze legea ?!?!
Cand a aparut fenomenl Boc au fost nu stiu cate discutii despre cati bani se pierd din chiriile la negru dar l-au tras colegii de maneca si l-au adus cu picioarele pe pamant.: "Pai ce.. ne furam noi intre noi ?!?"
Tu macar tot te gandesti sa vinzi dar ce faci cu pensionarul care a strans 4 ap si strange banii din chirii ca sa il cumpere pe al 5-lea ?!?
Aici e blocata piata de zeci de ani - Chiria e mana cereasca!!!
dar in momentul in care studentul nu va mai putea plati ca acasa parintii au ramas fara job, cand tanarul care sta la oras pt ca are un job va ramane fara, cand impozitul pe apartamente va deveni consistent si proportional cu valoarea apartamentului si a "proprietarului" vor ramane foarte multe apartamente goale, foarte multi pensionari sunguri in ap de 3-4 camere nemaiputand sa plateasca intretinerea etc
Atunci se va regla piata.
oricum exista deja foarte multe oferte de chirie in complexele noi la preturi comparativ mai mici fata de oras, doar accesul la acestea lasa de dorit.
eu stau in buricul targului intr-o casa in care apartamentele stateau goale 4-10 ani de zile pentru ca proprietarii isi permiteau - ei acum nu-si permit si chiria este identica cu un cotet dintr-un cartier de periferie
nu ai nici o treaba cu regulile de baza ale unei afaceri sau economii adica: indiferent de afacere, daca nu ai consumator / client, inchizi punct!
Daca sunteti 90%, asa cum zici, eu ma bucur ca va credeti majoritari.
cu tine poate fi un caz mai fericit. De regula este doar chestie de timp pana cei ca tine ingroasa numarul celor "10% disperati".
Eu iti doresc sa il vinzi cat mai repede, cu cat vrei tu, dar ... sa dea domnul sa te mai si poti bucura de banii aia :(
Cum spune si articolul, poti sa ceri cat vrei tu, pretul nu-l stabileste vanzatorul ci piata, acum piata este si va fi la pamant.
Chiar daca vor aparea niste credite mai ieftine, lumea a realizat cum sta treaba, nu vor sa fie sclavi la banci pe 35 de ani.
Si cine va fi cumparatorul? Somerul? Restantierul la banca? Intr-o economie falimentara cresc preturile in capul ordinar al unora!
Eu pana acum, cu toata criza asta, n-am vazut sa scada preturile, din contra!
Sa-ti dau doar un exemplu: daca acum pretul unui litru de benzina este cam 5 RON, daca maine Petrom il face 10 RON, nu cred ca vei lasa masina acasa in parcare si vei lua tramvaiul. Pun pariu cu tine ca vei face economie la mancare si vei plati pretul asta fara sa cracnesti!
Intelegeti odata pentru totdeauna ca pretul il face vanzatorul si nu cumparatorul. Teoria cu "cererea si oferta" este doar o utopie, praf in ochi pentru fraieri. Daca vanzatorul pierde 10% din piata, il doare la basca! Dar daca pretul carnii se dubleaza maine, tu tot o vei cumpara! Daca cartoful se scumpeste maine la dublu, tot o sa-l cumperi! Daca pretul apartamentului se dubleaza maine si ai neaparat nevoie de el si daca banca iti ofera credit, o sa-l cumperi cu ochii inchisi!
Restul e doar teoria specialistilor imobiliari care-si justifica si ei leafa pe care o incaseaza si care nu inteleg nimic din realitatea care se intimpla acum.
Repet, nu va mai imbatati cu apa rece: datorita crizei, preturile proprietatilor au scazut, dar nu masi vinde nimeni nimic! Pentru cumparatori: la ce va foloseste asta?
Fiti realisti: toate preturile, la orice, vor creste, fie ca va convine fie ca nu! Restul e doar vrajeala pentru creduli. Daca asteptati sa cumparati case aproape moca, luati-va gandul. Asta s-a facut doar inainte de `89 si cativa ani dupa! Acum, cu toata criza, daca ai banii pe care-i cere vanzatorul, bine, daca nu, nici vanzatorul nu vinde (si nu-i pasa prea mult), dar nici tu nu cumperi (si cred ca te doare mai tare). Pana la urma, tie-ti trebuie, vanzatorului nu!
ce te faci daca vine statul (de fapt asta trebuia sa faca de foooaaarrrttte multa vreme) si reglementeaza cu adevarat statul, drepturile si obligatiile chiiasilor si a celor ce inchiriaza (la fel ca in germania, de exemplu) ?
Ce locuri de munca ofera Romania la ora actuala? daca toate multinationalele pleaca in India si China ce fac cei care lucrand pe la ei au luat credit pe 25 de ani?
sfatul meu este sa fii cuminte si sa nu vinzi apartamentul pentru ca o sa irosesti banii pe prostii.
ai pierdut varful din 2008 din lacomie si acum iti te minti singur si iti versi frustarile pe unde apuci! lol.
PS: eu am lasat masina acasa de la 4 si un pic, iar la 10 cu greu si doar daca va fi neaparata nevoie se va mai misca din parcare.
Uite documenteaza-te
http://en.wikipedia.org/wiki/Elasticity_%28economics%29
vezi Applications.
2. Piata e facuta din cerere si oferta, . Faptul ca tu iti dai cu parerea dar nu faci parte din cei care vand arata ca parerea ta nu conteaza in acest proces si e doar o tentativa de manipulare (doar "romanul e nascut poet" si se pricepe la toate)
Reglarea preturilor in functie de cerere si oferta nu functioneaza corect in RO atat timp cat mentalitatea de tun este prevalenta.
_____________________
Se poate iesi din crize fara a tipari bani din hartie ?
Cine poate ca sa stie ?
ar trebui sa se gandeasca guvernantii nostrii si la cei care trebuie sa faca un credit pe viata pentru 46 de mp.ok "prima casa"?cea mai mincinoasa idee.dobanda de 4% peste tot la televizor,dar nu spune nimeni ca la asta se adauga comisioanele bancilor si dobanda ajunge la 7-8%.cu ce ma ajuta daca la un pret de 65000 euro dau inapoi 145000.este trist.......
Cand impozitul va creste (cel putin in Bucuresti Oprescu deja vorbeste despre asta), cum va fii cu "nu cere de mancare"?
Mancarea e nevoie de baza, la fel si apa si aerul, insa de cand a devenit apartamentul nevoie de baza? Pai nu poti locui decent platind o chirie?
Ai impresia ca poti tine o locuinta nelocuita? Eu stiu ca se degradeaza si inca rapid, unde mai pui ca se poate intampla sa o invadeze niste homeless tuciuri de aud ca e goala :P
La comparatii cu mancarea si masinile toti imobiliarii flamanzi se pricep.
Ce face "proprietarul" care are o rata la banca pe care nu si-o mai poate permite? Sau ce face camatarul ce a dat bani la mai putin de 1/4 din valoarea apartamentului? Vinde ieftin sa-si ia profitul repede, sau asteapta cresterea preconizata de tine?
Nu-s apartamente bune la vanzare, mai gandeste-te cate vor fi cand bancile vor incepe cu adevarat executarile silite. Cat sa mai dureze, un an?
Reanalizeaza-ti comentariul si nu te mai imbata cu apa rece.
!!!!! urmeaza o noua cadere economica...in 2-3 luni cred ca o sa se intample....
eu chiar vreau sa cumpar un apart. am gasit ceva decent si bun...dar vanzatorul, dupa ce i-am facut oferta, a zis ca intelege sa negocieze in jos maxim o mie de euro:))))))))))))))....o sa-l caut peste o luna, pt ca nu o sa vanda pana atunci....si o sa ajunga la mai putin decat i-am oferit acum....
nu ai ce sa le faci...ei nu inteleg cum se misca lucrurile in aceaata perioada - este SENS UNIC - IN JOS. pa!
Sa spunem ca cineva are unde sa locuiasca si are un apartament in plus.
Intrebarea e, se merita sa primeasca o chirie, sau o dobanda?
Momentan se merita o dobanda, pentru ca din chirie acoperi pretul apartamentului in 20 de ani, in timp ce din dobanda, il acoperi in 10-15, deci oricat de nepriceput ai fi la finante, tot nu stiu daca se merita sa stai si sa astepti chiria, si in plus iti asumi si diferite riscuri printre care: chiriasii nu platesc, strica, fura ... etc.
Cat despre domnul care spunea ca poate astepta 40 de ani, ii recomand reclamele alea cu mosul care coboara din porsche la 80 de ani.
Unii prefera sa vada lumea, sau sa traiasca mai confortabil acum ... decat sa ia un pret mai bun mai tarziu si sa regrete ca nu au reusit sa traisca viata.
Eu unul prefer preturile mici, nu ca as avea cine stie ce interes, pentru ca multumesc lui Dzeu am unde sa stau, ci pentru ca nu mi se pare normal sa muncesti o viata pentru 4 pereti.
Iar daca muncesti intr-o multinationala si ai salariul mai bun ar trebui sa faci altceva cu banii aia decat sa platesti dobanzi pe la banci.
Doar cine lucreaza acolo stie cat ore se lucreaza pe zi, in ce stress si cata presiune e in permanenta. Si te muncesti degeaba daca ajungi sa dai toata agoniseala pe 4 pereti.
A, si da, am rata pe 30 de anu pentru "4 pereti" (si ceva pajiste/ s.a.) si crede-ma....merita! (nu sunt tepar de cumparator din boom-ul imobiliar dar nu am luat-o nici moca cum, poate, speri tu).
Pe de alta parte: romanul e proprietar de prin 90; nu are in general 7 case (e avut ala de are 3-4); nu s-a aruncat ca berbecu (exceptand vreo 10000 de natafleti) sa dea sute de mii in 2008 fara sa fi vandut ceva p-aprope (teren, garsoniera, s.a.) astfel incat sa nu ia un credit enorm. In plus cine a investit in imobiliare pana acum s-a priceput (exceptand fonduri de investitii de la 1900 toamna care au luat ce au prins pe motiv ca merita).
De ce ar vinde?Impozite?Teapa, le imparti pe numele copiilor/ rudelor, faci un act care dovedesc ca-s ale tale si pa...impozit!Chirie?Va spun eu ca merge...straini/ tineri cu bani si idei clare ca eu ma distrez nu ma fac dator la banci/ si multi altii. Criza? Doar daca are nevoie de bani....Ca vor scade? Si ce, casa e casa si peste 10 ani...Ca vor unii? Li se rupe..
Opinia mea e ce va merita cu adevarat ca si proprietate va creste; restul D-zeu cu mila; totusi prea ajunsese o cocioaba de gars cnf 2 in Dr Taberei 65000 euro ...
mergand pe acest principiu, nicicand in romania cererea nu a fost mai mare decat oferta, asta ne face sa credem uniii altii care sunt direct interesati...
poate nevoia este mai mare decat oferta, dar de la nevoie la cerere este cale lunga...
pe de alta parte, chiar daca nu recunoastem, tic ne spune un lucru care se intampla in romania in mod curent: preturile nu sunt bazate pe nici un suport real, nu au la baza nici o analiza, totul tine de lacomie, monopol, etc...
adica suntem la mana unora....