Bucuresti s-a situat in 2010 pe locul 47 in topul oraselor cu cele mai scumpe artere comerciale din lume, in functie de nivelul chiriilor pentru spatiile comerciale, in scadere cu sapte pozitii fata de 2009, potrivit unui raport care analizeaza cele mai scumpe locatii de retail din 59 de tari, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. In Romania, in cele 12 luni pana in iunie 2010 s-a inregistrat o scadere cu circa 15% a chiriilor in cele mai scumpe artere comerciale, in timp ce la nivel mondial tarile din America latina si Asia-Pacific au inregistrat cele mai mari cresteri ale chiriilor.

  • Cele mai scumpe artere comerciale din Romania sunt in Bucuresti, Cluj si Timisoara

Cele mai scumpe artere comerciale din Bucuresti sunt Bulevardul Magheru si Calea Victoriei, unde chiria anuala a ajuns in iunie 2010 la nivelul de 777 euro pe metrul patrat, in scadere anuala cu 18,8% si respectiv 7,1%.

In afara de Bucuresti, cele mai scumpe artere comerciale in ceea ce priveste chiriile din tara sunt in Cluj (Memorandumului, Napoca, Eroilor cu o chirie anuala de 454 euro pe metrul patrat) si Timisoara (Victoriei - cu o chirie anuala de 418 euro pe metrul patrat).

"Cu toate ca cererea retailerilor pentru noi spatii de retail continua fie redusa pentru toate sub-sectoarele de retail, un numar de retaileri se extind in toata tara, profitand de scaderea accentuata a chiriilor ce a avut loc in ultimele 18 luni. Intr-adevar, din iunie 2009 si pana in iunie 2010 s-a inregistrat o scadere cu 15% a chiriilor in cele mai bune artere comerciale", concluzioneaza specialistii Cushman & Wakefield Romania.

  • In Fifth Avenue din New York, cea mai scumpa artera de retail din lume, chiriile au crescut cu 23,5%

Raportul C&W a analizat evolutia chiriilor pentru primele 269 locatii comerciale mondiale din 59 tari. Clasamentul mondial este realizat pe criteriul celor mai scumpe locatii din fiecare tara monitorizata. Conform datelor culese, chiriile la spatii stradale principale, in locatiile prime, din peste doua treimi (66%) din cele 59 tari fie au crescut, fie au ramas la un nivel constant in decursul anului pana in iunie 2010.

Tarile din America Latina si Asia-Pacific au inregistrat cea mai mare crestere a chiriilor la cele mai importante aretere comerciale. Fifth Avenue din New York, unde chiriile au crescut cu 23,5%, s-a mentinut pe locul intai, fiind cea mai scumpa adresa de retail timp de noua ani consecutivi. Causeway Bay din Hong Kong a ramas pe locul doi, iar New Bond Street din Londra a urcat doua locuri, intrecand Avenue des Champs-Elysees din Paris - care a avut cea mai mare scadere a chiriei din topul primelor zece, de 9,5% - si devenind cea mai scumpa locatie din Europa.