Sute de locatari din zona Palatului Parlamentului, sprijiniti de asociatii pentru protectia mediului, au depus astazi un memoriu la Primaria Capitalei cerand institutiei sa nu aprobe defrisarea terenului unde se va construi Catedrala Mantuirii Neamului. Acestia doresc ca zona sa ramana verde si sa se amenajeze un parc.

“Sute de familii din apropiere au depus la Directia de Mediu din cadrul Primariei Capitalei un memoriu cerand institutiei sa nu elibererze Aviz de defrisare pentru copacii seculari care au ramas pe teren. Biserica Ortodoxa Romana a inceput deja defrisarea vegetatiei spontate, mai multi puieti de arbori fiind taiati. Aceste familii mai cer sistarea lucrarilor la Catedrala si amenajarea terenului ca parc”, spune Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica.

Acesta sustine ca mai multe ONG-uri din Platforma pentru Bucuresti vor semna astazi o plangere prealabila spre a ataca Acordul de mediu emis de Agentia de Mediu pentru construirea Catedralei. “Noi consideram ca Acordul de Mediu a fost eliberat cu incalcarea legislatiei de Mediu. Pentru un amplasament atat de mare si o constructie care implica atat de multe lucruri trebuia cerut Studiu de impact, nu sa se elibereze direct Acordul de mediu. Daca, dupa plangerea prealabila, Agentia nu va anula actul, vom merge in instanta”, completeaza Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica. Daca se ajunge in instanta, lucrarile de construire la Catedrala ar putea fi blocate pana la solutionarea litigiului.

Parintele vicar Ionut Corduneanu spune ca, pentru construirea Catedralei, vor fi defrisati circa 15 copaci, in compensare fiind plantati 420. Referitor la faptul ca ONG-urile vor ataca in instanta Acordul de Mediu, parintele Ionut Corduneanu declara ca este problema acestora: “Este problema lor. Orice cetatean este liber sa atace acest act. Noi respectam legea”.

Potrivit informatiilor facute publice de Patriarhie, lucrarile la Catedrala vor incepe in luna septembrie, cand se estimeaza ca se va elibera autorizatia de construire. Constructia Catedralei va dura 5 ani si va costa aproximativ 130 milioane de euro. Printre avizele necesare eliberarii Autorizatiei de Construire se numara si Acordul de mediu.​

Imagini de la locul unde a fost taiata vegetatia: